fbpx

S-400 i Pancir-S u Srbiji – Važan događaj, ali i puno pretjerivanja

S-400

Jučer su protuzračna raketna divizija S-400 i sustav Pancir-S ruskih zrakoplovnih snaga prebačeni u Srbiju kako bi sudjelovali u zajedničkim rusko-srpskim vježbama „Slavenski štit – 2019“.

Tabloidi, ali i neki ozbiljniji mediji u Srbiji, čak i srpsko izdanje Sputnika, su pisali svašta o ovom nesvakidašnjem događaju, koji to zaista jest, ali ne u smislu kako je predstavljen. Ukratko, ovi sustavi neće ostati u Srbiji, a za sada nema naznaka da Beograd i Moskva pregovaraju o njihovoj prodaji vojsci Srbije. Zanimljivo, pojavila se čak i vijest da je Rusija ovim uspostavila „proturaketni štit koji se proteže od Krima preko Srbije do Kalinjingrada“, iako sve to nema nikakve veze sa stvarnošću i poruka ovih vježbi, između ostalog najavljenih i poznatih NATO paktu, je prije svega politička.

raspored ruske proturaketne obrane
FOTO: Navodno novi raspored ruske proturaketne obrane od proteže od Krima preko Srbije do Kalinjingrada

No, pođimo redom, prije svega s izjavom ruske vojske.

„Ruske jedinice protuzračne obrane s protuzračnim raketnim sustavima S-400 i protuzračnim raketnim i topovskim sustavima Pancir-S raspoređene su s ruskim vojnim transportnim zrakoplovima na teritorij Srbije kako bi sudjelovale u drugoj fazi zajedničkih rusko-srpskih vježbi protuzračne obrane „Slavenski štit – 2019”. Ovo je prvi put da će protuzračne divizije S-400 i sustavi Pancir-S ruskih zrakoplovnih snaga sudjelovat će u vježbama na teritoriju strane države”, navodi Ministarstvo obrane Ruske Federacije u izjavi za vojni televizijski kanal „Zvezda“.

Prema predstavnicima ruske vojske, sustavi S-400 i Pancir-S bit će raspoređeni na teritoriju srpske zračne baze Batajnica.

“Tijekom vježbe, ruske i srpske postrojbe protuzračne obrane zajednički će u procesu obavljanja zajedničke borbene dužnosti protuzračne obrane izvršavati zadaće otkrivanja, praćenja, klasificiranja i uništavanja cijelog spektra zračnih ciljeva uvjetnog neprijatelja”, naglasilo je Ministarstvo obrane Ruske Federacije.

Prva faza rusko-srpske vježbe protuzračne obrane “Slavenski štit – 2019” održana u rujnu u Centru za borbenu obuku i borbenu upotrebu ruskih zrakoplovnih snaga u regiji Astrahan. Druga faza održava se na teritoriju Srbije i trajat će do 28. listopada, stoji u zaključku priopćenja iz Moskve.

Sustavi se nakon vježbi vraćaju u Rusiju

Za srpsko izdanje agencije Sputnik je izjavu dao vojni ekspert Svetozar Jokanović.

„Nakon što je aktivna faza vježbe uspješno završena na ruskom poligonu Ašuluk, došlo je vrijeme za njen nastavak na teritoriju Srbije. Transport raketnih sustava PZO započet je u ponedjeljak, dok smo mi još zbrajali utiske s izuzetnog prikaza sposobnosti vojske Srbije „Sloboda 2019“. Zrakoplovima Il-76 snaga Ruske Federacije izvršeno je prebacivanje baterije sustava Pancir-S , a zatim je u utorak i srijedu strateškim transportnim avionom An-124 „Ruslan“ proveden transport dijelova divizije S-400 „Trijumf“, kaže za Sputnik vojni ekspert Svetozar Jokanović.

Iako manje po brojnosti u odnosu na vježbe koje vojska Srbije provodi s drugim zemljama, vježbe s oružanim snagama Ruske Federacije premašuju sve druge po kvalitetu i doprinosu podizanju obrambenih sposobnosti vojske Srbije.

„Ne samo da se na ovim vježbama dokazuje da su pripadnici vojske Srbije potpuno svladali sva znanja i vještine potrebne da uspješno izvršavaju sve zadaće u obrani svoje zemlje, već je došlo do izuzetne razmjene iskustava i upoznavanja s najsuvremenijim oružjima, od kojih neka uskoro ulaze u naoružanje vojske Srbije. Ne samo da su pripadnici 250. raketne brigade prošli obuku i djelovali na poligonu, već su imali mogućnost i da iz prve ruke saznaju sve o iskustvima njihovih kolega iz Ruske Federacije, odnosno od onih koji su ovaj sustav testirali u realnim borbenim uvjetima“, ističe Jokanović.

Agencija navodi kako će ruski sustavi S-400 i Pancir-S po završetku vojne vježbe „Slovenski štit 2019“ biti vraćeni u Rusiju.

Što je treba znati o sudjelovanju sustava S-400 i Pancir-S u vježbama u Srbiji?

Prvo, izuzetno je važna činjenica što je ovo prvi put da su sustavi S-400 i Pancir-S prvi su poslani u inozemstvo zbog sudjelovanja u vježbama na teritoriju druge države. Ruski stručnjaci nisu sigurni u to, ali neki vjeruju da se može raditi i o demonstraciji efikasnosti sustava u svrhu njihove naknadne prodaje. No, pogledajmo o čemu bi se moglo raditi.

Transport

Ovu su zadaću obavili ruski vojni transportni zrakoplovi, koji su do Batajnice, neposredno u blizini Beograda, morali prijeći teritorij NATO zemalja, koji su bez problema isporučili S-400 i bateriju Pancir-S u zrakoplovnu bazu srpske vojske. Mediji nisu objavili rutu leta ruskih vojnih zrakoplova i ona je još uvijek nepoznata.

Tijekom manevara u Srbiji bi jedinice protuzračne obrane dviju zemalja trebale zajednički ispunjavati zadaće otkrivanja, praćenja, razvrstavanja i uništavanja čitavog spektra zračnih ciljeva uvjetnog neprijatelja.

Ruski sustavi su raspoređeni u zračnoj bazi Batajnica u blizini Beograda, najvećem uzletište srpskog vojnog zrakoplovstva, rekao je za ruske medije stručnjak Vladislav Šurgin. U njemu se nalaze 204. zrakoplovna brigada, Centar za obuku zrakoplovnih snaga i protuzračne obrane, tvornica zrakoplova i ispitni centar. Ukupno se na aerodromu nalazi 45 zrakoplova MiG-21, četiri zrakoplova MiG-29, 25 školsko-jurišnih zrakoplova Soko G-4 Super Galeb, 22 zrakoplova UTVA, kao i borbeni i transportni helikopteri.

U ovom slučaju je izbor bio Batajnica zato što je, za razliku od mnogih drugih srpskih zrakoplovnih baza, dovoljno opremljena za rad s opremom kakva je došla iz Rusije.

Ovi sustavi rade u tandemu

Sustavi S-400 koje proizvodi koncern Almaz-Antej dizajnirani su za uništavanje zračnih ciljeva, uključujući taktičke i strateške zrakoplove, kao i krstareće i balističke rakete i vjeruje se da nemaju analoga u svijetu. Ovaj sustav može vidjeti ciljeve na udaljenosti od 400 kilometara. Na primjer, time u području otkrivanja i uništavanja ciljeva nadmašuje američke sustave Patriot.

Na vježbama na kojima su sustavi S-400 uvijek sudjeluju i sustavi Pancir-S, što sigurno nije slučajno. Ovi sustavi mogu djelovati u tandemu, pokrivajući jedan drugoga. Važnije ciljeve, kao napadačke  zrakoplove, u ovom će slučaju uništiti -400, a krstareće projektile i bespilotne letjelice će oboriti proturaketni sustavi protuzračne obrane, među kojima I Pancir-S.

NATO je ranije obećao da neće sprječavati vježbe

NATO se tijekom ovih vježbi drži suzdržano. Naime, 2017. godine je glavni tajnik organizacije Jens Stoltenberg najavio da neće pokušati vršiti pritisak na Srbiju zbog zajedničkih vojnih vježbi s Rusijom.

Prema vojnim stručnjacima, upotreba aerodroma Batajnica može biti od strateškog interesa, ali poteškoća za Rusiju leži u visokoj izolaciji objekta. Da bi do tamo stigle, ruske snage trebaju letjeti kroz zračni prostor i iznad teritorija nekoliko NATO zemalja.

Razlog slanja sustava u Srbiju

S druge strane, takve vježbe će Srbiji pružiti ipak ozbiljno iskustvo, vjeruje Vladislav Šurgin, a moguća pojava tako teškog naoružanja kao što je S-400 na aerodromu može promijeniti situaciju u regiji u slučaju potencijalnog sukoba.

“Rusija razrađuje sve mogućnosti i aktivno istražuje sve ratne regije. Naravno da u ovom slučaju traži da obnovi kontakte s tradicionalnim saveznicima“, rekao je stručnjak za Balkan Pavel Kandel, direktor Sektora etnopolitičkih i međudržavnih sukoba Instituta za Europu Ruske akademije znanosti

Kandel je za list Izvestija rekao da bi jedna od zadaća  ovih vježbi mogla biti demonstracija sustava srpskoj strani u komercijalne svrhe.

„Sadašnje vježbe jedan su od elemenata za promicanje naših komercijalnih interesa. Ponudili smo Srbiji opskrbu modernim sustavima kao što su S-300 i S-400, ali je Aleksandar Vučić sa žaljenjem odgovorio da je stvar dobra, ali da nemaju toliko novca. Sadašnje vježbe također imaju određeni politički kontekst, ali da bismo ga ispravno razumjeli, ne smijemo zaboraviti da Srbija provodi puno više vježbi s NATO paktom nego s Rusijom“, rekao je stručnjak.

Srbija je već vidjela ove sustave

Vježbe „Slavenski štit“ se po prvi put održavaju ove godine. Prva faza završena je u rujnu ove godine u ruskoj regiji Astrahan, kao što smo već naveli. Sudeći po objavama u medijima, tamo su bili sustavi S-400 i predstavnici srpske delegacije su ih, prema novinarima, tamo već vidjeli.

Također u rujnu ove godine, zastupnik srpskog parlamenta iz vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, rekao je za Komsomolsku Pravdu da u zemlji postoje pristalice ideje da se ovi sustavi kupe od Rusije. Međutim, tada se nije razgovaralo o konkretnim planovima.

U ovom slučaju S-400 prvi put sudjeluje u vježbama koje se provode izvan teritorija Ruske Federacije, ali nisu prvi put u inozemstvu. Podsjetimo, Turska je u lipnju 2019. već nabavila te sustave, kada su se Sjedinjene Države usprotivile sporazumu i obećale su da će odbiti Turskoj prodati najnovije borbene zrakoplove F-35.

Jučer, nakon objave vijesti, mnogi su dali razne izjave, od stručnjaka kako bi sustav S-400 u kombinaciji sa sustavom BukM2 stvorio neprobojni štit iznad Srbije, do izjave bivšeg zapovjednika Glavnog stožera srpske vojske generala Ljubiše Dikovića da se Ruska Federacija ne bi odlučila na taj potez da nije ozbiljno procijenila kako je Srbija njihov prijatelj na Balkanu.

General Diković kaže kako ne zna jesu li ljudi svjesni i treba li razmišljati koliko je važno što je prvi put iz Ruske Federacije stigao sustav za protuzračnu obranu na velikim udaljenostima, a koji pripada ruskim strateškim zrakoplovnim snagama?

Ništa manje važno nije i to što, prema njegovim riječima, ruski vojnici s domaćinima provode zajedničke vježbe.

„To je čin ogromnog povjerenja, koji imponira svakom pripadniku vojske, ali i svakom građaninu ove zemlje, bez ikakvih političkih konotacija. Sam dolazak tih snaga na naš teritorij je odraz velikog povjerenja, ali i prijateljstva. Velika je to stvar za nas i naš sustav sigurnosti“, naglasio je Diković.

Rusija dobro razmišlja koga obučava na S-400

General Diković kaže da očekuje reakcije zemalja regije i NATO pakta, koji pomno prati svaki korak Beograda.

„Ipak, svi koji ozbiljno analiziraju ovaj naš postupak ne bi trebali dati neke loše komentare i imati loše namjere, jer surađujemo i s drugima. Oni koji nas poštuju shvatit će to kao vid međunarodne vojne suradnje. Prema mojim analizama, Rusija je na međunarodnom planu u vojnim odnosima veoma pažljiva i izuzetno oprezna, a svakoj njihovoj aktivnosti prethode veoma duge i zrele procjene. Tako su i odlučili da su zreli uvjeti da pošalju S-400 u Srbiju i da naša vojska vježba s njima“, rekao je Diković, koji je na kraju dodao kako bi za Srbiju sasvim dovoljni bili protuzračni sustavi Pancir-S, koji je „baš po mjeri Srbije“.

Na Balkanskom poluotoku trenutno ne postoji nijedan sustav sličan sustavu S-400, ako izuzmemo Tursku. Iako još nije zvanično potvrđeno da Srbija kupuje Pancir-S, general Diković kaže kako je on u skupini protuzračnih sustava srednjeg  dometa i da odgovara geostrateškom  položaju Srbije.

„Pancir-S je veoma efikasan sustav PZO, koji bi u mnogome zadovoljio naše potrebe. Pružio bi nam zaštitu i izvan granica Srbije, što je veoma važno, a bio bi efikasan štit za naše kopnene jedinice. Takav kvaliteta oružja ne postoji u našoj blizini, ako izuzmemo Grčku, Tursku i Rumunjsku“, u zaključku je naglasio general Diković.

Ocjenjujući još prvu fazu manevara, general Sergej Babakov, voditelj protuzračnih raketnih snaga ruskog zrakoplovstva napomenuo je da od vježbi imaju koristi obje strane i pohvalio je svoje kolege iz Srbije.

„Važnost ove doktrine bila je u tome što omogućava širenje vojne i vojno-tehničke suradnje dviju prijateljskih zemalja. Osim toga, razmijenili smo iskustva, korisne informacije i kao cjelina dobili smo veliku korist od zajedničke provedbe zadataka. Želim naglasiti činjenicu da je obuka srpskih jedinica protuzračne obrane na visokoj razini“, rekao je ruski general Sergej Babakov.

Zapovjednik 250. raketne brigade PZO snaga srpske vojske, general Tiosav Janković,  koji je ranije u Rusiji predvodio srpsku delegaciju, rekao je da računa na bližu suradnju s ruskom vojskom. Izrazio je nadu da će u budućnosti vježbe „Slavenski štit“ biti još ambicioznije.

Politička poruka

Kako je kupinja ovih sustava od strane Srbije neizvjesna, a ako bi je i bilo, za nju treba voditi duge pregovore, slanje sustava S-400 i Pancir-S u Srbiju, iako je bilo najavljeno da će drugi dio vježbi “Slavenski štit – 2019” biti održan upravo u jednoj od baza srpske vojske, prije svega je političke poruka.

Aleksandar Vučić Vladimir Putin
Aleksandar Vučić Vladimir Putin

Točno je da je Srbija pridruženi član Saveza o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), vojnog saveza na čelu s Rusijom, ali 27. listopada premijerka Ana Brnabić potpisuje ulazak Srbije u zonu slobodnog tržišta s Euroazijskom ekonomskom unijom, što je za Moskvu puno važnije od prodaje Srbiji sustava S-400 ili sustava Pancir-S.

Naime, iako se Bruxelles tome žestoko protivi, ali Beogradu „ostavlja vremena“ da do ulaska u EU bude u bilo kojoj međunarodnoj multilateralnoj organizaciji, poruka je da s danom ulaska u Europsku uniji Srbija mora prestati biti članica EEU. S druge strane, Moskva je izjavila kako je ovo važna stvar, jer može pokazati da jedna zemlja može biti u obje organizacija, a Srbija može biti prva karika koja će povezivati EU i EEU. Tu se Moskva i Bruxelles ne slažu, ali smo vidjeli kako se stvari u svijetu ubrzano mijenjaju, tako da u trenutku kada Srbija bude ulazila u EU, ako se to ikada dogodi, nije isključeno da može biti karika koja će povezivati EU s Euroazijskom unijom, a taj bi presedan otvorio vrata za slične veze drugih zemalja. Možda Moldavije i Gruzije, čak i Ukrajine, ako vlast u Kijevu u dogledno vrijeme preuzmu razumni ljudi i političari.

Rusija je principijelna samo u vezi suradnje s članicama NATO pakta. U tom slučaju je moguća samo ekonomska suradnja, ali visoke razine vojne suradnje u tom slučaju ne može biti. Turska je izuzetak i nemoguće je povući paralelu s bilo kojom drugom članicom NATO pakta. No, to je druga tema i vratimo se priči sa Srbijom.

Drugi važan detalj je nedavni naputak na razini zapovijedi da NATO zemlje svo staro sovjetsko ili rusko oružje moraju zamijeniti sa zapadnim. U tom kontekstu vi vojska Srbije trebala zamijeniti doslovno svo naoružanje koje ima i ostaviti nekoliko školskih zrakoplova, pušaka i pištolja proizvedenih u Kragujevcu i možda novije modele borbenih vozila, ako nisu modernizirane verzije analoga sovjetske ili ruske vojne industrije. Kako stvari stoje, čini se da je Beograd svjetlosnim godinama odaljen od NATO pakta, jer s oružjem koje ima ne ispunjava nijedan uvjet kojeg je postavilo zapovjedništvo saveza u Bruxellesu, čaki ako ostavimo po strani potrebu izmjena ustava zemlje, koji određuje da Srbija ne može biti članica nijednog vojnog saveza.

Kao politička poruka, ne zaboravimo da je proteklih dana atlantsko vijeće poslalo sugestije novoj Europskoj komisiji kako se ponašati na Zapadnom Balkanu, gdje se moraju povećati napori u suzbijanju ruskog utjecaja i prisutnosti.

Slanje ova dva sustava na vježbe u Srbiju može biti izvrstan odgovor da je Rusija tu prisutna, nema namjeru stvarati trajne vojne baze, ali da se ne namjerava povući samo zbog želja američkih i atlantističkih stratega u Europi.

Između ostalog, iako to službeno nitko nije potvrdio, a vijest je prvi objavio nimalo vjerodostojan beogradski Blic, novi Trumpov izaslanik za jugoistočnu Europu je doputovao u Beograd i „naredio“ Srbiji da mora priznati Kosovo.

„Američki predsjednik Donald Trump je preko specijalnog izaslanika Richarda Grenella, inače veleposlanika u Njemačkoj poznatog po davanju „zapovjedi“ Bundestagu i vladi kancelarke Merkel, koji je nedavno u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Vučićem, poručio da Srbija mora priznati Kosovo. To je bio jedan veoma težak razgovor. Grenell je bukvalno postavio uvjet da Srbija mora priznati Kosovo. Rekao je i da će Amerika utjecati na Europsku uniju da pojača pritisak na službeni Beograd”, naveo je sugovornik Blica upoznat s detaljima.

Ovu vijest uzmite s rezervom, ne samo zato što je nitko nije potvrdio na službenoj razini, već prije svega zbog izvora koji ju je prvi objavio. No, da se oko Kosova vodi pravi mali diplomatski rat, skriven od očiju javnosti, to nije nikakva tajna, a slanje sustava S-400 i Pancir-S u Srbiju je vjerojatno poruka Moskve da neće dozvoliti često najavljivanu eskalaciju sukoba u regiji.

Kako god bilo, ovaj je događaj privukao mnogo pozornosti i svi ga različito tumače. Neki onako kako bi voljeli da bude, a ozbiljniji stručnjaci vodeći se novonastalim okolnostima u geopolitičkoj areni i novom pozicioniranju Rusije u svim regijama u svijetu, tako i Zapadnom Balkanu.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
178 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Ovaj S400 nije izvozni model…. Ni PancirS.
Ovdje se samo može vidjeti ono, što Rus ne pokazuje nikome, osim prijatelju….

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  preseren3

Eto i srbija postade sila sada joj nato nesmije nista hahahaha… Vec dva dana se duvaju baloni sa s-400 neznam cemu i kome ako je to prkosenje BiH , HR i kosovu onda ok to mogu i naucili su ali ako je to zbog nato-a onda je to zalosno jer… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Tony

Pa, objektivno govoreći, sada su uzeli dobre stvari od Rusa, ali ionako im ne trebaju za nikog od susjeda, jer su stvari , manje više, posložene. Osim , hipotetski, Kosova i da pokažu da neće u NATO.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Tony

Bila je Srbija i pod sankcijama i pod NATO-vim bombama pa je izdržala i opstala kao i mnogo puta do sada,što se tiče prkošenja ne znam zašto bi prkosili BiH kada je pola teritorije i tako pod kontrolom Srba a Hrvatskoj još manje jer ne znam zašto bi Srbija imala… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Da izdrzala bi vjerovatno i ekonomsku blokadu , nemoj da pricas nebuloze derali su po srbiji dok je nisu opametili i zaustavili pohode na kosovu sto znaci srbija nije izdrzala nego podvukla rep .. U to vrijeme rusija cutala i izgledala zabrinuto no nista nije ucinila kao sto nece ni… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Tony

Od svih gluposti koje si nadrobio, istina je jedino da se pomalo sprema novi sukob u regiji. Ameri skraćuju liniju, preslabi su da sve drže. To je nekidan prokomentirao odlično jedan novi član ovdje. Nato će otići s KiM, vjerovatno i iz Bosne, moguće da će i Rumunija ili Bugarska… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo razilazimo se u dijelu oko Hrvatske. Jeste njamacka zelja da im Hrvatska bude periferija i vojna granica germanskog svijeta, ali anglosaksonske zelje su drugacije od njemackih. Vidjeces kad pocnu natezanja izmedju anglosasa i germana, a pocece sigurno. na zalost hrvatska politika nije spremna za tako nesto, cak uposte i… Pročitaj više »

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije
Reply to  tihobl

Oba svetska rata su počela zbog Dunavske diagonale ili takozvane prve Europske Unije koju je prvi planirao Franc Ferdinad i Aleksander Karađorđević ( The Unifier ). Uniju je podržavala i Carska Rusija preko cara Nikolaja Romanova. Svi streljani na ovaj ili onaj način u režiji anglosasa. Obični Hrvati a bogami… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Petar V Pa neznaju niti za one zanimljive ugovore između carske Rusije i kraljevine Srbije prije 1. svj.rata… Da nije revolucija pobijedila u Rusiji, – po kojoj ovdje često pljuju, – drugačija bi slika bila na Balkanu. A malo ih zna da su osim ‘mlade Bosne’ postojala još 3 druga… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl
Anglosasi i Germani imaju suprotstavljene interese prvenstveno na Kosovu i Srbiji.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Lucija

@ Lucija @ mladen3x : Srbiji su naskodili koliko su mogli, jedino nisu nuklearku bacili (ali jesu osiromaseni uranijum). Sto se Hrvatske tice dovoljno je pogledati dva svjetska rata: – u prvom obe strane nude Italiji za ulazak u rat istu teritoriju, – u drugom takodje (i Cercil je nudio… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  tihobl

@tihobl-mislim da se nemoraš bojati za Hrvate jer pokazalo se kroz povijest da ako im diraš ekonomiju u granicama,tu se uvijek snađu,ali ako im diraš ponos,tu su kao jedan,znači ne napadaj na onim poljima gdje su jaki i vodi ih zajedništvo.Hrvati se radije budu iselili ako vide da im ekonomija… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo znam da ti nije lako zato laku noc i samo sanjaj hahah i ne zaboravi kosovo ima albaniju hahha..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Tony

Pa to i je njihov najveći problem, da im je glavni pokrovitelj najzaostalija država na eurazijskom kontinentu. Ali hajde, što kažeš bar će imati gdje otići.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Ivo

. Zar je malo bilo zločini nad civilima u BI H i na Kosovu. Zašto da se isele Albanci sa Kosova i Makedonije kome su šta uradili. Dosta su se iseljavali iz Nisa. U kojemu granice priznata država Srbija stalno pravi ekspanziju okupacijom tudjih teritorija

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Razuman

Razuman/ ovi to ne razumiju vidis da na sva usta ovu vijest dizu u nebo i to ti jasno i razumljivo pokazuje da im je malo zlocina u BiH i Kosovu … Pogledaj molim te stratega i njihovih objanjenja bukvalno iz njih izviruju ratni poklici ali neznam zasto i a… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Tony

Napisah komentar za Rusiju i Ukrajinu ali vidim da bi on pogodovao vise za ove nase uslove. Zalosno da jos ima ovoliko vrele krvi i izgleda da vecina ovih komentatora nije osjetila i iskusila golgote rata. Iluzija je da ce neko za drugog ratovati i ostvariti mu bozicne zelje ,… Pročitaj više »

Bajro
Gost
Bajro
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Molim te ne relativizuj
Srbija je ratovala sa svima i opet bi

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Bajro

Ko to kaže
Ko to kaže…


I opet će
I opet će
Ako Bog da sreće.

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  Bajro

Daj Bajro ne ponavljaj matricu.Srbi nigde nisu ratovaliza tudje,nego su samo zeljeli braniti svoje domove i ugrozene zivote.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Tony

Šta da radimo takve su nam komšije treba da nam budu pouka prošli dogadjaji štosmo doživjeli i da im nikad ne verujemo

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Razuman

Da, bilo je toliko zločina da su već 45 trebali biti obrisani sa KiM, ali ih je drug ostavio da budu korisni psi, pa čim je drug umro, oni počeli ubijati, otimati, silovati! A u BiH i po Mostaru i po Sarajevu leševa od 41 i od 91-92 koliko hoćeš!

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  Razuman

“Razuman”, Koliko pekara i semenkara je iseljeno iz Niša ?

(Da, grubo se izrazih, ali moj odgovor je ekvivalentan tvojoj izjavi.)

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Perica

Procitaj o egzodusu 1878. zatim 1956 prema tursku

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Razuman

Vidi kartu drzave Srbije 1878

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Razuman

Razuman, Srbija je vjekovima bila država ( i biće) za razliku od novokomponiranih “država” .. Njihovo trajanje je uvjetovano voljom gazdi i kreatora ..

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  EU dismr

Krim se vratio gđe je bio, isto i Kosovo vratilo se gde mu je mesto oba slučaja su sada pravedna

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Razuman

Razuman
Vidi ti kartu juga Balkana iz 1750 i neke…
Svi gradovi i toponimi u današnjoj Albaniji na – očito slavenskom jeziku…npr 2 Bjelograda itd
Albanija je stvorena zahvaljujući onom istom američkom predsjedniku koji je uveo usa u 1. svj.rat…da Srbija ne bi imala izlaz namore.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Lucija

Albanci su potomci ilira a zna se kad i gđe su ziveli Iliri. U jednom školskom Srpskom bukvaru piše Srbi su došli sa Karpata u sedmom veku. I u pravu si nije važno šta je prije bilo bila je i SFRJ važno je da je sad Kosovo nezavisna država svih… Pročitaj više »

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Lucija

Jel si procitao sta si napisao. Da ne bi imala Srbija izlaz na more zato je Vilson stvorio Albaniju. Zar nije smesno . Albanija je drzava Albanaca i stvorena je tu gde su ziveli. Nije mogo da je stvori na Alasci. A kako je trebala Srbija da ima izlaz na… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Razuman

Razuman
Pa u Turskoj živi i preko 8 milijuna Srba. I nisu otišli ‘egzodusom’.
Taj izraz se koristi za veelike brojke. Koliko je vas bilo da se može o tome govoriti? Zadnji Turski popis u Peći: 4500 srpskih i 45 albanskih kuća.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Lucija

videla si ti taj turski popis. Vidi i za egzodus. ( ako te zanima).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Perica

Perice
Hm…i vi…tamo kupujete…kruh? Prehrambene namirnice? 😱
Samo nemojte poslije kukat…
A oni s time financiraju kupovinu ‘južno od Niša’?

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ko su to oni? Oni kupuju. Ne zauzimaju. Mislim svako ima pravo da kupuje.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Što je babi milo, to joj se i snilo! Mister Ivo, ovdje još nisam vidio gorih, opasnijih i do maksimuma šovinističko i fašističko nabijenih tvrdnji, kao što su ove tvoje, o izgonu cijelih naroda s njihovih teritorija, a sve to izgleda, kao da ti to žarko priželjkuješ ili čak imaš… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Jack

Sta si se uhvatio Erdogana sto nenadjes nekog drugog ima barem njih mnogo toga ne manjka

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack od mene nisi dobio minus za Erdogana. Vise je bila sala.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, ti stvarno mrziš Srbiju kad ovako pišeš. U slučaju da se ostvari tvoj scenarij, ne bih poslije toga volio živjeti u Srbiji. Kanite se ratova. Volite se ljudi. Što vam povijest nije dobra učiteljica. Zašto majke moraju opet plakati? Da bi političari dokazivali da nisu vodili lošu politiku. Kupujmo… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra _ i ti na ovako dobronamjeran komentar dobijas minuse. Bez teksta sam ostao. Moze svasta i ona stvar iznjedrit, ja umobolnika(sagorit ce u svojoj mrznji). Nema mjesta ni u Danteovom Cistilistu za ovoliki broj poremecenih. Pun svijet Isilovaca a kad citas njihove komentre vidis da su na nivou… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Smeta ti moja konstatacija(da si poremecen) pa se branis minusom a normala ti je da zazivas rat i na ubijanja. Jesi li ikad razmisljao da si ti problem i tvoji stavovi , i kako mislis tako i privlacis …..Pazi mogla bi ti se zelja ispuniti pa da se uvjeris da… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@ Ad astra:
Pa ne moras zivjeti u Srbiji. Iseli se u Lihtenstajn, pa ces se osjecati ugodno.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl _nisi dobro procito komentar od Ad astre a i nisi ga razumio po meni bi ispalo kako sam ja razumio Ad astra ti bi trebo da iselis u Lihenstajn ako zivis u Srbiji.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Ja ti pomazem da razumijes Ad astra i sta je covjek mislio kad je pisao a ti meni pucas minuse. Jesi to ljut?

neko
Gost
neko
1 godina prije
Reply to  Ivo

@Jovo to su vasi mokri snovi. ne znam koliko godina imas al porediti situaciju u kojoj je HR bila 91 i 2019 i reci dz je sad losije…. wtf Ako hocete zastiti Rusije onda im dajte vojne baze po uvjetima po kojima je dala Sirija A onda igrate po njihovim… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nažalost ste u pravu!!!!

Raptor
Gost
Raptor
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ko to ovdje sanja RAT?!?! Dal neko kuži da u ratu svi gube, da nije lijep i da nije ko igrica kad pogineš da počneš od zadnjeg memoriranog mjesta!?!

Bojan
Gost
Bojan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Mozda pobedi razum, pa dodje do nekog dogovora, lično ne bih voleo da ste u pravu gospodine Ivo

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Tony

U to vrijeme necemo o Rusiji.A u ovo vrijeme,zapad sa sve Nato clanicama nije napravio drzavu Kosovo. Dolazak Rusije sa ovim naoruzanjem,htijeli mi priznati ili ne,iznenadenje je za sve.Mogu oni i odvesti nazad te PVO sisteme, nema veza,ali je fakat da su dosli i pokazali da mogu,kako, niko ne zna.Puno… Pročitaj više »

Bojan
Gost
Bojan
1 godina prije
Reply to  Tony

Pa već bili pod blokadom, vidiš još smo tu

Vorlon
Gost
Vorlon
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Teško, za vojno rješenje KiM treba imat kvalitrtnu i sposobnu vojsku.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Vorlon

Nakon što bondsteel stavi ključ u bravu, VS će unutar 2 sedmice izbiti na kompletne vanjske granice KiM, to su realne procjene. Šverceri droge i organa neće se baš pretrgnuti od borbe i spakirati će kofere za Usa, eventualno će biti par manjih oružanih skupina sastavljenih od ISIL-povratnika iz Sirije,… Pročitaj više »

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ignorises ceo nesrpski zival na Kosovu. Ko je pravio šverc organa. Koje ubijao nedužne civile na kosovu palio kuće i vjerske objekte i protjerao svo stanovništvo. Niso to zločini? Prošla su ta vremena druže. Ne bije se boj oružjem. I huti nisu dobro naoružani pa odoljevaju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Razuman

Jel’ ti to pokušavaš za šverc organima optužiti – Srbe?

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Lucija

Dali ima dokaza za šverc organa? A ja imam dokaze za sva proganjanja naroda. Izbacivanje iz njivohih kuća zatim plackannje i paljenje čitavih sela. Sve je bilo u plamenu. I na kraju iživljavanja nad civilima silovanja i ubistava.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Razuman

😁 i Haradinaj je mislio kad su nestali dokazi sa Haškog suda da su nestali u …bezdanu. Kad ono…
Još pred 2 godine jedna zemlja kao Austrija držala je dokaze o “Žutoj kući”…
A ono kad su u jednom danu objavljena imena albanskih špijuna…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

Hahah… Da Lucija, (teško) Razuman tvrdi upravo to. Ima stvarno patoloških lažova na ovom portalu. I nikaako ne razumiju, ja ništa ne prizivam niti mi je drago da se maltretiraju civili, ali da će se stvari tako odvijati vidljivo je iz aviona. A sad što nekima to nije drago, to… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

@ Ivo : Nema potrebe da Srbija zuri sa Kosovom i kad bi ameri digli ruke od njega i otisli sa Balkana. Sacekaju godinu dvije da se urusi samo od sebe. Pazi, Kosovo opstaje zahvaljujuci zapadnim donacjama u budzet. Ako bi se zapad povukao samo bi se urusili. Vucic samo… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo samo da bude tvoja porodica u prvim linijama ali tesko takvi su u podrumima…

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Vorlon

Napravi se za 1-1.5 godina!

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Kosovo nije bilo del Srbije nego konstitutivni deo SFRJ. Nije kosovo oduzeto od srbije pa da ga Srbija vraća. Kosovo je nezavisna država svih gradjana koji tu žive.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije
Reply to  Razuman

Srbiju je Broz podelijo na Vojvodinu i Kosovo jer je hteo da smanji uticaj Srbije na njemu voljenu Sloveniju i Hrvatsku u okviru Jugoslavije. Ideju za to su mu dali strpljivi Englezi jer su znali da kad on umre Jugoslavija se ruši i dobija na pladnju za đeparac. Kosovo kao… Pročitaj više »

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Republika Srpska nije nikad postojala!

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Razuman

Razuman, biće prije da si ti nerazuman, zadrt i netolerantan ! Ahh, nije ti lako ..

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  EU dismr

Lakše mi je sadi slobodi

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Razuman

KOSOVO REPUBLJIK

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Tako je, Kosovo i Vojvodina, nisu bile autonomne pokrajine Jugoslavije, nego Republike Srbije. to je cinjenica.
Budi Razuman.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  nessy

Ustavom 1974 godine Kosovo je dobilo atribute republike. Posle 1980 doslo je red i na kosovo da presednik SFRJ za jedni godinu bude sa Kosova sto je bilo pravo svake republike.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Lupate gluposti jer prvi predsjednik ex Yu nakon Titove smrti je bio Sinan Hssani i Kosovo je sa Vojvodinom imalo uvijek svoga člana u predsjeništvu SFRJ.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Upravo tako, pre komunjara ni granica prema Makedoniji, sad Severnoj Makedoniji nije postojala. Zna se da je Skoplje srednjovekovni srpski carski grad.

Oleg
Gost
Oleg
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Nije nikada postojala rsk

Bajro
Gost
Bajro
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

A kako je Srbija došla do toga da kontroliše
pola Bosne?

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Bajro

Pa tako što su na teritoriji od 73% BiH živili Srbi u većinski etnički homogenim sredinama do ’92, a do ’41 je taj postotak bio i veći, eto tako utiče Srbija na BiH, koja više nije dio Turskog sultanata, niti Mletačke Republike! Poyyy

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Kajzer Soze na Kosovu je Nato baza.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Tony

@Tony, “ako je to prkosenje BiH , HR i kosovu ” a koji su q.. pomenute banane i isprtci na planeti Zemlji da bi neko trebao da im prkosi. I Srbija je ocito banana drzava ali neuporedivo manja od pomenutih. Za sada jos nije uvukla svoj nos u shupak gazdi… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog/ pa kako ce se srbija uvuci u paksu amerikancima kad im oni nedaju , zna se da kada srbija predje granicu dobije po nosu i onda ide na popravak narednih 20 godina i sta tu nije jasno sada ste se malo podigli zbog ruskog sustava hahaha koji nije mogao… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Tony

Kakvog odobrenja?
Pokusali su rumuni da zaustave tenkove za Srbiju pa su ih rusi upitali “cim mislite da nas zaustavite” i tenkovi dodjose. Avion nikome nije palo na pamet da zaustavlja.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

,,Ukratko, ovi sustavi neće ostati u Srbiji, a za sada nema naznaka da Beograd i Moskva pregovaraju o njihovoj prodaji vojsci Srbije” Pancir po svemu sudeći definitivno ostaje a prodaja je ugovorena još odavno a potvrđena je za vrijeme Putinovog dolaska u Beograd ( to je jutros i Lazanski potvrdio… Pročitaj više »

zoki
Gost
zoki
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Ma ostalo ili ne ostalo nesto od toga u Srbiji, nije vazno, ionako Srbija niti hoce niti treba da ide u rat sa komsijama a pogotovu ne sa Natom, ali ono sto je dragocjeno je taj, makar na kratko, osjecaj pomoci i podrske od nekog velikog i snaznog a upravljeno… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Da li ce S-400 ostati u Srbiji ili nece to znaju samo rusi. Ali ako ostane ostace i ruska posada. Srbija nece kupovati sistem od kojeg strahuje USA i svima prijeti sankcijama. Sto bi se bez potrebe zamijerala. Nabavice kineski S-300 za svoje potrebe, a S-400 ostaje rusima za njihove… Pročitaj više »

zoki
Gost
zoki
1 godina prije
Reply to  tihobl

Da svaka cast za komentar, napredak u svakom smislu a narocito ekonomski je ono sto njih uzasava i najvise boli a ako se ne savijas onda se vise ne mogu od ogorcenja kontrolisati. Ovde na Zapadu primjetis poslije jako kratko vremena da su svi spremni da ti pomognu dok si… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  zoki

I za mene svi su nasi pa i vi sto ste se rasuli trbuhom za kruhom po cijelom svijetu. Jedino ne podnosim europejce kojima ovde nista ne valja, koji stalno kukaju i koji godinama pricaju kako ce otici u neku uredjenu zapadnu zemlju dostojnu zivljenja, a nikako da odu. Volio… Pročitaj više »

basso
Gost
basso
1 godina prije

Arogancija ce unistiti zapadni svijet,kao i sam Nato.Citavo vrijeme su pritiskali i vukli srbiju za nos,i sad su to sve dobili nazad.Raketni stit i sav novac i muka amerike je bila nizasta,ako s-400 ostane u srbiji.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  basso

U pravu si za aroganciju. Sjeti se kad su rusi poslali u Siriju 40 aviona. Tad su se svi sprdali da sa tim ne mogu postici nista, da se Rusija uvalila u skupi rat koji ce je iscrpiti kao u Avganistanu, da ce se za par godina povuci porazeni podvijena… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  tihobl

Iznenađenje je za sve posebice za nas koji smo u prozapadnim državama jer smo svi mislili da ništa od Rusa ne može doći u Srbiju. Znači i NATO nije tako homogen kako se mislilo i da nije sveto slovo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa nije to ništa. to je tek onako, igre radi:). bitno je da je srbija okružena državama nato pakta I da su amerikanci dali ultimatum za kosovo I da je euro birokracija dobila naputke od nato pakta. otprilike “da se vlasi ne dosjete” . međutim kada bi ovi hamanlitićari skinuli… Pročitaj više »

ehda
Gost
ehda
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

dobar komentar

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Sve sto si napisao potpuno je logicno objasnjeno.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

odlično, majstore!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Ivo

ehda, tedi I ivo hvala I vama mjstori

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Turska ne može nadgledati Kosovo i Albaniju sa S 400 iz prostog razloga što je najsjevernija tačka Turske udaljena više od 400 km od Kosova i Albanije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Đuro

zavisi kako gledaš na to. #1 radar s-400 ima domet do 600 kilometara #2 rakete koje koristi s-400 imaju domet od 250-400 kilometara a možda I više. zavisi šta su ispregovarali erdogan I putin jer rusi u arsenalu imaju rakete I sa većim dometom. a budućnost u ovim uvijetima na… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Kosovo je udaljeno 450 do 600 km od najbliže turske tačke.Da s400 Turska verzija nema možda domet 650km radar i raketa?
Kako god ja gledao,Turska ne može efikasno nadgledati zračni prostor ni Kosmeta ni Albanije.
Da ne spominjem da se u međuprostoru nalaze Grčka i Makedonija i Bugarska.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Đuro

Ako dobije sultan po svome, moci ce. I to sa sjevera ili zapada. 🙂

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  CPGS

Samo iz Sarajeva,a ni to ne može jer je Jahorina u srpskim rukama.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Đuro

DJURO!
JAHORINA JE U RUKAMA BOSANACA I HERCEGOVACA.IZADJI IZ PRIMITIVNIH ETNO-NACIJONALNIH TOROVA.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  FATIH

Fatih okači ime o K….!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Đuro

ako malo bolje pogledaš onu gore ilustraciju onda možeš vidjeti da s-400 smješten u batajnici, više na sjeveru srbije može dobaciti do grčke granice. ako bi taj s-400 stacionirali na jug srbije on bi mogao dobaciti duboko u tursku teritoriju. e sada pošto je jug srbije otprilike na istoj udaljenosti… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Pusti ti ilustracije i uzmi mapu i šestar ili Google map I daljinar.Mašta ilustratora je vrlo varljiva.A ilustracije namijenjene pojačavanju utiska koji želi ostaviti.
Nemoj zaboraviti ni reljef.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Istina nedavno sam citao na Sputnjiku da S-400 moze da gadja velike avione (transportne) i na udaljenosti od oko koliko me pamcenje sluzi 550 km i taj me je podatak iznenadio s obzirom da se uvijek prica o dometu 400 km.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Vučić danas izjavljuje iz komandne sobe da gađa već na 380km.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Neljuti se,ti sto si to napisao nemá věže dá pravom reálnosti svega toga.Puno vece stvari sú tu u igri a mnogi to nemogu razumjeli jer nerazumiju kako se provode ciljevi u globálním upravljanju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Milanče, zašto ti ne odeš raditi kao savjetnik za nekog predsjednika? Imaš toliki talent i znanje, a gubiš vrijeme na ovom malom portalčiću, objašnjavajući ljudima stvari koje ionako nitko osim tebe ne razumije. Ne misliš li da gubiš vrijeme?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

Tako je, steta da toliki talenat propada.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Pohvale i od mene.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Srbija je na geostratekoj liniji Kine i Rusije,Kinezi vide svoj koridor Puta svile kroz Srbiju a Rusi vide svoj koridor plina kroz Srbiju.Uz to uzmimo u obzir Kineska,Ruska i Turska ulaganja u Srbiju dolazimo do činjenice da se tamošnja ekonomija isplati vojno braniti u bilo kakvom slučaju agresije ili pritiska… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Realno ste sve objasnili s time u svezi što sustav ostaje parkiran u Srbiji. Lazanski i Vučić ublažavaju retoriku ali nitko im ne vjeruje dok narod u Srbiji je zadovoljan. Ostaje pitanje kako je jedinstvo NATO postalo mrtvo slovo na papiru!!

Gandalf
Gost
Gandalf
1 godina prije

FYI; Pancir ostaje u Srbiji…

Protiv! Ne rusi
Gost
Protiv! Ne rusi
1 godina prije

Balkanski stit – ne “slavenski stit”

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Nema absolutno nikakve potrebe da Srbi kupuju S400. Nije slučajno Beograd svakih par decenija bombardiran baš od germana i anglosasa. Na dunavskoj diagonali, če prolazit jako važan ruski gasovod ka srcu EU a kineski svileni put je baš juče preko železnice sproveden sve do Beograda. Srbija ovih dana i formalno… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

U pravu si. Ovo treba posmatrati ekonomski i geostrateski. Ruski i kineski interesi nastupaju zajedno i medjusobno se nadopunjuju. Ko to ne vidi pod hitno treba kod da se zaposli u londonskoj opservatoriji za ljudska prava, jer tamo traze takve kadrove.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  tihobl

@tihobl-bravo za komentar,totalno si u pravu i nasmijao si me do suza u vezi Londonskog opservatorija,svaka čast majstore….

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

s 400 ostaje u srbiji. pancir isto ostaje u srbiji. znaci nema cruising and bombing targets bez ometanja i obaranja aviona vise…ja da sam amerikanac bio bi nervozan…ko cu sad nekog prisilit na nesto vojnom prijetnjom..da nesto potpise ili stajaznam..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Trt

Ameri prijete sankcijama svakome ko pomisli da kupi S-400, odmah salju podpredsjednika ili ministra vanjskih poslova da zavrce ruku i sve uradi da sprijeci kupovinu. Boje se vise S-400 nego atomske bombe.

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Po meni je ovo raspoređivanje ovih sistema pre svega više bitno za Rusiju nego za Srbiju. Na ovaj način Rusi mogu da kontrolišu i prate situaciju u pola jugoistočne Evrope. Videh jedan komentar iz Hrvatske na drugom sajtu gde lik kaže -Što bismo se plašili tih sistema kad Hrvatska nema… Pročitaj više »

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije
Reply to  opet ja

Ja pak mislim da če kosovski albanci posle američkog monumentalnog fijaska sa Kurdima u Siriji brzo izračunat na kojoj strani je pametno bit. Ja da sam na njihovom mestu ili bi počeo jako prijazno pregovarat sa Rusima ili bi vratio Srbiji uz izvinjenje ono što je bilo na račun NATO… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Ja mislim da nisu toliko pametni i da ce ostati cvrsto uz SAD.
Pazi sva ekonomija im je vezana uz americku bazu i avione koji tu slijecu.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Ne brini ti sa Kosovske Albance šta treba da rade. Dobro kaže poslovica vuk menja dlaka a ćud nikada!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Kriminalci sa Kosova o tome ne razmisljaju, oni ce se uvijek snaci. A obicni narod, tko njih sto pita?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Na Kosovu Siptara nema vise od 400 000, kad dodje vreme, oni koji su dosli iz Albanije da se vrate, dosta njih ce otici u EU ili SAD da nastave da diluju drogu, oni koji su verni Srbiji 30, 40 ak hiljada sa ubacenim agentima koji ce da raportiraju srpskim… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

@Petre Veliki,siptari su toliko okupirani medjusobnom raspodjelom pljena od trgovine drogama i kradje srpske imovine da im je zadnja briga ,kao naci novog saveznika za ocuvanje darovanog teritorija,Prvenstveno traze zastititnika koji ce im zastiti lopovski stecenu imovinu.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  opet ja

Preuzimanje KiM u ovom trenutku, je opasnije od ruskog preuzimanja Krima! To bi bilo kao da priđeš odmah nakon što si ustrijelio divlju svinju, to će biti na ruski način, a ne na balkanski (upade krava u zelenu travu, naždera se i crknu) već se dogodilo sa EU i demokratijom!… Pročitaj više »

Roki
Gost
Roki
1 godina prije
Reply to  opet ja

Naravno da je bitno za rusiju da ima takav sistem u srbiji kako bi sebe prvenstveno branila a realno zaboli rusiju cuka za srbijom isto kao i onda kada su je peglali americki avioni pa sta je tu mogla rusija nista ba kao sto ce i sljedeci put uraditi samo… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Roki

Isto se govorilo za Siriju 2013-14. pa ispade da rusi dodjose i pomogose.

Roki
Gost
Roki
1 godina prije
Reply to  tihobl

Tihobi pa do sirije mogu doci ali izgleda ti nemas pojma o geografiji… Pa brate cudim se tebi eto de navedi 1 razlog zasto onda srbima nisu pomogli dok su ih ameri rostiljali samo jedan razlog ali nemoj reci nisu imali gdje brodove svezati 🙂 🙂

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Roki

U Siriji , Rusi imaju debele interese pa su pomogli, da je pao Asad ko zna sta bi bilo i sa Rusima barem ekonomski, a sto se tice Srbije ja tu pomoc vise gledam kao deklarativnu , svjestan je i Vucic toga. Evo ti par aviona i raketa i sad… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Roki tad bi Kozirjev najradije posao Suhoje da pomognu savezinicma u bombardovanju, a ti pricas o pomoci. A sto se tice geografije: rusi otvaraju bazu u Centralnoafrickoj republici do koje je jos teze doci. Ti nesto pricas o Srbiji, a sa Krima sat vremena leta kojeg niko ne moze zabraniti.… Pročitaj više »

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Roki

Tihobl nema pojma o geografiji, a ti Roki o vremenu, što je deset puta gore! Poyyy

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mak

Za kosmicke smage nema geografije. One se spuste gdje hoce.

Raptor
Gost
Raptor
1 godina prije
Reply to  tihobl

Vaaaaa, koji sanjari! Sanja otvorenih očiju!

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Tko god govori o nekom “neprobojnom stitu” se ne moze smatrati strucnjakom nego samo propagandistom nizeg ranga.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  CPGS

Odlično si se opisao, evo plus za iskrenost!

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Ivo

Da ponovim tvoj moto: “Ja rezim, ti rezis, svi rezimo za – rezim!”

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  CPGS

Projekcija sebe na druge je zahebana stvar,cigs. Nadam se da ćeš uskoro promijeniti službu koja te izjeda. Što će ti trolanje uostalom, zar su te jadni roditelji za to školovali?? daj se trgni malo čovječe, pokaži im da imaš svoje ja i odi ća iz tog podruma! imaš našu podršku… Pročitaj više »

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Polako i madari bugari i romuni ce doci pameti i saradjivatisa rusima jer vide da jim nato ne garantuje sigirnosti pa ko bi se borio za njih ide i turski tok u juzno evropo i put svile bice para a od zapada dobiju samo to da laku da idejo da… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Maddjaru su se odavno opametili, bugari dolaze sebi polako, a rumuni su u nezgodnoj situaciji. Rumuni su se uvijek plasili rusa, a voljeli srbe daleko vise nego sto bi se ocekivalo. Sad ce se odjednom naci okruzeni. Ocekujem da ce naci izlaz tako sto ce se preko Srbije okrenuti kinezima… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Pa dobro Slovenac, jebemu misa, dobili ste vi.
Ok, mozda niste od amerikanaca nego od njihovih pudlica, Svaba sto ne mijenja na stvari.
Sto me vodi do pianja-a da li cete vi doci do pameti?

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Nadam se da je taj S 400 programiran da gadja bojlere,jer hrvati jos uvijek nemaju zrakoplovstvo,imaju par poljoprivrednih aviona kojima spricaju komarce a u ratnim uvjetima ih prenamjene u bacace bojlera po neprijateljskoj zivoj sili i vrlo su efikasni jer sporo i nisko lete.🤭

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Kvisko

A zasto bi S-400 gadjao hrvate?
S-400 je tu da stiti hrvate.
Zapamtite jednom: S-400 je ruski, a ne srpski, vicicev, seseljev …

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ma ko se kači sa Hrvatima, osim što se oni kače za Srbe! Ko njih dira? Ko? Muslimanima su bitni ko lanjski snijeg, nama neka vrate pravo na normalan život u našim istorijskim sredinama, a ne da prisvajaju našu imovinu ( čak i groblja uzimaju), o Tesli i Stojanu Jankoviću… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Mak

njanci kruva nisu donili

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Da pogotovo po traktorima i djeci u traktorskim prikolicama, pravi vitezovi! Skoro ko ameri kad su u Iraku tukli novinare sa Apačima!

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Mak

Bogati Mak…
Ovdje se pise da su Kurdi dobili sta su zasluzili zato sto su nekada davno pobili Armence i naselili se na njihovim prostorima.
Kada su Srbi dosli u Krajinu?

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

Slovensko&slavenski štit 🤪
Pohvale, zaista dobro napisano!

ivicatrajkovic
Gost
ivicatrajkovic
1 godina prije

Od 2012 g.,vodila se polemika u VS oko nabavke PVO sistema kratkog dometa.Tunguska M1 ili Pantsir.2016 e doneta odluka,Pantsir S1.Srbija je dogovorila isplatu i isporuku 6 baterija tog sistema,odnosno 24 lansirna kompleta sa svom pratećom opremom.To je završena stvar,pitanje je samo dali 6 baterija zadovoljava potrebe VS.Dalje,od 2012 e se… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  ivicatrajkovic

Za Srbiju je idelan S-350. Domet i ne treba veci, a ima dovoljno raketa za masovan napad kakav je bio prije 20 godina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  tihobl

Jel ima i S-321 možda taj

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Taj napravite sami. Razmontirate 2 pancira i napravite od njih S-321. Pogledaj sta su iranci uradili od stare Ши́лкe:
comment image

Stari provjereni topovi, novo automatsko upravljanje, novi softver i novi radari. Za krstarece rakete zakon, ne treba nista bolje cak ni kod masovnog napada.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

A moze li se taj S400 prenamjenit u bacve za kiseljenje kupusa, recimo dok nije operativan naguras u cijevi kupus i kiselis.🥳

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Moze onaj vas S-300 s kojim ste se qrchili onomad na onoj paradi

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

I S400 i Pancir ostaju u Srbiji, avioni ce se prazni vratiti. Batajnica ima dovoljno podzemnih bunkera da sve to sacuva od radoznalih pogleda. Zanimljivo mi je da se urednistvo nije pozabavilo najjacim razlogom za dolazak S400 a to je americki antiraketni stit u Rumuniji! Lepo su rekli “Primetimo li… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

To ja od juce pisem ovde.
Prema pogledati kartu na vrhu stranice, a onda joj dodati jos krugove sa dometom iskandera. Rusi uspostavljaju novi A2/AD.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  tihobl

Svaka čast kolege lijepo ste to primjetili.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

Sve su to najobičnije budalaštine, Putin svojim razno raznim performansima gleda održat Vučića na vlasti. Jer kad bi od njega Putin digo ruke za najviše godinu dana Srbi bi ga rastrgali. ZAŠTO PUTIN čuva Vučića od Srba to je pravo pitanje ? Momentalno Srbi najviše vjeruju Putinu pa Bogu pa… Pročitaj više »

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Nazad se vračaju makete.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Još malo, pa če se svi prognani Srbi iz Hrvatske in Kosova vratiti svojim opljačkanim domovima. Govora je o milijonu prognanih ljudi, koje je bilo izvedeno pod plaštem EU, USA in NATO.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Niko ih ne brani da se vrate. (Samo ne zele da se vrate oni sto su pravili zlocine). Ko drugome jamu kopa sam u nju upada.

Drago
Gost
Drago
1 godina prije
Reply to  Razuman

Pravili zločine 4.500 ljudi optuzeni po raznim osnovama a svaki ima i svoju porodicu.Pa ti Nemci sto im je sudjeno za zlocine u drug.svjetskom ratu su male mace za strasne Srbe Krajišnike.Malo to predugo traje, a dočekaše oni tako i ovo čudo o čemu se piše ovde.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Razuman

Ne laži, kenjaro ustraška…….

neko
Gost
neko
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Kolko je Hrvata protjerano s podrucja kohe drze bosanski Srbi?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ako imaju Albanci i Hrvati na svom tlu instalirane američke Baze, zašto Srbi ne smejo na svom tlu instlairati ruske vojne baze. To je jedini način, da se na balkanu uspostavi trajniji mir in pošteni odnosi na svim nivojima.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Nije nitno tko gdje vi u Hrvatskoj vidite Nato Baze? jedina baza je za Hrvatsku vojsku.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Max

Svaka hrvatska luka i vojarna su američke vojne baze. Nemoj se praviti glup. Eno, u Zadru vam rulja prebila dva američka vojnika. Cjela Dalmacija je okupirana američkim vojnim lađama.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Max

Hrvatska vojska je deo NATO-a, ko ji napada Rusiju. A to znači, da je potencialna meta ruskih projektila.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Sta si se ufurao Rusijom pa nije azdaha eto Hrvati se prepali, od straha se pokrili jorganom.

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  Max

@Max,zovu se hrvatske baze,ali tko je stacionirn na aerodromu i u bazi kod Bihaca

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Za američke ratnohuskaške in zločinačke lizogusce, dolaze teška vremena. Srbija sprema jaku vojnu odbranu po okriljem jakog istorijskog in vjerskog saveznika. To Amerikancima nikako ne odgovara. Oni su željeli okupiranu i slomljenu Srbiju, u kojoj bi namontirali svoju marionetnu ili vazalnu vlast. Takvu Srbiju bi ugurali u NATO i iz… Pročitaj više »

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Moram se nasmijati svim tím komentarima i otvoreno još jednom napisati, stvarno nemáte pojma kako se u globalnoj politici přovodí rukovodjenje i ostvaruju ciljevi.Dolaskom svega toga je sáh mat Rusije kojá je dobila zeleno svjetla od globalista dá se pocme rijesavati problém Kosova.Te vjezbe sú samo pokrice za dolazak své… Pročitaj više »

Tabasco
Gost
Tabasco
1 godina prije

Dragi Milance, da bi potvrdio svoje znanje i poznavanje plana globalista, podijeli sa nama sljedeca tri koraka
tih globalista. Ako pogodis dva od tri, 2/3, znaci da imas superiorno znanje materije i uvid u plan. A ja cu te shvatiti ozbiljno, vjerujem i drugi. Moze?
Davaj…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Vidi kako su ustraše ljubomorne što se Srbija naoružava najboljim raketnim sistemima. Radi guza, ko meduza……

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kosovo je teritorialni dio Srbije i Rusija če ga povratiti nazad diplomatskim putem. Zauzvrat če na Kosovu izgraditi svoje vojne baze.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Nista ne priznam doli atomske bombe , kad ju doture rusi srbima a ameri hrvatima ,moze pocet fajt , ovih bacava se ni komarci ne boje .:)

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Nisi cuo da je Rosatom usao u Srbiju?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  tihobl

Nije on čuo ništa još od kad je kviskoteka finila.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Evo izgubih 30 minuta citajuci clanak i svih 137 komentara.Priznajem da ovoliku hrpu nesuvislih trabunjanja u komentarima ne vidjoh poodavno,skoro isto kao da sam na Indexu a tema ustase i cetnici.Rekao bih da je balkanski virus opet mutirao i ponovo ucinio balkance nesposobnim da shvate svijet oko sebe.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Koje ludo doba je doslo….da Srbija mora razmisljati o obrani…..

Vinko Lagvich
Gost
Vinko Lagvich
1 godina prije

Dok civilizirani narodi ulažu u obrazovanje, trofazni ulažu u naoružanje. A bolje bi im bilo da ulažu u traktore.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Vinko Lagvich

Vinko-sinko vi 45-e niste imali ni traktore

Krajišnik
Gost
Krajišnik
1 godina prije

Ne brinite puška je zakočena!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik