Reuters: SAD “zbog iranske prijetnje” postavlja sustave THHAD u Njemačkoj?

THAAD
46 komentara

U trenutku kada se Europa navodno priprema za oštro suočavanje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, Reuters otkriva da su pokrenuti preliminarni pregovori američke administracije i Berlina o premještanju snažnog sustava proturaketne obrane u Njemačku “kako bi se ojačala europska obrana”. Reuters navodi kako su informaciju potvrdila dva izvora koja su upoznata s pitanjem, dok stručnjaci naglašavaju kako bi ovaj potez mogao potaknuti nove napetosti s Moskvom.

Početni prijedlog je razmještanje američkih sustava Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) u Europu, što je odlučeno nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine. Pentagon tvrdi da su novonastale okolnosti takve da se Europa opet mora braniti od iranske prijetnje, zbog čega mora ojačati protuzračnu i raketnu obranu.

I dok se Europa i Sjedinjene Države sukobljavaju oko sudbine nuklearnog sporazuma, dijele zabrinutost zbog nastavka razvoja balističkih projektila u Iranu, prenosi Reuters.

“Iranski projektili “Shahab 3” već imaju domet najmanje 2000 kilometara, dovoljno da dođu do južne Europe, a Iranska revolucionarna garda je poručila daće se domet povećati, ako bude prijetnji Islamskoj Republici. Navodno je za povećanje dometa stvar strateške doktrine Teherana, a ne tehnoloških ograničenja”, piše autor članka Andrea Shalal, koji nas vraća u priču o iranskoj prijetnji u vrijeme odluke o raspoređivanju američkog proturaketnog štita u Europi, kada se ovaj potez pravdao “iranskom prijetnjom”, iako su sustavi postavljeni blizu ruskih granica.

Shahab-3
FOTO: Shahab-3

“Američko Europsko zapovjedništvo (EUCOM) već godinama pokušava rasporediti sustave THAAD u Europi i američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma je dodatno pridonijelo da se ova tema opet stavi na dnevni red”, rekla je Riki Ellison, čelnica neprofitnog Odvjetničkog saveza za raketnu obranu.

Dakle, službeni razlog za raspoređivanje sustava bi trebao biti zaštita Europe od iranskih balističkih projektila. Međutim, prije samo tjedan dana je zapovjednik savezničkih snaga u Europi, američki general Curtis Scaparrotti, rekao kako SAD moraju povećati svoje vojne kapacitete u Europi kako bi se suprotstavili “ruskoj prijetnji”.

Viši njemački vojni dužnosnik je naveo potrebu za raspoređivanjem više radara diljem Europe, kako bi se bolje pratile moguće prijetnje, te po potrebi preusmjerili presretači.

Američko ministarstvo obrane je reklo da takva odluka nije donesena.

“Trenutačno nema planova za postavljanje sustava THAAD u Njemačkoj”, rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon, koji je odmah u nastavku pobio sam sebe.

“Ne raspravljamo o mogućem budućem vojnom planiranju, jer ne bismo željeli signalizirati naše namjere potencijalnim protivnicima. Njemačka ostaje među našim najbližim partnerima i najjačim saveznicima”, dodao je Pahon.

Shahab
FOTO: Ilustracija, iranska raketa Shahab

Stoga, ako Pentagon “ne raspravlja javno o svojim planovima, kako ne bi odao planove neprijateljima”, logično je zaključiti da i negiranje pregovora s Njemačkom može biti istina i ne mora.

“Postavljanje novog američkog obrambenog sustava u Europi bi moglo osigurati NATO saveznike u južnoj Europi koji su na dometu iranskih projektila”, za Reuters je izjavio jedan od vojnih dužnosnika iz naše regije.

Razgovor o postavljanju sustava THAAD u Europi dolazi u vrijeme rastućih napetosti između Zapada i Rusije.

NATO je dugo ustrajavao na tvrdnji kako ovi sustavi nisu usmjereni protiv Rusije, ali se od ukrajinske krize sve do navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripal u Velikoj Britaniji napetosti između NATO pakta i Moskve ne smiruju.

Moskva od prvih dana tvrdi kako proturaketni štit na istoku NATO pakta nema veze s Iranom i da su lansirni sustavi dizajnirani tako da uz minimalne preinake od proturaketnog sustava postaju ofenzivno oružje sposobno koristiti nuklearne projektile. Prvi sustav je već postavljen i borbeno je spreman u Rumunjskoj od 2016. godine.

Premještanje sustava THAAD u Njemačku bi mogao biti i korak uzrokovan dvogodišnjim kašnjenjem u postavljanju drugog sustava “Aegis Ashore” u Poljskoj, koji je trebao biti borbeno operativan početkom ove godine.

Pitanje može biti otvoreno o novom planu raketne obrane Pentagona koji bi trebao biti dovršen ovih dana. Novi plan može ojačati vezu između proturaketne obrane i potrebe za odvraćanjem Rusije koja je istaknuta u novoj strategiji nacionalne obrane Sjedinjenih Država, izjavio je Tom Karako, viši suradnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

Aegis
FOTO: sistem Aegis Ashore

Reuters navodi kako je jedan američki vojni dužnosnik izjavio da su vođeni preliminarni razgovori s njemačkim vojnim dužnosnicima o premještanju sustava THAAD u zračnu bazu “Ramstein” u Njemačkoj, gdje se nalazi i sjedište američkog ratnog zrakoplovstva u Europi i zapovjedništva savezničkih zrakoplovstava NATO pakta.

“Za Europljane bi to bila dodatna politička poruka o ozbiljnosti u pristupu zaštiti naših saveznika”, rekao je američki dužnosnik.

“Prva procjena je da Njemačka vrlo vjerojatno neće praviti probleme s raspoređivanjem sustava THAAD”, izjavio je prošlog tjedna američki general Curtis Scaparrotti, koji je u izjavi tražio više vojnika i opreme za odvraćanje Rusije. O ovom pitanju je odbio dati daljnje komentare.

Drugi izvor je izjavio kako su njemački dužnosnici bili otvoreni za ovaj korak “kako bi se zaštitila civilna populacija”.

Nakon višegodišnjih rezova, njemačko Ministarstvo obrane radi na obnovi vlastite raketne obrane kratkog i srednjeg dometa.

THAAD iran evropa presretanje raketa
FOTO: Raspored navodnog “raketnog štita protiv iranskih raketa”

“Najkasnije ove godine Bundeswehr također planira preispitati potrebe protuterorističke raketne obrane, sadržane u konceptualnoj studiji koja će razmatrati THAAD i proturaketni sustav “Arrow 3″ kojeg su izgradili Izrael i Sjedinjene Države”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, koje nadzire strane vojnike stacionirane u Njemačkoj, izjavilo je kako ne može potvrditi slanje ikakvih signala o mogućem raspoređivanju američkih sustava THAAD u zemlji.

No, Washington u okviru postojećih ugovora i ne treba Njemačku dozvolu za premještanje takve opreme. Ipak, izvori su rekli da će prije bilo kakvog kretanja u tom smislu Berlin biti obaviješten.

U ekskluzivnom članku kojeg je objavio Reuters postoje dva zanimljiva detalja. Rusiju nije potrebno posebno spominjati i čini se da je eskalacija napetosti nakon navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripal spomenuta usput, kako se ne bi zabravilo na rusku prijetnju.

Prvi je povratak na iransku prijetnju, iako je svima jasno da nijednom od sustava raspoređenim u Europi nije niti bi mogao biti cilj Iran, kojeg se nadzire iz zaljevskih monarhija i američkom Petom flotom sa sjedištem u Bahreinu.

Druga zanimljivost je podsjećanje Berlina kako Washingtonu prema postojećim ugovorima ne treba pristanak njemačkih vlasti za raspoređivanje ovih sustava u bazu “Ramstein”, što dolazi u vrijeme kada Bruxelles i Berlin obećavaju oštar odgovor u trgovinskom ratu protiv Sjedinjenih Država.

Reuters

AegisNATORamstein bazaShahab 3thaadUSEUCOM
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

protuteroristička raketna obrana?????? Pa za kakve budale nas držite?

Good Old Rebel
5 godine prije

Ukratko, bez riječi sam! To je otvorena pojačana i vulgarna reokupacija Evrope i nova prijetnja i prostački izazov Rusiji. Ako sada Evropa ne odgovori, pa ovi “majmuni” će nas vezati lasom, hapsiti i od nas napraviti rezervat, upravo ono što su napravili nativ Amerikancima, odnosno Indijancima.

Mirko i Slavko
5 godine prije

Klasični koncept mafijaškog djelovanja: plaćat ćeš mi zaštitu ili ću te ja izubijati.

Ivo
5 godine prije

THAAD = reketarenje vazala prodajom cigli. To je glavni strateski cilj koji se zeli postici.
A sto se tice ugovora po kojem ameri mogu postavljati po svabiji sto hoce, valjda je sad svima jasno da je ta zemlja pod okupacijom od 1945.

tuf
5 godine prije

Dok se euroatlantske protuhe na površini svađaju, duboki planovi idu dalje svojim tijekom.
Jedino je poražavajuće po inteligenciju njemačke javnosti da se ne pita kako to da se ‘europski’ obrambeni sustav protiv iranske prijetnje ne postavlja negdje u Grčkoj ?

gost povremeni
5 godine prije

Nikakav THAAD sustav ne moze presresti ruske ICBM

davor
5 godine prije

Reuters je osnovala CIA prije nego što su Europljani uopće shvatili što se dogodilo u drugom svjetskom ratu (neki još uvijek nisu i neće).

Petar
5 godine prije

Europa je odavno američka prčija .Ajmo mi doči u SAD i postavljat radare štitove i slično.Moš mislit sluge ništa drugo

wetzer maja
5 godine prije

pod izlikom ruske prijetnje, pa iranske prijetnje ili kakve jos – u njemackoj su ameri i englezi deponirali masu atomskog i ostalog teskog oruzja. samo us-vojnika vec su na terenu preko 100.000. i to je jedan obliki rata protiv njemacke, a time i protiv nase evrope. ako bi njemci masovno izisli na ulice na protest, tu je strana, dobro opremljena vojska, za razliku od vlastite vojske. ako bi i doslo do rata sa rusijom, njemacka i baltik su prvi front. dakle – sve prijateljske namjere?

Laki Topalović
5 godine prije

Meni se čini da je ovo spin, a poruka je, imamo ugovor s vama da možemo doći i šetati se kud hoćemo i kako hoćemo. Čak i ako postave THAAD? šta. Ništa…. Rusi će uperiti svoja dva tri projektila na bazu Ramstein. Ovo je test koliko je EU slobodna, a ne koliko će se uplašiti Rusi ili Iranci.? ‘Be se Putinu i Hemeneiju za njihov THAAD;

H'ghar
5 godine prije

Što god ameri postave u Europi je u interesu i za obranu i zaštitu SAD i nikog drugog.
SAD računaju da će THAAD postavkjen po Europi biti rani sustav upozorenja napada na SAD. Ako pritom Europa bude “zbrisana”.. neka bude.
“America prva i ispred svih”. “Može biti samo jedan.”

MilnaCZ
5 godine prije

To je reket Nato,moras kupiti iako mogu sa tím Njemci Ptice gadjati.Tako Cesi morali kupiti neke staré helikoptéře,pola ih nemoze uzletjeti sadá nemají servis i mogu ih přodat za staro zeljeza.Nato je najveci reket firma na svijetu.

Kažun
5 godine prije

Pa,zar THAAD nije bio prije jedno dvije godine zaštita od Sj.Koreje?Izgleda da nas
malo hebe 4.Reich.

Mate
5 godine prije

Toliko o EU samostalnosti.

Kanncer
5 godine prije

A raketni sustav će keširati Njemačka, naravno američki VIK treba lovu…

Spartak
5 godine prije

Ma potreban nam je THAAD! I to ne samo zbog iranske prijetnje!. Jer što ako se udruže Vanuatu i Nauru i napadnu interkontinentalkama Europu?!
Ovako, siher je siher!
Hvala dragome bogu da o nama brine proizvođač THAAD-a tvrtka Lockheed Martin u koju se možem uzdati. Kao što se uzdamo u Boga. In God WE Trust. (To sam pročitao ne nekim zelenim papirićima, vjerojatno reklama te tvrtke)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI