Srbija nabavlja PVO sistem “Pancir” iz Rusije

Pancir-SM
38 komentara

Srbija će kupiti od Rusije PVO sistem „Pancir S“ javila je ruska agencija Interfaks pozivajući se na svoje izvore u vojsci. Sam datum isporuke sistema nije naveden, osim informacije da će sistem biti isporučen prema odredbama ugovora.

Podsjetimo, PVO sistem „Pantsir-S“ razvio je dizajnerski biro za instrumentalno inženjerstvo iz Tule nazvan po A.G. Shipunovu. Sistem Pancir je predviđen za blisku zaštitu vojnih objekata i važnih postrojenja.

Kompleks je uspješno testiran u Siriji gdje se koristi za zaštitu vazdušne baze Hmeimim i mornaričke baze u Tartusu.

Iako je Interfaks javio da se radi o „Pancir S“ sistemu, ova oznaka označava prototip ovog sistema koji je napravljen 1994. godine i služio je za prototipska ispitivanja sistema.

Trenutno je aktuelno više verzija ovog sistema koje bi mogle biti isporučene Srbiji.

Pancir-S1 je prva verzija ovog sistema koja se proizvodila do prošle godine.

Pancir-S2/S2E predstavlja modernizovanu verziju starijih varijanti za potrebe ruske vojske (Pancir-S2) i eksportnu verziju ovog sistema (Pancir-S2E).

Najmoderniju verziju predstavlja Pancir-SM koji ima novi radar s mogućnošću otkrivanja ciljeva na daljinama do 75 kilometara i dejstva sa novim raketama dometa 40 kilometara. Verzija Pancir-SM prelazi iz grupe sistema PVO za blisku zaštitu u sisteme PVO srednjeg dometa. Razvoj poslednje verzije sistema Pancir-SM je predviđen za kraj 2019.

Sistem se trenutno nalazi u naoružanju 9 zemalja a po svemu sudeći Srbija će postati 10 zemlja koja posjeduje ovaj sistem.

Spekulacije o nabavci novog sistema PVO traju već nekoliko dana a sama potvrda nabavke novog sistema protivvazduhoplovne odbrane je došla od novog ambasadora Srbije u Moskvi, Miroslava Lazanskog, u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

Sam sistem Pancir-S1 predstavlja raketno-artiljerijski sistem koji je naoružan sa dva topa 2A38M  kalibra 30 mm čiji je domet do 4 kilometra u daljinu i 3 kilometra u visinu, pored topova sistem posjeduje do 12 raketa u više verzija čiji je domet 20 kilometara u daljinu i 15 kilometara u visinu.

Postoji realna mogućnost da su prvi dijelovi sistema već isporučeni Srbiji tokom ove sedmice.

Pancir S1PVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Dobro ce se uklopiti sa kineskim S-300.

RoPe
4 godine prije

Neka su nabavili, nece im biti lako u narednom periodu. Mali Schengen i to.

Kao da se udavaca sprema na dogovoreni brak, pa kupuje suzavac i elektrosoker jer zna da je buduci suprug nasilan.

Dopizdilomi
4 godine prije

Srbi se dobro pripremaju za EU i NATO.

Konstantin
4 godine prije

Jos da nabave barem S300 (savremenije verzije) bice za Srpsko PVO dobra stvar. ;o)

basso
4 godine prije

Rusi se dobro brinu za svoje saveznike,za razliku od nekih drugih.

eu kolonija
4 godine prije

u americi za te novce možeš dobiti kamenice da ih bacaš na neprijateljske zrakoplove. ali to “nisu” obične kamenice to su vrlo sofisticirane kamenice zato I imaju ovako visoku cijenu

Pazi
4 godine prije

Opet nam veliki spremaju rat

Curik sa mog grunta!
4 godine prije

Super za Srbiju, jer znaju oni da ide novo bombardovanje uskoro. Srbi vole da ratuju pa se za isti i pripremaju. Treba da kupite još 20-30 komada.

Ad astra
4 godine prije

Svaka država treba ulagati u vojsku. Jedino pitanje je pitanje prioriteta. Da li razvijati široki spektar sposobnosti ili se fokusirati na sposobnosti koje prizlaze iz Strategije obrane. Novac je ograničavajući faktor i zato treba dobro odvagnuti ulaganje. Je li Srbiji prioritet zrakoplovstvo i zaštita zračnog prostora ili nešto drugo? To najbolje oni znaju. Ali mislim da Srbija nema nikakve direktne vojne ugroze, kako od bližih tako i daljih država. A ako se ponovi 1999. onda ni Mig 29 ni Pantsir neće pomoći. Moje mišljenje je da vojno inferiorne države, a mnoge su takve u okružju, trebaju svoju nacionalnu sigurnost graditi kroz uspješnu politiku. Glumiti neku vojnu silu, kome kad na kraju nema koristi od toga.

qwvruqerwfuqewfrwieciidcwdcwdc
4 godine prije

A slovenci i crnogorci će biti drugi i treći korisnik onog Oškošovog nasljednika hamera sa mrap specifikacijom. Kako taj lebdi po makadamskim rupama ko da glisira po moru.

Ivo
4 godine prije

Odličan izbor za Srbiju. Nato nikad ne ide kopneno prije nego ostvare zračnu nadmoć, što znači bolje dobra PVO nego tisuću tenkova. Ako nabave dovoljan broj Pantsira i još 2-3 baterije S-300, odjednom ih više nitko neće prozivati za pristupanje EAS-u, a moći će i počistiti infiltriranu lezbu & Co sa rukovodećih pozicija bez da se ameri puno bune.

donald traitor
4 godine prije

nema jedna guska da se vrati bugarima…..

Slavonac
4 godine prije

Imali smo prije 30g,cetvrtu sili u Evropi.Nisu imali ljude i moral,ni znali zasto pucaju.Priroda je zajebana,za dobro te nagradi ,a za zlo kazni.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Srbi ocito nisu uguzljubi …..

Konstantin
4 godine prije

za kraj … pohvala svim komentatorima …. danas ste odlicno raspolozeni za zez (humor) ….. :o))))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI