Putin iznosi detalje o ruskim hipersoničnim projektilima

Putin
19 komentara

Prvi pomorski brod opremljen hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon trebalo bi da počne svoju rutinsku borbenu dužnost početkom januara, otkrio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Predsjednik je to izjavio u srijedu tokom sastanka sa najvišim zvaničnicima odbrane zemlje.

„Početkom januara naredne godine fregata Admiral Gorškov će stupiti u borbenu službu sa najnovijim, još jednom ponavljam, bez analoga u svetu, hipersoničnim raketnim sistemima Cirkon na moru“, naveo je Putin.

Na sastanku je i ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da se ICBM-ove Sarmat bazirane u silosu već raspoređuju u ruske strateške raketne snage.

Nove hipersonične rakete, službeno poznate kao 3M22 Cirkon, aktivno su testirane u proteklih nekoliko godina, nakon što ih je Putin prvi put najavio 2019. Admiral Gorškov, moderna raketna fregata ruske Sjeverne flote, već je izvršila višestruka testiranja lansiranja novih projektila.

Ipak, malo se zna o oružju, koje je jako obavijeno velom tajne. Projektili su navodno u stanju da dostignu brzinu od najmanje 9 Maha – nešto više od 11.000 km/h – dok zadržavaju sposobnost manevrisanja, što ih čini nemogućim za presretanje. Projektili mogu preći razdaljinu od najmanje 1.500 km (932 milje), otkrio je početkom ove godine Igor Krokhmal, komandant Admiral Gorshkov.

Nove rakete se navodno uklapaju u standardne lansirne cijevi ruskih pomorskih brodova, koji su opremljeni starijim projektilima kao što su krstareće rakete Kalibr ili protivbrodske rakete Onix. Ova kompatibilnost potencijalno omogućava da bilo koji ruski brod sa krstarećim projektilima bude opremljen Cirkonom. Osim na površinskim brodovima, očekuje se da će nove rakete biti postavljene i na određene podmornice sposobne za krstareće rakete, nakon prvog podmorničkog probnog lansiranja Cirkona koje je izvršio Severodvinsk na nuklearni pogon krajem 2021. godine.

CirkonKrstareći projektilrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

A zato ameri drze u luci 10 nosaca sa pratecim flotama.

neutralan
1 godina prije

Jedno je sigurno rusi imaju atomsku bombu ali imaju i drugi a ovo je suplja prica jer da su tako jaki vec bi rijesili ukrajinu …

Amar
1 godina prije

Vrijeme je da Rusija svojim saveznicima isporuci Cirkone i Kindzale, prvenstveno Iranu,Siriji i Hezbolahu.

Max
1 godina prije

Takvo oružje donosi stratešku prednost.

eukolonija
1 godina prije

Mogu ih ovi sa američkih nosača zrakoplova hvatati zubima ako budu imali sreće. Zamislite samo situaciju u kojoj ruski patrolni čamac uplovljava u Jadransko more iz kojeg automatski bježi američki nosač zrakoplova okružen sa nizom drugih ratnih brodova Amerike i saveznika. Milina za oči i uši

tihobl
1 godina prije

Kakvog Bunkera, Putin je u svojoj vili u Spaniji.
Moskvu zapadao snijeg i otisao je malo u toplije krajeve.

tihobl
1 godina prije

У водама Источног кинеског мора од 21. до 27. децембра одржавају се поморске вежбе Русије и Кине.
Њихов циљ је повећање способности земаља у заједничким операцијама на мору.

Tom
1 godina prije

Ajde Putine više si dopizdio i Bogu i narodu sa upozorenjima i prijetnjama više te niko ne uzima za ozbiljno
Ili pucaj ili šuti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI