Američka vojska gubi stratešku nadmoć – Nemaju ništa za rušenje hipersoničnih projektila

MIM 104 Patriot radar
70 komentara

Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je zbog projektila “Cirkon” trenutnu ravnotežu snaga između Rusije i Sjedinjenih Država nazvao situacijom bez presedana. Pojasnio je kako je odluka Rusije da se osloni na hipersonične oružane sustave izazvala veliko iznenađenje u Sjedinjenim Državama, najviše u Pentagonu.

Iako su ovo najsuvremenija oružja na svijetu, Rusija se nije žurila opremiti vojsku nizom novih sustava naoružanja kao što su tenkovi T-14 “Armata“, najnovijim ruskim oklopnom platformama na kotačima “Bumerang”, novim borbenim oklopnim vozilima “Kurganec-25” i samohodnim haubicama “Koalicija-SV“. Nešto slično se događa i sa zrakoplovima Su-57.

Zapadni tisak je ovo kašnjenje pogrešno tumačio tvrdeći kako Moskva zbog ekonomskih poteškoća ne može pokrenuti masovnu proizvodnju ovih i drugih oružja.

Međutim, Moskva je radije ulagala svoj novac na racionalniji način. Sredstva su potrošena su na razvoj hipersoničnih sustava “Avangard” i “Cirkon”.

Na obali Tihog oceana Sjedinjene Države su instalirale GMD protubalistički sustav u Wandenbergu u Kaliforniji i Fort Greelyu na Aljasci. Ovaj sustav može presresti samo balističke projektile takoreći u svemiru.

GMD protivraketni sistem IZVOR: Northrop Grumman Corporation
FOTO: način rada GMD-a IZVOR: Northrop Grumman Corporation

Međutim, “Avangard” i “Cirkon” su im nedostižni, jer lete na visinama od 60 do 80 kilometara. Isto vrijedi i za američke sustave AEGIS koji koriste projektile SM3/1B i SM-3/2. Ove projektile koriste protuzračni štitovi u Poljskoj i Rumunjskoj. Drugim riječima, Washington je potrošio milijarde dolara na apsolutno beskorisne sustave.

SAD imaju više od 80 nuklearnih podmornica, 100 velikih brodova, 50 nosača zrakoplova i helikoptera, te 500 nevidljivih zrakoplova F-22, F-35 i B-1 Lancer. Svako od tih oružja košta od 3 do 1000 puta više od projektila Cirkon i sva ta oružja su isključivo ofenzivna platforme. To je najskuplja, ali i danas potpuno beskorisna obrana Sjedinjenih Država.

THAAD
FOTO: antiraketni sistem THAAD

Sustavi i trupe Sjedinjenih Država u zemljama kao što su Rumunjska, Ukrajina, Poljska, Latvija, Litva i Estonija su izgubili svoju vrijednost, jer Rusija prijeti samom srcu Amerike. Projektili “Cirkon” američke ciljeve mogu dosegnuti za pet minuta.

Ovo je situacija bez presedana, obzirom da Moskva u posljednja tri desetljeća nikada nije prijetila američkom teritoriju bilo kakvim oružjem za koje ne postoji  učinkovit “protuotrov”.

Američki tisak više ne želi pisati o tome. Državni tajnik Mike Pompeo je stidljivo govorio o glasnim izjavama koje ne smiju podijeliti zapadne saveznike, jer su riječi Vladimira Putina da će ruska vojska u  slučaju napada gađati i zapovjedna mjesta u Sjedinjenim Državama samo izgovor da se Rusija povuče iz ugovora INF. Potom je u intervjuu za CNN Pompeo počeo govoriti o kršenjima ugovora od strane Rusije i sve optužbe koje se g mjesecima i godinama provlače kroz medije.

Došlo je vrijeme da američki politički i vojni čelnici promijene svoj stav i prestanu davati neodgovorne izjave o nadmoći Washingtona. Amerika ne može prevariti ili prestrašiti predsjednika Putina, pogotovo nakon što su Amerikanci zatvorili europsko tržište za Rusiju, uveli Moskvi drakonske sankcije i premjestili zid NATO pakta na granice Rusije”, zaključio je Valentin Vasilescu.

AegisAvangardCirkonKoalicija SVKurganec-25Patriot MIM-104Su-57T-14
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Imaju silu teže?

Dečko sa ulice
5 godine prije

Kao što sam već pisao prije, “Avangard” će donijeti MIR u svijetu.
Da se nadopunim, “Avangard” i “Cirkon” će donijeti MIR u svijetu.
Odgovora za to oružje, nema.
I neće ga biti još sigurno 30 godina.

USA je jasno i glasno dobila ULTIMATUM.

Ignoriranje im neće pomoći,
jedini moguće riješenje (protiv uništenja) je
KAPITULACIJA US i NATO,
i bezuvjetno povlačenje NATO na granice prije pada b. zida.

Tako će ponovo biti uspostavljena,
RAVNOTEŽA sila na svijetu,
neophodna za svjetski mir.

Dub Miroslav
5 godine prije

Tko zna sto se dogada po onim laboratorijima za biolosko oruzje o kojima se pisalo prije par mjeseci?

eu kolonija
5 godine prije

rusi bi za početak trebali tražiti povlačenje amerikanaca iz europe, razoružanje nato pakta I provesti lustraciju (uza zid) pojedinih liberalno-nacističkih proameričkih režima u pojedinim državama

igi
5 godine prije

gosp. nermin…molim vas…zaista ima značajnijih stvari nego što su rakete i ono što ide uz njih…volio bih da vi osobno napišete članak o gosp. ilhan omar demokratkinji u USA koja je popljuvala deep state s zaključkom da cionisti upravljaju politikom u USA i galamom.skvičanjem i bjesom guštera kojaje nastala nakon toga…https://www.cnn.com/2019/03/01/politics/ilhan-omar-engel-statement/index.html

Amater
5 godine prije

Hegemonistima dolazi kraj i to vrlo teško podnose ….

Vladimir
5 godine prije

Ako bude treci svjetski rat, barem ovaj puta nece biti u Evropi, ili ne samo u Evropi, a to osigurava mir. Americki khazari vole ubijati, ali ovaj puta moraju razmisliti. Poslali su Lenjina unistiti Rusiju, pomagali su Hitlera dok je isao na istok, dalje ce biti malo teze.

Sardelino
5 godine prije

Putin odnosno Rusija nem nikakva namjere ucjenjivati amerikance svojom naprednijom vojnom tehnologijom.
Vrlo eksplicitno I iskreno je amerima objasnio što ih čeka ako poslušaju svoje “usijane” glave.
Rusija sad ima dosta vremena da predahne I da se posveti riješavanju problema koji postoje u unutrašnjoj I vanjskoj ekonomiji.

asidfviaenvineivnewidveidd
5 godine prije

Trubim jedno dvaest ljeta da ruse spašava samo štancanje nukleusa a pošto ovi neće odustati od napada na ruse onda preventivni je imanentan…………………

Riddick
5 godine prije

Ja mislim da vise od 10 godina Putin trubi da Amerikanci krse povelju o nuklearnom razoruzavanju i da ce kao protiv meru razviti hipersonicne rakete, ali ne vredi…

Ameri nikada nisu uspeli da presretnu ni jednu raketu lansiranu iz Severne Koreje a imaju protiv raketni stit u Japanu i Juznoj Koreji, zato sada Tramp mora da se vidja sa Kimom i da prica da imaju dobre odnose, inace ce da nastave razvoj nuklearnog i raketnog programa i opet ce da lansiraju sedmicno rakete koje prelecu Japan.

Ali nadam se da sada imate dobru protiv raketnu odbranu od napada Irana i Severne koreje na Evropu i SAD preko Evrope???.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Eto amerikenjci nemogu vise kakiti i prditi po svijetu gdije hoce vec samo tamo gdije im car odobri.

Mačak
5 godine prije

Neko nešto mora kupiti i platiti, a neko ne mora.
BDp sam po sebi ne znači ništa dok se ne vidi njegova struktura.

Trubadur
5 godine prije

I Avangard i Cirkon, se , čini mi se još dugo neče moči presretati, ne samo zbog brzine, nego i zbog plazme u kojoj lete oba projektila…. I tako za radare, ne, da su samo stealth, nego su potpuno nevidljivi….I, kako kaže profa Milinovič, očigledno, če Avangard iči tako na Sarmat, kao i na Rubež…. Sarmat za USrA a Rubež za NATO-Evropu….A Cirkoni idu na krstarice klase Kirov ( 80 komada ) i na podmornice, Yassen ( 40 komada ) u zamijenu za Onixe….

nije bitno tko
5 godine prije

Došlo je do situacije, da če u slučaju svjetskog rata biti uništene i SAD.
A to je velika promena, koja uništava svu američku ratnu strategiju, baziranu na osvajanju celog svjeta.
Lovac danas postaje pljen.

Lucija
5 godine prije

Taj Vasilescu je napisao izvrsnu analizu mehanizama/ oružja pobjede u Siriji. Bilo na Alteru.

Thor
5 godine prije

Nemaju nit 50 nosaca,nit 80 nklearnih podmornica…

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Meni je od sve USA dominacije najbolja ova gdije danas Trump moli Kineze da ukinu carine na USA ppoljoprivredne proizvode. Nisam dosada vidio kako to izgleda kada netko dominantno na koljenima sklopljenim rukama moli za ustupke.

octopus
5 godine prije

” Rogozin” ne bih se složio. Prema GDP PPP (purchasing power parity) izračunu, a koji ne govori samo “koliko”, već i “što za koliko”, Rusija je na šestom mjestu, iza Kine, US, Indije, Japana i Njemačke. Podaci za 2017.g.

zgvaca
5 godine prije

Ja nevjerujen ni u Avangardu, ni Zirkon ni Kinsal. Mene sve ovo posjeca na americki Rat Zvjezda. Dodje Regan i kaze mi vodimo Rakete u Svemir i SSSR potrosi veliki novac da pariraju. Ja virujen da je i ovo veliki Blef da Ameri potrose Milijarde novca za nista? Znan da cu sad bit kritikovan ali bar se isplati razmisliti o toj Tezi.

Rotor
5 godine prije

Nuklearka Rusu glavu čuva!!

ad astra
5 godine prije

Več sam pisao o ruskom samoreklamiranju.. Hvaliti se s novim nepobjedivim naoružanjem pokazuje slabost onoga tko se hvali. Jaki su svjesni svoje moći i nemaju potrebe zatrpavati medije hvalospjevima o svom novo oružju. Ne sumnjam u to da Rusi imaju jaku vojnu industriju ali treba biti realan. Svi ruski revolucionarni vojni projekti završavaju vrlo brzo u ropotarnici. Sjetimo se Armate, najbolji i neuništivi tenk. I nakon nekog vremena, Rusi odustaju od projekta i kreću u modernizaciju postoječih tenkova. Nepobjedivi avion SU-57. I onda se odustaje od projekta. I tako u nedogled. Ali od svega najinteresantniji su naslovi koji najavljuju pojedina oružja. Glorifikacija Rusije i omalovažavanje Amerike bez ikakve kvalitetne analize.

Majk Majers
5 godine prije

Možda ih mogu srušit pritnjama od lajavih generala???

Miki
5 godine prije

Putin je stari lisac, uvek me iznenadi inteligentnima rešenjima za stratešku korist Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI