Nakon neuspjelog spašavanja potpuno potonula norveška fregata “Helge Ingstad”

Fridtjof Nansen brod
106 komentara

Zbog sudara s tankerom 8. studenog 2018. fregata norveške mornarice “Helge Ingstad” je dijelom potonula u blizini norveške obale.

Sedam osoba je u sudaru pretrpjelo lakše ozljede, a 137 ljudi je evakuirano s norveške fregate “Helge Ingstad”, jedne od pet iz flote vrijedne 2,5 milijarde dolara, koja se 8. studenog ujutro sudarila s tankerom “Sola TS” na terminalu Sture u Øygardenu u Norveškoj.

Norveška Obalna straža je rekla da je u fregatu počela prodirati voda i pokrenuta operacija evakuacije. Spasilački tim je pokušao vezati brod na obalu, ali je fregata svaki dan tonula sve dublje. Sada je sva polovica fregata potonula, a krmeni dio je gotovo potpuno otišao pod vodu.

VIDEO – Norveške fregate neposredno nakon sudara s tankerom 8. studenog

https://www.youtube.com/watch?v=yEx_tGaVd2I

Norveško Ministarstvo obrane i vlasti nisu poduzimali aktivne korake za spašavanje fregate te misle kako je jeftinije izgraditi novu. Vojska namjerava sklopiti ugovor s tvrtkom Boa Menagmentom za podizanje i transport fregate.

Fregati, koja se vraćala s velikih vojnih vježbi NATO pakta “Trident Juncture”, koje su održane u Norveškoj, u sudaru s tankerom je probijen trup i stručnjaci su predviđali kako, unatoč silnim naporima, neće uspjeti zaustaviti njezino potonuće.

“U vezi sudara između fregate “Helge Ingstad” i tankera “Sola TS” na terminalu Sture u Øygardenu će se postupno obustaviti sve operacije u Stureu”, izjavio je vlasnik terminala Equinor u Øygardenu.

Norveški mediji su jučer potvrdili kako je fregata potpuno potonula.

Brod je posve poplavljen 13. studenog oko 06:00 sati po lokalnom vremenu i iznad vode je ostala samo kupola s radarskim antenama. Zapovjedništvo norveške mornarice je najavio obustavu operacija za spašavanje fregate.

Norveško Ministarstvo obrane: “Krivi su Rusi”

Helge Ingstad
FOTO – 13. studenog je norveška fregata “Helge Ingstad” potpuno potonula

Dan prije je norveško Ministarstvo obrane je optužilo Rusiju za ometanje GPS sustava tijekom NATO vježbi “Trident Juncture” i nije priznalo nesposobnost i nemar svojih mornara i posade tankera “Sola TS”. Tako se i sudar fregate “Helge Ingstad” s tankerom također pokušava pripisati makinacijama Rusije, što je dobar izgovor kojim se pokušava izbjeći odgovornost i naknada štete.

Ironija sudbine – Umjesto “mogućih potonuća” iranskih tankera pod vodom je “Helge Ingstad”

Ironija sudbine je da je dan prije sudara tankera “Sola TS” i fregate “Helge Ingstad” u blizini norveške obale američki predstavnik  američkog State Departmenta za Iran, Brian Hook, upozorio na “moguća potonuća iranskih tankera” i da će za naknadu štete, ako dođe do takvog incidenta, biti odgovorne i zemlje koje kupuju iransku naftu.

“Te će zemlje biti odgovorne za moguće katastrofalne ekonomske i ekološke štete, čak i za gubitke pomorske industrije svih zemalja koje transport iranskih tankera ne smatraju legalnim. Iskreno se nadam da neće biti incidenata, ali su nesreće vrlo realna mogućnost, jer je to  povijest Irana”, 7. studenog je izjavio Brian Hook.

SAD upozoravaju na “vrlo visoki rizik potonuća iranskih tankera” –  Štetu će platiti i kupci

Brian HookgpsHelge IngstadNATOSola TSTrident Juncture
Pretplatiti se
Obavijesti o
106 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Karma, taman reče ovaj Hook kako će tonuti iranski tankeri, ali su za sve krivi – tko? – Naravno, Rusi.

Miki
5 godine prije

Baš dobro što postoje Rusi kao dežuran krivac. Evo malo sam gojazan sigurno su me Rusi udebljali.

Riddick
5 godine prije

E zezajte sad Kuznjecova …
Kuznjecov nema elemente “stealth” tehnologije i “Aegis” sistem kao Helga ali se ne slupa u tanker ili o obalu a plovi od 1985.
Niti znam 1 Ruski brod da je potopljen u miru ispravite me ako gresim.
Maler prati ovu vezbu od pocetka Holandjani zaboravili toplu odecu Ameri imali sudar , sleteo im i 1 Abrams s puta , inace bilo je citavih 17 tenkova na vezbi od 50 i nesto hiljada ljudi.

velebit
5 godine prije

“Sada je sva polovica fregata potonula, ”

Ako je ovo točno onda su koristili jeftine kineske materijale.

Undertaker
5 godine prije

Ako su Rusi to stvarno napravili… Svaka čast!

Dopizdilomi
5 godine prije

Šta bi tek bilo da ju je nešto “ozbiljno” pogodilo.

Trubadur
5 godine prije

Mah… I ova vježba je lepo pokazala, da je u praksi NATO tigar od papira i, da bi se sigurno raspao kot prvog pravog rata… Ili možda, tko misli, da bi neki Francuz ili Britanac otišao, da brani Litvanca ili Romuna od Rusa…. Pokazalo se opet, da i logistički, pa ni po opremi nisu u stanju, vodit neke ozbilnije pokrete, na nivoju armade, možda, čak ni na nivoju divizije….. A najsmiješnije mi je, da bi NATO, kao parirao Ruskoj mašineriji na Arktiku, kad ni u “tropskoj” Norveškoje, nije ni za što…

Stojzin
5 godine prije

I onda bi takvi jurišali na Rusiju??? Hahahah, sami sebe potopiše!

Zagor
5 godine prije

Neka ste napokon napisali članak o tome.
Zanimljivo je da je tih incidenata između ratnih brodova i tankera bilo nekoliko u zadnje 2 godine. I svaki put tanker preživi sa malim oštećenjima a ratni brod se jedva dovuče do luke ili kao u ovom slučaju, potone.
Postavlja se pitanje od čega su napravljeni ti brodovi?

Siniša
5 godine prije

Šta bi im Škval tek uradio!!??
Elem…jeli neko primjetio da su Huti razbili Saudijce?

Boris
5 godine prije

nato je za sve opasan

Bulog
5 godine prije

Ma tko može vidjeti neki tanker u luci. Ma mi smo vojni brod i mičite se s puta. Naš radar otkriva sve na udaljenosti od 100 km ali na manje od 1 km smo sljepi, a i tko bi s zapovjedmog mosta stalno zurio u more

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Mogu shvatiti sudar vozova ,aviona ….hebi ga i zadnja riječ tehnologije zakaže,ljudski faktor itd.ali sudari brodova da li u lukama ,tjesnacima ,kanalima ili na otvorenom moru su meni neshvatljivi.Pošto nisam po ovom pitanju neki znalac ,valda će se javiti neko ko više zna ?!

trumba
5 godine prije

Nevjerovatna je količina bahatosti i arogancije koja se laktovima nameće u fokus, da naprosto karmički završi na mjestu na kojem pripada – na dnu kao najobičniji talog govana!

Laki Topalović
5 godine prije

Kud plovi ovaj brod, kud ljude odnosi, i da li i’ko zna, sto more sprema. lalalalala 😛

Mucke
5 godine prije

Ukratko,brodovi stealth kategorije se rade od kompozitnih materijala,plasticoke,keramike i ponesto titana,te jako malo metalnih legura.Kad na ovo nadodas (netko je to gore vec primjetio u svom komentaru) par muskobanja i slicnih koji prije nisu mogli ni sanjati zapovjedno mjesto u vojsci + gomila elektronickih igracaka koje zamagljuju moc rasudjivanja ako se previse upotrebljavaju,onda dobijes ovog Helgeta.
Ukratko negativna selekcija.

shumadinac
5 godine prije

Po ko zna koji put postavljam link prema legendarnom fazonu ali svaki put je stari link skinut a novi je sve teže naći. Nije bitno koliko puta sam odgledao – uvek plačem od smeha :)))))

https://ar-my.org/watchvideo/%D9%81%D9%8A%D8%AF%D9%8A%D9%88-xkx0MxK-Yl4.html

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Fregata F-313 Helge Ingstad je četvrta od pet protupodmorničkih brodova iz klase Nansen. Gradilo ih je španjolsko brodogradilište Bazan, za 2.54 milijardi dolara. Od zavarenog čelika, dva nivoa, pet paluba, 13 vodonepropusnih odjeljaka. Dizajn trupa smanjena zamjetljivost, stabilnost, manevarbilnost, nosači trupa i propeleri dizajnirani za nisku hidrodinamičku buku. Upravo se vraćala sa NATO vježbe. Opremljena svim i svačim i sustavom zvanim ”mali Aegis”. Priče o GPS i ostalo su budalaštine. Norveške priobalne vode i fjordovi zahtjevni su za navigaciju i tu je zapovjedni most zakon. Kad se nešto dogodi, najtočnije su prve informacije, prije nego što to PR maheri uzmu pod svoje radi kontrole štete. Prve informacije u ovom slučaju su bile da je, inače mali malteški tanker, nekoliko puta upozorio fregatu, obzirom da je ona brža i okretljivija i da je dobio odgovor, da je sve pod kontrolom. Tko zna što u norveškoj kraljevskoj mornarici označava pojam under control.… Čitaj više »

ribar
5 godine prije

https://www.vgtv.no/video/167055?jwsource=twi
Radarski snimak i razgovor fregate sa tankerom. Posle sudara Kapetan mislim sa tankera 5:26 kaže ovom na fregati da proba da se smiri da drži stvar pod kontrolom 🙂 fregata i nezna gdje je kad su ih pitali. Odgovorio je osle ca 2.5 minuta.
Sudar je ca na 4 minuta. Tanker mu je rekao nekoliko puta da se skloni…

DAWOR
5 godine prije

E Vlado,Vlado….nestaško mali…samo da te se dočepam…dobit ćeš poguzi,znaš…….L OOOOO L

Moreno
5 godine prije

Fregata je sama po sebi nevidljiva, a ima bit kako su Rusi i tanker i remorker koji mu je asistira napravili nevidljivima i osim GPS-a ugasili im i radare i marine band 🙂

dalmata
5 godine prije

Sjor”M”,nasmijaliste me do suza.Svaka Vam cast.Komentae vridniji od cile NATO flote.Zivili

Ime amatera
5 godine prije

Da nije naletio na tuljana?

zgvaca
5 godine prije

Vi Rusophili nerazumite prednosti NATOvih oruzja iako ih pred vlastitim ocima vidite. Logicno pise da je citav brod potonia osim kupole sa radarskim antenama. Zar nevidite da je to svrha ovog broda. Za smanjiti osjetljivost na radarski odraz norvezani potope citav brod i onda gledaju gdje Rusi voze. Dok Rusi misle da to par Norvezana lovi lignje u nekom camcu. perfektna kamuflaza.

Ivo
5 godine prije

ahahaaa…,pijani ameri, rekao bi naš burt.

Zadranin
5 godine prije

Tanker bit će napravljen od “ruskog željeza”.. ?

I potone Helga.. na kraju se čulo: Pljuc!

krivA
5 godine prije

…kad ovako takticki znalacko i lukavo potapaju svoje brodove, zbunjujuci protivnika i saveznike.., ma strah me i pomislit sto bi se dogodilo sa Ruskim plovilima. Dobro je je Moskva izdala urgentnu naredbu o neisplovljavanju svojih brodova iz sigurnosnih razloga. Pojedinosti nisu poznate..!!!

Bart
5 godine prije

Ovaj brod i cijela serija tih brodova je pretplacena s obzirom na malu vatrenu moc u usporedbi sa USA Arleigh Burke klasom. Ovaj brod je kostao 400 mil. EUR. Na ovome linku imate komunakciju izmedju ratnog broda i tankera (https://www.vgtv.no/video/167055/hoer-samtalen-mellom-skipene). Posto je sve na norveskom ukratko da prevedem tanker je rekao ratnom brodu da se makne sa kursa jer ce se sudariti. Na mostu ratnog broda uopce ne kuze sto ovaj na tankeru govori. Razgovor izmedju ratnog broda, tankera i lucke uprave traje 15min. Uglavnom tanker ih je cijelo vrijeme upozorava da se maknu jer tankeru treba min 10min da promijeni kurs. 1min prije sudara tanker je obavijestio lucku upravu da ce se sudariti sa ratnim brodom. 15sec nakon sto su se sudarili osoba na tankeru je obavijestila lucku upravu onako mrtav hladan da su se sudarili. Tanker je izasao iz luke uz pomoc remorkera (standardna procedura). Damage control na… Čitaj više »

cogo
5 godine prije

tako i treba sa svim njhovim brodicama ,,neka se same potope od straha do rusa ,,dovoljno jim je samo rjec RUSI pa su gotovi ,,jaka mornarica ,,

Mucke
5 godine prije

He he,u ovoj prici tanker se razgoropadio i potopio ratni brod,hebo te B.N. u ..pak

Fatih
5 godine prije

DOSLO DO SUDARA ZBOG OMETANJA GPS OD STRANE RUSA.
A STACE SE TEK DESAVATI KAD RUSI ODLUCE TOTALNO UGASIT GPS??
GLONAS JE TITO!!!

Ante
5 godine prije

Čitamo sam o ovome u stranim medijima, kažu da su norvežani kupili pet tih fregata, ali da imaju osoblja samo za dvije fregate. Ako nemaju osoblja, onda ni ovi vojnici vjerojatno nisu imali dobru dobru obuku zbog nedostatka novca. Znači sve se svodi na to da norvežani pokušavaju zataškati koliko je loše stanje u njihovoj vojsci. Onaj koji je odlučio da se kupi kupio pet tih fregata morao bi odgovarati na sudu jer su znali da nemaju osoblja i da će imati manjak novca za obuku.

nime
5 godine prije

pročitat članak na croative o norveškoj od neki dan (rubrika društvo.)
puno se da iščitat.

jupiter
5 godine prije

hahaha….nisam od muke ni procitao clanak…ali jesam komentare hahaha…pa najbolji scenario sa filmsku komediju se moze napraviti… u stl beni hila-a….bravo momci….i cure naravno

Sergey2798
3 godine prije

Трнаспортная компания Азия Трейдинг организует доставку контейнерных и сборных грузов под ключ из стран Азии с последующим таможенным оформлением во Владивостоке

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI