Prvi serijski Su-57

SU-57 serijski 01

Najsavremeniji ruski avion Su-57 ušao je u serijsku proizvodnju početkom ove godine. Ruski mediji su prikazali prvi serijski avion, koji bi trebalo da bude isporučen vojsci do kraja godine.

Novinarima je bilo dopušteno da „zavire“ u proizvodnju modernog višenamjenskog aviona tokom njihove posjete fabrici Komsomolsk na Amuru.

Snimci ukazuju da je avion gotovo završen, već je oboren u maskirnu šemu od sivih piksela i ima broj 01 plave boje (Plavom bojom se označavaju avioni u sastavu ruskog vazduhoplovstva, dok avioni sa brojevima crvene boje pripadaju mornarici) na trupu.

Video sadrži i niz drugih Su-57 na montažnoj liniji. Svi avioni, osim prvog, nemaju kamuflažu, a trup je pokriven samo osnovnim premazom.

Do sada je Rusija imala samo nekoliko predserijskih Su-57. Avion je na testovima od 2010. godine i konačno je ušao u serijsku proizvodnju ove godine. Su-57 je već testiran u stvarnim borbenim uslovima a nakratko je učestvovao i u ruskoj antiterorističkoj kampanji u Siriji.

Su-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
141 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Po mom ukusu, najlepši avion na planeti…
Da mi je samo znati, šta sve može…
Jer, kad je odletio Mig 25 u Japan, nije baš nešto imao… Samo što je bio brz, a i to samo, ako je spalio motore…

Siniša
4 godine prije

Ipak su vjerni vektoru na motorima, iako su izloženi odsjaju.
Elem…meni je interesantna ta ležernost u razvoju, neije bilo žurbe i baš je temeljno bilo, interesantna je i mala narudžba i sporost u tome.

Ante
4 godine prije

Lijepo je za vidjeti kako jedan zemlja ima mogućnost i znanje da proizvodi nove avione. Ona se sjetim što moja zemlja proizvodi i dođe mi muka od tih ljudi koji su namjernu uništili sve znanje u mojoj državi samo zbog svoje pohlepe. I nikoga za to nije briga.

Fabijan
4 godine prije

Cestitke Rusima na uspjehu! !!
Puno srece I uzivanja pilotina koji ce ga letjeti !!!!
I , onako,
Izrazavam malo dobronamjerne ljubomore prema njima 🙂

Ivo
4 godine prije

Rusija drži američke pse na odstojanju sa 10 predserijskih aviona, dok im ameri realno mogu popušiti sa svojih 500-600 (polu)nevidljivih koje trenutno imaju, plus još 2.000 naručenih. S jedne strane minimalno potrebno ulaganje da se ostvari potreban efekt, s druge strane hiperprodukcija bez ikakvog vojnog smisla, čiji je jedini razlog izvlačenje novca od ovaca.

S jedne strane 10 + 10 aviona, s druge 500 + 2000 na narudžbi. Amerika je čudo od sile. Ali zato 20% djece koje se razboli pati i umire, jer zdravstvo košta. Amerika je to.

neznanje
4 godine prije

Ne’š ti vjesti sa zakažnjenjem od 11 mjeseci?!?

Šatro
4 godine prije

Rusi pokrenuli serijsku proizvodnju Su-57. Presretan sam. Idem se olešit od brlje iz ovih stopa.

Derim
4 godine prije

Volio bih čuti one koji su ovaj projekt proglasili propalim i odbačenim. Siguran sam da je SU-57 ispunio sve zahtijeve na testiranju i ima svoje mjesto u naoružanju Rusije. Za razliku od F-35, nije megalomanski projekat, jedan avion koji bi trebao sve raditi a najbolje na svijetu. Što je najvažnije, donio je puno novih tehnologija koje su odskočna daska za 6-tu generaciju aviona, te druge segmente vojne industrije. Mislim da neće biti napravljen veliki broj aviona za rusku armiju ali da će biti uspješan izvozni proizvod. Imam osjećaj da će Rusi krenuti u nekom drugom pravcu i opet napraviti odmak u naoružanju u odnosu na SAD.

Komunista
4 godine prije

Zdravo drugovi! Nisam dugo pisao ovdje, ali sad moram pitati, gdje su “stručnjaci” koji onomad pisaše da se odustalo od SU-57? 🙂
Gledajte ovo čudo kako polako ali sigurno postaje vladar neba. A usput, jeste li znali da je nedavno na nebu iznad japanskog mora Tu-160 koji inače ima 110 tona doslovno pobjegao japanskim “lovcima” F-35. Oni ga jednostavno nisu mogli stići 🙂
Strašni lovci, pobjegla im lovina od 110 tona.

neznanje
4 godine prije

Blokira i sve što ne lije vodu na mlin antivakserima ili želi pokrenuti ozbiljnu raspravu o tom pitanju. To je sve samo i jedino do izvora financija.

Max
4 godine prije

sad nas bar kojekakvi biseri neće uvjeravati da taj avion i ne postoji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI