Hoće li američki protivraketni štit biti nadograđen za obaranje ruskih raketa?

Aegis Ashore sistem
19 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u petak je pružio uveravanja Moskvi da sistem odbrane Aegis Ashore instaliran u Rumuniji i od naredne godine u Poljskoj nije usmeren protiv Rusije.

Vojni zvaničnici NATO-a ispituju mogućnost nadogradnje postojećih protivraketnih sistema u istočnoj Evropi kako bi obarali ruske balističke projektile i krastareće rakete.

Rasprave koje su usledile nakon izjave predsednika Trumpa da su se u SAD povukele iz INF sporazuma iz 1987. godine ocenjene su kao provokativne. Prema Jimu Townsendu ovakav korak je tačka bez povratka i označava pravu eskalaciju napetosti između NATO-a i Rusije.

Anonimni sadašnji i bivši zvaničnici koji su razgovarali s novinarima izjavili su da je američka agencija za protivraketnu odbranu već proučavala potencijal nadogradnje Aegis Ashore sistema sa novim radarom, softverom i raketama kako bi se omogućilo presretanje modernih ruskih balističkih i krstarećih raketa. Sistem u Rumuniji je već prošao kroz nadogradnju, iako zvaničnici NATO-a uveravaju da to nema veze sa pomenutim tenzijama oko INF sporazuma.

INF sporazum je zabranio razvoj, testiranje i raspoređivanje raketa dometa od 500 do 5 500 kilometara na evropskom kopnu i prvenstveno smanjio rizik od izbijanja nuklearnog rata u Evropi.

Zvaničnici su pojasnili da su razgovori o novim odbrambenim sposobnostima bili u najranijim fazama pri čemu je portparol NATO-a poricao da se sve studije o izvodljivosti modifikacije sistema odvijaju.

Jens Stoltenberg je odgovorio da će NATO- odgovoriti na odbrambeni način ako Rusija ne postupi u skladu sa INF-om ponavljajući tvrdnje Washingtona o navodnom kršenju sporazuma od strane Rusije. Moskva je odbacila sve tvrdnje i informisala medije o svojim sposobnostima raketa na zemlji i optužila SAD da potencijalno krše sporazum uz pomoć svojih rumunskih i poljskih instalacija koje se lako mogu pretvoriti u napadačke svrhe.

Kada je u pitanju odbrana od balističkih raketa, ovaj sistem ne može oboriti ruske balističke rakete, dakle nije uperen protiv Rusije, rekao je Stoltenberg.
Međutim, na brifingu prošle sedmice, Stoltenberg je rekao da NATO razmatra stvaranje novih vazdušnih i raketnih odbrambenih sposobnosti.
Moskva neće razvijati ili instalirati nove rakete u Evropi posle isteka INF-a čak iako to SAD učine.
Prošle sedmice ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je povlačenje iz INF sporazuma dovelo svet u opasnost od nove trke u naoružanju, gdje se ruska diplomatija sada fokusirala na Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START) koji ističe 2021. godine

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

I naravno…..Momčilo….
https://youtu.be/UnWhnHz0pUo

B.A.N.
3 godine prije

Barem znamo koje će instalacije prve biti izložene totalnom uništenju.

URA
3 godine prije

još 3 do 6 godina i
by by Russia

samo tako
3 godine prije

Jens po običaju mudro zbori. Pa cijeli svijet zna da su sistemi u Rumunjskoj usmjereni prema Čadu

Alen
3 godine prije

Oni njega ako hoće montirati i montirat će ga , ako budu htjeli rat i dobit će ga , ako misle da neće stradati , varaju se..
Pa neka rade sa hoće , ko im brani..

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Hoće li američki protivraketni štit biti nadograđen za obaranje ruskih raketa?
Jašta će……

Max
3 godine prije

Sve je to bacanje prašine u oči svi su planovi stvoreni i usmjereni ka uništenju ili barem opkoljavnju Rusije Rusija to zna i ima protuoružja.

nessy
3 godine prije

Kad Stoltenberg nesto kaze, i to na ‘majke mi’, pa tko bi se uopce usudio ne vjerovati takvoj ljudskoj horizontali, pardon, vertikali. Ovo je kao onaj vic, vjerujes li ti, Fato, meni, ili svojim ocima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI