Idlib: T-90 i Su-57 podržavaju sirijsku vojsku u kopnenom napadu

T-90 Tenk sirija idlib
65 komentara

Sirijska vojska je pojačala napade na južnom dijelu fronta „islamističkog rezervata“ u zoni deeskalacije Idlib. U bitku su ubačeni i tenkovi T-90, ali ne djeluju iz pravca Abu Duhura i jugoistočnog pravca, već iz Khan Shaykuna prema sjeveru, gdje se koriste uglavnom u odbijanju napada terorista na nedavno oslobođena područja.

Na jugoistočnom pravcu, gdje je sirijska vojska krenula u proboj, pod vatrom se našlo i tursko promatračko mjesto, ali Ankara, osim retoričkih pritužbi upućenih Damasku, nije pravila veće probleme zbog ovog „incidenta“.

Potvrđeno je da u podršci kopnenim snagama sudjeluje i ruski Su-57. Koliko ih je točno u bazi Hmeymim, rusko ministarstvo obrane nije reklo, ali je potvrdilo njihovo uspješno testiranje u borbenim uvjetima u Siriji.

VIDEO: Ruski Su-57 u Siriji

U borbama za Um Jalal u južnom Idlibu je nakon bitke na bojnom polju ostalo 29 ubijenih terorista sirijske Al-Qaede, čije je fotografije objavila agencija Anna News. SOHR iz Londona je kasnije izvijestio da je Hayat Tahrir Al-Sham u tom sukobu izgubio 60 boraca, što sugerira da su mnogi teško ranjeni, iako evakuirani, ubrzo preminuli.

U četiri dana borbi je sirijska vojska u tom području ukupno oslobodila četiri veća naselja i više okolnih sela i kreće se dalje prema autocesti M5 i Maarat Al-Newmanu.

Vladine snage su u petak ujutro otvorile drugi front zapadno od zračne baze Abu Duhur na jugoistoku Idliba. Jedinice sirijske vojske su uspostavile kontrolu nad gradovima Al-Shaer, Rabia, Al-Khuraiba i Barnan. Tijekom noći na subotu, obzirom na dovoljan broj vojnika s opremom za noćno ratovanje, SAA će vjerojatno nastaviti vršiti pritisak na jugoistoku Idliba.

Čini se da je prvi cilj tekuće velike vojne operacije u regiji grad Jarjanaz, koji se nalazi nekoliko kilometara južno od strateške magistrale M5.

Sukobi između sirijske vojske i terorista Hayat Tahrir Al-Shama vodili su se u blizini sela Tamana, Zaitun, Umm Kalahil i Zarzur u pokrajini Idlib. Teroristima su tijekom borbi u petak, 20. prosinca, ostali bez jednog tenka, oklopnog vozila i 3 vozila opremljena teškim strojnicama, navodi ruska vojska.

Izvori takozvane sirijske naoružane oporbe se žale da su tijekom protekla dva dana sirijsko zrakoplovstvo i ruske zrakoplovne snage izvele više od 100 udara po položajima militanata duž magistrale M5. Provladini izvori opisuju ove udare kao pripreme za kopnenu operaciju.

19. prosinca pojavila su se izvješća da su se predstavnici turske obavještajne službe sastali s čelnicima Hayat Tahrir Al-Shama i Nacionalnog fronta za oslobođenje upozoravajući ih da Turska s Rusijom nije postigla konačni sporazum o Idlibu i da bi se trebali pripremiti na odbacivanje napredovanja sirijske vojske.

Međutim, nakon što je kasno uvečer 19. prosinca sirijska vojska započela kopneni napad u južnom Idlibu i napala teroriste u Umm Jalalu, koji je oslobođen uz prilično velike gubitke među teroristima, čini se da islamističke terorističke skupine u Idlibu više nemaju snage ni borbene sposobnosti da zaustave obnovljenu i moderniziranu sirijsku vojsku, koja sada karakterizira i vrlo visok moral. Je li ovo operacija većih razmjera ili nastavak taktike „otkidanja manjih područja“ do konačne kapitulacije terorista u Idlibu, to ovisi o mnogo čimbenika, uključujući čisto unutarnja sirijska pitanja, kao što je mogućnost da na tisuće boraca iz Idliba u panici ne uspiju ući u Tursku i upute se na sjeverni front s Kurdima, što treba izbjeći pod svaku cijenu. U svakom slučaju borbe se i dalje vode i izvještavat ćemo čitatelje o njihovom tijeku.

Su-57T 90
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack
4 godine prije

Rusi mnogo reskiraju, kad su dovukli svoje još neprovjerene avione Su 57 i uključili ih u pravu borbu. Može se dogoditi da ga tahirovci slučajno obore svojim MANPADS-om i to bi bila još jedna velika bruka za Rusiju, pored svih nesreća njihovih brodova podmornica i aviona, koje su im se u bliskoj prošlosti dogodile ne bi im trebala još i ova!

Info
4 godine prije

Stupile na snagu sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji plinovoda Sjeverni tok, izvor rts.

Zagor
4 godine prije

Guberovci (sljedbenici Matije Gubeca) vrlo efikasno lome zube Tahirovcima (sljedbenici Franje Tahija).

Tony
4 godine prije

Ovaj portal postao stanica za sprdanje naslov jedno a komentari o desetom hajdemo malo presaberite se i dajte podrsku naslovu jer ako nastavite pobjeci ce ovi vjerni svakodnevi komentatori…

Ivo
4 godine prije

Cilj je očigledno Maraat al Tuman, SAA ide iz dva pravca prema tamo, a ruska avijacija neprekidno provodi zračne udare po gradu i okolici. Jarjanaz je usputna točka, glavni cilj je al Tuman, kad uđu u njega, pada sve južno od grada. Treba samo pogledati trasu M5 da se shvati što je namjera.
Po cijelom Idlibu demonstracije protiv kozojeba i turske, zbog (očigledne) izdaje. Očigledno je cilj navesti same stanovnike da shvate uzaludnost svega ovoga i dignu se protiv terorista, nego da SAA mora sve sama odrađivati i tjerati vlastite građane u izbjeglištvo.

Alex
4 godine prije

Derl po bandi, dat će i Kinezi jednu ruku… 😂😂😂

Godzilla
4 godine prije

Zna li ko šta je sa bratom brutom?

American_dreams
4 godine prije

Ovaj tekst jest jos jedan primjer autohtonog licemjerja, onog izvornog tradicionalno balkanskog.Kada americki ili izraelski avioni tuku po nenaoruzanoj sirotinji onda su zlocinci, kad to rade rusi sa svojim toboze najboljim avionom na svijetu onda je to dar s neba , ajde braco, sarajte malo.

Max
4 godine prije

Kako sam jućer napisao teroristi su gotovi nijhova smrt i poraz je samo pitanje vremene. Kako vidimo u pomoć je stigla i nova Ruska oprema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI