Prema Bloombergu, Sjedinjene Američke Države Tajvanu prodaju protu-brodske rakete

AGM-84 Harpoon
13 komentara

Američki zakonodavci žalili su se na 19 milijardi dolara “zaostalih” poslova koji se odnose na prodaju oružja Taipeiju

Tajvan je spreman kupiti stotine protu-brodskih projektila Harpoon u dogovoru koji je odobrila američka vlada, piše Bloomberg. Izvješća o nadolazećoj prodaji stigla su nedugo nakon što se visoki američki zakonodavac sastao s čelnikom otoka i objavio potrebu za ubrzanjem prodaje oružja. Taipei će uskoro kupiti do 400 projektila za kopnenu verziju sustava Harpoon, rekao je u ponedjeljak za Bloomberg predsjednik američko-tajvanskog poslovnog vijeća Rupert Hammond-Chambers.

Iako je Pentagon 07. travnja objavio Boeingov ugovor vrijedan 1,7 milijardi dolara za 400 Harpuna, nije precizirao kupca. Međutim, tri druga izvora upoznata s ugovorom, uključujući dužnosnika industrije, potvrdili su da je prodaja za Tajvan.

Odvojeni ugovor za 100 lansirnih sustava Harpoon Coastal Defence Launch Systems odredilo je Ministarstvo obrane prošle godine. Pentagon je u tom slučaju odredio Taipei kao primatelja. Oba su posla u skladu s početnom objavom američke vlade o prodaji Harpoona objavljenom još 2020. godine, koja je uključivala 100 lansera i 400 projektila, a cjelokupna transakcija procijenjena je na više od 2,3 milijarde dolara u to vrijeme.

Vojni potpukovnik Martin Meiners, glasnogovornik Pentagona, odbio je potvrditi odnosi li se Boeingov ugovor od 07. travnja na Tajvan, ali je za Bloomberg izvijestio kako je Ministarstvo izjavilo sljedeće u vezi poslovanja s Tajvanom: “Nastavit ćemo poslovati u pogledu industrije, kako bismo Tajvanu osigurali obrambenu opremu na vrijeme”.

“Dostava američkih obrambenih sustava za Tajvan ključna je obrani Tajvana”, dodano je.

Neki su američki zastupnici tražili su povećavanje obujma poslovanja s Tajvanom. Dok je ranije ovog mjeseca predvodio izaslanstvo Kongresa u Tajvanu, republikanski zastupnik Michael McCaul požalio se na “zaostatak” prodaje oružja Tajvanu u vrijednosti od oko 19 milijardi dolara, rekavši tajvanskoj čelnici Tsai Ing-wen sljedeće: “Činimo sve što možemo u Kongresu kako bismo ubrzali ovu prodaju i nabavili oružje koje vam treba”.

Tsai je također nedavno putovala u SAD kako bi se sastala s predsjednikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem, koji je ponovio potporu Tajvanu i naglasio potrebu za osnaživanjem američke vojne potpore Tajvanu.

Peking, koji tvrdi da je Tajvan dio Kine, vjerojatno neće prihvatiti prijavljenu prodaju projektila, budući da je osudio prethodne isporuke američkog oružja Taipeiju. Nakon sastanka Tsai s McCarthyjem, najvišim dužnosnikom koji se susreo s njom na tlu SAD-a u desetljećima, kineska vojska odgovorila je trodnevnim vježbama velikih razmjera koje su simulirale potpuno opkoljavanje Tajvana, rekavši da su vježbe bile zamišljene kao “ozbiljno upozorenje” za takozvane “separatističke snage koje se bore za neovisnost” otoka i njihove inozemne podupiratelje.

Dok je Washington dugo održavao politiku ‘strateške dvosmislenosti’ prema Tajvanu, namjerno ostavljajući nejasnim hoće li braniti Taipei u slučaju napada, predsjednik Joe Biden je više puta izjavio da bi američke snage priskočile u pomoć Tajvanu. Međutim, dužnosnici administracije odbacili su neke od tih komentara, inzistirajući na tome da se američka politika nije promijenila.

kinaprodaja oružjaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

Americke svinje i od Tajvana uporno zele napraviti Ukrajinu. Stvarno Ameriku treba pretvoriti u prah i pepeo..

Ferengijska pravila stjecanja
11 mjeseci prije

Mir je dobar za biznis. Rat je dobar za biznis.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Da je pameti u tajvanskoj vlasti, potpisali bi da su dio Kine, ali da se administrativno i politički ništa ne mijenja.
Time bi izbili iz rukava ratne fanfare izuzetnih, jer im je očigledno još jedan proxy rat na pameti.

tihobl
11 mjeseci prije

САД су у званичном писму Росатому захтевале да Москва „не дира” осетљиву америчку нуклеарну технологију у нуклеарној електрани Запорожје.
/ЦНН/

Max
11 mjeseci prije

To je vrlo ubojito oružje ali nije dovoljno za kinesku flotu.

abc
11 mjeseci prije

Američke protubrodske rakete su jako zastarjele. Kinezi če ta raketna postrojenja uništiti prije nego što ispale jednu salvu.

Trajko
11 mjeseci prije

Ameri ne mogu ništa osim prijetiti.Rat sa Kinom bio bi gotov u tri dana i oni to dobro znaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI