Zbog sustava Pancir-S1 na udaru američkih sankcija Srbija ili Rusija?

PVO Pantsir-S1 72V6-E4
117 komentara

Kada su u Srbiji započele vježbe na koje je ruska vojska dopremila sustave S-400 i Pancir-S1, američki dužnosnici su upozorili Beograd da će, ako kupi S-400, zemlji uvesti sankcije. Naravno, S-400 neće ostati u Srbiji, jer ove sustave Rusija nikome ne poklanja, a Vučić je rekao da zemlja nema novca da ga kupi.

Međutim, sklopljen je sporazum o isporuci Srbiji obrambenog protuzračnog sustava Pancir-S1, koji će biti isporučen narednih mjeseci. Razumno bi bilo reći da ovaj sustav nije ofenzivan i nikoga ne ugrožava, stoga nema potrebe oko toga praviti nikakvu buku.

Međutim, nije bilo tako. Naime, 8. studenog je u Beograd doputovao Thomas Zarzecki, izaslanik američkog State Departmenta na čelu „Radne skupine 231“, zadužen za primjenu sankcija na obrambeni sektor Rusije i na sve zemlje koje surađuju s njim. Zarzeckijevo putovanje u Srbiju bilo je nužno nakon širenja vijesti o sklopljenom sporazumu za kupnju ruskog obrambenog sustava Pancir-S od strane Beograda.

Sjekira CAATSA

Kupovina ruskog naoružanja od strane Srbije učinila je Beograd metom sjekire CAATSA, američkog „Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije“ koja je stupio na snagu 2017. godine i nameće sankcije svima koji posluju s Rusijom, ali i s Iranom i Sjevernom Korejom, koje se pozorno prati pri prodaji svih vrsta oružja.

Prema pisanju „Večernjih novosti“, brojne ruske kompanije koje su uključene u “crnu listu” zakona CAATSA su surađivale sa Srbijom. Među njima je bilo i onih koji su dizajnirali Pancir i Mig-29 po narudžbi Beograda.

Međutim, Rusija i Srbija su optimistični. „Rusija će isporučiti raketni sustav Panstir-S1 Srbiji u narednih nekoliko mjeseci“, izjavio je direktor ruske agencije za uvoz i izvoz vojne opreme Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev.

U izjavi za Tass, Mihejev je precizirao da će se isporuka odvijati u skladu sa sporazumom potpisanim između dviju zemalja. “Sve se odvija po planu”, dodao je i rekao da se zato ne očekuju kašnjenja u isporuci.

Na srbijanskoj strani je ministar vanjskih poslova Dačić naglasio da nema razloga za uvođenje sankcija Beogradu zbog ruskog oružja, ali je priznao da je izaslanik američkog State Departmenta Thomas Zarzecki došao u Beograd zato što je njegov posao da procijeni treba li se neka zemlja ili kompanija naći na udaru američkih sankcija ili ne.

Predsjednik Aleksandar Vučić je pokušao umiriti građane Srbije i za Televiziju Pink je rekao: „Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu. Nisu to sankcije koje bi pogodile vas“.

Sustav S-400

Sjedinjene Države su već upozorile Srbiju da su zabrinute zbog sustava protuzračne obrane S-400, koji je poznat i po tome što je tema duge polemike s Turskom. Posebni predstavnik Bijele kuće za Balkan, Matthew Palmer, upozorio je Beograd tijekom intervjua za makedonsku televiziju tijekom posjeta Skoplju, da će protiv Srbije, ako slučajno kupi S-400, biti primijenjene američke sankcije kako je definirano u zakonu CAATSA.

Međutim, Beograd neće ni kupiti moderni sustav protuzračne obrane proizveden u Rusiji, jer je vojsci zemlje S-400 nepotreban, a Beograd nema ni novca za takav sustav.

Tijekom nedavne vježbe „Slavenski štit 2019“ Vučić je mogao osobno pogledati S-400 i izjavio je „kako je ono što je vidio bilo impresivno oružje, ali ga zbog nedostataka sredstava neće kupiti, jer mora brinuti za izgradnju autocesta i druge brojne projekte”. Međutim, istim povodom je potvrdio želju Srbije za kupnjom Pancira-S1.

Srbija sve više u orbiti Moskve

Čak i bez da se uzme u obzir nedavno, neki vjeruju trenutno odricanje Beograda od nabave S-400, Srbija ostaje čvrsto u ruskoj sferi utjecaja, po čemu je jedinstven slučaj u Europi. Kulturne i povijesne veze su postupno jačale i zbog širenja NATO pakta na Balkanu.

Nedavni ulazak Crne Gore u NATO, zajedno s budućim ulaskom Makedonije , prilično brine Srbije koja se osjeća sama i okružena, zbog čega gleda u jedinu zemlju koja joj je uvijek pružala podršku, iako ne uvijek učinkovito i dosljedno, a to je Rusija.

Vježbe poput „Slavenskog štita“, prve takve vrste, ili „Slavenskog bratstva“, koje se održavaju od 2014. i najveće su zajednička vježbe zrakoplovnih postrojbi koje uključuju jedinice Rusije, Srbije i Bjelorusije, funkcionalne su za jačanje zajedničkog fronta protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali, prije svega, Moskvi nude šansu da ima mali  geostrateški otok u srcu europskog kontinenta, koji je od posebne važnosti u vrijeme dok se suočava sa sve većim pritiskom Zapada na svojim granicama.

Oružje Beogradu, sankcije protiv Moskve?

Iako ovu vijest treba uzeti s rezervom, New Europe piše kako su sankcije zbog kupovine ruskog oružja propisane zakonom i vrlo su ozbiljne, ali su usmjerene protiv Rusije, a ne bilo koje druge zemlje, pa tako ni Srbije. New Europe je inače časopis koji se distribuira u svim tijelima EU.

“Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija je vrlo ozbiljan kada su ovakve stvari u pitanju”, kaže visoki zapadni diplomata, navod u tekstu za New Europe autor članka Jovan Kovačić, direktor nevladine organizacije „East West Bridge“ i član Izvršnog povjerenstva Trilateralne komisije.

“Ovdje je riječ o Rusiji, a ne o Srbiji. Sankcije su usmjerene protiv Rusije, a ne protiv bilo koga drugog i nije im cilj narušiti obrambene sposobnosti američkih partnera”, rekao je drugi dužnosnik, piše Kovačić.

Prema Jovanu Kovačiću, „mnogi“ vjeruju da je potez slanja S-400 u Srbiju bio namjerna provokacija usmjerena ka NATO paktu.

“Izgleda da Rusi nisu ni pitali domaćina, Srbiju. Prije će biti da su im samo rekli da S-400 dolazi”, rekao je za New Europe diplomat zadužen za sigurnosna pitanja.

“Osim toga, činjenica da je S-400 raspoređen u Srbiji znači da je zemlja članica NATO-a morala dopustiti tranzit, što je i učinila. To je i ignoriranje načela saveza”, dodao je diplomat kojeg citira poluslužbeni časopis EU, koji je citirao i Jelenu Milić, zagovornicu ulaska Srbije u NATO pakt, ali njene izjave nisu vrijedne citiranja.

Hoće li SAD sankcionirati nekoga u Srbiji ili Rusiji zbog kupnje obrambenog protuzračnog sustava Pancir-S1, ovisi o izvješću kojeg će State Departmentu podnijeti Thomas Zarzecki.

U međuvremenu pratimo sve veću konfrontaciju dvije supersile na Balkanu, posebno u Srbiji, ali u ovoj priči ne treba zaboraviti ni Kinu, Tursku i EU, odakle iz Berlina i Pariza sitžu proturječne poruke što se tiče proširenja Europske unije na ostatak regije.

CAATSANATOPancir S1
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
001
4 godine prije

Naravno da ce S-400 ostati u Srbiji jer nitko nije toliko lud da voza takav sistem tamo vamo samo da bi ga pokazao na nekoj vezbi. U interesu Rusije je da S-400 pokriva i taj dio neba a s druge strane je i jak argument i odlicna garancija da ce se i ruska rec u vezi Kosova dobro saslusati. A i kada budemo vojno intervenirarali na Kosovu da zastitimo Srbe necemo istog casa dobiti po glavi. Dakle, hvala Rusiji na ogromnoj podrsci!!!

Riddick
4 godine prije

Imamo najvecu mogucu saradnju sa Nato koju moze da ima zemlja koja nije clanica nato , 80% vezbi je sa Nato 20% sa Rusijom, okruzeni smo Nato zemljama sa svih strana jos malo i Makedonija ulazi i Nato i ako nam lupe sankcije zbog nekoliko sistema pancir s1 onda su stvarno bednici.

RoPe
4 godine prije

Mislim da je veca vjerojatnost ulazak u Mini Schengen nego kupovina ovih sustava. Neki dan se Vucic o tome raspricao za Sputnik. Jel moze neka analiza o Maloj Jugoslaviji s Albancima?

Mikojan
4 godine prije

Tko ono zagovara slobodno tržište? Ne valja ako kupuješ od konkurencije iako su tržišno povoljniji, sve u svemu taj slobodni demokratski i napredni zapad radi budale od svih nas.

basso
4 godine prije

Srbija je vec presla u Ruski tabor.Nije se ni moglo ocekivati da ce se pridruziti americi koji im je uvela sankcije i bombardovala ih.S-400 ce Rusi postaviti u Srbiju bez novca i radi svojih interesa ,tako su usli duboko iza neprijateljskih Nato linija.Nato sirenje na istok i odbrambeni stit u tom slucaju nema vise smisla.

kgfjč
4 godine prije

Nevezano uz Srbiju. Kakve su to gluposti o defanzivnom oružju? Takav sustav mogu koristiti i žrtva i agresor. Pancirna košulja uopče nije oružje, ali potrebna je svakom vojniku. Kamion je prevozno sredstvo, ali blitzkrieg nebi bio moguc bez njih, moderan rat opčenito. Sve što vojska koristi je ratno sredstvo.

opet ja
4 godine prije

Hmm postavlja se pitanje zašto nam sada uvode sankcije ili samo prete, sve jedno, kada smo u posledne dve godine odande dobili 6 MiG-29, 30 T-72B2/3, BRDM okolpne automobile, kupili 4 Mi-35, 3 Mi-17??!! Očigledno da im smetaju odbrambeni sistemi koji su se već pokazali kao neprolazni i sa kojima Srbija postaje praktično nedodirljiva iz vazdušnog prostora. Ko hoće da nam naudi sada može samo da nahuška okolne NATO članice da nas napadnu kopneno, u šta sumnjam da će proći, čak i kod najvatrenijih hrvatskih generala i političara.

Kajzer Soze
4 godine prije

Mislim ono : ja ti uvedem sankcije , ja te bombardujem , ja ti izazovem revoliciju u državi , ja ti svrgnem legalno izabranu vlast , ja ti nametnem novu vlast koja radi za mene , ja ti otmem dio teritorije………..i sad ću ponovo da ti uvedem sankcije jer ti nemaš pravo da se naoružaš i imaš kakvo takvo oružije jer bi ono meni moglo da naškodi u daljim mojim nastojanjima da te što više karam ( ali da si kupio oružije od mene koje je proizvedeno još za vrijeme vijetnamskog rata e to bi bila druga stvar )…. stvarno da li postoji granica američkog bezobrazluka !

eu kolonija
4 godine prije

znači ako srbija kupi, ali po povoljnim cijenama (otprilike u pola cijene a I to kada budu mogli platiti), s-400 amerika će uvesti sankcije srbiji što opet znači da se pregovori oko kosova obustavljaju na duži period. ovo I ne mora biti toliko strašno tj. ovo je dobitna kombinacija za srbe osim za onoga olinjalog američkog plaćenika

Trt
4 godine prije

Ne kuzim ovo pravljenje mutavim kao da S -400 i Pancir nisu prakticki instalirani ili je pitanje dana kad ce biti operativno spremni..Ako je u Siriju i Tursku mogao biti instaliran u puno kompliciranijim uvjetima onda ce i u Srbiju biti. A sankcije…ma kog boli k…. za to vise…ludi Srbi ce gladovat samo da zajebu F-35 i ekipu za bombanje…nije Zapad nikada taj mentalitet mogao skuzit a cini mi se da ni nece. Mozda bude rata na terenu ali zracna nonsalancija NATO- a nad Balkanom je game ower.

alfa33
4 godine prije

Mokri snovi o i dalje traju,a eto Riddick je ostavio kvalitetan i smisleni komentar pa je opet dobio minuse, možda nekome smeta istina i surova realnost,a to je da mi svi na Balkanu plešemo kako nam drugi sviraju. I dalje se stvara i održava umjetna napeta situacija u regiji,a živjeli smo svi skupa 1000 godina zajedno a sad nam zadnjih 100 godina ne valja nitko i ništa. I primjećujem u zadnje vrijeme po komentarima pojedinci bi opet ratovali i obračunavali se sa drugima,a tko zna možda ti isti budu imali opet prilike pokazati svoje praktično znanje o oružju,kao što već rekoh, bogati za rat daju volove,a sirotinja sinove…pa tko voli….

Alex
4 godine prije

Instaliraj još raketa srednjeg dometa,a posebice ss400,pa kad Ameri još počnu s*at,instaliraj još!
Jer što se više saginješ pred njima,to ti se dupe bolje vidi,pa će te nastavit guzit do besvjesti!

Zadranin
4 godine prije

Alo, amerokenjci.. nabijem vas i vaše sankcije na onu stvar.

Ha ha 😂😘

P***!

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Sto se tice vojne opreme Srbija ima velik broj novih sustava pa molim one koji objavljuju ovakve tekstove da budu iskreniji ,a ne da rade famu. Pogledajte vojne sajmove i ko malo razumije shvatit ce da imaju slicne funkcije s Ruskim.

FATIH
4 godine prije

BIT CE ONAKO KAKO VLADO ODLUCI.

Matori
4 godine prije

Ma samo se nadaj da bi fantomi ušli u vazdušni prostor Srbije kad se rasporede panciri tako da m

Max
4 godine prije

Mislim da će sankxije dobiti Srbija jer ih Rusija već ima. Dakako ako ih uopće bude.

Meštar
4 godine prije

Turci su geostrateški jedina prava opasnost od Crnog mora do Jadrana. Oni Balkan imaju u planu svoje ekspanzije u Strateškkj dubini. Ja ne razumijem oko čega se diže temperatura? Od velike Srbije, velike Albanije , velike Hrvatske, velike Bosne ili mislimanske Bosne , velike Bugarske nema ništa. A sve bi ove države pojedinačno trebale imati solidne vojske. Solidne vojske bi trebala pratiti uređena država( pravna, uređeni sudovi, gospodarske norme itd ). A po svim pokazateljima većina je ostala u talogu komunističkog blata. Jedini tko se tu izdiže su Rumunjska i Mađarska. Jadni Grci samo mogu imat sreće da Tursk gospodarstvo ne izdrži projekte sadašnje turske vlasti, pa onda da se dugoročno srozaju u svoje unutarnje probleme. Ratovi su jako skupi

Ivex
4 godine prije

Priča za naivne kakav S-300 ili S-400 ako je Srbija dobila nešto to je jedna od izvoznih varijanti S-300 kojih ima desetak tipova. Rusi koriste s-300 M s Antejev 2500 radarom zahvatom od 400 km i gladijator raketama dometa 300 km koje piče do 500 km. To je zapravo S-400 tj zadnja verzija S-300. Sada Srbija ako ista dobije je zapravo S-200 modernizovana verzija koja ima oznaku S-300 E . S radarima do 150 km i makimalno rakete do 80 km. Nisu Rusi maniti da čačkaju mečku za Vučića kada je Američka baza s raketama Devu Selu 200 km zračne linije od Beograda. Mislite da su Ameri naivni da dopuste Rusima i Srbiji da pokrivaju njihove THAAdove s Antej 2500.Ma poravnali bi ih 1999 bi bila dječija zabava kada bi Rusi dopremili zaista S -400.

J B TITO
4 godine prije

Ad Astra pitaj borce sa karaule gorožup i kosare jel nisu gađali take ciljeve o kojim pricas

Crni RS
4 godine prije

A cuj te susjedi krvati a zaboli vas ona stvar i mislim da vas to zulja najvise taj kompleks da ste slabiji nesto i od nekoga ugrozeni al generalno mozete da ga duvate jel ako htjedne Srbija ce uzeti i S400 i nece traziti odobrenje od Amera a ni od vas smradova

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI