Norveška i Finska optužuju Rusiju za potapanje fregate “Helge Ingstad” – Što se zapravo dogodilo?

HNoMS Otto Sverdrup fregata klasa Fridtjof Nansen

Nakon nevjerojatnog incidenta u vodama Norveške, kada su se dan nakon završetka NATO vježbi “Trident Juncture” 8. studenog 2018. sudarili tanker “Sola TS” i norveška fregata “Helge Ingstad”, koja je zbog teških oštećenja trupa za nekoliko dana potpuno potonula, Norveška je optužila rusku vojsku da je poremetila rad GPS sustava tijekom vježbi, što je bio glavni razlog havarije.

Akcije ruske vojske na Arktiku su uzrokovale poremećaje na satelitskim navigacijskim sustavima GPS, što se dogodilo tijekom vježbi NATO pakta “Trident Juncture”, 13. studenog izvještava Today Online, citirajući Ministarstvo obrane Norveške.

“Norveško Ministarstvo obrane tvrdi da je ruska vojska na Arktiku poremetila GPS sustave tijekom nedavnih velikih NATO vježbi u Norveškoj. Ministarstvo je priopćilo da je norveško Ministarstvo vanjskih poslova prethodno raspravljalo o ovom problemu s ruskim vlastima”, navodi agencija.

Prema norveškim vlastima, “poremećaji” su zabilježeni od 16. listopada do 7. studenog, a posljedica su akcija ruske vojske u polarnoj regiji poluotoka Kola.

Međutim, Moskva odbacuje tvrdnje da su kvarovi GPS sustava doveli do sudara tankera “Sola TS” i norveške fregate “Helge Ingstad”.

Podsjetimo, NATO vježbe “Trident Juncture” su bile najveće vojne vježbe Sjevernoatlantskog saveza od kraja Hladnog rata, a održane su od 25. listopada do 7. studenog u Norveškoj. Vježbe su bile razvoj scenarija kolektivne obrane u slučajnu napada hipotetskog neprijatelja i uključivale su 50 000 vojnika i vojnu opremu svih 29 NATO saveznika, te partnera Švedske i Finske.

Finska se pridružuje optužbama Norveške

Danas je ruski veleposlanik u Finskoj, Pavel Kuznjecov, pozvan u finsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog navodnog incidenta s GPS sustavom tijekom vježbe Sjevernoatlantskog saveza “Trident Juncture”, citirajući finske medije navodi Interfax.

Susret u finskom Ministarstvu vanjskih poslova je zakazan za ponedjeljak. Finsko Ministarstvo vanjskih poslova je istaknulo kako smatra da su informacije Norveške o “poremećajima” sustava GPS “vjerodostojne”.

Kao što smo rekli uvodu, ranije je norveško Ministarstvo obrane navelo je da je ruska strana odgovorna za “poremećaje” sustava GPS tijekom NATO vježbi “Trident Juncture”.

Finski premijer Juha Sipilä je rekao kako  će se u zemlji provesti istraga o mogućoj “zlonamjernoj intervenciji Rusije”.

Što se zapravo dogodilo?

Fridtjof Nansen brod

FOTO: norveška fregata klase Fridtjof Nansen

Ruski novinari se šale da je nakon NATO vježbi “Trident Juncture” Skandinaviju pogodio “ukrajinski sindrom”. Naime, kako je moguće da Rusija poremeti ili ugasi signal brojnih satelita na tako ogromnom teritoriju nije razumno objašnjeno. Ali svatko u to vjeruje, čak i Finci. Ipak, to je Rusija, a ona može učiniti sve!

NATO je u scenariju ovih vježbi zapravo zamislio da se bori protiv Rusije i dogodilo mu se upravo ono što se dogodilo svim agresorima koji su napali Rusiju. Ukratko, to se dogodilo i ruski, kao i svi slavenski jezici, za ovaj incident ima mnogo slikovitiji opis, iako pristojnost u ovom slučaju nalaže autocenzuru.

Navodno, “zamračenje” sustava GPS i hrpa starog željeza postali su glavni rezultati NATO vježbi u Norveškoj, ali to nije sve.

Naime, u Norveškoj su prikupili čak 400 pritužbi na ponašanje stranih vojnika na javnim mjestima u blizini vrtića i igrališta. I to nije “Putinova propaganda”, već reportaža lista Daily Mail koji se poziva na norveške izvore..

“Moramo iza njih kupiti njihova go*na. Ovo je u doslovnom smislu s*anje”, rekla je časnica norveške vojske Marianne Bø na javnoj televiziji NRK.

Čini se da je, kada su saznali da se hipotetski idu “boriti” protiv Rusije, vojnike NATO pakta pogodila epidemija dijareje. Kako se nitko nije sjetio da svim vojnicima, kao svojevremeno tenkistima u Iraku, što je za posadu tenka u borbi možda i razumljivo, podijeli pakete pelena.

Dobro, ako vježbe “Trident Juncture” i nisu bile razočaravajuće, pogodilo ih je “ukrajinsko prokletstvo”. Samo ovdje nije bilo riječi o skakanju na Maidanu, nego o  uvježbavanja izravnog napada na bojnom polju.

Ako nije postoji šala, a zašto bi se Norvežani s tim šalili, vježbe su zemlji donijele više štete nego dobra. Uz žetvu savezničkog izmeta, koje je s ogorčenjem pojasnila Marianne Bø, ozbiljne štete su pretrpjeli norveški poljoprivrednici. Zabilježeno je 119 slučajeva u kojima taška mašinerija NATO pakta prelazila preko obrađene zemlje.

Helge Ingstad

FOTO: fregata Helge Ingstad

Jednom riječju, Norvežani su, blago rečeno, postali malo nervozni. Pogotovo jer su bili prisiljeni na ulogu “tamne strane. Naime, glumili su snage hipotetskog invazora. Kao što je bilo predviđeno planom vježbi, norveški vojnici su “izgubili bitku”. Norvežani su  bili malo razočarani. Izgubili su gradove, koji su ostali puni smeća, razorana su im polja gusjenicama vojne tehnike, a saveznici su ih na kraju prisilili da “izgube rat”.

Ukratko, samo ova kolektivna frustracija, koja je dosegla razinu histerije, može objasniti činjenicu da je norveška fregata nekako odlučila vratiti čast potomaka Vikinga i zabila se u tanker. I to grčki tanker, koji je 22 puta bio teži od fregate “Helge Ingstad”. Rezultat je bio predvidljiv.

Tako su vježbe završile, a najnovija fregata norveške mornarice “Helge Ingstad” se vraćala u bazu, kada je bila u blizini terminala Sture u Øygardenu, iako je išla vrlo sporo, bez obzira na sve sudarila se sa grdosijom od tankera “Sola TS” koji je prevozio koji je prevozio oko 625 tisuća tona nafte.

Naravno, tanker nije pretrpio nikakvu  štetu, a fregata je tako oštećena da je na kraju potonula. To je otprilike bio sudar između osobnog automobila i ogromnog kamiona punog tereta.

Apsurd u cijeloj situaciji je da je na norveškoj fregati bio instaliran američki sustav Aegis, najnapredniji detekcijski i upozoravajući sustav na svijetu. Ovaj je sustav s mnoštvom radara, senzora i lokatora trebao otkriti sve, od krstarećih projektila do podmornica.

Ali iz nekog razloga nije primijetio kako mu je točno na putu golemi tanker. Možda su sustav Aegis pokvarili nestašni norveški saveznici?

No, kasnije se ispostavilo da transponder na fregati, odnosno sustav za prepoznavanje “prijatelj-neprijatelj” nije radio. Zato tanker u mrklom mraku nije ni mogao “vidjeti” zalutalu fregatu koja je plovila na njegovom putu. Usput, čak i da je mogao, malo je vjerojatno da bi takav kolos pri velikoj brzini bio sposoban izbjeći vojni brod.

FOTO: ilustracija, sistem za ometanje GPS-a R-330Zh Zhitel

Dakle, imamo neispravan Aegis, isključen transponder, potpunu nepažnju i bezbrižnost norveških mornara i račun je plaćen potonućem fregate “Helge Ingstad”, koja je tako brzo tonula da je kapetan morao skrenuti brod na obalu, ali svejedno nije spasio fregatu.

“Helge Ingstad” je postala glavna i prilično velika žrtva vježbi “Trident Juncture”. Jedan moderni brod u norveškoj floti manje. Možda bi norveški mornari prije ovakvih vježbi ili stvarnih bitaka prvo trebali vježbati u bazenu bez vode i bez pravog oružja?

Međutim, što se događa. Norveško Ministarstvo obrane, ionako frustrirano svime što se događalo uz zemlji tijekom vježbi, pronašlo je način da nekako krivicu prebaci na Ruse.

Vježbe dostoje crne komedije su se pretvorile u diplomatski sukob s Moskvom, čija je vojska pogasila sustave GPS i uzrokovala sudar tankera “Sola TS” i fregate “Helge Ingstad”. Ova je optužba korisna i u propagandne svrhe, jer se njome zaboravljanju uništenje oranice i “mirisi” fekalija savezničkih vojnika po norveškim gradovima.

Ova komedija je morala imati nastavak. I kao u svim drugim slučajevima je za nesreću optužena Rusija. Ali kako je Rusija uspjela potopiti norvešku fregatu? Kako je svemoćni KGB pitomac Vladimir Putin uspio onesposobiti upravljanje i supermoderne sustave fregate “Helge Ingstad”? To nitko ne zna i za norveško Ministarstvo obrane je to vjerojatno “vojna tajna”. Možda je propaganda Kremlja izbezumila norveške mornare ili su prolili ruski votku po transponderu?  Kako? Nitko ne zna, ali Finci vjeruju svojoj braći po oružju Norvežanima i u ponedjeljak veleposlanik Pavel Kuznjecov u ponedjeljak mora “na raport” u Ministarstvo vanjskih poslova Finske u Helsinkiju.

Prema norveškim i finskim medijima ispada da je Rusija onesposobila GPS na čitavoj Skandinaviji. Kako je moguće ugasiti signal iz brojnih satelita na tako ogromnom teritoriju nitko ne može razumno i argumentirano objasniti. Ali svi u to vjeruju. Konačno, to je Rusija i ona može učiniti sve. Čini se da je ukrajinski sindrom, prema kojem je “Putin svemogući Bog”, došao i do Skandinavije.

To što norveški mornari s najsofisticiranijom vojnom opremom nisu vidjeli tanker nitko ne spominje. Baš kao što nitko ne spominje činjenicu da grčki tanker “Sola TS”, koji se zabio u bok norveške fregate “Helge Ingstad”, jednostavno nije mogao vidjeti prepreku, jer je ratni brod imao isključen transponder, što se vidi u podacima međunarodnog sustava automatske identifikacije brodova AIS.

Daily Mail / RusNext

Nakon neuspjelog spašavanja potpuno potonula norveška fregata “Helge Ingstad”

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Cinik2
Gost
Cinik2

Putin nije gledao gde pliva,
nesrećan slučaj.

igi
Gost
igi

nije mi jasno..od kada se radari ne koriste u trgovačkoj mornarici…mislim onaj uređaj što se koristi od 1944…..koji ujedno se automatski uključuje sa zvučnim signalom ukoliko je neki objekat na kursu…

shumadinac
Gost
shumadinac

Koliko znam postoji snimak na kome su sa tankera više puta upozoravali. Najverovatnije je da su žrtve globalnog običaja – posle vojnih vežbi opšta pijanka.

igi
Gost
igi

…slučaj je riješen…putinova votka je kriva….

spartak
Gost
spartak

Igi, postoji marka votke “Putinka”. Imam jednu bocu. doma.

Bulog
Gost
Bulog

Gdje se može nabaviti

Busola
Gost
Busola

Citiram na engleskom :

The tanker radios the frigate that they should turn immediately because they are on a collision course. The frigate worries about “obstacles”. After the collision the frigate captain says they hit an “object”. They hit a tanker…820 ft long, bigger than life tanker…. what a frigate idiot!!! The crew lost a $500 million dollar ship for no good reason. Were they celebrating having just finished the NATO exercises??? Was the crew drunk???

Imate i snimku da bili su po meni prepijani ili totalno smotani i neodgovorni. Čak se tanker probao izmaknuti , ali ovi koda su htjeli isprobati čvrstoću fregate…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Kako to da kapetan tankera nije prijavio smetnje GPRS-a?

Željko
Gost
Željko

ali Finci vjeruju svojoj braći po oružju Norvežanima … Mala pogreška u tekstu jer Finska nije u NATO!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Pola ženske posade je imalo PMS a onaj jedini muški, na komandnom mostu, je doživjela sinkopu.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Rusi su krivi sto su zivi, NATO papci neznaju voziti ni camac na vesla a kamo li fregatu.

shumadinac
Gost
shumadinac

“Akcije ruske vojske na Arktiku su uzrokovale poremećaje na satelitskim navigacijskim sustavima GPS, što se dogodilo tijekom vježbi NATO pakta “Trident Juncture”

Ako su Rusi ometali GPS (a mogli su – ako mogu da blokiraju ceo Blistok sa okolinom mogu i ovo) onda su im pružili još realnije borbrne uslove. Svaki pravi vojskovođa bi bio zahvalan za to ali ne i oni koji su izašli samo da bi uzeli debele dnevnice a pri tome pokazali i nesposobnost. A pošto su Rusi krivi za sve… (kako se ne setiše da ih okrive i za go.na koja su za njima ostala – za to su garantovano krivi ruski agenti sa ciljem da unesu razdor u redove saveznika ili su se uneredili od straha videći tako moćnog neprijatelja :)))))))

dalmata
Gost
dalmata

Dozvolite Sjor”sh”,da samo dodam ono iz gornjeg clanaka,ono”Putin svemoguci Bog”,jer,sva ona,kako su,javno priznali,NATO govna,bi stvarno morali(ili neko drugi koji ima dva zrna soli u glavi)razmislit o Putinu i Bogu(jer je Sjor Putin zaista,pored svega drugoga, i Bog za ovakvu zapadnu idiokratiju) o nastavku,stare misli”Bog i batina”,jer,ako je vec Bog,i batina je vrlo blizu.

Mikojan
Gost
Mikojan

Ma Rusi jednostavno ne bi smjeli negirati njihove optužbe već im objasniti da su se sa njihovom vježbom malo našalili a kakva bi bila situacija da su stvarno napali Rusiju, neka sjednu i malo razmisle o tome.

Cabrija
Gost
Cabrija

Normalno da su ih Rusi ometali,NATO je vjezbao da napada Rusi su vjezbali da se brane.Vjezbe su se ,,slučajno,,dogodile u isto vrijeme na istom mjestu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Da su im Rusi i naštimali GPS da su na tramvajskoj stanici u predgrađu Osla, trebali su samo pogledati kroz prozor……
Je, a tko danas gleda gdje hoda, a ne kroz prozor. Svi bleje u zaslone.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Taj dan iz čista mira usred tuneka navigacija mi kaže da skrenem desno,Kako prije toga nisam pio nastavim ravno.
Posije nazovem Putina daga pitam sta radi on se izvinjava nije bilo namjenjeno tebi brate.

Bulog
Gost
Bulog

Super komentar

eu kolonija
Gost
eu kolonija

dobar je sustav aegis. ima dobru cijenu:)

ps. meeeeeeeeee (pozdrav za norveško vojno zapovjedništvo)

Amater
Gost
Amater

Testiran više puta na razaraču Donald Kuk 🙂

Dusan
Gost
Dusan

Zaboravite Ruse I GPS. Gdje je bio kapetan,kormilar,osmatrac I druga posada da nisu vidjeli navigacijska svjetla tankera, ili im je Putin ta ista svjetla pogasio.

Mucke
Gost
Mucke

Navigacija bez pomoci GPS-a i drugih raznoraznih elektronickih naprava se odvijala normalno sve do 1990-ih godina .Onda su nastupili Play-Station i I-Phone lumeni i rezultat evo vidite.Norvezani imaju jako dobre pomorce,ali takvi ocito ne mogu do zapovjednih mjesta.Kao sto rekoh neki dan na istu temu, Negativna Selekcija!

spartak
Gost
spartak

Pa zar ovi bedaki na fregati nisu bili u stanju gledati na radarski ekran? Čemu im onda uopće služi radar? Da plaši galebove svojom vrtnjom, očito.

giordano bruno
Gost
giordano bruno

Svedska ne ratuje 200 godina, pre toga je ratovala sa Rusijom. Norveskoj i Finskoj to nije dovoljan nauk.

palermo
Gost
palermo

Švedi su sa Rusijom često bili i saveznici. Nije poanta da će Skandinavija ratovati sa Rusijom, već su zatrovani odnosi sa Moskvom.
Polako ali sigurno se Rusiju okružuje, a sa Kinezima Zapad ide u dealove.

Annabella
Gost
Annabella

Nažalost mislim da si u pravu. Ameri samo čekaju da naprave deal s kinezima protiv rusa, a reći za kineze da su dvolični je puno preblago (ali moramo biti pristojni). Mada je ova priča dostojna Monty Paytona, sve skupa nije dobro.

Minus Collector
Gost
Minus Collector

Finci su u Zimskom ratu pokazali Rusima kako se to radi.

davor
Gost
davor

Informacijsko ratovanje u punom zamahu. Ko bi rekao da su norvežani i finci tako marljivi đaci Chatham housea.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Nervozani?

Email
Gost
Email

Nemojmo zaboraviti za kraj pomenuti patetično uzaludan pokušaj spašavanja (nasukavanja) fregate od strane Norveške – države koja slovi kao stručnjak u tom polju.
Stvarno ti Rusi……

Busola
Gost
Busola

Spasili su Norvežani i mornare sa podmornice Kursk , otada se Rusija opametila…

ribar
Gost
ribar

https://dailystormer.name/norwegian-frigate-sunk-in-collision-with-oil-tanker-had-80-shieldmaiden-crew/
.
Ima tu bakica koja je bila kapetan fregate, od prošle godine članak.. kaže od 5 navigatora 4 su žene… vjerovatno su heklale tu noć..

Bulog
Gost
Bulog

Ma samo su tračale, ko da gleda kud plove, a zbog buke nisu čule pozive s tankera

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

Mda…a cuje li se kako kolutam ocima na ove seksisticke mudrolije?!?

shumadinac
Gost
shumadinac

Vasilisa – imaš od mene deset pluseva. Ne toliko zbog toga što si rekla već zbog toga KAKO si rekla :)))))))

kiki
Gost
kiki

Hmm…da…ženska jetra je 6 ili 7 puta osjetljivija na alkohol od muške…ozbiljno (nažalost). :-!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Ima ona poslovica “u strahu su velike oci”.
Vide i ono sto ne postoji.
U svakom slucaju, Norvezani rade Rusima odlicnu propagandu.
Koliko je ono njemackih tenkova bilo neispravno kada je NATO nedavno isto radio vojnu vjezbu u Europi simulirajuci rusku ugrozu?
Mozda netko nesto porucuje Amerima kroz ove incidente 😉

Ante
Gost
Ante

Sjećam se kada sam bio na odsluženju vojnog roka, zapovjednik je morao obavijestiti vojnike da ne glume super heroje. Jer ako se ozlijede neće se moći instantno izliječiti kao u video igrama. Ako nam je zapovjednik to morao reći, mogu pretpostaviti da je neki vojnik koji je igrao previše videoigara tražio da ga instantno izliječe od ozljeda. Tako su ovi potopili brod, jer generacija vojnika koja danas ide u vojsku zbog video igara misli da su svemoćni.

shumadinac
Gost
shumadinac

Sada je na Zapadu među omladinom popularno bacanje pred vozilo da bi ga naterali na kočenje i tako pokazali hrabrost – možda su igrali “kukavice” sa tankerom 🙂

nime
Gost
nime

di si to vidio? meni se jedan bacio na haubu dok sam stajao da se makne s ceste. prije mi se činilo da je htio lovu od osiguranja, sva sreća imam kameru u autu.

nime
Gost
nime

a kaj misliš zakaj neki voze ko idijoti po cestama. sve je to sindrom igrica.

Zagor
Gost
Zagor

Mislim da bi bio red da im nametnu nekakve sankcije.

spartak
Gost
spartak

Zagor,
trebali bi Norvežani prekinuti isporuka svoga plina Rusiji. Pa nek se smrzavaju.

mars
Gost
mars

Nema šta, Rusi se naljutili samo zbog vježbice i pogasili sve satelite. Vrlo moćno, pa bi sad u NATO-u trebali razmisliti o povratku na već iskušane i dokazane modele navigacije. J*beš GPS, tu su kompas, busola, astrolab, sekstant, Sunce i zvjezda Sjevernjača koje Rusi ne mogu skinuti “s neba” niti ugasiti (a možda i to mogu), šestari, daljinomjeri, linijari i trokutovi – izgleda da im je to pouzdanije.

shumadinac
Gost
shumadinac

‘De si mars, nema te sto godina?

mars
Gost
mars

@ shumadinac – ma nije baš 100 godina – prepolovi malo 🙂 Tu sam shumadinac pratim i čitam redovno, ali me uhvatilo “nešto” da nekada nemam volje, nekada želje, nekada potrebe, a nekada i teme za komentarisanje, pa kad sve sabereš eto tih 50 godina 🙂 🙂 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac

Znači “sranje” po Norveškoj te nadahnulo :))))))
Piši više, u poslednje vreme stvarno zavladala neka umrtvljenost (gde je ono vreme kada je po 100 komentara bilo normalno) a “neprijatelj ne spava”…

Bulog
Gost
Bulog

A rusi naprave lasersku umjetnu sliku neba pa se opet pogube. Ako pošalju generala Kuznjecova on če zamračit nebo, a mogao bi im i pasti mrak na oči. General dimi , ali odradi svoj posao

Zorule
Gost
Zorule

Ako su zvijezde po FE teoriji okacene na kupoli onda ih mozda Rusi ipak mogu ugasiti
😉

DAWOR
Gost
DAWOR

MA DAJ BOŽE DA BI BILA ISTINA….TO BI ZNAČILO DA SU RUSI SVEMOČNI I SVEMOGUĆI….I SVIJET BI IMAO NADU U BOLJU BUDUĆNOST !!!!!!

nime
Gost
nime

da je to točno, bilo bi masovno gubljenje stranih vozača kamiona po skandinaviji.

from lupiga.com
Gost
from lupiga.com

Slijedeći tekst je transkript stvarne radio konverzacije koja se desila u listopadu 1945. između broda SAD mornarice (koji se nalazio pored engleske obale) i britanskih vlasti. Transkript je objavilo britansko Ministarstvo obrane 10.10.’95. Komentar nije potreban.
BRITANCI: Molim vas skrenite svoj kurs 15 stupnjeva južno da bi izbjegli sudar.
AMERI: Savjetujemo vam da vi skrenete svoj kurs za 15 stupnjeva sjeverno da bi izbjegli sudar.
BRITANCI: Negativno. Vi ćete morati skrenuti svoj kurs za 15 stupnjeva južno da izbjegnete sudar.
AMERI: Ovdje kapetan US Navy broda. Ponovo vam kažem, skrenite SVOJ kurs.
BRITANCI: Negativno. Ponovo kažem, morat ćete skrenuti svoj kurs.
AMERI: OVO JE NOSAČ AVIONA USS LINCOLN, DRUGI NAJVEĆI BROD U ATLANTSKOJ FLOTI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA. SA NAMA SU TRI RAZARAČA, TRI KRSTARICE I BROJNI OSTALI POMOĆNI BRODOVI. ZAHTIJEVAM DA VI SKRENETE SVOJ KURS 15 STUPNJEVA SJEVERNO. TO ZNAČI 15 STUPNJEVA SJEVERNO, ILI ĆEMO PODUZETI KONTRAMJERE DA BI OSTVARILI SIGURNOST OVOG BRODA.
BRITANCI: Mi smo svjetionik

Moreno
Gost
Moreno

from lupiga.com To ti je zajrbancija, engleska verzija, evo ti španjolska;
https://www.youtube.com/watch?time_continue=94&v=xkx0MxK-Yl4
Svijetioničari uopće ne prate kretanje brodova i to im nije u opisu posla, oni su na svijetioniku samo kako bi osigurali svijetlosni i na nekim svijetionicima zvučni signal i oni odgovaraju samo ako njih neko triba u slučaju nužde, uopće nisu stand by na VHF-u . . .

Email
Gost
Email

Svi nadziru jedan drugome vojne vježbe i to nije novost, problem je u tome što taj nadzor Ruse i njihovu tehniku ne ometa.

Cvicoka
Gost
Cvicoka

Bura puse zatvara promet… Ovo je rusko maslo vjerojatno su upalili neke ventilatore…. Putine sram te bilo

Sunseeker
Gost
Sunseeker

Pa ovo je prica za djecu iz vrtica….I još kad se sjetim koliko takvih debila nam prodaju svaki dan takve glupe priče što u vladi i javnim ustanovama i jos jedu i piju na nas trošak… Užas

Moreno
Gost
Moreno

Bez obzira na GPS plotter, short range RADAR, AIS . . . sa tankera i sa VTS-a su priko VHF-a zvali fregatu za upozorit ih na ”collision course” još miljama prij sudara, u početku sa fregate se nisu javljali šta znači oni koji su bili u guardiju nisu bili na svome mistu ili nisu slušali VHF odnosno nisu radili svoj posal, a kad su se i javili ništa nisu razumili šta se događa, pa ni nakon šta ih je tanker probija ovi sa fregate nisu znali šta in se dogodilo . . . također postoji mogućnost da im je marine band u kojemu je VHF bija iz nekog razloga neko vrime ugašen jer vojni brodi imaju odvojenu radio komunikaciju na posebnim frekvencijama, ali to je malo vjerojatno jer je suludo plovit kroz gusti civilni promet bez marine banda . . .
Norvežani su u prošlome stoljeću uz Engleze bili najbolji pomorci na svitu, ali čini se kako od njihove tradicije nije ostalo puno . . .
A ovo sa Rusima i GPS-om je bull shit jer bi stotine drugih brodi primjetili i javili ispade ili greške GPS-a, a svaki veći brod pa i fregata ima nekoliko kombinacija satelita sa kojih prima signal . . . dosta smartphoneova ima GPS sa greškom ne većom od nekoliko metri . . .

čitalac
Gost
čitalac

Cikus!
“Ludnica je kanda otključana, prover’te molim vas…”

Tomica
Gost
Tomica

Koliko se sjećam, ne tako davno, se još jedan NATO brod zabio u tanker, a isto je bio opremljen sustavom AEGIS.
Ako je GPS toliko osjetljiv i nepouzdan, kojoj budali je palo na pamet da ga koristi u vojne svrhe?
Hoće li već jednom neko tražiti da se poslije ovakvih suludih izjava podastru čvrsti dokazi i detaljno objasni kako i šta se desilo?
Mogu da shvatim da se odgovorni za ovaj incident vade na Rusiju ali svi drugi su fakat glupani kad vjeruju u to.

Branko
Gost
Branko

Kako bi rekli: Rđavom k…. i dlaka smeta.

Tvingo
Gost
Tvingo

Iako sam ja uvek bio na ruskoj strani ja jih ovaj put stvarno ne razumijem,nekako su sada stvarno pretjerali,zar ne mogu bar jednom svoje rivale po oružju pustiti da u miru odrade svoj posao,kako bi se oni osječali da su premraženi usred zime na stranoj teritoriji pa da su zbog proljeva u govnima do vrata,a oni još da jim remete GPS uredžaje, drskost za osudu !!!!

cogo
Gost
cogo

svako ko je plovijo zna da su to budalastine pa kako se plovilo nekada kad su bili samo radari i to slabi ,,izgleda da ti norvezani nisu imali na mostu nikoga ,pa jim je timun sam birao smjer ,,,i zasto ne bi i za tu frku bili krivi rusi ,,,pa treba se jih bati ,tako ce ici jos vise novaca za naoruzanje ,,samo da budale od naroda sve to placaju ,,

Mat
Gost
Mat

Postoji mogucnost da je aegis bio zarazen dijarejom.

Venom
Gost
Venom

Kakve veze ima GPS sa vožnjom i sudarom fregate na moru ???

Mikojan
Gost
Mikojan

AIS koristi GPS signal i šalje ID+lokaciju na VHFu, nešto krene krivo i svi su izgubljeni, to je užas, strava, mrak.

palermo
Gost
palermo

Ali zio-naziji su postigli cilj – i “neutralnu” Finsku, a vjerojatno i Švedsku, su okrenuli protiv Rusije, kao i Ukrajinu. Bitno im je da su na granicma Rusije neprijateljski raspoložene države, mada ne i narodi, ali njih se ionako malo toga što pita.

ribar
Gost
ribar

Ima razgovor na yt između fregate i tankera
Sad i sa eng.titlom.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=NYqGxbKF0AI

Duki
Gost
Duki

Tako je !! “Neprijateljski” teritorij treba razoriti Svim sredstvima ,pa makar i guzno-kliznim tromblonskim minama !Drug zastavnik !zadataki izvršen samo malo pakšu zebe !??
A “riđobradi”e nek mi objasne znaju li koja je sada godina ?Vježba završila 7.a oni se strmopizdili u tanker .8.11.??koja godina??
A onda šlag na torti -kojejakav trećerazredbi politikant “Rusi -Rusi su krivi !!mamicu im…..

Brainstorm
Gost
Brainstorm

pricu nisu izmislili politicari ili propagandisti nego vojska. netko je kriv a kako to inace ide, krivnju se svaljuje na drugoga. netko bi morao u zatvor, netko smijenjen pa su izabrali radje medjunarodni incident nego steta sebi.

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras

Na novom brodu da sledeći puta starešina komanduje gledanje kroz prozor i zapažanje svetlosti na bele lađe u okolicu.

Mucke
Gost
Mucke

Ovdje nesto zestoko smrdi,preslusao sam snimku sa youtube koju je postavio @ribar i cijela konverzacija kopno-ratni brod-tanker se vodi na norveskom jeziku a tanker je grcki pod malteskom zastavom!Norvezani na grckom brodu pod malteskom zastavom?,nece moci.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs

Prdnuo Putin pa oduvao fregatu u tanker…Mislim da ce svako govno u koje ugaze pripisati ruskom anusu…

jaZnamSve
Gost
jaZnamSve

Ovaj tekst je vjerojatno prepisan sa nekog ruskog sajta, dakle budući sam sam direktno radio sa opremom mogu reči:
Da će AIS sustav indentificirati naziv broda te IMO broj i to je to, na nikakav način ne može utjecati na sudar.
Dalje, ARPA radarski sustav je taj koji je zakazo u ovom slučaju + časnik na straži koji je zapovijedao na mostu u trenutku havarije.
Budući da brodovi obično imaju X i S radare ,također govorimo o zatajenju oba radarska sustava u isto vrijeme, tako da se radi o sabotaži ili je ekipa na mostu bila mrtva pijana .

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Vrisnija mi je tv. J…š mi sve,Rusi su krivi

mladen3x
Gost
mladen3x

Bude te vježbe pokrila odšteta od potonuća,ne brinite,znaju Norvežani gdje i kako trošiti novac,nisu zabadava država s največim plačama u Europi.

Nenad
Gost
Nenad

Potpuno si u pravu naročito onaj deop za plate. I ratna mornarica je na spisku jako dobro plaćenih. Šta bi tek bilo da su nezadovoljni platom kao svi na Balkanu. A brate i ove Ruse moram da osudim za potpuni nemar jer je očigledno je da su zbog nemara i nediscipline potopili samo jednu fregatu. Slabo,slabo.. Trebali su imati ozbiljniji cilj kao na primer nosač aviona a ne da se zajebavaju norveškom sirotinjom i njihovim brodom za pecanje.

krivA
Gost
krivA

…a..ima li onaj nas “gosp. Sinkopa” alibi..?! Tko zna.., danas je sve moguce, pogotovo ako su dame bile na mostu”!

luni lunovic
Gost
luni lunovic

veoma jednostavan odgovor sve je to pod ugovorom i drogirano nije vazno cime vjerujte tim momcima rusi su zadja stvar na koju misle malo su se izbrukali ali to je to

sale
Gost
sale

Unsynchronized gaynes….hladna noc,mrak,more sinje..ma ko bi se tu snasao

Štef
Gost
Štef

Lavabo mi se zaštopao.
Opet rusi i njihove hakerije svega i svačega.

Vladimir
Gost
Vladimir

Hahaha nedo bog da su zaista zaguzili sa Rusima

Jovandic
Gost
Jovandic

Skandinavci su vic vjezba natoa je jos veci vic bilo kakvo zajebavanje sa rusijom je suicid

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Rusija im kriva što su se zabili u tanker koji ih je upozoravao da sudar. Koji idioti.

Minus Collector
Gost
Minus Collector

Možda je ovo djelo Hezbollaha. Oni su strašni borci.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

kako vojni brod može potonut od jednog udarca ? to je smeče po nato standardima…sjetimo se Bismarka cijela kraljevska flota ga je gađala danima da bi ga na kraju švabe sami potopili…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik