Proračun za obranu SAD-a mogao bi gurnuti Ankaru da kupi ruske Su-35 i Su-57

Su-57

Novi proračun za obranu SAD-a za 2020. uskraćuje Turskoj šansu da nabavi američke borbene lovce F-35. Nije isključeno da u toj situaciji Ankara kupi ruske Su-35 ili Su-57, smatra ruski vojni stručnjak Igor Korotčenko.

Moskva i Ankara mogli bi imati koristi od novog američkog proračuna, koji je upravo potpisao predsjednik Trump, rekao je za direktor Centra za analizu trgovine oružja Igor Koročenko.

“Novi proračun nudi mogućnosti za proširenje vojno-tehničke suradnje Rusije i Turske. Očito je da Turska neće dobiti američke borbene zrakoplove F-35 jer se neće odreći sustava S-400 kojeg je već dobila. Kao rezultat, realno postoji mogućnost da Turska kupi Su-35 ili Su-57 “, rekao je Koročenko.

Trump potpisuje novi proračun

20. prosinca Donald Trump potpisao je zakon o proračunu obrane SAD-a za fiskalnu godinu 2020. Dokument, između ostalog, posvećuje poseban članak potrebi suočavanja s Rusijom, Kinom i drugim zemljama koje po njemu predstavljaju prijetnje Americi.

Tako zakon uvodi sankcije na plinovode Sjeverni tok 2 i Turski tok, a također zabranjuje isporuku zrakoplova F-35 u Tursku zbog kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400. Na kraju se deblokira dodjela vojne pomoći u iznosu od 300 milijuna dolara Ukrajini.

Krajem kolovoza, predsjednik Turske rekao je da su u tijeku pregovori između njegove vlade i Moskve za moguću kupovinu ruskih Sukhoi Su-57. Turski ministar vanjskih poslova 11. prosinca potvrdio je da Ankara ruske zrakoplove vidi kao alternativu američkim F-35.

SU 35Su-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Čuj, dok ne bude gotov turski T-X ili TH-X ili kako već, mogu kupiti eskadrilu Su.-35 bez problema. Su-57 neće..

Son of Alerik
4 godine prije

Ruski SU-35 i SU -57 idu u paru sa S 400, kao što američki F 35 i Patrioti idu u paru. S ruskim protuzrakoplovnim S 400 ne možeš skidati ruske avione, s američkim ne možeš američke.
Izbor vojnih zrakoplova je istovremeno i izbor neprijatelja. Misliš li da ćeš se morati braniti od ruskih zrakoplova, nabavit ćeš Patriot. Misliš li da ćeš svoje nebo morati braniti od američkih zrakoplova, nabavit ćeš S 400.
Turci očito žele biti spremni na napade jednih i drugih. Odnosno – neprijateljem smatraju i jedne i druge. Kao što prijateljima smatraju jedne i druge. Pa im ti vjeruj.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ruski piloti imaju uzrečicu: ”Lijepi avion dobro leti”.

Alex
4 godine prije

Za sada su Rusi neusporedivo bolji izbor…u svemu…Nisu samo zrakoplovi u igri,nego i cijela prateća industrija,pa gorivo,itd.
Osim toga i način plaćanja je bitan.
A da o zajedničkom nastupu na Bliskom Istoku ni ne pričamo.

Jack
4 godine prije

Ha, što reći ova tema je već deset puta “prožvakana i teško je tu umetnuti nešto novo. Slažem se s nekim komentatorima ovdje, da Turska eventualno može naručiti Su 35 lovce, ali ne u takom broju koliko je to namjeravala sa američkim F 35 nego možda eskadrilu ili možda dvije, sve u svemu slično kao i kina do 24 aviona, a znamo da je Kina čekala na njih više od dvije godine i nema velikih izgleda da Turska ekspresno dobije te avione nego lijepo u red za čekanje. Nema skoro nikakve šanse, da Turska nabavi Su 57 i to još u odgovarajućem broju jer u tvornici tih aviona izgleda postoji “usko grlo”, što se tiče njihove proizvodnje jer je poznato, da je i sama Rusija naručila oko 76 tih aviona i isporuka ruskoj vojsci će trajati do godine 2028. Za ilustraciju, Rusija će ove godine polučiti tek 1 serijski izrađen… Čitaj više »

Kile
4 godine prije

Su 57 neće nikad dobiti pa ni tad, nije Putin lud

Savovic Danilo
4 godine prije

Turska gleda da obezbijedi pvo zastitu svoje zemlje na nacin da oni rukovode istom.Oni zaostaju u avio modernizaciji I hoce istu da dignu na veci nivo. Posto su odstranjeni iz programs F-35 nije nemoguce da ce trenutno rjesenje naci u ruskim visenanjenskim borbenim avionima,pod uslovom da ih Rusija pomogne tehnoloski u razvoju sopstvenog aviona pete generacije. Trgovac Erdogan ce iskoristi pritisak Amerike da obezbijedi saradnju sa Rusima,Ameri nece dozvoliti da Turska ode u zagrljaj Rusije tako da mozemo ocekivati kompromis svih strana ali Turci sigurno nece odustati od namjere da nabave avione koji ce im zajedno da S400 biti garancija da se vise ne moze desiti da gledaju kako im se setaju cak I sopstveni avioni po vazdusnom prostoru ubslucaju “puca” protiv Erdogana. A krenuo je da se siri i po mediteranu,tako da bi ga ozbiljno shvatili mora imati cime da “pogura” svoju agresivnu politiku.Ameri nikad nece naoruzati nekog na… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Ne znam je li Ameri kažnjavaju Turke ili im pomažu s obzirom na kvaliete” F35.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI