fbpx

Idlib: T-90 i Su-57 podržavaju sirijsku vojsku u kopnenom napadu

T-90 Tenk sirija idlib

Sirijska vojska je pojačala napade na južnom dijelu fronta „islamističkog rezervata“ u zoni deeskalacije Idlib. U bitku su ubačeni i tenkovi T-90, ali ne djeluju iz pravca Abu Duhura i jugoistočnog pravca, već iz Khan Shaykuna prema sjeveru, gdje se koriste uglavnom u odbijanju napada terorista na nedavno oslobođena područja.

Na jugoistočnom pravcu, gdje je sirijska vojska krenula u proboj, pod vatrom se našlo i tursko promatračko mjesto, ali Ankara, osim retoričkih pritužbi upućenih Damasku, nije pravila veće probleme zbog ovog „incidenta“.

Potvrđeno je da u podršci kopnenim snagama sudjeluje i ruski Su-57. Koliko ih je točno u bazi Hmeymim, rusko ministarstvo obrane nije reklo, ali je potvrdilo njihovo uspješno testiranje u borbenim uvjetima u Siriji.

VIDEO: Ruski Su-57 u Siriji

U borbama za Um Jalal u južnom Idlibu je nakon bitke na bojnom polju ostalo 29 ubijenih terorista sirijske Al-Qaede, čije je fotografije objavila agencija Anna News. SOHR iz Londona je kasnije izvijestio da je Hayat Tahrir Al-Sham u tom sukobu izgubio 60 boraca, što sugerira da su mnogi teško ranjeni, iako evakuirani, ubrzo preminuli.

U četiri dana borbi je sirijska vojska u tom području ukupno oslobodila četiri veća naselja i više okolnih sela i kreće se dalje prema autocesti M5 i Maarat Al-Newmanu.

Vladine snage su u petak ujutro otvorile drugi front zapadno od zračne baze Abu Duhur na jugoistoku Idliba. Jedinice sirijske vojske su uspostavile kontrolu nad gradovima Al-Shaer, Rabia, Al-Khuraiba i Barnan. Tijekom noći na subotu, obzirom na dovoljan broj vojnika s opremom za noćno ratovanje, SAA će vjerojatno nastaviti vršiti pritisak na jugoistoku Idliba.

Čini se da je prvi cilj tekuće velike vojne operacije u regiji grad Jarjanaz, koji se nalazi nekoliko kilometara južno od strateške magistrale M5.

Sukobi između sirijske vojske i terorista Hayat Tahrir Al-Shama vodili su se u blizini sela Tamana, Zaitun, Umm Kalahil i Zarzur u pokrajini Idlib. Teroristima su tijekom borbi u petak, 20. prosinca, ostali bez jednog tenka, oklopnog vozila i 3 vozila opremljena teškim strojnicama, navodi ruska vojska.

Izvori takozvane sirijske naoružane oporbe se žale da su tijekom protekla dva dana sirijsko zrakoplovstvo i ruske zrakoplovne snage izvele više od 100 udara po položajima militanata duž magistrale M5. Provladini izvori opisuju ove udare kao pripreme za kopnenu operaciju.

19. prosinca pojavila su se izvješća da su se predstavnici turske obavještajne službe sastali s čelnicima Hayat Tahrir Al-Shama i Nacionalnog fronta za oslobođenje upozoravajući ih da Turska s Rusijom nije postigla konačni sporazum o Idlibu i da bi se trebali pripremiti na odbacivanje napredovanja sirijske vojske.

Međutim, nakon što je kasno uvečer 19. prosinca sirijska vojska započela kopneni napad u južnom Idlibu i napala teroriste u Umm Jalalu, koji je oslobođen uz prilično velike gubitke među teroristima, čini se da islamističke terorističke skupine u Idlibu više nemaju snage ni borbene sposobnosti da zaustave obnovljenu i moderniziranu sirijsku vojsku, koja sada karakterizira i vrlo visok moral. Je li ovo operacija većih razmjera ili nastavak taktike „otkidanja manjih područja“ do konačne kapitulacije terorista u Idlibu, to ovisi o mnogo čimbenika, uključujući čisto unutarnja sirijska pitanja, kao što je mogućnost da na tisuće boraca iz Idliba u panici ne uspiju ući u Tursku i upute se na sjeverni front s Kurdima, što treba izbjeći pod svaku cijenu. U svakom slučaju borbe se i dalje vode i izvještavat ćemo čitatelje o njihovom tijeku.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
67 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Rusi mnogo reskiraju, kad su dovukli svoje još neprovjerene avione Su 57 i uključili ih u pravu borbu. Može se dogoditi da ga tahirovci slučajno obore svojim MANPADS-om i to bi bila još jedna velika bruka za Rusiju, pored svih nesreća njihovih brodova podmornica i aviona, koje su im se u bliskoj prošlosti dogodile ne bi im trebala još i ova!

Nezva
Gost
Nezva
9 mjeseci prije

Prvo provjeriti što je MANPAD, pa se zapitati s koje visine djeluju SU 57, ako su uopće tamo.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Oni još nemaju ugrađene visinomjere, pa lete vako odoka, zato se i bojim nesreće!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Troll

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

Kao tvoji nadguzi sto na F-35 imaju ugradjen dubinomjer

denis
Gost
denis
9 mjeseci prije

Imaš ti pravo , gdje su oni do američkih F 35 koji su i podmornice.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

Primjećeno da ”umjereni” u borbenim pauzama crtaju zelene autobuse ?

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Slabo si informiran o tom području vojne tehnike. Američki MANPADS Stinger skida sve do 7000 metara visoko, a avioni, ako žele biti efikasni i nešto pogoditi moraju letjeti ispod te visine!

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

7000m Iznad ili ispod povrsine mora?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije

@Jack

“Američki MANPADS Stinger skida sve do 7000 metara visoko”

Ti kao da se takmičiš sam sa sobom kada ćeš napisati veću glupost.

Da li ne razumiješ što pročitaš pa pišeš gluposti ili svijesno trolaš ne znam ali znam da opetovano pokušavaš plasirati netočne informacije.
Maksimalnu visinu djelovanja od 3.800 metara si skoro pa poduplao.
(Jučer si “ubrzao” ASBM DF-21 na 21 mah 🙂 …itd,itd )

https://missiledefenseadvocacy.org/defense-systems/fim-92-stinger/
https://www.militaryfactory.com/smallarms/detail.asp?smallarms_id=30
Vjerodostojan si s podacima kao Milan s ekskluzivnim geopolitičkim vijestima.

P.S.
Postalo je dosadno ispravljati očigledne nebuloze koje pišeš.
Činjenica je da si počeo degradirati topike ovakvim pisanjem.
@Sparkling imaš pravo, treba to preskakati

.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Predpostavljam, da si ti onaj, koji se je prije predstavljao ovdje kao ” Zlatan” jer si neke stvari o kojima smo raspravljali pisao identično kao i on (kad smo nedavno pisali o Land lease programu pomoći saveznika SSSR-u ti si me podsjetio, da stalno o tome pišem) i o tome sam prije raspravljao sa “Zlatanom i s nikim drugim) indikativna je njegova odsutnost i istovremeno tvoja prisutnost ovdje. Da se razumijemo, ja sam u nekom članku, pročitao malo drugačije borbene osobine tih MiM 92 Stinger MANPADS-a i nisam kompetentan da potvrđujem njihovu točnost i na Wikipediji se podaci o Stingeru jako razlikuju od tih podataka koje si ti natresao ovdje, a mogao si opaziti(ako si želio) da je moje pisanje bilo u obliku satire i ja se njome često služim, jer eto, takve sam prirode. Ti si koliko se sjećam (ako si uistinu onaj Zlatan) vatreno branio Staljina i Maocetunga i jako umanjivao njihove zločine a znam i to da si hodočastio u Moskvu i posjetio mauzolej u kojem leži Lenjinova lešina. Ti si relikt iz yugokomunjarskih vremena i ne možeš ni o čemu nepristrano raspravljati nego sve gledaš kroz yugokomunjarske naočale i jednostavno rečeno nisi i ne možeš biti objektivan promatrač događaja. Moju satiru uzimaš za zlo A ono slinavo trabunjanje koje se cijedi iz mnogih komentara ovdje o “ronilici” F 35 i još i još kojekakvih glupih dosjetki, od kojih se čovjeku diže želudac te ni najmanje ne smeta i ne želiš ih zaobilaziti je li.
Istina, zbog neiskustva jednog japanskog pilota, koji nije bio vičan letjeti nad morem avion je nestao sa radara i predpostavlja se da je pao u more, ali znaš li koliko ruskih MiG ova 29 K i Su 33 je palo u more sa ruskog nosača prilikom uvježbavanja slijetanja i uzijetanja? mnogo ih je palo i ima toga na Youtube a samo pred sirijskom obalom su pala dva njihova aviona u more u roku jednog tjedna i koga briga. Lega, jednima gledaš i tražiš dlaku u jajetu a drugima opraštaš evidentne velike gluposti i ne možeš se smatrati objektivnim komentatorom! Jednosrano uvažavaš samo ona mišljenja svojih istomišljenika, ma kakva ona bila a drugo sve blatiš i ismijavaš.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije

@Jack

“Predpostavljam, da si ti onaj, koji se je prije predstavljao ovdje kao ” Zlatan” ”

Krivo pretpostavljaš.
Prije registracije sam pisao kao Ara od registracije kao LNT sa identičnim avatom.

Na Wikpediji piše isto što sam naveo.

Problem je što ti ne razlikuješ osnovnu stvar .
Maksimalan domet NIJE jednako maksimalna visina!

Ovisno o varijanti imaju domet od 4-8 kilometara i maksimalnu visinu djelovanja od 3 do 3.8 km.

Nerazumijevanje tih osnovnih stvari je uzrok da si napisao glupost:
“Američki MANPADS Stinger skida sve do 7000 metara visoko”

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Dobro, nek si bio ARA i koliko znam to je vrsta nekakvog brbljavog papagaja, ali pustimo sad to! Ja ne čitam samo portale i Wikipediju, nego čitam i mnoge vojnotehničke revije i časopise i tamo sam sto posto našao jedan takav podatak koji se odnosi visinu efikasnog dometa MANPADS Stingera ili točnije piše da je efikasan do 6000+ metara i to u svojoj najnovijoj varijanti ali OK možda sam sam se malo poslužio onim što nazivamo “umjetničkom slobodom, jer kad je to svima drugima dozvoljeno ovdje u mnogo većoj mjeri nego je taj podatak o Stingeru, zašto se i ja ne bih mogao s time poslužiti i samo me čudi zašto ulažeš toliki trud, da to osporiš čak si se mučio i postavio ovdje dva linka o Stingeru. Toliko o tome!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Tih 3.800 visinne je dosegnula ona prva varijanta Stingera, koju su Ameri dobavljali afganistanskim talibanima u ratu protiv sovjeta prije kakvih 30 godina itreba voditi računa o tehničkom napretku i stalnom poboljšanju borbenih karakteristika tih MANOPADS-a kja se danas bitno razlikuje od tih starih prvih varijanti.

denis
Gost
denis
9 mjeseci prije

Jack samo pokazuje da nitko ne može biti gluplji od njega.

American_dreams
Gost
American_dreams
9 mjeseci prije

Bogami , sto se tice gluposti tebi i ivi nuklearcu pera odbiti ne moze , ima vas tu na desetine za koje je Jack pravi gospodin i intelektualac.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

To American_dreams! Dugujem ti izvinjenje ono sa “belom substancijom” nije bilo namjenjeno tebi nego je zbog razvrštavanja komentara i odgovora tako ispalo!
PS Istina je to što si napisao: Ima ih ovdje od zla oca i još gore matere!!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Poznam jednog Denisa hm, čovjek glup ko pasji k””c, a analogno tome, mogao bi i ti biti isti sudeći po tvom sranju koje pišeš ovdje, a ti ako možeš, dokaži suprotno.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Bruka je ovo tvoje neumorno baljezganje. Kampovanje na portalu gdje u letu dočekuješ svaki novi tekst je samo još jedan dokaz koliki si ti zapravo mazohist, ovo nije trolanje nego nešto ozbiljnije. Tanka je granica između ludila i ovoga što ti “pišeš”, granica koju si bojim se već prašao. Nađi život čovječe!

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Ćoškan…

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Siniša, šta beše s onim nosačem? jel se još dimi iz njega ili su sve pogasili i kad će ponovo u službu?

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Preživeo, zašto pitaš…čemu se nadaš?

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Dobra vijest Siniša! samo to sam želio čuti! Fala na informaciji!

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Ne pravi se budala, ostat ćeš takav.

denis
Gost
denis
9 mjeseci prije

Siniša on je takav od rođenja i nije on kriv – priroda se ponekad zna jako našaliti.

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

JackAss, jel to mislis na Hartford? Eno ga zaglavio se u ledu pa trazi pomoc od USrAnaca da ga vade.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije

@Tadmur Palmirovic
Odavno sam na ovom portalu opisao ali i na neki način upozorio komentatore na trolove. A rekao sam da ako trolu ne odgovaraš, to je ono što ga najviše boli. Međutim neki kao da su se udružili s ovima koji pišu bez ikakvog smisla. I ne drže se teme. Tako da to ispada da surađuju i namjerno zajedno zagađuju prostor normalnog i argumentiranog komentiranja.
Ako mu kažete da je mazohist, to ga još više “pali”. Pa zar to nije jednostavno – samo ga preskočite bez minusa i plusa. Pa neka raspravlja sam sa sobom ili njemu sličnim. Ne spuštajte se na njegov nivo.
LP

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Daj ti lega ne palamudi o nekim trolovima jer ni sam nisi daleko od te kategorije, nego reci svoje mišljenje o djelovanju Su 57 nad Idlibom ili ću morati pozvati Burta, jer on uvjek ima točne informacije od tamo!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Dobro Tadmure Pametnjakoviću, a što ćeš reći ako se to zaista dogodi tj. da ga obore? Čutaćeš ko p.!!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Tadmure Palmiroviću “vidoviti Jack je opet bio u pravu: Evo ipak je pao iako ne od MANPADS-a nego sam od sebe i što ćeš sada reći!?

Brave new world
Gost
Brave new world
9 mjeseci prije

Džek, eto opet tebe nisu pitali.

Mali
Gost
Mali
9 mjeseci prije

Zato ameri svoje F35 provjeravaju godinama već i nikako da ih provjere!…prc!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Ne Amerikanci, nego ih Izraelci vrlo često provjeravaju i to u borbenim situacijama. To rade svaki dan i kako se čini vrlo uspješno i vjerovatno izmjenjuju svoja iskustva sa Rusima koji isto tako sad pokušavaju dejstvovati sa svojim avionima 5 generacije! Putin i Netanjahu imaju mnogo tajnih razgovora i oni su u vrlo dobrim odnosima .

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

JackAss, F-35=peta generacija podmornica?

סיירת מטכ
Gost
סיירת מטכ"ל Soldaat
9 mjeseci prije

De molim te ostavi nas na miru ( Israel )!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Ti nisi židov! Garant si izraelski palestinac sa pravom glasa na njihovim izborima!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Mirkec jesil pročito ono štp sam ti napisao jučer, zašto bi bilo dobro da je tvoja nesretna mater rodila kamen umjesto tebe. Mogu ti i cijelu stvar ponoviti ako želiš!

Kaj ti
Gost
Kaj ti
9 mjeseci prije

Da skoknes malo do veterinara žeki! Jel adminu u cilju da ide stranica na raven indexa? Ocito kada se ne sankcionira ovake maloumnike koji tu prljaju prostor.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Troll

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

JackAss, sreca pa u blizini nema Japanskog mora da upadnu u njega …. k’o neki … gledajuci te neke sa poslednjim krikom zrakoplovaca kako glume amfibije. Ti NEKI se naravno ne brukaju jer je predmetni zrakoplovac visenamjenski (djal’ gore djal’ dole) koji ide u dubine umjesto u visine . F-35 zvani batiskaf

Hezbollah
Gost
Hezbollah
9 mjeseci prije

Šteta što Jacques-Yves Cousteau više nije živ, koristio bi F-35 za istraživanje morskih dubina…

Info
Gost
Info
9 mjeseci prije

Stupile na snagu sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji plinovoda Sjeverni tok, izvor rts.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Kakve to ima veze s Idlibom, kozohebima i sa Su 57!?

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
9 mjeseci prije

Demoiralizacija Sirijske Narodne Armije, a prije svega Putina ha, haaaaa.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

@Jack :
Ima !
U Idlibu je Mossad sa F-35 u stanju nevidljivo hebavati koze prije pada u more i tada gubi sposobnost da postane Su 57 !

Info
Gost
Info
9 mjeseci prije

Pa očekujemo nešto na tu temu na ovom portalu. Bilo je riječi u analizama da se to neće desiti prije januara.Možda neko ims neki info.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

I Turski tok, čini mi se da je i on obuhvaćen sankcijama.

Zagor
Gost
Zagor
9 mjeseci prije

Guberovci (sljedbenici Matije Gubeca) vrlo efikasno lome zube Tahirovcima (sljedbenici Franje Tahija).

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije

Ovaj portal postao stanica za sprdanje naslov jedno a komentari o desetom hajdemo malo presaberite se i dajte podrsku naslovu jer ako nastavite pobjeci ce ovi vjerni svakodnevi komentatori…

Baba
Gost
Baba
9 mjeseci prije

Ne samo komentatori nego i vjerni svakodnevni čitatelji. Ovo stvarno postaje totalno odurno, neviđena invazija trolova na portalu.

laurusri
Gost
laurusri
9 mjeseci prije

apsolutno se slažem sa vama

Limun
Gost
Limun
9 mjeseci prije

Pa šta hočete ovo jebosansko-srpski portal!

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Baba ti si mi nekakav “vjerni komentator i čitatelj” kad jednom u godini dana ovdje nešto izlaneš!

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Cilj je očigledno Maraat al Tuman, SAA ide iz dva pravca prema tamo, a ruska avijacija neprekidno provodi zračne udare po gradu i okolici. Jarjanaz je usputna točka, glavni cilj je al Tuman, kad uđu u njega, pada sve južno od grada. Treba samo pogledati trasu M5 da se shvati što je namjera.
Po cijelom Idlibu demonstracije protiv kozojeba i turske, zbog (očigledne) izdaje. Očigledno je cilj navesti same stanovnike da shvate uzaludnost svega ovoga i dignu se protiv terorista, nego da SAA mora sve sama odrađivati i tjerati vlastite građane u izbjeglištvo.

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Derl po bandi, dat će i Kinezi jednu ruku… 😂😂😂

Godzilla
Gost
Godzilla
9 mjeseci prije

Zna li ko šta je sa bratom brutom?

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Što se tiče Burtovog javljanja, sve zavisi kako će se te borbe dalje odvijati. Ako krene loše po SAA Evo njega sa iscrpnim izvještajem i već sigurno na veliko skuplja informacije i obrađuje ih po kronološkom redu!

Roko Paic
Gost
Roko Paic
9 mjeseci prije

Šehidio u Idlibu? 😂😂😂

American_dreams
Gost
American_dreams
9 mjeseci prije

Ovaj tekst jest jos jedan primjer autohtonog licemjerja, onog izvornog tradicionalno balkanskog.Kada americki ili izraelski avioni tuku po nenaoruzanoj sirotinji onda su zlocinci, kad to rade rusi sa svojim toboze najboljim avionom na svijetu onda je to dar s neba , ajde braco, sarajte malo.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

smanji rakiju, rano je još.

American_dreams
Gost
American_dreams
9 mjeseci prije

Nuklearac stavljaj masku na brnjicu,uskoro stize atomski s desna.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

tebe je dohvatio odavno, posljedice su vidljive. Dosta kevtanja i nazad u suteren, odmah!

Roko Paic
Gost
Roko Paic
9 mjeseci prije

Bunika ili nešto žešće?

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Bela substancija

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

A baš. U njegovo selo svi vole belo.
I onda sanjaju…sanjaju ameriku…dok ovce im bježe po polju…

denis
Gost
denis
9 mjeseci prije

Samo ti i dalje sanjaj.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Kako sam jućer napisao teroristi su gotovi nijhova smrt i poraz je samo pitanje vremene. Kako vidimo u pomoć je stigla i nova Ruska oprema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
67
0
()
x