Norveška i Finska optužuju Rusiju za potapanje fregate “Helge Ingstad” – Što se zapravo dogodilo?

HNoMS Otto Sverdrup fregata klasa Fridtjof Nansen
87 komentara

Nakon nevjerojatnog incidenta u vodama Norveške, kada su se dan nakon završetka NATO vježbi “Trident Juncture” 8. studenog 2018. sudarili tanker “Sola TS” i norveška fregata “Helge Ingstad”, koja je zbog teških oštećenja trupa za nekoliko dana potpuno potonula, Norveška je optužila rusku vojsku da je poremetila rad GPS sustava tijekom vježbi, što je bio glavni razlog havarije.

Akcije ruske vojske na Arktiku su uzrokovale poremećaje na satelitskim navigacijskim sustavima GPS, što se dogodilo tijekom vježbi NATO pakta “Trident Juncture”, 13. studenog izvještava Today Online, citirajući Ministarstvo obrane Norveške.

“Norveško Ministarstvo obrane tvrdi da je ruska vojska na Arktiku poremetila GPS sustave tijekom nedavnih velikih NATO vježbi u Norveškoj. Ministarstvo je priopćilo da je norveško Ministarstvo vanjskih poslova prethodno raspravljalo o ovom problemu s ruskim vlastima”, navodi agencija.

Prema norveškim vlastima, “poremećaji” su zabilježeni od 16. listopada do 7. studenog, a posljedica su akcija ruske vojske u polarnoj regiji poluotoka Kola.

Međutim, Moskva odbacuje tvrdnje da su kvarovi GPS sustava doveli do sudara tankera “Sola TS” i norveške fregate “Helge Ingstad”.

Podsjetimo, NATO vježbe “Trident Juncture” su bile najveće vojne vježbe Sjevernoatlantskog saveza od kraja Hladnog rata, a održane su od 25. listopada do 7. studenog u Norveškoj. Vježbe su bile razvoj scenarija kolektivne obrane u slučajnu napada hipotetskog neprijatelja i uključivale su 50 000 vojnika i vojnu opremu svih 29 NATO saveznika, te partnera Švedske i Finske.

Finska se pridružuje optužbama Norveške

Danas je ruski veleposlanik u Finskoj, Pavel Kuznjecov, pozvan u finsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog navodnog incidenta s GPS sustavom tijekom vježbe Sjevernoatlantskog saveza “Trident Juncture”, citirajući finske medije navodi Interfax.

Susret u finskom Ministarstvu vanjskih poslova je zakazan za ponedjeljak. Finsko Ministarstvo vanjskih poslova je istaknulo kako smatra da su informacije Norveške o “poremećajima” sustava GPS “vjerodostojne”.

Kao što smo rekli uvodu, ranije je norveško Ministarstvo obrane navelo je da je ruska strana odgovorna za “poremećaje” sustava GPS tijekom NATO vježbi “Trident Juncture”.

Finski premijer Juha Sipilä je rekao kako  će se u zemlji provesti istraga o mogućoj “zlonamjernoj intervenciji Rusije”.

Što se zapravo dogodilo?

Fridtjof Nansen brod
FOTO: norveška fregata klase Fridtjof Nansen

Ruski novinari se šale da je nakon NATO vježbi “Trident Juncture” Skandinaviju pogodio “ukrajinski sindrom”. Naime, kako je moguće da Rusija poremeti ili ugasi signal brojnih satelita na tako ogromnom teritoriju nije razumno objašnjeno. Ali svatko u to vjeruje, čak i Finci. Ipak, to je Rusija, a ona može učiniti sve!

NATO je u scenariju ovih vježbi zapravo zamislio da se bori protiv Rusije i dogodilo mu se upravo ono što se dogodilo svim agresorima koji su napali Rusiju. Ukratko, to se dogodilo i ruski, kao i svi slavenski jezici, za ovaj incident ima mnogo slikovitiji opis, iako pristojnost u ovom slučaju nalaže autocenzuru.

Navodno, “zamračenje” sustava GPS i hrpa starog željeza postali su glavni rezultati NATO vježbi u Norveškoj, ali to nije sve.

Naime, u Norveškoj su prikupili čak 400 pritužbi na ponašanje stranih vojnika na javnim mjestima u blizini vrtića i igrališta. I to nije “Putinova propaganda”, već reportaža lista Daily Mail koji se poziva na norveške izvore..

“Moramo iza njih kupiti njihova go*na. Ovo je u doslovnom smislu s*anje”, rekla je časnica norveške vojske Marianne Bø na javnoj televiziji NRK.

Čini se da je, kada su saznali da se hipotetski idu “boriti” protiv Rusije, vojnike NATO pakta pogodila epidemija dijareje. Kako se nitko nije sjetio da svim vojnicima, kao svojevremeno tenkistima u Iraku, što je za posadu tenka u borbi možda i razumljivo, podijeli pakete pelena.

Dobro, ako vježbe “Trident Juncture” i nisu bile razočaravajuće, pogodilo ih je “ukrajinsko prokletstvo”. Samo ovdje nije bilo riječi o skakanju na Maidanu, nego o  uvježbavanja izravnog napada na bojnom polju.

Ako nije postoji šala, a zašto bi se Norvežani s tim šalili, vježbe su zemlji donijele više štete nego dobra. Uz žetvu savezničkog izmeta, koje je s ogorčenjem pojasnila Marianne Bø, ozbiljne štete su pretrpjeli norveški poljoprivrednici. Zabilježeno je 119 slučajeva u kojima taška mašinerija NATO pakta prelazila preko obrađene zemlje.

Helge Ingstad
FOTO: fregata Helge Ingstad

Jednom riječju, Norvežani su, blago rečeno, postali malo nervozni. Pogotovo jer su bili prisiljeni na ulogu “tamne strane. Naime, glumili su snage hipotetskog invazora. Kao što je bilo predviđeno planom vježbi, norveški vojnici su “izgubili bitku”. Norvežani su  bili malo razočarani. Izgubili su gradove, koji su ostali puni smeća, razorana su im polja gusjenicama vojne tehnike, a saveznici su ih na kraju prisilili da “izgube rat”.

Ukratko, samo ova kolektivna frustracija, koja je dosegla razinu histerije, može objasniti činjenicu da je norveška fregata nekako odlučila vratiti čast potomaka Vikinga i zabila se u tanker. I to grčki tanker, koji je 22 puta bio teži od fregate “Helge Ingstad”. Rezultat je bio predvidljiv.

Tako su vježbe završile, a najnovija fregata norveške mornarice “Helge Ingstad” se vraćala u bazu, kada je bila u blizini terminala Sture u Øygardenu, iako je išla vrlo sporo, bez obzira na sve sudarila se sa grdosijom od tankera “Sola TS” koji je prevozio koji je prevozio oko 625 tisuća tona nafte.

Naravno, tanker nije pretrpio nikakvu  štetu, a fregata je tako oštećena da je na kraju potonula. To je otprilike bio sudar između osobnog automobila i ogromnog kamiona punog tereta.

Apsurd u cijeloj situaciji je da je na norveškoj fregati bio instaliran američki sustav Aegis, najnapredniji detekcijski i upozoravajući sustav na svijetu. Ovaj je sustav s mnoštvom radara, senzora i lokatora trebao otkriti sve, od krstarećih projektila do podmornica.

Ali iz nekog razloga nije primijetio kako mu je točno na putu golemi tanker. Možda su sustav Aegis pokvarili nestašni norveški saveznici?

No, kasnije se ispostavilo da transponder na fregati, odnosno sustav za prepoznavanje “prijatelj-neprijatelj” nije radio. Zato tanker u mrklom mraku nije ni mogao “vidjeti” zalutalu fregatu koja je plovila na njegovom putu. Usput, čak i da je mogao, malo je vjerojatno da bi takav kolos pri velikoj brzini bio sposoban izbjeći vojni brod.

FOTO: ilustracija, sistem za ometanje GPS-a R-330Zh Zhitel

Dakle, imamo neispravan Aegis, isključen transponder, potpunu nepažnju i bezbrižnost norveških mornara i račun je plaćen potonućem fregate “Helge Ingstad”, koja je tako brzo tonula da je kapetan morao skrenuti brod na obalu, ali svejedno nije spasio fregatu.

“Helge Ingstad” je postala glavna i prilično velika žrtva vježbi “Trident Juncture”. Jedan moderni brod u norveškoj floti manje. Možda bi norveški mornari prije ovakvih vježbi ili stvarnih bitaka prvo trebali vježbati u bazenu bez vode i bez pravog oružja?

Međutim, što se događa. Norveško Ministarstvo obrane, ionako frustrirano svime što se događalo uz zemlji tijekom vježbi, pronašlo je način da nekako krivicu prebaci na Ruse.

Vježbe dostoje crne komedije su se pretvorile u diplomatski sukob s Moskvom, čija je vojska pogasila sustave GPS i uzrokovala sudar tankera “Sola TS” i fregate “Helge Ingstad”. Ova je optužba korisna i u propagandne svrhe, jer se njome zaboravljanju uništenje oranice i “mirisi” fekalija savezničkih vojnika po norveškim gradovima.

Ova komedija je morala imati nastavak. I kao u svim drugim slučajevima je za nesreću optužena Rusija. Ali kako je Rusija uspjela potopiti norvešku fregatu? Kako je svemoćni KGB pitomac Vladimir Putin uspio onesposobiti upravljanje i supermoderne sustave fregate “Helge Ingstad”? To nitko ne zna i za norveško Ministarstvo obrane je to vjerojatno “vojna tajna”. Možda je propaganda Kremlja izbezumila norveške mornare ili su prolili ruski votku po transponderu?  Kako? Nitko ne zna, ali Finci vjeruju svojoj braći po oružju Norvežanima i u ponedjeljak veleposlanik Pavel Kuznjecov u ponedjeljak mora “na raport” u Ministarstvo vanjskih poslova Finske u Helsinkiju.

Prema norveškim i finskim medijima ispada da je Rusija onesposobila GPS na čitavoj Skandinaviji. Kako je moguće ugasiti signal iz brojnih satelita na tako ogromnom teritoriju nitko ne može razumno i argumentirano objasniti. Ali svi u to vjeruju. Konačno, to je Rusija i ona može učiniti sve. Čini se da je ukrajinski sindrom, prema kojem je “Putin svemogući Bog”, došao i do Skandinavije.

To što norveški mornari s najsofisticiranijom vojnom opremom nisu vidjeli tanker nitko ne spominje. Baš kao što nitko ne spominje činjenicu da grčki tanker “Sola TS”, koji se zabio u bok norveške fregate “Helge Ingstad”, jednostavno nije mogao vidjeti prepreku, jer je ratni brod imao isključen transponder, što se vidi u podacima međunarodnog sustava automatske identifikacije brodova AIS.

Daily Mail / RusNext

Nakon neuspjelog spašavanja potpuno potonula norveška fregata “Helge Ingstad”

AegisHelge IngstadJuha SipiläNATOSola TSTrident Juncture
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cinik2
5 godine prije

Putin nije gledao gde pliva,
nesrećan slučaj.

giordano bruno
5 godine prije

Svedska ne ratuje 200 godina, pre toga je ratovala sa Rusijom. Norveskoj i Finskoj to nije dovoljan nauk.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Rusi su krivi sto su zivi, NATO papci neznaju voziti ni camac na vesla a kamo li fregatu.

davor
5 godine prije

Informacijsko ratovanje u punom zamahu. Ko bi rekao da su norvežani i finci tako marljivi đaci Chatham housea.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Da su im Rusi i naštimali GPS da su na tramvajskoj stanici u predgrađu Osla, trebali su samo pogledati kroz prozor……
Je, a tko danas gleda gdje hoda, a ne kroz prozor. Svi bleje u zaslone.

eu kolonija
5 godine prije

dobar je sustav aegis. ima dobru cijenu:)

ps. meeeeeeeeee (pozdrav za norveško vojno zapovjedništvo)

shumadinac
5 godine prije

“Akcije ruske vojske na Arktiku su uzrokovale poremećaje na satelitskim navigacijskim sustavima GPS, što se dogodilo tijekom vježbi NATO pakta “Trident Juncture”

Ako su Rusi ometali GPS (a mogli su – ako mogu da blokiraju ceo Blistok sa okolinom mogu i ovo) onda su im pružili još realnije borbrne uslove. Svaki pravi vojskovođa bi bio zahvalan za to ali ne i oni koji su izašli samo da bi uzeli debele dnevnice a pri tome pokazali i nesposobnost. A pošto su Rusi krivi za sve… (kako se ne setiše da ih okrive i za go.na koja su za njima ostala – za to su garantovano krivi ruski agenti sa ciljem da unesu razdor u redove saveznika ili su se uneredili od straha videći tako moćnog neprijatelja :)))))))

Email
5 godine prije

Nemojmo zaboraviti za kraj pomenuti patetično uzaludan pokušaj spašavanja (nasukavanja) fregate od strane Norveške – države koja slovi kao stručnjak u tom polju.
Stvarno ti Rusi……

Dusan
5 godine prije

Zaboravite Ruse I GPS. Gdje je bio kapetan,kormilar,osmatrac I druga posada da nisu vidjeli navigacijska svjetla tankera, ili im je Putin ta ista svjetla pogasio.

Tupko Glupko
5 godine prije

Ima ona poslovica “u strahu su velike oci”.
Vide i ono sto ne postoji.
U svakom slucaju, Norvezani rade Rusima odlicnu propagandu.
Koliko je ono njemackih tenkova bilo neispravno kada je NATO nedavno isto radio vojnu vjezbu u Europi simulirajuci rusku ugrozu?
Mozda netko nesto porucuje Amerima kroz ove incidente 😉

Mucke
5 godine prije

Navigacija bez pomoci GPS-a i drugih raznoraznih elektronickih naprava se odvijala normalno sve do 1990-ih godina .Onda su nastupili Play-Station i I-Phone lumeni i rezultat evo vidite.Norvezani imaju jako dobre pomorce,ali takvi ocito ne mogu do zapovjednih mjesta.Kao sto rekoh neki dan na istu temu, Negativna Selekcija!

Ante
5 godine prije

Sjećam se kada sam bio na odsluženju vojnog roka, zapovjednik je morao obavijestiti vojnike da ne glume super heroje. Jer ako se ozlijede neće se moći instantno izliječiti kao u video igrama. Ako nam je zapovjednik to morao reći, mogu pretpostaviti da je neki vojnik koji je igrao previše videoigara tražio da ga instantno izliječe od ozljeda. Tako su ovi potopili brod, jer generacija vojnika koja danas ide u vojsku zbog video igara misli da su svemoćni.

Email
5 godine prije

Svi nadziru jedan drugome vojne vježbe i to nije novost, problem je u tome što taj nadzor Ruse i njihovu tehniku ne ometa.

Sir Oliver
5 godine prije

Taj dan iz čista mira usred tuneka navigacija mi kaže da skrenem desno,Kako prije toga nisam pio nastavim ravno.
Posije nazovem Putina daga pitam sta radi on se izvinjava nije bilo namjenjeno tebi brate.

Zagor
5 godine prije

Mislim da bi bio red da im nametnu nekakve sankcije.

ribar
5 godine prije

https://dailystormer.name/norwegian-frigate-sunk-in-collision-with-oil-tanker-had-80-shieldmaiden-crew/
.
Ima tu bakica koja je bila kapetan fregate, od prošle godine članak.. kaže od 5 navigatora 4 su žene… vjerovatno su heklale tu noć..

cogo
5 godine prije

svako ko je plovijo zna da su to budalastine pa kako se plovilo nekada kad su bili samo radari i to slabi ,,izgleda da ti norvezani nisu imali na mostu nikoga ,pa jim je timun sam birao smjer ,,,i zasto ne bi i za tu frku bili krivi rusi ,,,pa treba se jih bati ,tako ce ici jos vise novaca za naoruzanje ,,samo da budale od naroda sve to placaju ,,

mars
5 godine prije

Nema šta, Rusi se naljutili samo zbog vježbice i pogasili sve satelite. Vrlo moćno, pa bi sad u NATO-u trebali razmisliti o povratku na već iskušane i dokazane modele navigacije. J*beš GPS, tu su kompas, busola, astrolab, sekstant, Sunce i zvjezda Sjevernjača koje Rusi ne mogu skinuti “s neba” niti ugasiti (a možda i to mogu), šestari, daljinomjeri, linijari i trokutovi – izgleda da im je to pouzdanije.

čitalac
5 godine prije

Cikus!
“Ludnica je kanda otključana, prover’te molim vas…”

ribar
5 godine prije

Ima razgovor na yt između fregate i tankera
Sad i sa eng.titlom.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=NYqGxbKF0AI

DAWOR
5 godine prije

MA DAJ BOŽE DA BI BILA ISTINA….TO BI ZNAČILO DA SU RUSI SVEMOČNI I SVEMOGUĆI….I SVIJET BI IMAO NADU U BOLJU BUDUĆNOST !!!!!!

Venom
5 godine prije

Kakve veze ima GPS sa vožnjom i sudarom fregate na moru ???

Tomica
5 godine prije

Koliko se sjećam, ne tako davno, se još jedan NATO brod zabio u tanker, a isto je bio opremljen sustavom AEGIS.
Ako je GPS toliko osjetljiv i nepouzdan, kojoj budali je palo na pamet da ga koristi u vojne svrhe?
Hoće li već jednom neko tražiti da se poslije ovakvih suludih izjava podastru čvrsti dokazi i detaljno objasni kako i šta se desilo?
Mogu da shvatim da se odgovorni za ovaj incident vade na Rusiju ali svi drugi su fakat glupani kad vjeruju u to.

Duki
5 godine prije

Tako je !! “Neprijateljski” teritorij treba razoriti Svim sredstvima ,pa makar i guzno-kliznim tromblonskim minama !Drug zastavnik !zadataki izvršen samo malo pakšu zebe !??
A “riđobradi”e nek mi objasne znaju li koja je sada godina ?Vježba završila 7.a oni se strmopizdili u tanker .8.11.??koja godina??
A onda šlag na torti -kojejakav trećerazredbi politikant “Rusi -Rusi su krivi !!mamicu im…..

Sunseeker
5 godine prije

Pa ovo je prica za djecu iz vrtica….I još kad se sjetim koliko takvih debila nam prodaju svaki dan takve glupe priče što u vladi i javnim ustanovama i jos jedu i piju na nas trošak… Užas

palermo
5 godine prije

Ali zio-naziji su postigli cilj – i “neutralnu” Finsku, a vjerojatno i Švedsku, su okrenuli protiv Rusije, kao i Ukrajinu. Bitno im je da su na granicma Rusije neprijateljski raspoložene države, mada ne i narodi, ali njih se ionako malo toga što pita.

Cvicoka
5 godine prije

Bura puse zatvara promet… Ovo je rusko maslo vjerojatno su upalili neke ventilatore…. Putine sram te bilo

Mat
5 godine prije

Postoji mogucnost da je aegis bio zarazen dijarejom.

Branko
5 godine prije

Kako bi rekli: Rđavom k…. i dlaka smeta.

from lupiga.com
5 godine prije

Slijedeći tekst je transkript stvarne radio konverzacije koja se desila u listopadu 1945. između broda SAD mornarice (koji se nalazio pored engleske obale) i britanskih vlasti. Transkript je objavilo britansko Ministarstvo obrane 10.10.’95. Komentar nije potreban. BRITANCI: Molim vas skrenite svoj kurs 15 stupnjeva južno da bi izbjegli sudar. AMERI: Savjetujemo vam da vi skrenete svoj kurs za 15 stupnjeva sjeverno da bi izbjegli sudar. BRITANCI: Negativno. Vi ćete morati skrenuti svoj kurs za 15 stupnjeva južno da izbjegnete sudar. AMERI: Ovdje kapetan US Navy broda. Ponovo vam kažem, skrenite SVOJ kurs. BRITANCI: Negativno. Ponovo kažem, morat ćete skrenuti svoj kurs. AMERI: OVO JE NOSAČ AVIONA USS LINCOLN, DRUGI NAJVEĆI BROD U ATLANTSKOJ FLOTI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA. SA NAMA SU TRI RAZARAČA, TRI KRSTARICE I BROJNI OSTALI POMOĆNI BRODOVI. ZAHTIJEVAM DA VI SKRENETE SVOJ KURS 15 STUPNJEVA SJEVERNO. TO ZNAČI 15 STUPNJEVA SJEVERNO, ILI ĆEMO PODUZETI KONTRAMJERE DA BI OSTVARILI… Čitaj više »

Moreno
5 godine prije

Bez obzira na GPS plotter, short range RADAR, AIS . . . sa tankera i sa VTS-a su priko VHF-a zvali fregatu za upozorit ih na ”collision course” još miljama prij sudara, u početku sa fregate se nisu javljali šta znači oni koji su bili u guardiju nisu bili na svome mistu ili nisu slušali VHF odnosno nisu radili svoj posal, a kad su se i javili ništa nisu razumili šta se događa, pa ni nakon šta ih je tanker probija ovi sa fregate nisu znali šta in se dogodilo . . . također postoji mogućnost da im je marine band u kojemu je VHF bija iz nekog razloga neko vrime ugašen jer vojni brodi imaju odvojenu radio komunikaciju na posebnim frekvencijama, ali to je malo vjerojatno jer je suludo plovit kroz gusti civilni promet bez marine banda . . . Norvežani su u prošlome stoljeću uz Engleze bili najbolji… Čitaj više »

Tvingo
5 godine prije

Iako sam ja uvek bio na ruskoj strani ja jih ovaj put stvarno ne razumijem,nekako su sada stvarno pretjerali,zar ne mogu bar jednom svoje rivale po oružju pustiti da u miru odrade svoj posao,kako bi se oni osječali da su premraženi usred zime na stranoj teritoriji pa da su zbog proljeva u govnima do vrata,a oni još da jim remete GPS uredžaje, drskost za osudu !!!!

mladen3x
5 godine prije

Bude te vježbe pokrila odšteta od potonuća,ne brinite,znaju Norvežani gdje i kako trošiti novac,nisu zabadava država s največim plačama u Europi.

krivA
5 godine prije

…a..ima li onaj nas “gosp. Sinkopa” alibi..?! Tko zna.., danas je sve moguce, pogotovo ako su dame bile na mostu”!

Tvrtko Maras
5 godine prije

Na novom brodu da sledeći puta starešina komanduje gledanje kroz prozor i zapažanje svetlosti na bele lađe u okolicu.

Brainstorm
5 godine prije

pricu nisu izmislili politicari ili propagandisti nego vojska. netko je kriv a kako to inace ide, krivnju se svaljuje na drugoga. netko bi morao u zatvor, netko smijenjen pa su izabrali radje medjunarodni incident nego steta sebi.

Mucke
5 godine prije

Ovdje nesto zestoko smrdi,preslusao sam snimku sa youtube koju je postavio @ribar i cijela konverzacija kopno-ratni brod-tanker se vodi na norveskom jeziku a tanker je grcki pod malteskom zastavom!Norvezani na grckom brodu pod malteskom zastavom?,nece moci.

Majk Majers
5 godine prije

Vrisnija mi je tv. J…š mi sve,Rusi su krivi

Arcibald Rajs
5 godine prije

Prdnuo Putin pa oduvao fregatu u tanker…Mislim da ce svako govno u koje ugaze pripisati ruskom anusu…

luni lunovic
5 godine prije

veoma jednostavan odgovor sve je to pod ugovorom i drogirano nije vazno cime vjerujte tim momcima rusi su zadja stvar na koju misle malo su se izbrukali ali to je to

jaZnamSve
5 godine prije

Ovaj tekst je vjerojatno prepisan sa nekog ruskog sajta, dakle budući sam sam direktno radio sa opremom mogu reči:
Da će AIS sustav indentificirati naziv broda te IMO broj i to je to, na nikakav način ne može utjecati na sudar.
Dalje, ARPA radarski sustav je taj koji je zakazo u ovom slučaju + časnik na straži koji je zapovijedao na mostu u trenutku havarije.
Budući da brodovi obično imaju X i S radare ,također govorimo o zatajenju oba radarska sustava u isto vrijeme, tako da se radi o sabotaži ili je ekipa na mostu bila mrtva pijana .

sale
5 godine prije

Unsynchronized gaynes….hladna noc,mrak,more sinje..ma ko bi se tu snasao

Štef
5 godine prije

Lavabo mi se zaštopao.
Opet rusi i njihove hakerije svega i svačega.

Vladimir
5 godine prije

Hahaha nedo bog da su zaista zaguzili sa Rusima

Minus Collector
5 godine prije

Možda je ovo djelo Hezbollaha. Oni su strašni borci.

Jovandic
5 godine prije

Skandinavci su vic vjezba natoa je jos veci vic bilo kakvo zajebavanje sa rusijom je suicid

m.ivanisevic
5 godine prije

Rusija im kriva što su se zabili u tanker koji ih je upozoravao da sudar. Koji idioti.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kako vojni brod može potonut od jednog udarca ? to je smeče po nato standardima…sjetimo se Bismarka cijela kraljevska flota ga je gađala danima da bi ga na kraju švabe sami potopili…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI