Ponovno instaliranje raketnih sustava u Poljskoj

Aegis Ashore
25 komentara

Ruski su dužnosnici u prošlosti već više puta upozoravali da odluka istočnih europskih susjeda o tome da ugosti američke strateške sustave, uključujući komponente američkog sustava proturaketne obrane, Aegis Ashore, ih čini metama ruskog strateškog nuklearnog odgovora u slučaju rata.

Preusmjeravanje američkog nuklearnog oružja iz Njemačke u Poljsku predstavljalo bi izravno kršenje osnivačkog akta Rusija-NATO iz 1997., rekao je ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov.

“To bi bilo izravno kršenje Osnivačkog zakona o međusobnim odnosima Rusije i NATO-a, kojim se NATO obvezao da neće postavljati nuklearno oružje na teritorij novih članica Sjevernoatlantskog saveza, ni u tom trenutku ni u budućnosti. Sumnjam da će se ovi mehanizmi provesti u praktičnom smislu”, rekao je Lavrov, obraćajući se novinarima, nakon sastanka Vijeća baltičkih država, koje se održalo prekovideokonferencije u utorak.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova ranije u utorak rekla je da će preusmjeravanje američkog nuklearnog oružja iz Njemačke u Poljsku poslužiti daljnjoj šteti već zategnutim odnosima Rusije i NATO-ate da će to dovesti do novih napetosti.

“Nadamo se da će Washington i Varšava prepoznati opasnu prirodu takvih izjava, koje pogoršavaju ionako teško razdoblje odnosa između Rusije i NATO-a te prijete samoj osnovi europske sigurnosti, koja je oslabljena što je rezultat jednostranih koraka Sjedinjenih Država i prije svega njihovim izlaskom iz Ugovora o INF-u”, rekla je Zaharova.

“SAD bi mogle dati stvarni doprinos jačanju europske sigurnosti vraćanjem američkih nuklearnih bojevih glava na američki teritorij. Rusija je to učinila davno, vraćajući svo svoje nuklearno oružje na svoj nacionalni teritorij”, dodala je, pozivajući se ’90.-te i uklanjanje sovjetskog i ruskog nuklearnog oružja iz Srednje i Istočne Europe.

Komentari ruskih dužnosnika nastali su zbog primjedbi američke veleposlanice u Poljskoj, Georgette Mosbacher nastalih prošli tjedan, koje govore o tome da “ako Njemačka želi smanjiti potencijal dijeljenja nuklearne energije i oslabiti NATO, možda Poljska, koja pošteno ispunjava svoje obveze i razumije rizike na istočnom boku NATO-a, može taj potencijal iskoristiti kod kuće”.

Mosbacherini komentari uslijedili su nakon rasprave unutar njemačke koalicijske vlade o tome treba li američko nuklearno oružje ukloniti iz zračnih baza zemlje. SPD, druga najveća njemačka stranka i članica vladajuće koalicije CDU, pokrenula je temu dogovora o razmjeni nuklearne razmjene između SAD- a i NATO-a početkom svibnja, a čelnik stranke Rolf Mutzenich tvrdio je da nuklearne sile na njemačkom tlu “ne dovode do povećavanja naše sigurnosti, već baš suprotnog, da je čine ranjivijom na napad. Dužnosnici CDU-a ”izlili su hladnu vodu na ideju”, sugerirajući da bi uklanjanje nuklearki potkopalo odnos povjerenja koji postoji između Berlina i Washingtona.

Opasna eskalacija

Mogućnost postavljanja NATO-ovog nuklearnog oružja stotinama kilometara na istok, prema ruskim granicama značila bi prijetnju novoj eskalaciji napetosti između nuklearnih super-moći, jer bi, baš kao i kubanska raketna kriza i smještanje američkog nuklearnog oružja u Tursku tijekom Hladnog rata, dovelo do dramatičnog smanjenja mogućeg vremena reakcije, koje bi imali ruski dužnosnici u slučaju rata, čime bi riskirali nenamjerno poticanje nuklearnog rata. Istodobno, prema konvencionalnim vojnim izračunima, to bi pojačalo iskušenje NATO-a da izvede prvi udar protiv Rusije, kako bi pokušao izbjeći ili ograničiti ruski protunapad.

Ruski dužnosnici već su u više navrata izrazili zabrinutost zbog razmještanja komponenti sustava proturaketne obrane američkog AegisAshore u Poljskoj i Rumunjskoj, upozoravajući kako bi se lansirni raketni presretači raketa MK-41 lako mogli pretvoriti u vatrene ofenzivne krstareće rakete tipa Tomahawk i kako bi mogle biti usmjeren na ciljeve unutar Rusije. Prošle godine, Washington se formalno povukao iz sporazuma o nuklearnim silama srednjeg dometa, sporazuma iz 1987.godine, koji je Moskvi zabranio razvoj, izgradnju ili postavljanje nuklearno sposobnih raketa na kopnu u rasponu od 500 do 5.500 km te je  odmah nakon togazapočeo testiranje nove generacije krstarećih raketa TomahawkLandAttack.

Moskva je odgovorila na akcije SAD-a i NATO-a, uključujući iprekidanje ugovora te širenje saveza na ruske granice, razvijanjemna desetke novih strateških sustava nove generacije, osmišljenih za osiguranje strateške stabilnosti, što bi jamčilo ruski nuklearni odgovor u slučaju sukoba. Predsjednik Vladimir Putin i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također su naznačili da je Rusija spremna započeti razgovore o spašavanju Novog strateškog sporazuma o smanjenju oružja (novi START) odmah i bez preduvjeta. Tom ugovoru, koji je sada posljednji veliki sporazum o oružju između nuklearnih velesila, prijeti isticanje početkom 2021. godine ukoliko ga se ne obnovi.

U svojoj izjavi u utorak Lavrov je napomenuo da Moskva još uvijek čeka da SAD predloži određeni datum za raspravu o pitanjima strateške stabilnosti “i svemu ostalom vezanom za kontrolu nuklearnog oružja uz sudjelovanje relevantnih predstavnika ministarstava obrane i sigurnosnih službi”.

AegisHladni rat 2NATOProturaketni štit
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Treba brzo narode vratit u pred-corona mod, da ne pomisle slucajno smjenjivat svoje politicare i vodje 🙂

*Ime
3 godine prije

Hebeš koronu, vidiš da ovi demontiraju sve sporazume i vode nas prema nuklearnom holokaustu.

Saddam Panonski
3 godine prije

A ništa, Volođa bi trebao pitati Raula, šta on kaže na ponovnu instalaciju nekih sustava na svom otoku.. Ili barem Nicolasa..

Brave new world
3 godine prije

To se lako da riješiti instaliranjem u kalinjigradsku oblast na stotine poluhrđavih raketa sa nuklearnom bojnom glavom.
Onda pitati Poljake jeli prate na gajgerovom brojaču zračenje.
Nema tu problema.

zgvaca
3 godine prije

Netko bi trebao Poljacima objasnit da kod prvih provokacija ce od njih, njihovih gradova, njihove djece, i njihovih grobova samo radioaktivna prasina ostat. Mozda se onda nadje netko tko ima 3 ciste u glavi i tim zadojenim Rusophobima objasnit da nije dobro za njihovo zdravlje se dalje Rusima zamjerat.

istrazuj
3 godine prije

Obicna tzv “geopoliticka farsa”
Ovde sam detaljnije opisao sta smatram tzv “geopolitiku” danas:
https://www.logicno.com/politika/veliki-obrat-u-libiji-haftar-izgubio-kljucnu-vojnu-bazu.html

bwe
3 godine prije

Ovakav mentalitet Poljaka je bio i godine 1939.
Da su im Nijemci ponudili da zajedno krenu na Rusiju, Poljaci bi isli.

Tko god osudjiva Molotov-Ribentrop ugovor ne zna gledati u kontekstu onog vremena.
Jos bolje bi bilo receno, ako ikoga treba osudjivati za ovaj ugovor to su Nijemci i Engleska a ne Rusi/Sovjeti.

SamoKratko
3 godine prije

Koji su to ruski ‘istočni europski susjedi’? Molim vas ispravite to.

U prolazu
3 godine prije

Kakvi su to ovdje nekakvi nebulozni komentari ? Tko stoji iza njih ? Nekakvo brljanje – mrljanje.

Max
3 godine prije

Takvo razmještanje će dovesti do Ruskog odgovora. A onda možda i do rata.

alex
3 godine prije

Tko se mača laća, od mača će i poginuti. Poljaci su se previše sagibali pred Amerima, pa ih ovi sada yebu kako im se prohtje. Što bi moglo izazvati rezerviranist Njemaca. Uz bijes Rusa, Poljacima je budućnost sumorna. Izgleda da se ne drže one maksime da je susjed najbolji rođak.

Bulog
3 godine prije

A gdje da Rusi instaliraju rakete a da tebi ne bude provokacija? Rusi su ih instalirali u Rusiji, a Amerikanci po svim državama saveznicima. A da Rusi ponovo postave rakete na Kubu?

Ico
3 godine prije

Evropa je bez Rusije i njenih resursa u banani, Putina mogu zanimati samo ljudski resursi iz Evrope, jer ostale resurse potrebne za život Evropa nema

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI