Američki kamioni stigli u Izrael radi ugradnje Željezne kupole

Iron Dome
4 komentara

Ukrajinski teretni zrakoplov, koji je sletio u Izrael 3. kolovoza, prevozio je kamione koji će se koristiti za testiranje baterije sustava Željezne kupole, prije isporuke u SAD, potvrdila je američka Futures Command.

Ukrajinski zrakoplov korišten je za prijevoz kamiona zbog njegove sposobnosti ispunjavanja zahtjeva za transport tereta i zbog rokova isporuke, rekla je glasnogovornica AFC-a za Defense News.

Američka je vojska kupila dvije baterije sustava Željezna kupola kao privremeno rješenje, za popunjavanje praznine u obrani od krstarećih raketa, dok u isto vrijeme nastavlja oblikovati svoje buduće mogućnosti zaštite od neizravne vatrene moći; novi obrambeni sustav imat će mogućnost zaštite ne samo od krstarećih raketa, već i od prijetnji poput bespilotnih letjelica, raketnih napada, artiljerije i minobacača.

Kongres je naložio vojsci da kupi i nabavi dvije baterije najkasnije do kraja fiskalne 2020. godine.

Vozila Oshkosh bit će spojena sa sustavom Željezne kupole, a potom će se u tom obliku isporučiti Sjedinjenim Državama, nakon tvorničkih ispitivanja koja će se održati u Izraelu.

Očekuje se da će prva baterija biti isporučena u Sjedinjene Države u prosincu, a druga u veljači. Brigadni general Robert Rasch, izvršni službenik programa američke vojske, rekao je to na simpoziju Svemirske i protu-raketne obrane, 04. kolovoza.

Dok je vojska priopćila da neće kupiti sveobuhvatne sustave Željezne kupole kao dio programa IFPC-a, službenici koji razvijaju sposobnost razmatraju uvrštavanje dijelova Željezne kupole u konačno rješenje.

Služba će izvršiti otkrivanje najboljih dostupnih opcija za integraciju u trajno rješenje IFPC-a u trećem tromjesečju 2021.

Rasch je naglasio da vojska neće izbaciti svoje sustave Željezne kupole kada IFPC dođe na mrežu, već će umjesto toga usluga nastaviti koristiti sustave, jer planira osigurati među-operabilnost baterija s američkim mogućnostima zapovjedništva i upravljanja.

Vojska planira izbaciti Željeznu kupolu do kraja godine, ali još će trebati vremena za obuku prije konačne implementacije. Neki zakonodavci pozivaju vojsku da brzo rasporedi sustave na Bliskom Istoku, tvrdeći kako američke i koalicijske snage tamo trebaju zaštitu od Irana i njegovih pomoćnika.

Kako je oprema za dovršavanje američkih baterija Željeznih kupola stigla u Izrael, američka tvrtka Raytheon Technologies i izraelski Rafael Advanced Defense Systems ozvaničili su zajedničko ulaganje za izgradnju sustava proturaketne obrane Željezne kupole u Sjedinjenim Državama.

Pod imenom Raytheon Rafael Area Protection Systems, partnerstvo se uspostavlja kako bi se započela izgradnja dijelova sustava Željezna kupola, presretača i lansera Tamir te raketa Sky Hunter (američka verzija Tamira).

IFPCIron DomePVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Bravo, nismo mi krivi sto smo napredni.

Max
3 godine prije

Boje se Iranskih raketa a taj se sustav i protiv slabijih raketa “kućne” izrade pokazao neefikasan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI