750 miliona dolara u artiljerijskoj opremi i kompletima pametnih bombi: Bidenova prva prodaja oružja Tajvanu dobila odobrenje State departmenta

Oruzje
38 komentara

State department SAD odobrio je prodaju oružja Tajvanu u iznosu od 750 miliona dolara, što je prvi transfer oružja predsjednika Joe Bidena na ovo ostrvo nakon razvoja dogovora pod njegovim prethodnikom – uz veoma glasne prigovore Pekinga.

Najavljena u srijedu, predložena prodaja uključuje 40 samohodnih artiljerijskih oružja kalibra 155 mm i srodnu opremu, brojna vozila i mitraljeze, kao i skoro 1.700 kompleta za precizno navođenje koji se koriste za pretvaranje ”glupih” projektila u GPS navođenu municiju, prema Obavještenju State departmenta Kongresu.

Administracija tvrdi da bi prodaja služila “nacionalnim, ekonomskim i sigurnosnim interesima SAD” podržavajući “kontinuirane napore Tajpeja da modernizuje svoje oružane snage i održi vjerodostojne odbrambene sposobnosti”, kao i da “pomogne u održavanju političke stabilnosti” u regionu.

Kongres ima 30 dana da ospori prodaju – koja takođe mora biti finalizirana sa izvođačem oružja BAE Sistems – iako zakonodavci obično ne pokušavaju blokirati transfere sa Tajvanom.

Dok je bivši predsjednik Donald Trump odobrio prodaju oružja i opreme ostrvu u iznosu od najmanje 18,2 milijarde dolara – uključujući dva masovna transfera od 2 milijarde dolara i 8 milijardi dolara 2019. godine – dogovor od srijede je prvi u Bidenovoj eri. Kina će vjerovatno osujetiti taj potez, kao što je više puta to učinila tokom Trumpovih godina.

Uprkos malom broju prodaja do sada, trenutna administracija je nastavila angažovanje SAD sa Tajvanom u vojnim i bezbjednosnim pitanjima, i sprovela je mnoge Trumpove agresivnije politike prema Kini, uključujući rutinske tranzite „slobode plovidbe“ kroz Tajvanski moreuz sa američkim ratnim brodovima. Peking iznova i iznova osuđuje misije kao provokativne, nazivajući Vašington “najvećim rušiocem mira” nakon posljednje plovidbe prošle sedmice.

Izvještaj u South China Morning Post ranije ove sedmice takođe sugeriše da se vojna pomoć Tajvanu iz Trumpove ere nastavlja i za vrijeme Bidena, pošto američke stručnjake za rakete Patriot šalju na ostrvo svake godine od 2019. na testiranje naoružanja.

Dok Kina Tajvan smatra dijelom svoje teritorije, njime se autonomno upravlja od Kineskog građanskog rata 1949. Lokalna administracija i dalje naziva ostrvo „Republika Kina“, a formalno ga je priznala samo šačica zemalja. Sjedinjene Države više nisu jedna od njih nakon što su prekinule službene veze 1979. godine, ali od tada sprovode neformalne veze, uključujući dugoročnu seriju prodaje oružja.

Bidenova administracijaOružjeprodaja oružjatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
2 godine prije

Čemu im to služi kada znaju da neće stići opaliti ni jedan plotun.

Ledeno Dopa
2 godine prije

Koji igrokaz.
Amerika ampuntirala Tajvan od Kine
Izrael od Sirije
Rusija od Ukrajine
Amerika od Srbije
Engleska od Argentine
Amerika pokusava ampuntirati od Kine, Tibet, Xinjiang, Hong Kong
Amerika je pokusavala ampuntirati Cecniju od Rusije.
A Njemacka se siri.
Nikom nije bolje posao za rukom igrokaz od 45 od Njemacke.

obadva....obadva
2 godine prije

Vi se ne usudite ni beknuti o današnjem danu
a što se ima reći o događaju na brdovitom Balkanu :

…“Mi bivši logoraši slobodu ne uzimamo zdravo za gotovo, to ne bi smio nitko. Nalazimo se ovdje u kraljevskom gradu Kninu gdje je počeo pakao za hrvatski narod devedesetih. Hrvatska mladost platila je visoku cijenu na putu slobode.

“Put hrabrosti i časti”

Sjetimo se istočne Slavonije i Vukovara koji su omogućili naoružanje vojsci da zaustavi srpsku vojsku. Naša je sloboda krvlju plaćena i uz goleme žrtve izborena. Naš put je put hrabrosti i časti. hrvatski branitelji osigurali su nam slobodu i to se nikad ne smije zaboraviti.

Sudionici Oluje udarili su čvrste temelje na naše granice i udarili temelje za plodonosnu sretnu zemlju u kojoj žive sretni ljudi.

obadva....obadva
2 godine prije

Karolina Vidović Krišto-često je pokazivana na portalu Danas se posebno sjetimo naše braće i sestara koji su položili svoj život za Domovinu! Sjetimo se i našeg prvog Predsjednika i pobjedničkog Zapovjednika, neka mu je vječna slava.Vojna operacija Oluja zadivila je cijeli civilizirani svijet, ali i spasila tisuće života u bihaćkoj enklavi. Nema nikakve dvojbe da bi pobješnjeli srpski zlikovci nakon Srebreničkog genocida počinili identičan zločin i u Bihaću, zato je Oluja jedna od najvećih humanitarnih operacija dvadesetog stoljeća. Činjenica da se Oluju proučava na američkom vojnom učilištu West Pointu jest potvrda blistavosti i genijalnosti akcije Oluja”, poručuje Krišto dodajući da je Oluja dokaz da pravda pobjeđuje, premda je ponekad spora, a put do nje trnovit, on je ipak ostvariv. ”Oluja je i poruka današnjoj korumpiranoj vladajućoj kasti da će ih pravda dostići te da će se Hrvati znati izboriti za pravednu, socijalnu i prosperitetnu Državu, kao što su uspjeli osloboditi… Čitaj više »

Sven
2 godine prije

Vidi top na fotki , iz takvih je i bosko buha pucao 😁

nessy
2 godine prije

Ameri trze oruzje u miljardama i zadovoljno trljaju ruke. Valjda su svjesni, i ameri i tajvanci, kada Kina krene na Tajvan nece im pomoci nikakvo oruzje. USA se sasvim sigurno nece direktno umjesati, a ovo naoruzavanje ce samo uzrokovati vece ljudske zrtve. Ali, koga to briga? U ratovima najvise ginu civili i obican narod. Sva ‘krema’, bogatuni, vojni vrh i politicari ce pratiti razvoj sa dobro zasticene lokacije. Kakve uopce svrhe ima voditi rat koji 100% ne mozes dobiti? Kina vec desetljecima djeluje ‘mekom silom’, kupuje i pridobija tajvanske zvanicnike i politicare. Za Tajvan bi najbolje bilo da prihvati neizbjezno, povratak matici zemlji, i da pregovara za sto bolje uvjete, dok jos imaju dobru poziciju za pregovore. Tajvan ima 24 miljuna stanovnika, a Kina ima skoro 3 miljuna vojnika, duplo od USA. Ici silom na kinesku silu je glupost mitskih proporcija. Cak da se i USA umjesa, sto je nemoguce,… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Tajwan se sprena za obranu od Kine i zato kupuje Anerrričko oruđje sa naglasko na nawođeno i prrotuaionsko ali to za obranu od Kine neće biti dowoljno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI