Zašto su ruski Su-35 za Egipat vrlo loša vijest za SAD

SU-30 Egipat
71 komentar

Nakon izvješća da su oružane snage Egipata, kako bi stekle zračnu superiornost i modernizirale borbenu flotu, naručile više od 20 novih borbenih zrakoplova Su-35 iz Rusije, uključujući kupnju zrakoplova MiG-29M, kako bi se lakše nadopunjavali, Sjedinjene Države su upozorile Kairo da će biti podvrgnut ekonomskim sankcijama ako ne otkaže kupnju.

Međutim, kupnjom ovih zrakoplova egipatsko zrakoplovstvo prvi put može računati na moderne i napredne avione, ali i na zračnu nadmoć kojoj teži od sredine ’70-ih kada je zatražio od Sjedinjenih Država da mu prodaju F-15 Eagle, koji su prodani susjednom Izraelu i Saudijskoj Arabiji, a Iran šaha Reze Pahlavija ga je odbacio i kupio F-14.

Zbog nedostatka naprednih borbenih zrakoplova zračna superiornost Egipta je ozbiljno ugrožena. Zrakoplovstvo najmnogoljudnije arapske zemlje ozbiljno zaostaje za naprednim zrakoplovnim snagama Izraela i Alžira.

Egipat nema ni moderne projektile zrak-zrak za svoje zrakoplovstvo, što je posljedica ograničenja izvoza iz Sjedinjenih Država. Ovom odlukom su SAD ozbiljno ograničile mogućnosti čak i egipatskih F-16, koji bez tih oružja ne predstavljaju gotovo nikakvu prijetnju modernim oružanim snagama Alžira ili bogatim kupcima zapadnih oružja poput Saudijske Arabije i Izraela, koji su dobili neke od najnovijih verzija naprednih projektila zrak-zrak srednjeg dometa  AIM-120.

Izraelski F-15I
FOTO: ilustracija, izraelski F-15I

Sjedinjene Države su za Egipat izradile lake borbene zrakoplove koji su desetljećima činili okosnicu vojnog zrakoplovstva zemlje, ali nisu mogli predstavljati prijetnju svojim protivnicima, osim sa sporim projektilima kratkog dometa AIM-7 Sparrow iz vremena Vijetnamskog rata. Ovaj je projektil neprecizan i jednostavan za omesti s modernim i moćnim vojnim elektronskim protumjerama.

Ovakva ravnoteža snaga, koja nije išla u prilog Egipta, dugo je smatrana vrlo povoljnom za Washington.

Čak i relativno mali broj zrakoplova Su-35, govori se o “nešto više od dvadeset “, revolucionirat će zračne snage Egipta, koji će dobiti ne samo dalekometne projektile zrak-zrak, kao što su R-27ER i R-77, dizajnirani da pogode neprijateljske zrakoplove, već i na hipersonični R-37M  “AWACS killer”, sposoban za presretanje neprijateljskih zrakoplova kao što je saudijski E-3 ili izraelski Eitam.

raketa Vympel R-77
FOTO: raketa R-77

Pasivni radar Irbis-E će pilotima dati odličan pregled situacije i unaprijediti mogućnosti zračne borbe izvan vizuelnog dometa s mogućnošću gađanja nevidljivih zrakoplova, poput novog izraelskog F-35.

Su-35 s nosivošću od 8 000 kg na 12 spoljnih nosača, moćnim senzorima te trodimenzionalnim vektorskim potiskom predstavlja jedan od najmoćnijih borbenih zrakoplova za zračnu nadmoć na Bliskom istoku i Africi. Možda mu rival može biti samo F-15SA koji može biti iskorišten za postizanje zračne nadmoći.

Ruski Su-35 ne samo da će Egipat u zračnom ratu svrstati rame uz rame s drugim regionalnim silama, nego će mu pružiti elitnu borbenu flotu za realizaciju  sposobnosti kakve posjeduju i druge sile u regiji.

Sjedinjene Države su sa svoje strane pokušavale držati Egipat ovisnim o zapadnom oružju i ograničiti pristup ove arapske zemlje naprednom oružju, samo kako bi se jamčila ravnoteža snaga u korist najbližih američkih klijenata  poput Izraela i Saudijske Arabije.

To se vidjelo i nedavno, kada su Sjedinjene Države spriječile Francusku da Egiptu proda krstareće projektile Skalp, kojima bi opremili svoje Rafale.

Washington je uspio blokirati prodaju ovih projektila jer, iako su to francuski sustavi naoružanja, koriste američke komponente i posao je blokiran.

Storm Shadow
FOTO: krstareća raketa Storm Shadow/Scalp EG

Sjedinjene Države pokušavaju držati napredne projektile izvan egipatskog domašaja. Međutim, ako je predsjedanje pod Anwarom Sadatom sedamdesetih godina bilo ključ uspostave tako nepovoljne ravnoteže snaga za Egipat, što se dogodilo protiv volje vojnog vrha zemlje, nova vlada predsjednika Abdela Fattaha Al-Sisija od 2013. ima prilično drugačije planove za izgradnju i modernizaciju obrane zemlje. Kairo ne traži ništa više i ništa manje od kvantitativnog pariteta sa svojim susjedima.

Kupnja naprednih ruskih sustava protuzračne obrane poput S-300V4 i tenkova poput T-90 već je pogodovala ostvarenju tog cilja. Dok su američki dužnosnici tvrdili da su prednosti Egipta u poslu s Rusijom ograničene, usporedba između oružja koja su SAD nudile Egiptu s onima koje je ponudila Rusija je pružila sasvim drugačiju sliku.

U konačnici, čak i ako krhka egipatska ekonomija popusti pred američkim ucjenama, ne postoji mogućnost da Sjedinjene Države arapskoj zemlji pruže nadmoć u zraku usporedivu s onom koju egipatska vojska može steći s dvadesetak ruskih Su-35. To se ne može postići čak ni ukidanjem blokade na prodaju nešto modernijeg zrakoplovnog streljiva egipatskom zrakoplovstvu, a posebno ne opremanjem manje modernim oružjima starih borbenih zrakoplova.

Konačnu riječ ima Kairo, a do sada nema naznaka da će raskinuti sporazum o kupnji Su-35, potpisan s Rusijom prošlog mjeseca.

Military Watch Magazine 

MiG-29prodaja oružjaS-300SU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

egipat ne može ratovati protiv izraela
ali može protiv svojih južnih susjeda
sa kojima ima nerazriješene sporove
u vezi rijeke nila i regulacije njezina toka
tako da je ova nabava više prijetnja batinom
južnim susjedima nego izraelu

Riddick
5 godine prije

Amerika ih je prosto naterala da se obrate rusima za lovacke avione, kao sto su i turke naterali da zbog nepovoljnih uslova kupovine Patriot sistema odaberu S-400.
Za mene je SU-35 trenutno najbolji lovac na svetu, svi lovci pete generacije su i dalje “macka u dzaku” (nesto ne provereno) za sada…
https://youtu.be/ao7e0tTplKs

Janko
5 godine prije

Navodi se u tekstu da “ne postoji mogućnost da Sjedinjene Države arapskoj zemlji pruže nadmoć u zraku usporedivu s onom koju egipatska vojska može steći s dvadesetak ruskih Su-35.” Po ovoj izjavi ispada da im rusi prodaju 20ak letećih tanjura čija se nadmoć ne može nadomjestiti ničim drugim. Rusi po vašem pisanju imaju već toliko svemoćnog oružja, koja u tolikoj mjeri nadmašuju oružja ostalih nacija, da je vjerojatno jedini razlog što još uvijek nisu sve ostale sprašili – to šta su jednostavno prevelike dobričina. Hehe, ovaj portal je zaista postao komedija od proruskog propagandnog glasila. Nigdje ni traga objektivnog i realnog osvrta na stanje. Čovjeku kada čita vaše analize dođe da mu bude žao Amerike i Izraela u kakvom su bijednom stanju njihove oružane snage. Šta je najsmješniji od svega, ovaj portal vjerojatno i dobiva nekakvu naknadu za svoje navijačke tekstove, jer je očita pristranost. Ali da se toliki broj… Čitaj više »

Banana
5 godine prije

Ako Egipat kupi Su35 onda Izrael nema takav avion.Točka

Siniša
5 godine prije

Ne bih rekao da je na slici Su35.

max
5 godine prije

Da se malo i ja uključim u raspravicu oko mogućnosti ili nemogućnosti. Vjerujem da je svakome inteligentnom jasno da autor teksta pod mogućnost odnosno nemogućnost isporuke USA koja je ekvivalent 20 SU 35 nije mislio doslovno
ili ti ga “BUKVALNO” odnosno mislio je reći slijedeće.
Dostavljanje ekvivalenta 20 ruskih SU 35 bilo kojeg broja aviona američke proizvodnje bitno bi narušilo davno uspostavljenu ravnotežu snaga na bliskom istoku i šire. Iz toga razloga ne postoji “MOGUĆNOST” da će amerikanci učiniti nešto što će poremetiti njihov davno uspostavljeni odnos snaga.
Toliko od moje malenkosti..

samo tako
5 godine prije

Albanija objavila povoljnu prodaju na slobodnom tržištu. I egipčani ih smiju kupiti

Splitexpress
5 godine prije

Rusko spašavanje Asada i američko priznanje izraelskog ratnog osvajanja na Golanu,najdirektnija je promocija ruskog vojno-industrijskog kompleksa ne samo u arapskom svijetu?

Faust
5 godine prije

U ovom svijetu jedino Trump zna što radi.

Ivan
5 godine prije

To izraelski baraki riješe još u zračnom prostoru Egipta

fbslo
4 godine prije

PA ja ne dozvoljavam kupnju Gavrilovič pašteta u Slo,
jer su unutra bosanski elementi…
Glupo do amena, neka kupuje Gavrilovič svatko, ko ima pare. Ja več preko 30 godina…

Zaplotnjak
4 godine prije

Onda buju Izraelci potaracali te SU 35 na pisti sa nekakvm Cesnama ili Air traktorima ??

UvekZaboravimNick
3 godine prije

“Pasivni radar Irbis-E” je izuzetno los prevod za:
passive electronically scanned array = PESA.
Bolji prevod: “Radar sa elektronskim skeniranjem pasivnog tipa”
PESA = “Pasivna fazirana antenska rešetka”
– “radarska antena sa pasivnom faznom rešetkom”
– “Antena s faznim nizom”
– “Fazirana antenska resetka”

Naspram PESA postoji i Radar sa AESA
AESA = “Aktivna Elektronski Skanirana Resetka”
ili “radarska antena sa aktivnom faznom rešetkom”

Sve bolje nego pasivni radar – totalno drugo znacenje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI