Iran gradi sisteme PVO u blizini nuklearnih lokacija zbog mogućih američkih udara

Iran PVO
26 komentara

Iran jača sisteme PVO smještene u blizini svojih nuklearnih postrojenja kao predostrožnost protiv mogućih američkih raketnih udara, izvijestio je u četvrtak kuvajtski list Al-Qabas, pozivajući se na informisane izvore iz Irana.

Mjera se preduzima usred rastućih tenzija između Teherana i Washingtona uoči odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ranije tokom dana, Trump je na Twitteru napisao da je nedavni raketni napad na američku ambasadu u Iraku izveden sa teritorije Irana i upozorio da će Washington smatrati Teheran odgovornim ako bilo koji američki državljanin bude ubijen u novom raketnom napadu. Teheran je negirao optužbe.

Prema novinama, Teheran je izgradio sisteme protivvazdušne odbrane i radarske lokatore vazduhoplovnih snaga Islamske revolucionarne garde (IRGC) kako bi zaštitio objekte od vitalnog značaja za iranski nuklearni program od udara usmjerenih na remećenje procesa obogaćivanja uranijuma. Konkretno, mjere predostrožnosti se preduzimaju u provinciji Isfahan, gdje se nalazi postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz.

Posljednji raketni napad dogodio se u nedjelju kada su odbrambeni presretači stacionirani u američkoj ambasadi oborili tri rakete ispaljene na takozvanu Zelenu zonu u iračkoj prestonici, teško utvrđenoj enklavi u kojoj se nalaze mnogi vladini uredi i diplomatske misije.

Zelena zona u Bagdadu postala je meta mnogih raketnih napada u posljednje vrijeme, što je navelo američku administraciju da razmisli o zatvaranju svoje ambasade u tom području. Tenzije su u regionu dodatno porasle nakon ubistva istaknutog iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Iran je za njegovu smrt okrivio izraelsku špijunsku agenciju Mossad, obećavši da će joj uzvratiti. Neki zvaničnici takođe tvrde da su SAD umiješane u ubistvo Fahrizadeha.

Tel Aviv nije ni potvrdio ni odbacio optužbe.

iranPVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažu
3 godine prije

Kažu da je smak svijeta relativno blizu
Kažu opet Iran pravi nuklearnu krizu
A ja glasam za kafanu i …..

3 godine prije zadnji put uredio Kažu
Tucker carlson
3 godine prije

2021 godina Ce biti godina rata,siromaštva i,prvi put u povijesti,globalne diktature.ne idu te stvari jedna bez druge. Uputio bih ljude,koje iz nekog razloga moraju testirati na ovu prevaru,da zahtijevaju da vide pakiranje iz kojega se vadi stapic za bris.provaljena je u u javnost u Njemačkoj,informacija i slika pakiranja..neka su crvena sa natpisom pozitive,neka zelena sa natpisom negative.molio bih portal logicno da malo provjeri te informacije.hvala.

Pero
3 godine prije

Iranska skalamerija, sa njom mogu rusiti Njemacke štuke.

Jozo
3 godine prije

Bilo bi super da Iran ispali svoju prvu atomsku u Perzijski Zaljev da potopi ovu željezariju šta se nakupila. Kad tad če se to desit pošto ovi ne odustaju od pritiska.

Komunjara
3 godine prije

Neće im to puno pomoći. Zapravo, Izrael i USA će ih i dalje zlostavljati a oni neće smjeti uzvratiti

Max
3 godine prije

S vojnog gledišta sasvim logičan potez Irana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI