Ruski hipersonični projektil Cirkon „dokazuje svoje jedinstvene kvalitete“ kako se mornarički testovi privode kraju

Cirkon testiran na brodu Admiral Gorskov
102 komentara

Testovi ruske brodske rakete Cirkon – jednog od nekoliko hipersoničnih oružja koje je uvela vojska ove zemlje – uspješno se privode kraju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nedavna proba, koja je izvedena na brodu “Admiral Gorškov”, “potvrdila je jedinstvene taktičke i tehničke karakteristike ove rakete, kao i njenu sposobnost da putuje hipersoničnom brzinom”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Cirkon će moći da dostigne brzinu do 9 Mahova, devet puta brže od brzine zvuka. Imat će operativni domet od 1.000 km, sposobnost da pogodi i vodene i kopnene ciljeve. Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Cirkon biti postavljen na nuklearnim podmornicama i na površinskim brodovima, ali postoje takođe planovi za razvoj kopnene verzije oružja.

Testiranja Cirkona započela su krajem prošle godine, a zamjenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko rekao je da se očekuje da će raketa biti stavljena u funkciju nekad u 2021. ili 2022. godini.

Rusija je očigledno postala prva nacija koja je uvela hipersonično oružje nakon predstavljanja vozila Avangard glide u decembru 2019. godine.

Pored Avangarda i Cirkona, ambiciozni hipersonični program zemlje uključuje i krstareću raketu Kindžal (bodež). Trenutno je takođe podvrgnuta testovima, ali je već prikazana javnosti tokom parada Dana pobjede na Crvenom trgu tokom posljednjih nekoliko godina.

„Čitav svijet, uključujući Kineske i američke velesile, juri Rusiju kada je u pitanju hiperzvučna vojna tehnologija“, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. “Ali kada oni konačno dobiju ove vrste oružja, mi ćemo imati sredstva za borbu protiv njih“, rekao je.

Cirkonhipersonično oružjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
102 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Pa to je brže od mitraljeza ?
Predajem se !

Komentator
3 godine prije

Ništa novog, samo ponavljanje več napisanog, unedogled!!

Z.A.
3 godine prije

Rusi iako nisu vise druga sila na morima jer im je to drugo mjesto preuzela Kina , Rusija sa novim naoruzanjem tipa Cikron i Posejdon u naoruznju svojih pomorskih snaga preuzima primat na moru iako ima brojcano slabiju flotu u odnosu na SAD i Kinu i raspolazu ogranicenim brojem modernijih plovila pogotovo kad su u pitanju plovila tipa razaraca .U periodu od najmanje 10 godina sve pomorske sile bice u zaostatku za Rusijom , mada je jos uvijek pomorski lider na svjetskom nivou SAD ipak postoji lider u sjeni kojeg ce svi izbjegavati da nebi doslo do konfrotacije radi posjedovanja novog oruzija kojeg za sada imaju samo rusi i iz tog razloga i veliku prednost u slucajevima konfrotacije sa potencijalnim protivnicima . Rusija sa novim tipom raketa Cikron kojim ce naoruzati svoje fregate , krstarice a i jedan dio korveta nece imati za sada podredjen polozaj kad je u pitanju… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Zircon je zaista fantastična raketa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI