Japan se priprema za totalni rat – Odbacuje američku zaštitu

Aegis Ashore
14 komentara

Tokio je prekinuo planove izgradnje proturaketnih obrambenih objekata Aegis Ashore, smatrajući ih nesigurnim i preskupim. Japanska alternativa za poboljšavanje obrambenih mogućnosti dijametralno je suprotna: umjesto nadogradnje obrambenih mogućnosti, Japan teži mogućnostima preventivnih napada.

Nakon “rasprava” ispred japanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, vlada je odlučila “otkazati raspoređivanje Aegis sustava u prefekturama Yamaguchi i Akita”, rekao je u četvrtak ministar obrane, Taro Kono vladajućim članovima Liberalno-demokratske stranke.

Izjavio je kako na umu ima troškove održavanja, koji će iznositi 4.1 milijarde dolara, nakon ugovora kojeg je Japan potpisao sa SAD-om, u vezi izgradnje, opskrbe i održavanja dvije postaje Aegis Ashore u vremenskom periodu od 30 godina. Središnja vlada izgleda da je poslušala razmišljanja lokalnih političara u prefekturama Akita i Yamaguchi, koji su izrazili strahovanje da bi, zbog toga što bi, ukoliko bi Aegis Ashore bile stacionirane u njihovom području, to područje bilo jasna meta za napade eventualnog neprijatelja u slučaju totalnog rata.

Također bi bilo nemoguće osigurati da lansiranje raketa Aegis bude potpuno sigurno za japansko stanovništvo, objasnio je Kono. Nije sigurno da će odvojivi potisni  dijelovi rakete pasti u određeno morsko područje,nakon svakog ispaljivanja ovih raketa- presretača.

Japan je već otplatio otprilike polovicu ogromne svote unaprijed, kao dio dogovora postignutog s konstelacijom američkih proizvođača opreme za obranu, među njima su Lockheed Martin i Raytheon Technologies. Plaćanje unaprijed dogodilo se u siječnju 2019. godine.

S obzirom na to da su planovi vezani uz Aegis Ashore odbačeni, Tokio će razmotriti druge alternative ovim skupocjenim sustavima. Sam Kono nagovijestio je da, između nekoliko opcija, vlada razmatra nabavku oružja koje bi omogućilo japanskim obrambenim snagama preventivnu mogućnost gađanja neprijateljskih ciljeva, no ovaj potez označio bi odmicanje od službeno pacifističke vojne politike zemlje.

Ranije ovog mjeseca, premijer Shinzo Abe razmišljao je o tom pitanju na izravniji način. Dok u japanskom poslijeratnom Ustavu jasno stoji odredba o odricanju „prava na ratobornost države“, postavlja se pitanje treba li se „ostati unutar granica kada se neprijateljeva mogućnost i sposobnost za napad drastično povećava“, rekao je.

Tokio je ranije objasnio potrebu postavljanja proturaketnih sustava Aegis Ashore, navodeći navodnu konstantnu prijetnju koja nastaje zbog čestih lansiranja raketa od strane Sjeverne Koreje. Oba obrambena spoja, koja bi uključivala silose na tlu, radare i senzore, prema službenom obrazloženju trebali su zaštititi cijeli Japan, od sjevera do juga.

Japan je bio jedan od nekoliko povlaštenih američkih saveznika koji je dobio mogućnost nadogradnje na novi sustav Aegis Ashore. Daleko od Tihog oceana, jedno je takvo mjesto već osposobljeno u Rumunjskoj, dok je drugo u izradi u Poljskoj.

Moskva na ovo razmještaje gleda kao na neposrednu prijetnju njezinoj sigurnosti, tvrdeći da bi se lanseri Aegis mogli upotrijebiti za ispaljivanje krstarećih raketa, poput Tomahawka, iako je sustav zamišljen da po svojoj prirodi bude namijenjen obrani.

AegisAegis Ashore
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
3 godine prije

Uskoro potres ili cunami u Japanu.

Hmmm da
3 godine prije

“Japan je bio jedan od nekoliko povlaštenih američkih saveznika koji je dobio mogućnost nadogradnje na novi sustav Aegis Ashore” – koja ironija.

RUSOFIL.HRVATINA
3 godine prije

Japanski Samurajski duh nitko nepobijeđuje!

Red Dog
3 godine prije

Najvise hakerskih napada je izmedu Japana i USA.
Japanci su otkrili da su im amerikanci smestili malware da im iskljuce elektricnu mrezu.
Kad si okupiran moras trpeti okupatora, ali ti se ne mora svidati. Radis postepeno na tome da se oslobodis.

Nekoime
3 godine prije

S 500?

Staljin
3 godine prije

Ako se premišljaju oko (ne)sigurnog USA oružja uvijek mogu pitati Rusiju za oružje i Kinu za radnu snagu (za instalaciju oružja). Usput onakvo obrazloženje je na razini HDZ-a. Pazi oni instaliraju silose, koji će vjerojatno završiti kao nuklearne rampe usmjerene na Peking i strateške ciljeve duboko u Sibiru, zbog toga što S. Koreja “često” lansira rakete! Samo da se zna te rakete većinom idu ili u Indijski ocean ili u JUŽNI Pacifik. Tim raketama Kim i ovako plaši Južnu Koreju, a ne je*eni Japan!

Max
3 godine prije

Da Japan se ponovno miltarizira ne bi li bio upotrebljen protiv Kine.

Weteran
3 godine prije

Japan poseduje nuklearno oružje!
Takođe, i odličnu ratnu flotu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI