fbpx

Gužva na nebu iznad Sirije – Ruski Su-35 otjerali izraelske i američke zrakoplove?

Su-35

Izraelski vojno-obavještajni portal Debka File je potvrdio da izraelsko zrakoplovstvo nedavno na jugu Sirije trebalo provesti i drugi zračni udar na položaje proiranskih milicija i Hezbollaha, ali je napad otkazan.

Nakon prvog udara, tijekom kojeg je krajem kolovoza izraelsko zrakoplovstvo pogodilo objekt u kojem su bili pripadnici Hezbollaha i pri tom ubili dva libanonska borca, zapovijed je bila da se provede i drugi napad.

Zašto je otkazan? Izraelski izvor navodi da su, nakon pojave izraelskih F-35, iz ruske vojne baze Hmeymim poletjela dva ruska borbena zrakoplova Su-35 sa zadatkom da spriječe drugi udar na Siriju. Letjeli su preko graničnih područja Sirije s Izraelom i Libanonom. Tako su ruski piloti jasno stavili do znanja da će, ako Izraelci pokušaju započeti drugi udar, poduzeti potrebne protumjere i da je novi napad nepoželjan.

Izraelci su morali odustati od svojih namjera. Agencija je također izvijestila da je naredbu o presretanju izraelskih zrakoplova mogao izdati ili ruski predsjednik Putin ili ministar obrane Šojgu, budući da zapovjedništvo baze nema takve ovlasti, jer izraelski zrakoplovi nisu predstavljali nikakvu opasnost za Hmeymim, piše Debka File.

Izraelski portal također navodi da su ruske zrakoplovne snage ovim presretanjem jasno stavile do znanja da neće dopustiti napad na „iranske ciljeve“ u Siriji. Izrael nije opovrgnuo vijest o presretanju svojih borbenih zrakoplova od strane ruskih Su-35. Službena ruska štampa također šuti i Rusija i Izrael su očito odlučili da ovakve akcije budu tabu za medije.

Ovu su vijest ranije objavili Al-Masdar News i neki ruski portali. Ovo je prvi put da presretanje potvrđuje izraelski izvor, inače poznat po kontaktima u obavještajnim službama i oružanim snagama cionističkog režima.

Nešto slično se ovih dana dogodilo u Idlibu, gdje je američko zrakoplovstvo sebi dalo za pravo da provodi zračne udare u regiji koju kontroliraju teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham. Američki udari na ciljeve terorista sami po sebi ne bi trebali predstavljati problem, ali se Pentagon na ovu akciju odlučio u trenutku kada Turska pokušava uvjeriti neke od umjerenijih skupina da prekinu kontakte sa sirijskom Al-Qaedom, a Rusija se s Ankarom pokušava dogovoriti da se skupine koje žele sudjelovati u političkom rješenju krize povuku ne 15 ili 20 kilometara od linije razdvajanja sa sirijskom vojskom, već 30 kilometara duboko u teritorij „Velikog Idliba“.

Stoga se američki zračni udari smatraju pokušajem da se osujeti bilo kakva mogućnost dogovora sa skupinama s kojima se može pregovarati i ida situacija u Idlibu ostane kakva je bila sve do prije nekoliko dana.

Podsjetimo da je uz posredovanje turske nekoliko skupina bivše Slobodne sirijske vojske pristalo na proces pomirenja s vladom u Damasku, a neke su se kasnije u redovima sirijske vojske iskazale u borbi protiv Islamske države. Tako je cijela brigada s kompletnim naoružanjem iz Istočnog Qalamouna svojevremeno prešla na stranu vladinih snaga, a isto su učinile neke jedinice iz područja Yarmuka na granici s Jordanom i okupiranom Golanskom visoravni, te tijekom procesa pomirenja u provincijama Dara’a i Quneitra. Slično je bilo u „Rastanskom džepu“, gdje su  militanti tražili da na to područje prvo uđu ruske snage, ali su se ubrzo uvjerili da ih vladini vojnici neće „zarobiti i strijeljati na licu mjesta“, kako je tvrdila islamistička propaganda. Ovakve „promjene strana“ su gotovo pravilo u sirijskom sukobu i ruska i turska strana sada u Idlibu pokušavaju uvjeriti što više militanata da se odreknu veza s Al-Qaedom. Udari američkog zrakoplovstva su doveli do novih napetosti i potkopavaju proces kojeg su počeli provoditi Rusija i Turska.

Dakle, kada su prošli tjedan američki zrakoplovi započeli bombardirati sirijsku provinciju Idlib, prvo je objavljeno da je američki udar dogovoren s Rusijom. Kasnije se saznalo da ruska strana o tome nije bila obaviještena, što sugerira da su borbeni zrakoplovi koji su u tom trenutku poletjeli iz ruske vojne zračne baze Hmeymim krenuli da presretnu američke zrakoplove.

Može se reći da se na sirijskom nebu dogodio prvi bliski kontakt vojnog zrakoplovstva najvećih svjetskih sila. Do sada je rezultat na uvjetnoj tablici “1:0” u korist Rusije.

Kako se ispostavilo, provokativna racija američkog zrakoplovstva koja se dogodila prošlog tjedna, neposredno nakon što je sirijska vojska najavila obustavu ofenzive, za cilj je imala potaknuti nastavak ratnih operacija.

Međutim, ruski Su-35, koji su poletjeli iz zračne baze Hmeymim, otjerali su američke borce nad Idlibom, osujetivši tako sve njihove planove. Nakon ovog incidenta nad područjima za koja postoji nepisani sporazum da američki zrakoplovi tamo ne smiju letjeti više nije bilo sličnih preleta ni zračnih udara.

Za kraj vrijedi napomenuti da su ovo izvješća raznih portala, od kojih su se neki dokazali kao prilično vjerodostojni, dok je drugima zadaća isključivo širiti propagandu, koja je dio svakog oružanog sukoba. Tako da ove vijesti nije moguće službeno ni potvrditi, ni opovrgnuti. Jedino što je točno je da su ruski Su-35 u spomenuto vrijeme polijetali iz baze Hmeymim i da kasnije više nije bilo napada izraelskog ni američkog zrakoplovstva.

Debka

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Hmmm.. Da, ne valja unaprijed prejudicirati budučnost (jako je nezahvalno) ali kao što sam rekao u jednom prošlom komentaru u vezi akcije am. aviona, “da su Rusi poslali samo 2 Su-35 stvar je riješena.” Neznamo još što se stvarno dogodilo ali nije daleko od istine. Mislim da je i Rusima sve ovo u Siriji više dosadilo i žele u dogledno vrijeme privesti kraju ovaj iscrpljujuči rat, kako za njih tako i za Sirijski narod.
LP

RADOZNALI
Gost
RADOZNALI
1 godina prije

Već je i vrijeme da se ovaj teror nad Sirijom od strane izraela i amerike počinje lomiti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da , od ozbiljnijih izvora su ovo potvrdili Netional Intrest i Debka, nećemo Masdar uzeti za ozbiljan izvor, jer je Fadel libanonski igrač Saada Haririja. Uz 80% točnih vijesti redovito plasira 20% defetističke propagande.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

I od koga ti ocekujes potvrdu? Uopce kuzis cemu sluze mediji?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kaj ti

Znam ja da služe za propagandu, uključujući Sanu, Rusiia24, i druge državne medije, ali National Intrest je uglavnm vjerodostojan, iakosluži da pumpa pare u USA vojnu industriju, a Debka, iako izraelski, pokušava argumentirati napisano. Fadel i Masdar su godi od njih. Kad je bila bitka za Dumu, svaki dan je, prema Masdaru, ginulo 20 do 100 boraca Assadove Republikanske garde. To prosirijski portal , čak i da je istina, prešuti u jeku borbe,. Stvar je da je bila čista laž. A ima toga još za tog fićfirića zalizanog.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Debka File 😄
Debka File je ozbiljan izvor kao i SOHR u Coventryu i Mossad-ov SITE u Bronxu. Debka je zapravo bila glasnogovornik ISIL-a.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  davor

Ne u dijelu kada prilože snimke ili foto. Ipak je ozbiljniji od SOHR-a, budi iskren. nek je židovski sto puta.

Dragan
Gost
Dragan
1 godina prije

Interesantna tvrdnja u tekstu: F35 su opazeni kada su poletjeli. Mozda je ovo samo suptilni ruski znak da njihovi sistemi PVO mogu da ih primjete i prate.

Sasa
Gost
Sasa
1 godina prije
Reply to  Dragan

Vi to malo pogrešno gledate, razvojem modernih radraskih sustava poput ne izvozne verzije S-300/400/500 stealth je izgubio faktor iznenađenja jer NIJE nevidljiv na low-band / low-frequency radarima i naravno da ih vide. To svi znaju i zato je fokus na novijim stealth borbenim zrakoplovima što manji odraz na viskovim frekvencijama kao C, X, Ku bands. Jer viskou frekvenciju koriste sustavi za navođenje vatre zato što pružaju visoku razlučivost (da ti raketa ne skrene na jato ptica jer low band kupi i smeće). Zato su “S” serija sustava toliko hvaljene jer su ulupali grdne pare u razvoj i intergaciju oba problema, i detekciju ali i učinkovito navođenje vatre. Koliko skupa to sve dobro radi i kako je integrirano ja nemam pojma, ali samo opaska na tvoj komentar, to što si napisao je poznato odavno, stealth nije stealth kako se nama civilima predstavlja. Eto samo primjer, kako bi kinezi znali kada lete japanski F35 i onaj kada je pao u more, vide ih na low-bandu. Danas se stvar prebacila na osjetljivost na visko razlučive radare za uspješno navođenje vatre. A obzirom da su “S” sustavi hvaljeni i svi bi ih htjeli u svom dvorištu, očigledno da rade odlično u oba segmenta.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Sasa

@Sasa-valjda imaju integriran sustav low banda sa IC sustavom koji prepoznaje temperaturu veču od one koju emitira jato ptica i sustavom koji ignorira IC mamce jer se drži prioritetnog cilja.

Sasa
Gost
Sasa
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Naravno, ja vam samo kažem bazu ili osnove osnova kako stvari rade i koji su problemi kod pracenja stealth tehnologije. Ovdje je lijepo objašnjeno na jeziku laika: https://aircraft.fandom.com/wiki/Counter_Stealth_Radar

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Jedno bi mi baš bilo zanimljivo znati….kada su pobjegli, koliko su im “blizo” Rusi “prišli”.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Racunaj na oko 200 km. Niko nije lud da se kaci sa rusima osim Sakasvilija.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  tihobl

100 najbliže….

mario
Gost
mario
1 godina prije
Reply to  Siniša

dovoljno je da rusi dignu avione 2 minute poslije izraelaca , i ovi podvinu rep… to se zove – diplomatsko nadmudrivanje opasnim igračkama…

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Red je da nam autor pozeli laku noc, poravna jorgan, poljubi nas u celo, i ugasi svjetlo.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

I pita bebo ?pikila?kakala ?laku noć !

Splićo
Gost
Splićo
1 godina prije

Za razliku od F22 raptor višenamjenski F35 su samo djelomično “stealt” i s time naravno vidljivi za radare!

mario
Gost
mario
1 godina prije
Reply to  Splićo

ne treba ti radar kad imaš špijuna u bazi…

Max
Member
Max
1 godina prije

to pokazuje da svi oni koji kažu da Rusija ne želi zaštititi Siriju nisu u pravu.

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
1 godina prije

Trebali su rusit gamad.JEDNI I DRUGI NECE DOBRO ZAVRSITI.RUSI MOMENTALNO IMAJU NAJACI ZAMAH AVIJACIJE.AMERI U NOKAUTU A NEMA NI LOPOVSKE BRATIJE ENGLEZA.SADA JE EU I RUSIJA NA POTEZU.RASFORM NATO .

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
1 godina prije

Sistemi s300 i s400 kad se upale mototi aviona mogu poletjet ka cilju .jer F sistem ne cita s sisteme

mario
Gost
mario
1 godina prije

kad će se već jednom rusija i izrael zakačiti do kraja, pa da ih rusi spale…. neće ameri imati muda dići eskadrilu na rusiju…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik