Izrael predstavio moćno lasersko oružje – umjesto ‘Iron Dome’ sada gradi ‘Iron Beam’

Iron Beam
17 komentara

Nakon dva desetljeća istraživanja i eksperimentiranja, izraelski obrambeni dužnosnici sada kažu da imaju radni prototip laserskog pištolja velike snage koji može presresti rakete, minobacačke granate, dronove i protutenkovske projektile u letu.

Dužnosnici su rekli da je sustav uspješno izveo u nedavnoj seriji vatrenih testova u južnoj izraelskoj pustinji, uništivši raketu, minobacačku granatu i dron, te izazvao ovacije dužnosnika koji su gledali akciju na ekranu.

Vlada je dodijelila stotine milijuna dolara za razvoj oružja, koje je premijer Naftali Bennett ovog tjedna opisao kao “stratešku promjenu igre”. Obećao je “okružiti Izrael laserskim zidom”.

Profesionalci uključeni u razvoj sustava kažu da je još nekoliko godina daleko od toga da bude u potpunosti operativan na terenu, a stručnjaci upozoravaju da bi čak i tada mogao u početku imati ograničenu upotrebu u zaštiti Izraela od teške dolazne raketne vatre. Izraelski dužnosnici nisu rekli hoće li biti učinkovit protiv precizno navođenih projektila za koje Izrael kaže da Hezbollah razvija u Libanonu.

Ipak, lasersko oružje prešlo je iz znanstveno-fantastičnih filmova i žanra igrane fantazije u stvarnost. Najmanje jedno lasersko oružje, Lockheed Martinov Helios, počelo je s korištenjem na brodovima američke mornarice.

“U tijeku je mnogo obećavajućih laserskih radova”, rekao je Thomas Karako, viši suradnik u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. “Ovo više nije znanstvena fantastika iz Ratova zvijezda.”

Američka vojska također radi na laserskom oružju, uključujući i moćnije koje može oboriti krstareće rakete, i kreće se prema razmještaju, rekao je Karako.

Međutim, nijedan još nije testiran u borbi, a laserske zrake imaju ozbiljna ograničenja, poput nemogućnosti pucanja kroz oblake.

Izraelski zemaljski laserski sustav protuzračne obrane, nazvan Iron Beam, namijenjen je nadopuni, a ne zamjeni, drugim elementima izraelskog arsenala protuzračne obrane, uključujući Iron Dome, dobro poznati sustav presretanja projektila kratkog dometa, kao i srednje i sustavi za presretanje projektila dugog dometa.

Dok ti sustavi ispaljuju male vođene projektile kako bi presreli nadolazeće projektile, novo oružje trenira laserske zrake na određenom mjestu na projektilu, zagrijavajući ga do točke uništenja.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je da je Izrael “jedna od prvih zemalja na svijetu” koja je razvila takvo oružje.

Brig. Gen. Yaniv Rotem, voditelj tima za istraživanje i razvoj Ministarstva obrane, rekao je da su tijekom testiranja paljbe uživo u ožujku dolazne prijetnje presretnute u roku od nekoliko sekundi nakon otkrivanja, a ne minuta, kao u prethodnim testovima, i u rasponu do 6 milja.

“Imamo potpuni sustav za demonstriranje sposobnosti”, rekao je u intervjuu. “Uspjeli smo.”

Potraga za laserskim oružjem imala je dugu povijest neuspjeha.

Godine 1983. predsjednik Ronald Reagan stvorio je Stratešku obrambenu inicijativu, koja se naširoko ismijavala kao “Ratovi zvijezda”, kako bi pronašao način za obaranje nuklearnih balističkih projektila, uključujući lasersku tehnologiju. Nakon što je potrošio više od 200 milijardi dolara s malo toga za pokazati, taj je pokušaj napušten 1993. godine.

Ali istraživanja su se nastavila u okviru drugih programa. Krajem 1990-ih Izrael i Sjedinjene Države pokušali su proizvesti eksperimentalni, visokoenergetski laserski sustav s manje ambicioznim dosegom, usmjeren na uništavanje raketa u letu. Taj napor, poznat kao Nautilus, povučen je 2005., djelomično zbog glomaznosti i loše izvedbe sustava.

Tehnologija je sada prešla s kemijskog lasera, koji je zahtijevao korozivne i otrovne kemikalije za induciranje zraka i strojeva gotovo veličine laboratorija na licu mjesta, na laser u čvrstom stanju, kojemu su potrebne samo velike količine električne energije.

A u nedavnom tehnološkom proboju, izraelski programeri kažu da su uspjeli kombinirati mnoge laserske zrake, vrlo visokog intenziteta, i natjerati ih da se sretnu na određenoj točki na meti u zraku.

Izraelsko ministarstvo obrane nedavno je dodijelilo ugovor vrijedan više od 100 milijuna dolara državnom Rafael Advanced Defense Systems Ltd., primarnom proizvođaču laserskog sustava.

“Radimo na laserskim tehnologijama oko 20 godina”, rekao je u intervjuu Michael Lurie, potpredsjednik i šef Uprave za sustave kopnenih manevara u Rafaelu. “Bile su vrlo glomazne, velike i neučinkovite. Imali smo problema s energijom, praćenjem i sposobnošću probijanja kroz atmosferu.”

Ali u posljednjih nekoliko godina, rekao je, “riješili smo znanstveni dio. Upravo se sada suočavamo s inženjerskim izazovima. Ali znamo da sustav funkcionira.”

Izraelski dužnosnici kažu da će glavna prednost Iron Beam biti njegova cijena, s tim da će presretanja koštati nešto više od snage potrebne za rad. Bennett je rekao da presretanja Iron Beam koštaju oko 3,50 dolara po metu, u usporedbi s desecima tisuća dolara po komadu za svako presretanje Iron Doma.

Iron BeamIron DomeIZRAELOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Eto zasto Izrael ne uvodi sankcije Rusiji.

1 godina prije

Još jedno oružje za lijepo vreme… I za Palestince.

držbedaj
1 godina prije

Ni većim pticama neće bit lako sad tamo… kad kompjutor pomaže metu, a nema se covid-propusnica…

Hubert
1 godina prije

Mislim da je brkica bio u pravu! Ovakvi zlikovci nisu vrijedni jednog uzdaha a ne citavog zivota!!!

Goran
1 godina prije

Po kiši, oblačnom vremenu, magli potpuno beskorisno oružje.

Kalle balle
1 godina prije

Nedaj boze da su nasli lijek proti gladi u Africi ili slucajno lijek protiv raka. U oruzju je spas hahahaha.
Tuzno di pare idu. Dok ljudi rade ko stoka za racune po placat.

Ahmat sila
1 godina prije

Trebali bi Iranci da to malo isprobaju.

Max
1 godina prije

Izrael je na tom polju jak ali nije svemoćan.

antinato
1 godina prije

A palestinci našteluju jaka ogledala i laserske zrake izraelcima vrate nazad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI