Pentagon odgovara na prijedlog o poljskim borbenim avionima za Ukrajinu

Pentagon
20 komentara

Washington je upozorio da plan Varšave da Ukrajini preda sovjetske avione MiG-29 može ugroziti „cijeli NATO“ savez.

Plan prema kojem bi SAD prebacile avione u poljskom vlasništvu u Ukrajinu rizikuje da NATO bude direktno uvučen u vojni sukob između Kijeva i Moskve, rekao je Pentagon, pošto je naizgled odbacio sporazum koji je ranije predložila Varšava.

Poljska je u utorak saopštila da je spremna da “odmah i besplatno” rasporedi svoju flotu aviona MiG-29 u bazu NATO u Njemačkoj i preda ih vojsci SAD. Zauzvrat, Washington bi Varšavi dao „polovne avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima“ da popuni svoju flotu.

Odgovarajući na predloženi sporazum kasnije u utorak, Pentagon je signalizirao da ne želi da igra bilo kakvu ulogu u aferi.

„Perspektiva da borbeni avioni „na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država“ polijeću iz baze SAD/NATO u Njemačkoj da bi letjeli u vazdušni prostor koji je u sporu sa Rusijom nad Ukrajinom izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO savez“, rekao je portparol Pentagona John F. Kirby.

Ukazujući na potencijalne “logističke izazove” na koje takav plan može naići, Kirby je rekao da Pentagonu “nije jasno” da li je ta akcija opravdana.

„Ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv“, rekao je zvaničnik i dodao da će Washington nastaviti da razgovara o tom pitanju sa Poljskom i drugim državama članicama NATO. Istovremeno, on je rekao da Poljska ima pravo da ustupi svoje ratne avione Ukrajini, dodajući da je ta odluka „na kraju odluka poljske vlade“.

Činilo se da je prošle nedelje poljski predsjednik Andžej Duda odbacio ideju da bi Varšava sama dala borbene avione Ukrajini. „Ne šaljemo nikakve avione u Ukrajinu jer bi to stvorilo vojno mješanje u ukrajinski sukob. Ne ulazimo u taj sukob“, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom prošlog utorka.

Kijev je tražio od Zapada da isporuči borbene avione i dronove protivvazdušnih sistema dok ruska ofanziva u Ukrajini traje već drugu nedelju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe je pozvao NATO da uvede „zonu zabrane letova“ iznad njegove zemlje. Međutim, alijansa je odbila da to učini, ističući da bi takav potez rezultirao „punopravnim ratom u Evropi u koji će biti uključeno mnogo više zemalja“.

borbeni avioniMiG-29PentagonPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
uno
2 godine prije

Bit ce gorcine u ustima Ukrajinaca kad ovo sve zavrsi a to ce biti negativne memorije naspram zapada.
Posljedica je svega da ce Ukrajina pristati na ruske ustupke a Amerika i Engleska ce drzati Rusiju za grlo.
Dakle obo dvoje gubitasi i to preko ledja Ukrajine.
Super za Ameriku a Ukrajinci jeb* se kao mi Hrvati koji smo ocekivali pomoc kao Srbi koji su ocekivali da ce im zapad omoguciti veliklu Srbiju.

NTK
2 godine prije

Srbi moji dragi iz neLogicno. “Vazdušni prostor” ili “Zračni prostor”. Odlucite kome tjerate propagandu, na kojem jeziku i zasto…
Pozdravljam Hrvate koji podrzavljaju rusku politiku i njihovu propagandu prema Ukrajincima, ehhh. 🙂

nekoime
2 godine prije

Stav Zapada je jedinstven, Rusiju treba uništiti. Samo još treba pronaći nekoliko desetaka milijuna budala koje su za to spremne izginuti. Nagrada će im biti 36 femministica i 36 transica u liberalno demokratskom rajopaklu.

nekoime
2 godine prije

Pjatiogalnik u osnivanju.

Mali Boro
2 godine prije

Bogek , moj dragi koje kukavice ti Poljaci i Amerikanci . Odmah ponuditi te avione našem Plenkoviću on će ih drage volje primiti na Pleso ili možda još bolje u Zadar pošto dolazi proljeće i ljeto da se Ukrajinski piloti nakon akcije mogu okupati u moru.

Tupko Glupko
2 godine prije

Da rezimiram ovaj tekst:
Poljaci otvaraju oči Ukrima.
Ukri i dalje slušaju komedijaša.

Max
2 godine prije

Oni hoće da ginu Ukrajinci nitko drugi. Zato su pumpali Ukre oružjem i uvježbavali ih za rat. Ukrajinci su naivni kao i mi Hrvati. Gledali su previše filmova. Rambo neće doći

tihobl
2 godine prije

Prvo englezi naprave plan da 70 sovjetskih aviona clanice NATO doniraju Kijevu. Onda otkriju da bugari nemaju ispravnih aviona, osim na papiru, a poljaci ih ucijene – hoce polovne F-16 u zamjenu za polovne migove. Ameri na to pristanu, ali poljaci postave dodatni uslov – da se primopredaja obavi u Njemackoj kako nebi bili raketirani njihovi aerodromi. I danas je Sulc hitno morao zvati Putina i garantovati mu da ni jedan avion iz Njemacke nece biti isporucen kijevskom rezimu. Fino su mu poljaci smjestili svojom izjavom. Dva sata se znojio cekajuci da se Putin javi na telefon.

nessy
2 godine prije

Komicar pokusava svim sredstvima direktno uplesti NATO. Nedavno je sokirano izjavio “nitko nece da ratuje za nas”. Dobro su ga ameri nalozili, ali izgleda da ce ukrajinci sami pokusati paprenu poparu. Da je bilo zrno pameti i razumjevanja za opravdane zahtjeve, nista od ovoga se nije moralo dogoditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI