Putinovo upozorenje usijanim glavama u Washingtonu i infantilnoj Europi

Vladimir Putin - Inauguracijski govor 1
113 komentara

Vladimir Putin se jučer 15. put obratio Saveznoj skupštini. U godišnjem obraćanju je predsjednik Rusije posebnu pozornost posvetio zadaćama za spašavanje ruskog naroda i pružanju podrške obiteljima. Kao mjera usmjerena na poboljšanje dobrobiti građana, Putin je predložio smanjenje stope na hipoteke od 9%, a u budućnosti do 8%. Rekao je da velike obitelji treba osloboditi od poreza na nekretnine do 600 četvornih metara. Za inozemnu javnost je posebno važan bio komentar o jednostranom povlačenju Sjedinjenih Država iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), ali i o drugim važnim vanjskopolitičkim pitanjima.

“Odgovor će uvijek biti učinkovit i djelotvoran”

Putin je upozorio Zapad na razmještanje američkih projektila u Europi, što su zapadni mediji protumačili kao “prijetnju”.

U slučaju da Sjedinjene Države rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u Europi, Rusija će poduzeti recipročne i asimetrične mjere, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini.

Prema njegovim riječima, Moskva će biti prisiljena rasporediti oružje koje se može koristiti ne samo protiv teritorija na kojima se nalaze projektili, nego i protiv centara za donošenje odluka, uključujući one u Sjedinjenim Državama. Kako je naglasio ruski predsjednik, zahvaljujući hipersoničnom oružju Rusija ima dovoljno mogućnosti da pouzdano jamči vlastitu sigurnost. Stručnjaci vjeruju da su ove riječi Putina primarno namijenjene Sjedinjenim Državama, koje su jednostrano odbile provoditi Ugovor o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa. Analitičari su uvjereni da je poboljšanje raketnog potencijala Ruske Federacije jedini mogući način da se ohlade usijane glave u Washingtonu.

“Reći ću danas, izravno i otvoreno, da nam nitko kasnije ništa ne bi mogao zamjeriti, tako da će svima unaprijed biti jasno što ovdje govorimo. Rusija će biti prisiljena stvarati i primjenjivati vrste oružja koja se mogu koristiti ne samo na ona područja iz kojih će dolaziti neposredne prijetnje, već i ona u kojima su centri za donošenje odluka o korištenju raketnih sustava kojima nam se prijeti”, naglasio je Putin.

Poruka “zapadnim partnerima”

Rakete SAD

Putin je rekao da Sjedinjene Države ni ne poriču da raskid Ugovora INF mogu upotrijebiti za prijenos ranije zabranjenog oružja na europski kontinent. Prema Putinu, tada bi vrijeme leta nekih američkih projektila do Moskve bio oko 10 do 12 minuta.

Ruski lider je podsjetio da je sustav “Aegis Ashore”, čija je središnja komponenta lanser Mk 41, sposoban lansirati projektile “Tomahawk”, već raspoređen u Rumunjskoj u Deveselu. Sličan kompleks se dovršava u Poljskoj u Redzikowu. Putin je također podsjetio da su SAD ranije počele s razvojem i korištenjem raketa srednjeg dometa, ali su im dale lažno ime “ciljne rakete” za potrebe proturaketne obrane.

“Što želim ovdje dodati? Američke kolege su uz pomoć globalne proturaketne obrane već pokušale steći apsolutnu vojnu superiornost. Potrebno je da se ostave takvih iluzija. Odgovor s naše strane uvijek će biti učinkovit i djelotvoran. Rusija nikome ne prijeti. Sva naša djelovanja u području sigurnosti isključivo su recipročna, a time i obrambena”, rekao je Putin.

Kao što je objasnio ruski čelnik, Moskva nije zainteresirana za sukob s globalnom silom kao što su Sjedinjene Američke Države. Istovremeno, Putin je izjavio da “da se čini da ruski partneri ne primjećuju kako i kojim tempom se svijet mijenja i kamo ide”.

U komentaru za kanal RT, predsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije, Konstantin Kosačev, nazvao je moguće mjere koje je predsjednik izrazio “reakcijom na politiku protivnika”.

Deveselo rumunija nato baza
FOTO: domet projektila iz baze Deveselo, Rumunija

Senator je naglasio kako je ključni cilj Rusije očuvanje strateške ravnoteže koju Sjedinjene Države pokušavaju poremetiti svojim izlaskom iz Ugovora INF.

“Ljudi koji vole predstavljati Rusiju kao agresivnu zemlju će, naravno, izrezati određene dijelove govora predsjednika i usredotočit će pozornost publike isključivo na njih. Ali glavna poruka, glavna ideja Putinovog govora je nedopustivost poduzimanja unilateralnih koraka koji nekome stvaraju dodatne probleme”, naglasio je Kosačev.

Predsjednik Odbora za politiku informiranja Aleksej Puškov je u intervjuu za RT rekao da je u svom govoru ruski predsjednik pozvao europske sile da razmisle o posljedicama povlačenja Washingtona iz Ugovora INF, podsjećajući da je Europski parlament za kršenje ovog sporazuma optužio Rusiju.

“U europskim vladama prevladava mišljenje da Rusija mora platiti za kršenje sporazuma i da se stoga na nju mora vršiti pritisak. Nisam jako optimističan što su Europljani odlučili promijeniti svoj put, ali je Putin jasno stavio do znanja da smo zainteresirani za poboljšanje odnosa“, istaknuo je Aleksej Puškov.

Senator vjeruje da je ruski predsjednik poslao signal svima, uključujući i SAD, o uzaludnosti pokušaja da se vojnim mjerama promijeni politika Moskve. Puškov očekuje da će u Washingtonu čuti riječi Vladimira Putina.

“Sarmat”, “Avangard”, “Kinžal” i “Cirkon”

RS-28 - Sarmat
FOTO: RS-28 – Sarmat

Tijekom svog govora je Vladimir Putin izjavio kako Rusija ima sve sposobnosti za asimetričan odgovor na vojne prijetnje. Rekao je da Obrambeni kompleks Ruske Federacije “ritmički” nastavlja raditi na najnovijim sustavima oružja, a Ministarstvo obrane radi na njihovom razvoju u vojsci. Riječ je o oružju čije je karakteristike predsjednik Rusije objavio u prethodnom obraćanju Saveznoj skupštini.

Ruski čelnik je podsjetio da domaća poduzeća masovno proizvode hipersonične sustave Avangard, koje će 2019. dobiti prva pukovnija Strateških raketnih snaga. Znanstvenici i vojnici potvrđuju “neviđenu moć” interkontinentalnog balističkog projektila RS-28 “Sarmat”. Prema Ministarstvu obrane Ruske Federacije, ovaj sustav je prošao lansirne testove.

Prema Putinu, razvoj nuklearnih podvodnih bespilotnih plovila “Posejdon” dobro napreduje. U proljeće 2019. će ruska mornarica dobiti prvu podmornicu u čijem će arsenalu biti jedinstveni uređaj s brzinom kretanja pod vodom od oko 200 km/h. Do danas je Rusija uspješno dovršila testiranja “Posejdona”.

Laserski sustavi “Peresvet” i zrakoplovni kompleksi s hipersoničnim projektilima “Kinžal” su eksperimentalnoj borbenoj dužnosti potvrdili svoje jedinstvene karakteristike, a osoblje je steklo iskustvo u rukovanju ovim oružjima.

U prosincu ove godine će svi “Peresveti” koji su dodijeljeni oružanim snagama preuzet borbenu dužnost.

Peresvet laser
FOTO: laser Peresvet

“Nastavit će se i rad na proširenju modernizacije zrakoplova MiG-31 opremljenih projektilima “Kinžal”, dodao je Putin.

Na središnjem testnom mjestu u Novoj Zemlji je uspješno testiran nevjerojatni krstareći projektil “Burevestnik”, opremljen “kompaktnom nuklearnom elektranom ogromne snage”.

Osim toga, Putin je izrazio uvjerenje da će razvoj hipersonične rakete Cirkon, koja je sposobna pogoditi pomorske i kopnene ciljeve, biti pravovremeno dovršena. Brzina rakete je preko 9000 km/h, a raspon uništenja više od tisuću kilometara. To oružje bit će isporučeno brodovima i podmornicama koje su već prilagođene za uporabu projektila “Kalibar”.

“S tim u vezi, želim naglasiti da će se, kako bi se zaštitili nacionalni interesi Rusije dvije ili tri godine ranije od vremenskog okvira utvrđenog državnim programom naoružanja, sedam novih višenamjenskih podmornica predati ruskoj mornarici, dok će u bliskoj budućnosti bit će porinuto pet površinskih brodova. Još 16 brodova ove klase bit će uvedeno u mornaricu do 2027. godine”, rekao je Putin.

Napad jedne NATO zemlje na Rusiju je kolektivna odgovornost svih

Podvodno rusko oružje

Vojni stručnjaci su za RT rekli kako vjeruju da će Rusija, ako bude potrebno, izgradnjom arsenala hipersoničnih oružja pružiti asimetričan odgovor Sjedinjenim Državama.

Prema analitičarima, ako se američke rakete razmjeste u Europi, Rusija će na zapadnim granicama rasporediti kopnene verzije “Kalibra” i “Cirkona”.

“Ruski projektili kratkog i srednjeg dometa bit će usmjereni na NATO baze u Europi, a Strateške snage bit će usmjerene na objekte u Sjedinjenim Državama u kojima se donose političke odluke o raspoređivanju i uporabi ranije zabranjenog oružja”, izjavio je vojni stručnjak Dmitrij Drozdenko.

“Takva je mjera apsolutno primjerena. To je u stvari jedini način da se ohlade usijane glave u Washingtonu i otrijezne infantilni europski političari“, dodao je.

Vojni stručnjak Jurij Knutov je sličnog stava. On ne sumnja da je upozorenje koje je Putin poslao Zapadu bilo oštro. Ipak, analitičar se nada da će se moći obuzdati utrka u naoružanju i upozoriti Sjedinjene Države i NATO na njihove agresivne akcije protiv Ruske Federacije.

“Da, predsjednikova izjava je dovoljno čvrsta, ali NATO mora shvatiti da će lansiranje projektila s teritorija barem jednog člana saveza u Moskvi biti shvaćeno kao kolektivni napad cijelog bloka na Rusku Federaciju. Kolektivni napad podrazumijeva i kolektivnu odgovornost. Stoga će odmazda za agresiju na našu zemlju biti neizbježna, i za Europu i za Sjedinjene Države”, objasnio je Knutov.

Stručnjaci su uvjereni da su se posljednjih godina ruske tehnološke mogućnosti znatno povećale. Domaći inženjeri su prvi u svijetu izradili serijske hipersonične sustave kao što su “Avangard” i “Kinžal”, neograničeni krstareći projektil “Burevestnik” i nuklearnu podmornicu “Posejdon”.

Hipersonično oružje je neranjivo, jer može manevrirati brzinom nedostupnom za presretanje bilo kojim sustavom protuzračne obrane narednih desetljeća. Na Zapadu se najnovije rusko oružje smatra se dokazom agresije. Međutim, u sadašnjem okruženju, mogućnost zajamčenog uništenja neprijateljskih snaga je najučinkovitiji način da se osigura sigurnost Rusije. Na kraju, Zapad ne ostavlja našoj zemlji nikakav drugi izbor”, sažeo je Dmitrij Drozdenko.

Rusija će biti suverena ili je neće biti

Parada pobjede T-14 Armata
FOTO: T-14 Armata

Vladimir Putin je rekao da Rusija neće prva razmjestiti projektile u Europi, ali da će, ako SAD to učine, Moskva to shvatiti kao prijetnju.

Komentirajući istupanje Sjedinjenih Država iz Ugovora INF, Putin je rekao da su od trenutka potpisivanja tog dokumenta do danas mnoge zemlje radile na razvoju takvog naoružanja, dok SAD i Rusija nisu.

Prema njegovim riječima, Amerika je trebalo to reći, a ne da izmišlja kojekakve razloge da jednostrano raskine INF.

“Rusija je bila i bit će suverena zemlja, ona će takva biti ili je neće biti uopće. Rusija ne može biti država ako nije suverena. Neke zemlje to mogu, ali Rusija ne”, istakao je ruski predsjednik.

AegisNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
5 godine prije

Sad sam pogledao cijeli govor Putina. On je 98% vremena proveo govoreći o napretku i poboljšanju života običnih ljudi, zdrastvo, školstvo, stanogradnja, krediti, enegretika, cestogradnja, opći napredak. Predsjednik kojeg svaka zemlja samo može poželjet. O čemu, sa druge strane kugle Trump priča? Prijeti i uvodi sankcije. Arogantni militantni bogataš koji štiti bogate. Koliko je čovjek koji u USA zarađuje 12.000.000 $ na sat, Jeff Besos, platio poreza za 2018? 0 $ (!!!!!!!) USA je zastranila, otima prvo od svojih građana, pa onda od cijele kugle, prijeti Rusiji i Kini, prijeti Venecueli, Gvatemali i Kubi. Prijeti EU. Putin je rekao kako su USA naveli lažne razloge za izlazak iz INF, brojali su kilometre ruskih raketa, nakon što su već postavili zabranjene sisteme u Rumunjskoj. Putin ih je podsjetio na već operativan Avangard. Rekao je “Neka sad broje kilometre”. Putin će opravdano zaoštriti retoriku, proporcionalno uvoditi mjere, koje će, u konačnici, sve… Čitaj više »

Šok
5 godine prije

da bi bio suveren moraš imati suverenu centralnu banku
tko je vlasnik centralnih banaka taj je vlasnik zemlje

Mat
5 godine prije

Neznam sta se ima komentarisati,sve je……cisto,jasno I precizno.

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Naravno, vazno je ne ciniti nista jednostrano. Zato Kina i Rusija pretendiraju na, i grabe, teritorij od susjeda na sve strane. Branjenje vlastitih granica gdje god se one nasle sutradan.

nonwo
5 godine prije

Nadam se da Putin cita Logicno.Ako zagusti,tko je za nato nek stane uz politicare,lokacija je poznata,nas ostale nek zaobidju…Mi s time veze nemamo.

Pero
5 godine prije

“nego i protiv centara za donošenje odluka, uključujući one u Sjedinjenim Državama.” – dakle sve je jasno. SAD nije taj koji vuce konce…

shumadinac
5 godine prije

SAD neće odustati od naoružavanja raketnih štitova i neprestano će tvrditi da su oni isključivo odbrambeno oružje. Kao što je Putin rekao Rusi će biti prinuđeni da postave rakete na zapadnim granicama. Vašington “živi za taj momenat”, kreće sa dovoženjem ogromnih količina oružja i velikim brojem vojnika na “istočnu granicu” – opet “u svrhu odbrane”. Rusi naravno moraju da odgovore… Kako se to zove? Bez obzira na većinsko mišljenje ovde, Ameri (ni političari ni vojska) nisu ludi. Znaju oni odlično šta i koliko smeju. Zašto bi uopšte vodili ratove koje ne mogu pobediti, sasvim im je dovoljno da vojno u prvom momentu a onda i ekonomski kolonizuju svoju “interesnu sferu”. Tramp je već pokazao kakvu ljubav oseća prema “saveznicima”. Svet se radikalno menja, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi, Zapamtite moje reči: GVOZDENA ZAVESA SE PONOVO DIŽE ALI ĆE OVAJ PUT BUNKERI I ELEKTRIČNA OGRADA BITI… Čitaj više »

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Sve vise izgleda da ce trebati preseliti u Rusiju, jer ovi ludjaci u Evropi vode samo u zlo da nemoze gore.

NSU
5 godine prije

Krstičeviću, čitaš li ti ovo?

Siniša
5 godine prije

Žalosno šta rade Pravoslavne zemlje.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Rusi-ja ima problem s zapadom vec 1.ooo godina maltene od kako postoji…i naravno uvijek je s zapada k Rusiji dolazilo zlo a rijetko kada nesto normalno i dobro.Prvo i najvaznije je to u razliku na pogled na svijet ….Rusi-ja ima bozanski pogled na svijet a zapadnjaci pragmatizam i interes. Rus obicni tesko moze da jede a da gladnom covjeku koji ga gleda ne ponudi svoj obrok….zapadnjacima je normalno da jede i uz gomilu hrane bezbrizno gleda kako okolo njega drugi gladni umiru.Zapadnjacima je sasvim normalno da i otimaju sirotinji,ubijaju sirotinju …samo da prokleti zapadnjak ima sto vise… Eto to je ta razlika.Ali snaga nije u sili vec u pravdi…naravno da ako iko na ovoj Zemlji zna sta su zapadnjaci to Rusi najbolje znaju…zbog stravicnih agresija tokom 1000 g. koje su dolazile s zapada na Ruse i stravicnih bezbrojnih miliona ryskih zrtava polozenih za slobodu ruskog pa i drugih naroda. Neka… Čitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

SAD se uzda u svoju geografsku odvojenost oceanima, a time i zaštićenost svog teritorija od ratnih operacija. S pravom. Dovoljno dugo, da su se uljuljkali u svoju nedodirljivost. Pa su ratove projicirali po ostatku svijeta. I svoju vojnu silu su razvijali samo u ofenzivnom stilu. A onda su odjednom shvatili da im Rusi govore: ”Defence, defence”. ”Obranu dečki, igrajte obranu.” Ono što je do sad bila njihova prednost, sada postaje njihova slabost. Nuklearne supersile imaju tzv. nuklearnu trijadu. Interkontinentalne rakete kopnenog baziranja, strateške bombardere i podmornice. Podmornice su tu najopasnije. i najteže ih je neutralizirati. Na brodu Amerika, koji se sve više pretvara u umobolnicu, pacijenti sjede u upravi. I nadzornom odboru.. Uvjereni da će se u slučaju nukleranog holokausta sakriti u rupe u planinama, pripremljenim da sačuvaju njihove ”elitne guzice”. I da će od cijele civilizacije, oni preostati. Valjda za sjeme. Drugi, dovoljno bogati, kupuju posjede i prave skloništa… Čitaj više »

ad astra
5 godine prije

Čovjek koji prijeti, a svjestan je da neće ili ne može ostvariti svoju prijetnju, pokazuje svoju slabost.

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Nije govor ni za njih, ni za “partnere”, nego za domacu potrosnju kako bi Rusi zaboravili sav napredak koji je saglediv u njihovim zivotima. A ne skodi ni da podigne entuzijazam i jos ponekom priljepku vani, koji bi htio biti foteljski revolucionar jer mu banalnost obicnog zivota nije po ukusu a voditi bitku za boljitak vlastite okoline je ipak malo previse naporno.

deki
5 godine prije

Nikada, ali nikada do sada nije se cula ovako ostra reakcija od Putina. Ako im ovo ne bude lekcija koja treba da ih opameti i opomene onda stvarno vise ne znam sta bi vise trebalo da se cuje od Rusije. Izvlaci se jedan zakljucak da Rusija ima sigurno jos neko opasno oruzje koje drze u tajnosti i da to oruzje spava negde veoma blizu americke teritorije. Uh uvek je vrlo tesko predvideti potez ludaka ili neke ludilom bolesne i neuracunljive osobe a bas takva je Amerika postala. U svakom slucaju lepo je sto postoji jedna takva zemlja kao Rusija koja ce do zadnje kapi krvi braniti svoje granice,svoj narod ,svoju teritoriju i sve svoje resurse i kapa dole sta je Putin napravio od zemlje koja je bukvalno bila na kolenima. Prosle sedmice sam gledao jednu dokumentarnu emisiju na jednom stranom tv programu u kome su prikazane neke vojne fabrike i… Čitaj više »

Miki maus
5 godine prije

Ovaj dio govora, daleko najmanji dio, upucen je US vazalima, da ih malo prodrma, Rusija i US i tako manje- vise znaju sve jedna o drugoj. Blebletanje US generala i verbalne prijetnje Rusiji sluze da se ohrabre vazali ( EU zemlje, prije svega), a ne da se Rusiji prijete. Nisam dobio dojam da ih se Rusi imalo boje, cak ni da ih dozivljavaju posebno. U zadnje vrijeme im se manje-vise smiju i podjebavaju, Lavrov pogotovo!

Šule
5 godine prije

Putin diktator može samo prijetit jer mu je popularnost jako pala u Rusiji-ako USA odluči brzo će kao Staljin ,Jeljcin i ostali biti maknut sa državničkih funkcija.Narod gladuje a on se folira među tajkunima iz privatizacije.Jedini saveznik mu je raspala Sirija i korumpirana Venecuela.

Šule
5 godine prije

To je istina..ali na pogrešnom si mjestu…sve Jugosloveni,komunisti,ateisti itd…

Šule
5 godine prije

Nuklearni rat neće biti,,Dakle što može biti?Ograničeni rat bilo gdje u svijetu,a Rusija nije spremna da pošalje bilo gdje vojsku ili čak da organizira invaziju na drugom kraju svijeta.Jedva su u Siriju dogurali 20 aviona i nešto tehnike makar im je to prijateljska zemlja i imaju tamo bazu.a kako bi tek na neprijateljski teritorij,pod napadima ozbiljne vojske a ne gologuzana iz ISILA.Amerika je sila za Rusiju.Ovo su prijetnje i upozorenja za domaću publiku u kazalištu koja se sve češće pita čemu služe intervencije u kojima im obaraju avione,ubijaju pilote bombarduju baze u Siriji.

davor
5 godine prije

Bogu hvala da je u Ruskoj vlasti Putin a ne neka usijana glava. Inače bi neki egomanijak već progutao neku od bezbroj zapadnih ratnohuškačkih udica i provokacija.

Ime imena
5 godine prije

Rusi mogu biti preponosni na ovoga presjednika. Podigao je zemlju ogromnu iz pepela pijanstva i votke. Gledajuci ga i slusajuci njegove rijeci moze se reci da se radi o vrlo inteligentnom,racionalnom i kulturnom covjeku. Covjek samo cuva svoje rusko od hijena koje tumaraju svijetom i grizu gdje mogu.
Davno bi Kim raketman popricao sa ovim napaljenim amero generalcicima. Zato ga i ne diraju vise.
Od Kennedya ameriku vode bankstersi i kamatari. Steta bila je to obecana zemlja.
Vratimo se diplomaciji,postivanju i miru trumpeto. Obicni ljudi planete citaju internet i istina je tamo negdje.

marko
4 godine prije

DA SKRATIMO PRICU EU KAUBOJIMA USA KAUBOJIMA VATIKANSKIM BANDITIMA STO ZELE UNISTITI PRAVOSLAVLJE PUTIN JE REKAO AKO PREVEDEMO MI SAD IMAMO RAKETE KOJE I KAD SU 50 TONA LETE I PREKO 30 MAHA POSEJDON TORPEDOM KOJI IDE 10 000 KM I MOZEMO UNISTITI CELI ZAPAD I USA KRATKO S 10 000 KM 14 MINUTA S PODMORNICA S 100 KM ZA 3 MINUTE ILI 9 MINUTA NA 6000 KM DUBINE VI NAMA NE MOZETE APSOLUTNO NISTA JER VASE RAKETE LETE 13 MAHA I SVE NAS STITI TROSLOJNI STIT I MOZE UNISTITI JER SU BRZE I DO PREK O 17 MAHA OD VASIH.DRUGIM RECIMA GAME IS OVER KAUBOJI SVETOM SADA ISKLJUCIV O VLADA PUTIN I RUSIJA VI SVI VATIKAN EU I USA GLEDAJTE M U U DUPE I MOLITE BOGA DA NIJE LOSE RASPOLOZEN U SUPROTNOM ODE SVIH 700 MILIONA ZAPADNAJAKA ZAUVEK U PRAH

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI