Kina nametnula sankcije američkom proizvođaču oružja Lockheed Martinu zbog prodaja raketa Tajvanu

Patriot PVO
33 komentara

Peking nameće sankcije američkoj tvrtki za proizvodnju oružja, Lockheed Martin, zbog njezinog uplitanja u kinesko-tajvanske odnose kroz prodaju raketnih sustava Tajvanu. Kina, naime, Tajvan smatra dijelom svog teritorija. Taj potez mogao bi dodatno pogoršati odnose između SAD-a i Kine.

Lockheed Martin navodno je glavni ugovaratelj paketa sa 620 milijuna dolara u Washingtonu, koliko iznosi ugovor za nadogradnju tajvanskog sustava raketa ”zemlja-zrak”. Sporazum je prošlog tjedna odobrio američki State Department.

“Kina se odlučno protivi prodaji oružja SAD-a Tajvanu”, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, dodajući da kao odgovor Peking nameće “sankcije glavnom ugovaratelju u prodaji oružja, tvrtki Lockheed Martin”.

Glasnogovornik je naglasio da bi Washington trebao “prestati prodavati oružje Tajvanu te da bi trebao prekinuti sve vojne veze s Tajvanom, kako bi spriječio nanošenje daljnje štete bilateralnim odnosima Kine i Sjedinjenih Država”.

Kina je ranije prijetila da će u više navrata sankcionirati američke kompanije, uključujući General Dynamics i Honeywell International, zbog prodaje oružja Tajvanu.

U međuvremenu, kineski stručnjak za raketnu tehnologiju i nuklearnu strategiju Yang Chengjun rekao je za Global Times da je prodaja oružja “simbolična te da ona tajvanskim secesionistima daje lažnu hrabrost i da se tim oružjem ni na koji način ne povećava oružana mogućnost te države”.

Peking je u više navrata izrazio zabrinutost zbog vojne podrške koju SAD daje Tajvanu, izrazivši da Washington tako krši pravilo ”jedinstvene Kine”, koje kaže da je Tajvan dio kineskog teritorija.

Lockheed MartinPVOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

E, sad bi ona Shanghai Sikorsky Aircraft kineska podružnica, koja je glavni L.Martinov poslovni-proizvodni objekt za cijelu Aziju.. mogla imati problema.

Što ste mislili amerokenjci, da Kinez ne zna ugristi? 😂

P***!

mislim
3 godine prije

opa! kinezi lupaju sankcije.
do sad su to mogli samo…

hvgcvgcvvkhbkjvhgcgteeser
3 godine prije

Trebali ste u zadnjih 15 godina naštancati nukleusa u sve tri vrste prijenosa barem upola ko gušterski kauboji, to će vas koštati uništenja. Jedino ako Rusija ne uskoći da vam pomogne. Tako je to kad sa vragom varanskim tikve sadite.

U prolazu
3 godine prije

U čemu se vide te sankcije? Hoće li Lockheed Martin sad propasti ?

Novak
3 godine prije

Svake sankcije nanosu stetu na obe strane. Ovaj rat Amerika namece Kini. Ovo mi izgleda kao u video na youtube, ima neki sport u Rusiji gdje jedan igrac opali pljusku drugom, a onda ovaj drugi opali onom prvom. Na kraju jedan pobjedi ali oba dobiju po sebi. Bilo kako ovo nije igra nego ce uzrokovati podjeli svijeta na dva tabora. Vecina drzava nece moci izbjeci uzimanje strane. Kao sto se rat nametne malom covjeku tako ce se i ovaj rat nametnuti drugim zemljama. Amerika ce nametnuti svojim satelitima da se opredjele pa iako ce to biti protiv njihovih nacionalnih interesa. Interesantno je da za ovaj rat Amerika ne treba ideologiju, ideologije ni nema u ocima malog covjeka. Ideologije nije ni bilo u prvom hladnom ratu medju drzavnicima, “ideologija” je bila izgovor za pljacku na zapadu a na istoku da se ocuva vlast. Tek uzmimo za primjer Njemacku, za vrijeme Cold… Čitaj više »

Dokurčilomi
3 godine prije

Bilo bi u redu da Kina da potporu Texasu u odvajanju od SAD-a.

hiber
3 godine prije

Autor teksta brka diplomatske pojmove. Tajvan smatra da je postoji jedna kina, a da je vlada u Tajvanu jedina legitimna. Tako je bilo do 1971. dok Nixon i Mao nisu skovali sintagmu jedna zemlja, dva sustava. Sada je Kina zbog HongKonga odustala od sintagme, pa se postavlja pitanje tko je legitimni predstavnik Kine. Sankcije Lockheadu će nešto povećati troškove poslovanja, ali šteta je uvijek na zemlji koja izvozi, rijetko na zemlji koja uvozi.

alex
3 godine prije

Naja džabalesku mobači…😁

Max
3 godine prije

Logičan i očekivan potez Kineske strane.

borg
3 godine prije

@ HIBER mora biti sasvim sheban
Copy and paste
Ne postoji tajvanski zakon. Tajvanci smatraju da je jedino kineska vlada u Tajvanu legitimna.

Ovome okorjelom hladno ratovskom borcu je potpuno pomucen mozak i jos misli da pise nesto pametno.

Pa ako tajvanski zakon ne postoji koga briga sto oni smatraju, vazne su cinjenice i sto mislu Amerikanci, Rusi i EU
Kina je priznata i kineski zakoni postoje.
Tajvan je kineska provincija koja je otisla u hajduke uz americku pomoc.

Dumanl
3 godine prije

15.01. Je potpisan sporazuma o decouplingu, izmedju USA I Kine, ostalo je normalan slijed stvari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI