Bez reagovanja na ruske sisteme PVO u Srbiji

Pancir-S1 PVO sistem
73 komentara

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je kratko izjavio da će sutra obići sistem S-400 dok će sistem „Pancir“ obići tokom subote.

U izjavi za novinare nije davao veća objašnjenja osim izjave da su oba sistema dopremljena u sklopu vježbe „Slovenski štit 2019“ koja će trajati do 29. oktobra.

Kao što smo ranije izvijestili na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ je dopremljen jedan divizion sistema S-400 Triumf i jedna baterija PVO sistema „Pancir-S1“.

Ovo je prvi put da je sistem S-400 Truimf dopremljen u neku zemlju radi vježbe. Ova činjenica kao i nemogućnost da se sistem zbog svog ogromnog dometa koristi u Srbiji koja ne posjeduje poligon za PVO gađanja zasigurno predstavlja jaku političku poruku i dašak novog istočnog vjetra na Balkanu.

Sistem S-400 spada u PVO sisteme dalekog dometa u zavisnosti od verzije rakete koju koristi može gađati mete na daljinama većim od 300 kilometara. Trenutno je najbolji PVO sistem na svijetu.

Pancir-S1 predstavlja PVO sistem kratkog dometa, njegov radar ima domet od 36 kilometara a u zavisnosti od raketa koje koristi može gađati mete na daljinama do 20 kilometara.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je u današnjoj izjavi novinarima potvrdio da je sistem „Pancir-S“ naručen za potrebe Vojske Srbije.

Zanimljiva činjenica koja se može zapaziti na prvom snimku ovih sistema sa batajničkog aerodroma jeste da ni jedan od sistema nema nikakve oznake pripadnosti niti posjeduje registarske tablice što je inače karakteristika vozila u sastavu neke vojske. Ovim se nameće pitanje da li će neki od danas dostavljenih sistema možda i ostati u Srbiji!?

Sam razvoj događaja je po svemu sudeći bio neočekivan i za sam NATO pakt koji je u toku dana vršio „čudne“ letove iznad sjeveroistočne Bosne. Maršutu jednog „nepoznatog“ aviona koji je poletio iz Tirane vam prikazujemo ispod teksta.

izviđački avion BiH
FOTO: “nepoznati” avion iznad BiH

 

Pancir S1PVOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jbg
4 godine prije

svi se sada čude kako rusi preko “nato” teritorije dopremili S-400 u Srbiju. Pa, jbt, nato članica Turska je KUPILA S-400.

slagerpjevac
4 godine prije

Mislim da ih je baš briga. Vjerojatno zbog slabe učinkovitosti do zuba naoružanih “panciraša” u devedesetima.

qwvruqerwfuqewfrwieciidcwdcwdc
4 godine prije

Tihobl je poentirao dolja na panciru što ovaj dolazak znači za nato.

Kaj ti
4 godine prije

Kakvo brukanje najjace vojne alianse u svemiru. I to na svim frontama.

Laki Topalović
4 godine prije

Na HRT teletekstu piše da su napadački sustavi S-400, odnosno imaju karakteristike napadačkog oružja? Jel to istina?

RoPe
4 godine prije

pa to je dopremljeno samo radi vojne vjezbe, da bar kupe tako da mi ne moramo bacat pare na one stare avione.

Trubadur
4 godine prije

Postaviti S-400 usred Balkana… Neprocijenljivo…hahaha… A kaže Laki, da je napadački…hehehe….Ovi u Bondsteelu več menjaju pelene…Al, dobro, da se malo uozbiljimo…. Dali netko razmišlja, kad bi i zbilja postavili S-400 sa Nebo-M radarom, šta bi to geostrateški značilo za Balkana bogami, čak i šire…Još par Bukova i Pantsira, pa se sve lepo uveže preko Polyane – D4….To bi zaškripilo u NATO savezu…

Weteran
4 godine prije

Pancir je kupljen.
I treba Srbiji.
A sistem S 400?
Poruka?
Taj kome je poslata Poruka ume dobro da čita!

mladen3x
4 godine prije

Jack,Vučić ne priča u ime snage Srbije,Vučić priča u ime snage onih koji mu vode ekonomiju(Rusi) i to prikazuje kao vlastito(narodno) vjerovanje ili ti “šiba na vodi” kako bi se u narodu reklo.Pitanje je samo koliko glupih ima na onoj strani da mu povjeruju.A izgleda da ih ima tamo kao i kod nas,uostalom zašto bi oni bili bolji.Ako moraš ispasti glup,ispadni glup,nemoj ispasti gluplji,ironije u što su nas naši vođe doveli,žalosno ali istinito……

pera lozac
4 godine prije

Djes* bio devesprve?

apolo
4 godine prije

Samo se treba sjetiti strateski bombardera koji su posjetili Venecuelu dvije sedmice prije pokusaja smjene rezima. Moguce je da se i Srbiji sprema nesto golemo. Mozda i gore od smjene rezima.

jozobloket
4 godine prije

Zemlje u nato prstenu oko Srbije, nemaju mogućnost samostalnog odlučivanja oko propuštanja ruskog naoružanja u Srbiju. Ova doprema oruđa za vojnu vježbu, sigurno je ranije dogovorena na relaciji Usa – Rusija.

Što se želi postići ovom predstavom, što sad mora srpski predsjednik odraditi, znaju samo ameri i rusi.

Mogu se složiti sa tvrdnjom autora članka, kako će Pancir ostati u Srbiji.

davor
4 godine prije

NATO pakt je vjerovatno najkriminalnija organizacija u povijesti. Ali, “Slavenski štit” su budalasti nazivi za vježbe i vojne suradnje kao i oni američki. Kakav slavenski štit dok se slaveni daju isprovocirati svaki dan kao mladi majmuni. Pogotovo oni koji su pod navodnim “ruskim utjecajem” iako su svi pod zapadnim utjecajem (npr.Ukrajina, Srbija). Čak je i Rusija pod izninmnim zapadnim utjecajem. Slavenski Simon Wiesenthal bi bilo bolji projekt. Ali ne od 2, 3 države slavenske već od 15 barem. Kad bi slaveni skrbili o svojoj povijesti i ne gledali neke partikularne interese onda bi potpisao odmah naziv slavenski štit. Slaveni smo svi ili nitko. Kako je rekao u svom intervjuu omraženi CIA mistik J.Jesus Angleton, neka država nemora biti bogata resursima, ljudstvom, oružjem, teritorijem, ali ako ima discipliniranu obavještajnu zajednicu i rukovodstvo tada može sve što poželi. Zamislite da sve slavenske države imaju svoju verziju Five eyes club, ko bi im… Čitaj više »

Slavonac
4 godine prije

Kaze jedan kapetan na sudjenju,imali smo sve o nauruzanja,samo nismo imali u glavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI