Pod prijetnjom SAD-a Indonezija odustala od nabave ruskih aviona i kineskih brodova

Indonezija neće ruske zrakoplove
25 komentara

Postoje zemlje u svijetu koje su tijekom desetljeća postale toliko ovisne o Washingtonu i sustavima naplate koje kontroliraju SAD da jednostavno ne smiju donositi suverene odluke.

U ovom slučaju govorimo o Indoneziji, zemlju na koju je Trumpova administracija vršila pritisak da odustane od ugovora o kupovini borbenih zrakoplova ruske proizvodnje i kineskih vojnih brodova, što je dio globalnog napora Washingtona da pokuša spriječiti glavne konkurente u svijetu da potkopaju odavno narušenu američku vojnu nadmoć.

Nedavno je Indonezija odlučila nabaviti  11 borbenih zrakoplova Su-35 za oko 1,1 milijardi dolara, za Jakarta Post je rekao državni dužnosnik upoznat s procesom nabave.

„Prošlog mjeseca su SAD izvršile pritisak na Indoneziju da odustane od razgovora s Kinom o nabavi nekoliko mornaričkih patrolnih plovila za oko 200 milijuna dolara“, dodao je.

Odustajanje od sporazuma je uslijedio nakon što su američki dužnosnici dali do znanja da se Indonezija može suočiti sa sankcijama zbog poslovanja s Rusijom, rekao je dužnosnik. Administracija predsjednika Joka Widodoa bila je zabrinuta da će Sjedinjene Države Indoneziji uvesti sankcije u trgovini ako nastavi raditi i na sporazumu s Kinom, rekao je dužnosnik.

Ovi potezi ilustriraju da SAD imaju određeni uspjeh, kog zemalja s ograničenim ili nepostojećim suverenitetom, protiv kojih ponekad koristeći financijske i ekonomske poluge, odvraćajući zemlje od odnosa s Rusijom i Kinom, koje je Trumpova administracija proglasila za „najveće prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti“.

Međutim, SAD nisu uspjele prisiliti Veliku Britaniju i mnoge europske zemlje da ne koriste usluge kompanije Huawei u razvoju svojih 5G mobilnih mreža. Velika Britanija je jasno odbila poslušati upute Donalda Trumpa, a čini se da je jedina zemlja koja je odbila uvesti 5G mrežu Slovenija, ali je to vješto kamuflirala u „ekološke i razloge od posebne važnosti po javno zdravstvo“.

SAD su ušle u sukob i s Turskom,  posebno zbog planiranog aktiviranja naprednog sustava proturaketne obrane S-400. Također pritišću i Indiju da otkaže ugovor vrijedan više od 5 milijardi dolara za kupnju sustava S-400, ali Indija u sektoru obrane vjerojatno neće popustiti.

No, Indonezija nije Indija, a nije ni Turska, iako je proteklih dana u medijima procurila verzija o prešutnom sporazumu Trumpa i Erdogana oko ruskih sustava, čemu ćemo sljedećih dana posvetiti posebnu analizu. Naime, prema rezultatima natječaja objavljenim u kolovozu 2017., Indonezija je planirala nabaviti 11 borbenih aviona Su-35, a Rusija bi iz azijske zemlje u zamjenu uvezla robe poput gume, sirovog palminog ulja, kave, čaja, namještaja i začina. Sporazum je na kraju potpisao bivši ministar obrane Indonezije Ryamizard Ryacudu u veljači 2018. godine.

Iako već neko vrijeme postoje dvojbe oko toga je li ugovor suspendiran, prošlog mjeseca je Jakarta Post izvijestio je da je ugovor raskinut i da će konačna odluka biti donesena kasnije.

Dahnil Simanjuntak, glasnogovornik ministra obrane Prabowo Subianto, odbio je komentirati slučaj kada ga je u četvrtak kontaktirao Jakarta Post.

“Nije tajna da Sjedinjene Države vrše otvoreni pritisak na zemlje koje namjeravaju kupiti rusku obrambenu opremu”, izjavila je Ljudmila Vorobijeva, ruska veleposlanica u Indoneziji.

„Cilj je jasan. SAD žele natjerati ove zemlje da odbiju oružje od Rusije i da se umjesto toga okrenu Washingtonu. Naravno da ovako nelojalna konkurencija krši pravila i norme transparentnog i legitimnog poslovanja”, dodala je Ljudmila Vorobijeva, iako je i sama svjesna da je „lojalna konkurencija koja posluje po pravilima i normama transparentnog i legitimnog poslovanja za SAD nepoznat pojam“.

„U nekoliko sastanaka s američkim kolegama, uključujući ministra obrane, indonezijski dužnosnici su više puta pitali zašto im se kaže da ne kupuju ruske borbene avione“, rekao je dužnosnik.

„Amerikanci su jednostavno rekli da je to njihova politika, rekao je dužnosnik i dodao da Indonezija sumnja da je to bilo i zbog toga što bi ruski borbeni zrakoplovi Indoneziji pružili prednost nad susjedima Australijom i Singapurom.

Amerikanci su umjesto toga rekli Indonežanima da razmisle o kupovini američkog F-16 „Vipera“, rekao je dužnosnik. Međutim, Indonezija umjesto toga želi pregovarati o kupnji aviona F-35 razvijenih u sklopu višenacionalnog programa Joint Strike Fighter (JSF).

Program JSF, na čelu sa Sjedinjenim Državama, uključuje Veliku Britaniju, Italiju, Nizozemsku, Australiju, Kanadu, Dansku i Norvešku. Singapur je nedavno pristao na kupnju zrakoplova u okviru programa, dok je Japan najveći strani kupac ovih zrakoplova.

Dužnosnik je rekao da su SAD jasno stavile do znanja da je Widodoova vlada riskirala da bude kažnjena zbog kupovine borbenih zrakoplova Suhoj prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnima sankcijama (CAATSA), apsurdnom  zakonu koji se odnosi na Rusiju i nekoliko drugih zemalja, a kojeg se moraju držati sve zemlje svijeta koje se ne žele naći na udaru američkih sankcija ili s imovinom blokiranom u američkim i bankama koje nadziru bankarske obitelji s prebivalištem u Sjedinjenim Državama.

Izravna prijetnja za kupnju kineskih plovila bila je manje jasna, rekao je dužnosnik, ali vlada Indonezije je sebe već vidjela sa sankcijama u trgovini.

SAD nisu u mogućnosti komentirati privatne diplomatske razgovore, na pitanje koje je postavio Jakarta Post je e-mailom odgovorio glasnogovornik State Departmenta.

„SAD poziva sve saveznike i partnere da izbjegavaju nove transakcije ruskom vojnom opremom kako bi izbjegli sankcije u okviru zakona CAATSA“, rekao je američki glasnogovornik, dodavši da je cilj američke politike uskratiti Rusiji prihod koji joj je potreban za nastavak širenja njenog “zlokobnog utjecaja”.

Odluka o ukidanju ugovora donesena je nakon što su indonezijski dužnosnici zaključili da bi bilo pogrešno stati na suprotnu stranu SAD-a, rekao je dužnosnik. Indonezijski ministar financija Sri Mulyani Indrawati i ministar vanjskih poslova Retno Marsudi u suradnji s Prabowoom zaključili su da bi bilo vrlo opasno riskirati trgovinske odnose, rekao je dužnosnik.

Stariji članovi vlade Widodoa posljednjih su godina izrazili zabrinutost da će Trump ciljati Indoneziju zbog njezinog trgovinskog viška sa Sjedinjenim Državama, koji je u 2018. godini iznosio oko 10,7 milijardi dolara, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Koronavirus dodatno prijeti ekonomskom štetom i dionice Indonezije su pale na burzama, a valuta zemlje je posljednjih mjesec dana bila najgora u Aziji.

Za Indoneziju je konkurencija između SAD-a i Kine osjetljivo pitanje. Iako je  Kina azijskoj zemlji ponudila jeftino financiranje prijeko potrebne infrastrukture poput željeznica, luka i elektrana putem svoje inicijative „Jedan pojas – Jedan put“, SAD ostaje ključno izvozno tržište i „vrijedna strateška zaštita od Kine“, posebno u spornim vodama, piše lokalni Jakarta Post.

Indonezija se suočila i s kritikom zbog spremnosti da posluje s Huaweijem, a Australija je krajem prošle godine upozorila da će utjecati na razmjenu obavještajnih podataka sa svojim sjevernim susjedom.

Indonezijski ministar komunikacija Johnny G. Plate rekao je u jednom intervjuu da vlada nema namjeru zabraniti Huawei i da će se voditi samo svojim vlastitim nacionalnim interesom. Međutim, nakon odbijanja sporazuma s Rusijom, idealnog za indonezijske proizvođače roba poput gume, sirovog palminog ulja, kave, čaja, namještaja i začina, ove riječi ne zvuče nimalo uvjerljivo.

O ugovoru za kupnju kineskih pomorskih patrolnih plovila raspravljalo se tijekom posjeta Kini ministra Prabowoa. Bio je to jedan od nekoliko nedavnih izleta bivšeg generala specijalnih snaga u sklopu turneje n kojoj je bio zbog nabavke oružja i ostale teške vojne opreme, kada je posjetio Kinu, Rusiju, Tursku, Njemačku i Francusku, zaključuje Jakarta Post.

The Jakarta Post

CAATSAJedan pojas - jedan putSU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mane
4 godine prije

nije od straha,vec ameri planiraju da od indonezije naprave novu kinu tj pandan kini u aziji.naravno pod svojom kontrolom.

eks
4 godine prije

Eto još jednog primera tržišne ekonomije USA .

Z.A.
4 godine prije

Eto jos jednog primjera snage Amerike …Iz Rusije nema primjedbe jednostavno klapna .Uskoro Rusija nece moci prodati nista vani . Sankcije od strane SAD su neumoljive i nanose ogromnu stetu i gubitke . Korona virus je ucinio svoje takodje i pad cijene nafte , sve su indicije da ce neko sto se kaze narodski zaleci .Mozda ovo bude i okidac za sukob vecih razmjera.

Zemohudin
4 godine prije

“a čini se da je jedina zemlja koja je odbila uvesti 5G mrežu Slovenija”

Mislim, da ovo nije tacno.. Kod nas najmanje dva operatera vrse testove i analize za 5G mrezu.. I znam za nekoliko baznih stanica, koje su postavljene.. Jedna nedaleko od mene..

Faust
4 godine prije

Valjda nećete reći da Kina i Rusija igraju pošteno.

igor
4 godine prije

veca govna od USA su jedino isilova bagra, ameri su mi se ogadili odavno.

Alex
4 godine prije

Zaprijetili im mutiranim COVID 19?

Dopizdilomi
4 godine prije

Toliko o slobodnom tržištu.

Max
4 godine prije

Stare spletke ali suverene države mogu same birati partnere i dobavljače. Sve ostale moraju kupovati od SAD a Izraela.

Živa istina
4 godine prije

Od 1968.god. pa do danas Amerikanci su pobili na teritoriju USA više amerikanaca nego što ih je poginulo (vojnika) od građanskog rata pa do svih ratova u kojima su sudjelovali do danas! Pametnom dosta, ali glavna je mantra da oružje ne ubija nego onaj koji upravlja oružjem!

Lucija
4 godine prije

Bjelorusija zarađuje od prodaje softvera i IT sektora jednako kao Rusija od prodaje oružja…

Mucke
4 godine prije

Izlazak Indonezije iz americke orbite bi definitivno potopio bilo kakve americke geopoliticke planove na pacifiku.Indonezija je vaznija od Indije u tom smislu,ali ta ista Indonezija od svojih 300 miliona stanovnika ima kinesku manjinu od tricavih 30 miliona i indijsku manjinu od 20-ak miliona plus 50-ak miliona onih nabrijanih na “Muslimansko Bratstvo”,dakle super koktel za izazivanje sranja i mora hodati (zasad) kao po jajima da koga ne uznemiri.

VOLGA VOLGA
4 godine prije

Eto,ako je to točno-to je “demokracija na mamerican way”

Kan Horde
4 godine prije

Je li ostala šta od džungli na Borneu, ili su ih ove odvratne štetočine koje su u Indoneziji na vlasti sve već posjekle ? Tkav ekocid možd nije nigdje viđen do sada, smradovima koji su to napravili želim da se uguše u vlastitim govnima od kavijara i šampanjca koji su kupili za te krvave pare. Tamo vlada javanski nacionalizam, sve je uništio naokolo, Borneo nije samo ekološki već i kulturno razoren, Andrfe vlchek kaže da se tu može govoriti o genocidu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI