Indija će sama sastavljati skoro 500 tenkova T-90 kupljenih od Rusije

Indijski T-90
26 komentara

Indijska vlada je svojoj vojnoj tvornici dala naredbu da sastavi ruske tenkove T-90, piše The Times of India. Kako podsjeća list, Indija i Rusija su se u travnju složile o prodaji indijskoj vojsci 464 ruska vojna vozila. Nakon ove kupnje, Indija će imati više od tisuću i pol T-90 u službi, na koje je veoma ponosna.

Prošlo je šest mjeseci od kada su indijske vlasti odobrile nabavu 464 ruskih tenkova T-90, a sada je indijsko ministarstvo obrane naredbu za sastavljanje tih tenkova dalo tvornici u Chennaiu, piše Times of India.

S obzirom na činjenicu da ova indijska vojna tvornica proizvodi 120 tenkova godišnje, cijeli proces može trajati četiri godine. U početku, kada je u travnju 2019. potpisan ugovor, vrijednost narudžbe procijenjena je na 1,8 milijardi dolara, ali je sada narasla na 2,8 milijardi dolara.

Prema indijskim vlastima, ova ratna mašinerija bi trebala ojačati snage Indije na granici s Pakistanom. Nakon što se rasporede novi tenkovi, Indija će u službi imati više od 1500 tenkova ove modifikacije.

Pakistan također pregovara s Rusijom o nabavi više od 300 istih tenkova.

Indija je prvi put kupila tenkove T-90 od Rusije 2001. godine, kada je uzela 300 jedinica. Od toga su 124 tenka u potpunosti izrađeno u Rusiji, a zatim ih je Indija počela sama sastavljati pod modifikacijom “Bishma”.

T-90 ima uređaje za noćno gledanje i termalne uređaje. Kako primjećuje The Times of India, ti su tenkovi poznati po mobilnosti i udarnim sposobnostima. Također su zaštićeni aktivnim oklopom.

Indijske modifikacije tenka su pohvalili i ruski vojni stručnjaci na internetskoj stranici vojnog kanala „Zvijezda“.

Pratili su indijsku verziju i na tenkovskom biatlonu, ali su na kraju zaključili da nema posebnog tanka iz ove obitelji kojeg bi se moglo izdvojiti, koji bi zbog svojih modifikacija mogao biti pobjednik, već da na tenkovskom biatlonu pobjeđuje posada. Posada koja se najviše pripremi, koja uspije biti što je moguće više koherentnija, razumjevši se jednim pogledom ili jednostavnom gestom, ako je prati i malo sreće, ta će biti pobjednik, za televiziju „Zvijezda“ u članku „Reinkarnacija tenka T-90S i za što je sposoban Bishma“ piše stručnjak vojnih znanosti Sergej Suvorov.

TV Zvezda / Times of India

VIDEO: Ponos indijske vojske T-90 „Bishma“

T 90tenk
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Škoro i kod 500 tenkova u Indiji ?

Brave new world
4 godine prije

Strašan je taj t90. Meni izgleda ljepše od armate. Eto se i Pakistanci zaljubili u njega. Nema tu puno koristi od tenka za taj planinski teren, on je car ravnice.

Riddick
4 godine prije

Sa ovom narudzbinom imace preko 1500 ovih tenkova, takodje iskustvo sa proizvodnjom T-90 ce pomoci pri razvoju spostvenog tenka Arjun2.

Jack
4 godine prije

Tenk T 90 nije neki novi tenk, nego je malo našminkani i dotjerani tenk tipa T 72. Top mu je ostao isti, motor je sada malo jači, prostor za posadu je prilično skučen i za tenkiste se traže ljudi malo nižeg stasa. To je tenk tipične ruske vojne filozofije, to znači da Rusi nisu pristalice nekog revolucionarnog prodora na tom području, nego se drže sigurnijeg, evolucijskog nadgrađivanja prijašnjih uspješnih modela nekog oružja, kako tenkova tako i aviona. Pokušali su s revolucionarnom idejom novog tenka Armata 14, ali sad se nekako malo govori o tom tenku i opet su se kako izgleda vratili starom i prokušanom modusu operandi i počeli proizvodnju veće serije dodatno nadgrađenih ili modernije rečeno “upgradovanih” tenkova modela T 90, koji je postigao i prilično dobar izvozni rezultat.

Magarac
4 godine prije

Šteta što ne prate internetske medije – znanstvenici otkrili laganu plastika koje je čvršća od čelika
ima na bojištu da šibaju kao ferari – plastika je i bez tih znanstvenika dokazala da je neuništiva i nikad se ne kvari

Max
4 godine prije

Strašan primjer za sve neprijatelje( onoga za što je sposobna Ruska vojna industrija.

donald
4 godine prije

tako su i ameri počeli pa sad nemaju ni prebijene tvornice van azije

nessy
4 godine prije

Ocito se taj tenk pokazao odlicnim u odnosu na zahtijeve i troskove. Pa je li to dovoljno? Pri razvoju nekih proizvoda dodje se do optimuma. Ovaj tenk ocito zadovoljava zadane misije, i jos je vrlo povoljan cijenom. Mislim, da bi to trebalo biti dovoljno, kao sto se vidi i iz ugovora o izvozu.

donald
4 godine prije

treba im dat neko zvučno ime poput shiva ili haruhwati a ne tu neke t?? top ?traktot ?tudum?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI