Članica NATO-a imenovala uslov za davanje ratnih aviona Ukrajini

MiG-29
18 komentara

Slovački saveznici u NATO-u morali bi ponuditi novac ili zamjenske lovce ako očekuju da Bratislava krajem avgusta pošalje u Ukrajinu desetak aviona MiG-29, izjavio je u ponedjeljak ministar odbrane Jaroslav Nad. Govoreći zajedno sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom, koji je pozvao Slovačku da pošalje više oružja u Kijev, Nad je rekao da je njegova vlada otvorena za diskusiju, ali da se neće obavezati ni na šta.

“Otvoreni smo za diskusiju o doniranju tih MiG-ova 29 Ukrajini, ali to će svakako zahtijevati, rekao bih, širu raspravu o uzimanju u obzir finansijskih aspekata i svih drugih aspekata isporuke, tako da odluka još nije donesena”, Nad je rekao novinarima.

Bratislava je naslijedila desetak aviona MiG-29 od čehoslovačkog ratnog vazduhoplovstva u „baršunastom razvodu“ od Praga 1992. godine. Vjeruje se da ih je 11 još uvijek u funkciji, a slovačka vlada je rekla da planira da ih povuče do kraja avgusta. Američki F-16 trebali su ih zamijeniti kasnije ove godine, ali je njihova isporuka odložena na 2024.

„Politički, da, mogu vam reći da postoji pozitivan stav o pomaganju Ukrajincima sa MiG-ovima 29“, rekao je Nad novinarima. Međutim, prema urednici Sky Newsa Deborah Haynes, on je objasnio da Slovačka “nije dovoljno velika” da sama donira avione, bez konsultacija sa NATO saveznicima. On je takođe istakao da svaki MiG-29 vrijedi oko 35 miliona dolara.

“Još nije donesena nikakva odluka, za sada se ne vode razgovori i spremni smo da o tome razgovaramo kasnije”, rekao je Nad.

Ranije ovog mjeseca, Češka je obećala da će pomoći policiji u slovačkom nebu, nakon sličnog obećanja iz Poljske. Ovo je naširoko viđeno kao signal Bratislavi da krene naprijed sa transferom MiG-ova.

NATO je gurao bivše članice Varšavskog pakta – uglavnom Poljsku, Bugarsku i Slovačku – koje još uvijek koriste sovjetske avione da ih pošalju u Kijev kao zamjenu za ukrajinske gubitke. Zvanično, to još niko nije učinio. Prošle sedmice je šef američkog ratnog zrakoplovstva čak predložio slanje zapadnih aviona.

Slovačka je slijedila vodstvo Poljske u isporuci oružja Ukrajini, nudeći haubice, helikoptere i municiju, a navodno čak razmatra i tenkove T-72. Varšava je poslala nekoliko stotina svojih T-72 u Ukrajinu počevši od aprila. Međutim, nade Poljske da će dobiti novije njemačke leoparde kao zamjenu bile su razbijene od strane Berlina rekavši da nema viška. Sredinom juna, Varšava je na kraju sklopila dogovor sa SAD za 116 rabljenih glavnih borbenih tenkova M1 Abrams.

borbeni avioniMiG-29Slovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CroExit
1 godina prije

Tako je Slovaci plati pa radi s tim što hoćeš. I mi smo tim g*****a ’91.plaćali oružje.

tihobl
1 godina prije

Poslaljite sve svoje avione Zelenskom da ih rusi uniste, a onda narucite F-35 i cekajte isporuku, kao sto ceka i Erdogan.

Nego kad ce tekst o velikoj ofanzivi na Herson koju je najavio BBC?
Juce je ofanziva zavrsena. Britanci su poslali oficire koji su uvjezbavali ukro desantne jedinice, potrpali su se na 10 desantnih camaca i krenuli prema Hersonskoj obali. Rusi su ih polupali, dva camca su unistena, desant je razbijen. Od velike britanske kontraofanzive nije bilo nista. Pobjegli su uz velike gubitke, a ovo je trebalo biti uvjezbavanje za desant na Krim.

Kalle balle
1 godina prije

Ima li boca po kontejnerima za skupljat po Slovackoj? Da li se zivit normalno? Koji kurchevi avioni i krs. Planet gorilla.

Filko
1 godina prije

Šta ih ne date džabe? Ili će i HR plaćat vaše F35 preko EU nameta?!

Vojni analitičar
1 godina prije

Sad će i Slovaci poslati u Ukrajinu svoje dvadeset i devetke a zauzvrat će od svojih zapadnih “prijatelja i saveznika” dobiti F-20 (cm) u guzicu.

Max
1 godina prije

Traže 35 milijuna dolara po avionu i Ukrajina je tako zarađivala na tuđem ratu.

Max
1 godina prije

Djetinjast pokušaj zaista diletantski ili lažnjak.

imee
1 godina prije

ovi svi vuku na onaj vic o grupnom sek xu kada mujo zavapi: daj haso da mijenjamo uloge, ja već 4-ti put pu**m k****.

Inzersdorf
1 godina prije

“….Nato je gurao bivse clanice v.pakta da daju svoje avione Ukrajini…”.hahahaha….hoce li dobiti besplatno od Amera druge avione?….nece, nego ce ih debelo i masno platiti….Ameri samo gledaju svoj interes, ako je neko mislio da ce oni ratovati protiv Rusa ili Kine, taj je budala, imaju oni svoje sluge,topovsko meso

Trta
1 godina prije

Sa mig 29 lovcem još nitko nije dobio rat

nessy
1 godina prije

Ova trgovina je win-win za Slovacku i Rusiju. Slovacka ce se rijesiti neupotrebljivog otpada, Rusija s te strane sigurno nece imati stete, a Ukrajinci? Koga briga, ionako rasprodaju sve sto mogu, i prije nego prijedje granicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI