Troje ubijenih nakon što je sirijska PVO odbila “izraelsku agresiju”na Damask, Tel Aviv kaže da su uzvratili

Napad na Damask
20 komentara

Nekoliko vojnika sirijske vojske ubijeno je nakon što su sistemi PVO zemlje odgovorili na izraelski napad u blizini glavnog grada Damaska, javila je sirijska novinska agencija SANA. Tel Aviv je potvrdio napad.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima srijede, dok je grad i dalje bio uronjen u mrak.

„Oko 3:11 ujutro, cionistički neprijatelj je započeo vazdušnu agresiju iz pravca okupiranog sirijskog Golana na južnom regionu“, izvjestila je SANA pozivajući se na vojni izvor.

Eksplozije su odjeknule na nebu iznad područja Damaska, a protivvazdušna odbrana zemlje presrela je “niz projektila”, dodaje se.

Prema navodima vojnog izvora, napad je odnio živote tri vojnika. U napadu je povrijeđen jedan serviser, a takođe je nanesena i materijalna šteta.

Ubrzo nakon što su stigli prvi izvještaji, Izrael je preuzeo odgovornost za napad na sirijske oružane snage, rekavši da je izveo akciju odmazde nakon što su Damask i iranske Quds snage navodno postavile eksplozivne naprave za napad na izraelske trupe u dijelu Golanske visoravni pod kontrolom Izraela.

„Spremni smo za operaciju protiv iranskog učvršćivanja u Siriji“, tvitovale su izraelske odbrambene snage (ID).

Iako Tel Aviv rijetko potvrđuje vojne operacije van sopstvene teritorije, Izrael je rutinski gađao, kako tvrdi, „iranske“ i ciljeve Hezbolaha u Siriji pod izgovorom da Teheranu oduzima veće uporište u ratom razorenoj zemlji.

U utorak su ID objavile da je otkriven „izvjestan broj eksplozivnih naprava“ u blizini dijela okupiranih Golanskih visoravni pod kontrolom Izraela, obećavajući da „neće tolerisati bilo kakvo kršenje svog suvereniteta“.

Izrael je zauzeo veći dio Golanske visoravni od Sirije tokom šestodnevnog rata 1967. godine, ali to područje priznaju kao izraelsku teritoriju samo Sjedinjene Države i sam Izrael.

damaskIZRAELNapadPVOsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mario
3 godine prije

Zločinci iz izabranog (od sotone) naroda teroriziraju svijet

davor3
3 godine prije

Direktor ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin  “Prema informacijama koje imamo, neke zapadne zemlje potiču armenske i azerbejdžanske nacionaliste da diskreditiraju i poremete sporazume o prekidu vatre. Oni pokušavaju uvjeriti Armence da je mir u Nagorno-Karabahu poraz za Erevan. Oni ubacuju ideje o potreba za ‘ratom do pobjedničkog kraja’.  S druge strane, Azerbejdžancima se kaže da im je Kremlj ‘ukrao pobjedu’ kad je azerbejdžanska vojska bila na korak od zauzimanja Stepanakerta “, stoji u izjavi Nariškina koju je u srijedu objavila Vanjska obavještajna služba. Prema Naryshkin-u, “vodeće zemlje NATO-a pokušavaju sakriti svoju iritaciju sporazumom o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha između Azerbejdžana i Armenije postignutim uz aktivno sudjelovanje Rusije”.  “Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabrinuti su što je rat zaustavljen posredstvom Moskve. Stvar je u tome što je u osnovi sveo njihov dugogodišnji rad na potiskivanju Rusije iz Zakavkazja na nulu”, istaknuo je šef obavještajne službe. “Ni Washington ni” Ujedinjena Europa… Čitaj više »

Tupko Glupko
3 godine prije

Obit će se o glavu Izraelu to što radi.

Mudar državnik bi gledao da za susjede ima prijatelje, a ne zaklete neprijatelje koje je proizveo svojim postupcima.

“Nikada ne čini drugome ono, što ne bi želio da drugi učini tebi.” – Konfucije

gigi pinna
3 godine prije

Sirija razorena, pod sankcijama, najvrijedniji dijelovi zemlje pod američkom okupacijom, uz pomoć kurdskih kvislinga. O Golanu i dijelovima Sirije pod turskom okupacijom ne treba riječi trošiti. Zio-nazi avijazi i dalje nekažnjeno napada, S-300 samo što nije postao operabilan…
Sirija de iure nije kapitulirala, de facto jeste. Pirova pobjeda, samo takva.

fijgnbirgjeiceocmiei
3 godine prije

Kome nije jasno tko vedri i oblači planetom i može što mu se prohtije onda mu to ne treba ni objašnjavati………….

davor3
3 godine prije

Američki tužitelji u srijedu su službeno odustali od slučaja trgovine drogom i pranja novca protiv bivšeg meksičkog ministra obrane, odluke koja je uslijedila nakon što je Meksiko zaprijetio prekidom suradnje s američkim vlastima ukoliko generala ne pošalju kući. Sudac u New Yorku odobrio je odbacivanje optužbi, prekrivajući munjevit zaokret u slučaju bivšeg generala Salvadora Cienfuegosa, koji je uhićen prije samo nekoliko tjedana u Los Angelesu, ali će biti vraćen u Meksiko prema neobičnom diplomatskom dogovoru između dvije zemlje. “Sjedinjene Države utvrdile su da je širi interes da se taj odnos zadrži na suradnički način nadmašio interes odjela i interes javnosti za provođenje ovog konkretnog slučaja”, rekao je Seth DuCharme, vršiteljica dužnosti američkog odvjetnika u Brooklynu sucu na ročištu. Rekao je da je odluku o odustajanju od optužbi donio državni odvjetnik William Barr. Rijetko je kada visoko cijenjeni optuženik u američkom slučaju bude uhićen, a zatim pušten u kratkom roku iz… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ovo je još jedan čin bezočne agresije Koja će se nastavitii sve dok se na nju ne odgovori istom mjerom.

Nikica
3 godine prije

jude su ubili isusa a sad ubijaju sirijce

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI