Izraelski general objašnjava zašto Ukrajina ne dobija Iron Dome

Iron Dome
12 komentara

Malo je vjerovatno da će Izrael podržati Ukrajinu sa svojim sistemom protuzračne odbrane Iron Dome zbog straha da bi to moglo izazvati oštar odgovor Rusije, rekao je bivši vršilac dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost, brigadni general Jacob Nagel, u tekstu koji je objavio The National Interest u petak.

Komentarišući nedavnu odluku Washingtona da Ukrajini obezbijedi svoju vrhunsku platformu protivvazdušne odbrane Patriot, Nagel je napomenuo da taj potez „takođe stavlja u središte pažnje Izrael“, koji je uporno odbijao da pošalje vazdušnu odbranu u Kijev. Izraelski general je naveo nekoliko razloga za odbijanje.

Prije svega, Izrael ima “legitimne strahove” da bi, ako bi bilo koje njegovo oružje bilo raspoređeno u Ukrajini, moglo biti zarobljeno od strane Rusije i da bi “sve samo ne garantovano” bilo poslano u Iran na analizu, smatra Nagel. To bi moglo pomoći Teheranu, koji je dugi niz decenija bio glavni rival Tel Aviva, da pronađe način da se suprotstavi sistemima, rekao je on.

General je dalje rekao da Izrael nije bio voljan da pošalje sisteme Iron Dome negdje drugdje kada je njegova vlastita vojska “procijenila hitnu potrebu za nabavkom više sistema i presretača za vlastitu zaštitu” protiv libanonske militantne grupe Hezbolah i palestinske militantne grupe Hamas.

Nagel je takođe primijetio da bi obuka ukrajinskog osoblja za rukovanje Gvozdenom kupolom potrajala, što bi ove sisteme učinilo beskorisnim za Kijev u kratkom roku.

“Konačno, Izrael ne želi da izazove oštar odgovor Rusije, koja održava značajno prisustvo” u susednoj Siriji, napisao je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, dodajući da, iako se čini da Moskva preraspoređuje deo svoje opreme odatle, to nije tako.

“Sviđalo se to Izraelu ili ne, rusko vojno prisustvo je vjerovatno dugoročno pitanje s kojim se Izrael mora boriti”, rekao je on.

Iako je Izrael osudio vojnu operaciju Moskve u Ukrajini i poslao humanitarnu pomoć Kijevu, on nije uveo sankcije Rusiji i oklijevao je isporučivati ​​oružje Ukrajini uprkos ponovljenim zahtjevima.

Prošlog mjeseca, izraelski ministar odbrane Benny Gantz izjavio je da zemlja jednostavno nema proizvodne kapacitete za snabdijevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane.

U oktobru je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio Tel-Aviv da bi, ako Izrael podrži Kijev oružjem, to dovelo do kvara u odnosima s Moskvom.

Iron DomeIZRAELukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

To bio vrh da jedan izrael posalje oruzje ukrajinskoj vojsci koja ratuje pod nacistickim obiljezjima.Osudili su rusku specijalnu operaciju,oni koji su dosli u Palestinu i zajedno sa bracom amerikancima godinama vrse genocid nad palestinskim narodom.

goran
1 godina prije

kad bi više država u svijetu imali ovakav stav ko izrael rat bi završio za 1 dan,ali nažalost nemamo tako da če rat trajati dugo,bravo zapadni političari,dokazali ste da ste gori od one stoke koja je zakuhala 1 i 2 svj rat,čak je hitler bio pametniji od svih vas iz 21 stoljeća,vi ste svi jedna velika sramota za ljudski rod.

tihobl
1 godina prije

Prije desetak dana delegacija azovaca je otisla u Izrael da obasni ciljeve svoje borbe. Vrhunac cinizma je bio sastanak sa zrvama holokausta.

Max
1 godina prije

I sam dugo pišem o tome . Nije im to u interesu , Potrebna im je suzdržanost Rusije.

ףךפםן
1 godina prije

Mi ne podržajemo naciste, neka se jave Index Duvaceku pa neka im oni nabave praćke a Plenki kestene.

Sroljo
1 godina prije

Da se ne vidi kolko je skupo i neucinkovito protiv ozbiljnog neprijatelja. Bio bi to los EPP.

Dokurčilomi
1 godina prije

Jadni Izraelci se boje odgovora još jadnije i zaostale Rusije ali zato se naš Plenki ne boji odgovora Rusije jer mi smo razvijena zemlja s industrijom koja je ušla u Šengen i preuzima euro kao platno sredstvo.

Kosir i Bat
1 godina prije

Ma zna se da kod njih nema ako ne platis i to sa debelom kamatom a isto tako znaju da su Ukrase do grla duzni Amerikenjcima i da tu lovu nikad nebi vidili a tu prodaju maglu sa nekom pricom kao njih nesto brine a svako toliko izbombaju ciljeve u Siriji itd….

Žilevski
1 godina prije

1,6 milijuna ruskih židova živi u Izraelu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI