Ponovno instaliranje raketnih sustava u Poljskoj

Aegis Ashore

Ruski su dužnosnici u prošlosti već više puta upozoravali da odluka istočnih europskih susjeda o tome da ugosti američke strateške sustave, uključujući komponente američkog sustava proturaketne obrane, Aegis Ashore, ih čini metama ruskog strateškog nuklearnog odgovora u slučaju rata.

Preusmjeravanje američkog nuklearnog oružja iz Njemačke u Poljsku predstavljalo bi izravno kršenje osnivačkog akta Rusija-NATO iz 1997., rekao je ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov.

“To bi bilo izravno kršenje Osnivačkog zakona o međusobnim odnosima Rusije i NATO-a, kojim se NATO obvezao da neće postavljati nuklearno oružje na teritorij novih članica Sjevernoatlantskog saveza, ni u tom trenutku ni u budućnosti. Sumnjam da će se ovi mehanizmi provesti u praktičnom smislu”, rekao je Lavrov, obraćajući se novinarima, nakon sastanka Vijeća baltičkih država, koje se održalo prekovideokonferencije u utorak.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova ranije u utorak rekla je da će preusmjeravanje američkog nuklearnog oružja iz Njemačke u Poljsku poslužiti daljnjoj šteti već zategnutim odnosima Rusije i NATO-ate da će to dovesti do novih napetosti.

“Nadamo se da će Washington i Varšava prepoznati opasnu prirodu takvih izjava, koje pogoršavaju ionako teško razdoblje odnosa između Rusije i NATO-a te prijete samoj osnovi europske sigurnosti, koja je oslabljena što je rezultat jednostranih koraka Sjedinjenih Država i prije svega njihovim izlaskom iz Ugovora o INF-u”, rekla je Zaharova.

“SAD bi mogle dati stvarni doprinos jačanju europske sigurnosti vraćanjem američkih nuklearnih bojevih glava na američki teritorij. Rusija je to učinila davno, vraćajući svo svoje nuklearno oružje na svoj nacionalni teritorij”, dodala je, pozivajući se ’90.-te i uklanjanje sovjetskog i ruskog nuklearnog oružja iz Srednje i Istočne Europe.

Komentari ruskih dužnosnika nastali su zbog primjedbi američke veleposlanice u Poljskoj, Georgette Mosbacher nastalih prošli tjedan, koje govore o tome da “ako Njemačka želi smanjiti potencijal dijeljenja nuklearne energije i oslabiti NATO, možda Poljska, koja pošteno ispunjava svoje obveze i razumije rizike na istočnom boku NATO-a, može taj potencijal iskoristiti kod kuće”.

Mosbacherini komentari uslijedili su nakon rasprave unutar njemačke koalicijske vlade o tome treba li američko nuklearno oružje ukloniti iz zračnih baza zemlje. SPD, druga najveća njemačka stranka i članica vladajuće koalicije CDU, pokrenula je temu dogovora o razmjeni nuklearne razmjene između SAD- a i NATO-a početkom svibnja, a čelnik stranke Rolf Mutzenich tvrdio je da nuklearne sile na njemačkom tlu “ne dovode do povećavanja naše sigurnosti, već baš suprotnog, da je čine ranjivijom na napad. Dužnosnici CDU-a ”izlili su hladnu vodu na ideju”, sugerirajući da bi uklanjanje nuklearki potkopalo odnos povjerenja koji postoji između Berlina i Washingtona.

Opasna eskalacija

Mogućnost postavljanja NATO-ovog nuklearnog oružja stotinama kilometara na istok, prema ruskim granicama značila bi prijetnju novoj eskalaciji napetosti između nuklearnih super-moći, jer bi, baš kao i kubanska raketna kriza i smještanje američkog nuklearnog oružja u Tursku tijekom Hladnog rata, dovelo do dramatičnog smanjenja mogućeg vremena reakcije, koje bi imali ruski dužnosnici u slučaju rata, čime bi riskirali nenamjerno poticanje nuklearnog rata. Istodobno, prema konvencionalnim vojnim izračunima, to bi pojačalo iskušenje NATO-a da izvede prvi udar protiv Rusije, kako bi pokušao izbjeći ili ograničiti ruski protunapad.

Ruski dužnosnici već su u više navrata izrazili zabrinutost zbog razmještanja komponenti sustava proturaketne obrane američkog AegisAshore u Poljskoj i Rumunjskoj, upozoravajući kako bi se lansirni raketni presretači raketa MK-41 lako mogli pretvoriti u vatrene ofenzivne krstareće rakete tipa Tomahawk i kako bi mogle biti usmjeren na ciljeve unutar Rusije. Prošle godine, Washington se formalno povukao iz sporazuma o nuklearnim silama srednjeg dometa, sporazuma iz 1987.godine, koji je Moskvi zabranio razvoj, izgradnju ili postavljanje nuklearno sposobnih raketa na kopnu u rasponu od 500 do 5.500 km te je  odmah nakon togazapočeo testiranje nove generacije krstarećih raketa TomahawkLandAttack.

Moskva je odgovorila na akcije SAD-a i NATO-a, uključujući iprekidanje ugovora te širenje saveza na ruske granice, razvijanjemna desetke novih strateških sustava nove generacije, osmišljenih za osiguranje strateške stabilnosti, što bi jamčilo ruski nuklearni odgovor u slučaju sukoba. Predsjednik Vladimir Putin i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također su naznačili da je Rusija spremna započeti razgovore o spašavanju Novog strateškog sporazuma o smanjenju oružja (novi START) odmah i bez preduvjeta. Tom ugovoru, koji je sada posljednji veliki sporazum o oružju između nuklearnih velesila, prijeti isticanje početkom 2021. godine ukoliko ga se ne obnovi.

U svojoj izjavi u utorak Lavrov je napomenuo da Moskva još uvijek čeka da SAD predloži određeni datum za raspravu o pitanjima strateške stabilnosti “i svemu ostalom vezanom za kontrolu nuklearnog oružja uz sudjelovanje relevantnih predstavnika ministarstava obrane i sigurnosnih službi”.

27
Ostavite komentar

avatar
10000
 
12 Grupirani komentari
15 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
26 Komentatori
IcoIcoIcoKaj TiBorik Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Bosanac
Gost
Bosanac

Treba brzo narode vratit u pred-corona mod, da ne pomisle slucajno smjenjivat svoje politicare i vodje 🙂

*Ime
Gost
*Ime

Hebeš koronu, vidiš da ovi demontiraju sve sporazume i vode nas prema nuklearnom holokaustu.

Borik
Gost
Borik

Za sve su krivi rusi što su raspustili Waršavski pakt, trebali su ga samo ekonomski prestruktuirati, on je bio druga ekonomska sila na svijetu a ovi su ga uništili i sada imaju rakete na granicama . Sami pali sami se ubili.

Ico
Gost
Ico

Bravo care ( Borik ), a zamisli koji su po istom tvom obrascu potencijal u svakom pogledu imale zemlje Commonwealth-a, e, a da su ih pred Drugi svjetski rat Britajneri imali, kao što nisu, pameti organizirati. To je bio nezamislivi potencijal, pa danas Britajneri ne bi glancali cipele Amerima, nego bi bilo obratno. Naravno, britanaska funta bi ostala svjetski novac. Tu je bila snaga u potezima Amera! Ameri su uvijek korak ispred ostalih, barem su bili do sada, dok ih nije načela politika profita i cassino kapitalizam

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski

A ništa, Volođa bi trebao pitati Raula, šta on kaže na ponovnu instalaciju nekih sustava na svom otoku.. Ili barem Nicolasa..

Brave new world
Gost
Brave new world

To se lako da riješiti instaliranjem u kalinjigradsku oblast na stotine poluhrđavih raketa sa nuklearnom bojnom glavom.
Onda pitati Poljake jeli prate na gajgerovom brojaču zračenje.
Nema tu problema.

zgvaca
Gost
zgvaca

Netko bi trebao Poljacima objasnit da kod prvih provokacija ce od njih, njihovih gradova, njihove djece, i njihovih grobova samo radioaktivna prasina ostat. Mozda se onda nadje netko tko ima 3 ciste u glavi i tim zadojenim Rusophobima objasnit da nije dobro za njihovo zdravlje se dalje Rusima zamjerat.

Kaj Ti
Gost
Kaj Ti

zgvaca to bi trebalo i rusima objasnit .

istrazuj
Gost
istrazuj

Obicna tzv “geopoliticka farsa”
Ovde sam detaljnije opisao sta smatram tzv “geopolitiku” danas:
https://www.logicno.com/politika/veliki-obrat-u-libiji-haftar-izgubio-kljucnu-vojnu-bazu.html

bwe
Gost
bwe

Ovakav mentalitet Poljaka je bio i godine 1939.
Da su im Nijemci ponudili da zajedno krenu na Rusiju, Poljaci bi isli.

Tko god osudjiva Molotov-Ribentrop ugovor ne zna gledati u kontekstu onog vremena.
Jos bolje bi bilo receno, ako ikoga treba osudjivati za ovaj ugovor to su Nijemci i Engleska a ne Rusi/Sovjeti.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Vođeni su pregovori i u tom pravcu – Ribentrop i Beck.

Ico
Gost
Ico

bwe, plitko razmišljaš, svu igru su vodili Ameri

SamoKratko
Gost
SamoKratko

Koji su to ruski ‘istočni europski susjedi’? Molim vas ispravite to.

Neko ime
Gost
Neko ime

Istočni Sjeverokorejci…? Sjeveromakedonci?

Bulog
Gost
Bulog

Oni koji se nalaze u istočnoj Europi, ili je po tebi istočna Europa kao geografski pojam ukinuta i Poljska se nalazi u zapadnoj Europi????

SamoKratko
Gost
SamoKratko

@Bulog Ako se radi o Rusiji, i ISTOČNIM SUSJEDIMA, onda se sigurno ne radi o Europi… zemljopis je čudesna stvar… a i čitanje teksta sa razumijevanjem isto…

Bulog
Gost
Bulog

Dakle čitaj ponovo s razumijevanjem. U tekstu piše ISTOČNA EUROPA, a ne istočni susjedi.

SamoKratko
Gost
SamoKratko

@Bulog Ajde lijepo još jednom, ali polako, pročitaj prvu rečenicu teksta. A da bih ti olakšao, ‘ruski istočni europski susjedi’ NIJE isto što i ‘ruski istočno-europski susjedi’…

U prolazu
Gost
U prolazu

Kakvi su to ovdje nekakvi nebulozni komentari ? Tko stoji iza njih ? Nekakvo brljanje – mrljanje.

Mlayak
Gost
Mlayak

U prolazu
Produži dalje

EU dismr
Gost
EU dismr

Mlayak, 🙂 kako si? Zdrav ko Čolić .. 🙂

Max
Gost
Max

Takvo razmještanje će dovesti do Ruskog odgovora. A onda možda i do rata.

alex
Gost
alex

Tko se mača laća, od mača će i poginuti. Poljaci su se previše sagibali pred Amerima, pa ih ovi sada yebu kako im se prohtje. Što bi moglo izazvati rezerviranist Njemaca. Uz bijes Rusa, Poljacima je budućnost sumorna. Izgleda da se ne drže one maksime da je susjed najbolji rođak.

MNK
Gost
MNK

Srbi moji iz Brčka. Ne treba ništa instalirati u Kaliningradskoj Oblasti, več Rusi instalirali tamo raketne sustave a ono što Poljaci rade sa saveznicima to je samo odgovor preme ruskim provokacijama.
Cijeloj civiliziranoj Europi Rusija se gadi.
Dajte nešto o padu BDPa u Rusiji sa 28% u travnju. O bacanju ruskih doktora kroz prozore… o tome necete procitat na neLogičnoCom nažalost.

Bulog
Gost
Bulog

A gdje da Rusi instaliraju rakete a da tebi ne bude provokacija? Rusi su ih instalirali u Rusiji, a Amerikanci po svim državama saveznicima. A da Rusi ponovo postave rakete na Kubu?

MNK
Gost
MNK

Nitko Poljacima niti Rumunjcima nije nametnuo ideju raketnih sustava to su odlučili nezavisno Varšava i Bukarešt bez obzira što kažu ruski propagandisti iz Kremla ili srpski novinari iz Brčka iz neLogičnog portala.
Države koje ne mogu se sami suprotstaviti jako naoružanoj Rusiji koja snažna je samo protiv manjhih država kao Gruzija, baltičke države ili Ukrajina koja u stvari u početku 90 imala jaču ekonomiju od Poljske, sad vide oni razliku kako to je biti pripadnik zapada i tzv. ruskog mira. Iz istih razloga Ukrajina kao ostale srednjoistočne europske države pridružit će se NATOu i EU iz logičnih razloga i svojih interesa (potpuno drugačijih od Moskve, jeli?).
Jako me nasmiju komplekse Rusije prema malim državama i ona retorika u kojoj one države koje imaju drugačije mislenje od Kremla to američki psići…
Što se mene tiče Rusi mogu postaviti rakete na Kubi ponovno, čak i u bratskoj Srbiji. Što više troši novaca na oružje bolje za nas sve. Brže će se raspasti na male komadiće. Paradoksno bolje i za normalne Ruse kojih ima iz dana u dan više i zhvate da njihova država u stvari nije normalna, civilizirana država nego velika benzinska postaja sa tenkovima i gangsterima iz KGBa.

Ico
Gost
Ico

Evropa je bez Rusije i njenih resursa u banani, Putina mogu zanimati samo ljudski resursi iz Evrope, jer ostale resurse potrebne za život Evropa nema

POVEZANE VIJESTI

Izbornik