fbpx

Indija će sama sastavljati skoro 500 tenkova T-90 kupljenih od Rusije

Indijski T-90

Indijska vlada je svojoj vojnoj tvornici dala naredbu da sastavi ruske tenkove T-90, piše The Times of India. Kako podsjeća list, Indija i Rusija su se u travnju složile o prodaji indijskoj vojsci 464 ruska vojna vozila. Nakon ove kupnje, Indija će imati više od tisuću i pol T-90 u službi, na koje je veoma ponosna.

Prošlo je šest mjeseci od kada su indijske vlasti odobrile nabavu 464 ruskih tenkova T-90, a sada je indijsko ministarstvo obrane naredbu za sastavljanje tih tenkova dalo tvornici u Chennaiu, piše Times of India.

S obzirom na činjenicu da ova indijska vojna tvornica proizvodi 120 tenkova godišnje, cijeli proces može trajati četiri godine. U početku, kada je u travnju 2019. potpisan ugovor, vrijednost narudžbe procijenjena je na 1,8 milijardi dolara, ali je sada narasla na 2,8 milijardi dolara.

Prema indijskim vlastima, ova ratna mašinerija bi trebala ojačati snage Indije na granici s Pakistanom. Nakon što se rasporede novi tenkovi, Indija će u službi imati više od 1500 tenkova ove modifikacije.

Pakistan također pregovara s Rusijom o nabavi više od 300 istih tenkova.

Indija je prvi put kupila tenkove T-90 od Rusije 2001. godine, kada je uzela 300 jedinica. Od toga su 124 tenka u potpunosti izrađeno u Rusiji, a zatim ih je Indija počela sama sastavljati pod modifikacijom “Bishma”.

T-90 ima uređaje za noćno gledanje i termalne uređaje. Kako primjećuje The Times of India, ti su tenkovi poznati po mobilnosti i udarnim sposobnostima. Također su zaštićeni aktivnim oklopom.

Indijske modifikacije tenka su pohvalili i ruski vojni stručnjaci na internetskoj stranici vojnog kanala „Zvijezda“.

Pratili su indijsku verziju i na tenkovskom biatlonu, ali su na kraju zaključili da nema posebnog tanka iz ove obitelji kojeg bi se moglo izdvojiti, koji bi zbog svojih modifikacija mogao biti pobjednik, već da na tenkovskom biatlonu pobjeđuje posada. Posada koja se najviše pripremi, koja uspije biti što je moguće više koherentnija, razumjevši se jednim pogledom ili jednostavnom gestom, ako je prati i malo sreće, ta će biti pobjednik, za televiziju „Zvijezda“ u članku „Reinkarnacija tenka T-90S i za što je sposoban Bishma“ piše stručnjak vojnih znanosti Sergej Suvorov.

TV Zvezda / Times of India

VIDEO: Ponos indijske vojske T-90 „Bishma“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Škoro i kod 500 tenkova u Indiji ?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Strašan je taj t90. Meni izgleda ljepše od armate. Eto se i Pakistanci zaljubili u njega. Nema tu puno koristi od tenka za taj planinski teren, on je car ravnice.

Blatanko
Gost
Blatanko
1 godina prije

T 90 i Leopard 2 definitivno najljepši tenkovi danas

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Tako radi i IKEA, pa sam sastavljs namjestaj.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sa ovom narudzbinom imace preko 1500 ovih tenkova, takodje iskustvo sa proizvodnjom T-90 ce pomoci pri razvoju spostvenog tenka Arjun2.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

@Riddick :
Natenklina na nozi ?
Ako te pregazi ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Riddick :
Nagazi (ne pregazi) i budi mi oprezan u saobraćaju !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Riddick :
Srećo !
Śala nije uspijela pa oprosti !
Dalmacija :
Joj da mi se je najist dobre tenkovine,
pa umrit !
Nisi ti meni Kursk da te tenkovima napadam !

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Tek sad vidim, ma ti si uvek bio najduhovitiji i najvedrija osoba ovde 🙂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Tenk T 90 nije neki novi tenk, nego je malo našminkani i dotjerani tenk tipa T 72. Top mu je ostao isti, motor je sada malo jači, prostor za posadu je prilično skučen i za tenkiste se traže ljudi malo nižeg stasa. To je tenk tipične ruske vojne filozofije, to znači da Rusi nisu pristalice nekog revolucionarnog prodora na tom području, nego se drže sigurnijeg, evolucijskog nadgrađivanja prijašnjih uspješnih modela nekog oružja, kako tenkova tako i aviona. Pokušali su s revolucionarnom idejom novog tenka Armata 14, ali sad se nekako malo govori o tom tenku i opet su se kako izgleda vratili starom i prokušanom modusu operandi i počeli proizvodnju veće serije dodatno nadgrađenih ili modernije rečeno “upgradovanih” tenkova modela T 90, koji je postigao i prilično dobar izvozni rezultat.

"Top mu je ostao isti.,.."
Gost
"Top mu je ostao isti.,.."
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack
Tenk T 90 nije neki novi tenk, nego je malo našminkani i dotjerani tenk tipa T 72. Top mu je ostao isti…”
Pa što?
T 72 je imao top kalibra 125 mm i ovaj T 90 također. Nijedan noviji tenk na svijetu nema top toga kalibra, imaju 120 mm.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  čitalac

Nije toliko važno, koliki kalibar ima neki top, nego kolika je njegova preciznost i probojnost granate i još to, koliko tenk nosi granata i koliko ih ispaljuje u jednoj minuti. Naj bolji tenkovski top drugog svj. rata bio je top njemačkog tenka “Kraljevski tigar” KWK 43 kalibra 88 milimetara. Bilo je tenkovskih topova i većeg kalibra, kao na pr onaj na sovjetskom tenku IS II koji je imao top od 122 mm ali Tigrov top je imao veću brzinu granate tj veću probojnost na svim daljinama i mogao je ispaliti više granata u minuti (8 granata) i bio je precizniji od sovjetskog topa na velikim daljinama, dok je sovjetski top ispaljivao samo 2 granate u minuti. Tigar je nosio 88 granata rezerve, a IS II samo 22 granate. Tako je i sa sadašnjim ruskim tenkovskim topom od 125 mm koji ima manju probojnost od Rheinmetall_ovog njemačkog topa 120 mm, jer ruski tenkovski metak je dvodjelni posebno se puni penetratorom a zatim dolazi barutno punjenje. Ruski penetrator je kraći i lakši od zapadno (njemački,američki itd) težak je samo 6.5 kg ali ima veću brzinu od zapadnih penetratora Brzina ruskog penetratora je 1.700 m/sec a zapadnih penetratora oko 1.600 m/sec, ali zapadni… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

Svaki izgovor dobro dođe, pa makar ga “ćuko” privezanog na repu donese!

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije
Reply to  Jack

Baš me zanima za koji tenk ili bvp općenito se traži posada višljeg uzrasta !?!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Bobi

Sovjetski odn. danas ruski tenkovi su po dimenzijama manji od zapdnih tenkova i posljedično imaju skučeniji prostor za posadu. Za ilustraciju ruski tenk T 72 ima nisku siluetu, od samo 219 cm, do vrha kupole i predstavlja mali cilj za protivnika u usporedbi s jednim Leopadom ili Abramsom, koji su za pola metra viši, ali zato su manje selektivni na visinu posade od ruskih tenkova!

Magarac
Gost
Magarac
1 godina prije

Šteta što ne prate internetske medije – znanstvenici otkrili laganu plastika koje je čvršća od čelika
ima na bojištu da šibaju kao ferari – plastika je i bez tih znanstvenika dokazala da je neuništiva i nikad se ne kvari

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Magarac

@Magarac :
BOJ NE BIJE LAGANA PLASTIKA,
VEĆ BOJ BIJE ŠLEPER CIGARETA !

Milo Djukanović

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Stigao brod u luku Bar. Pita Milo šta smo dobili, kapetan odgovara pvc kašičice za sladoled. Milo kaže bacaj sve u more, to kad poraste biće lopate moraćemo raditi.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Avaxus

Sretne đed Milo jednog mladog čo”eka u polju i po crnogorsko ga pozdravi: Pomoz bog junače! Đe si poš”o junače!? Idem malo naokolo da vidim kako mi raste krompir! A čiji si ti junače? Ja sam gore od Đekića kaže mladić. A imaš ti junače jednu cigaru za zapalit? Nemam jer ne pušim, a stari će njemu; Rđa si bio, rđa ćeš i ostat!!

Max
Member
Max
1 godina prije

Strašan primjer za sve neprijatelje( onoga za što je sposobna Ruska vojna industrija.

donald
Gost
donald
1 godina prije

tako su i ameri počeli pa sad nemaju ni prebijene tvornice van azije

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Ocito se taj tenk pokazao odlicnim u odnosu na zahtijeve i troskove. Pa je li to dovoljno? Pri razvoju nekih proizvoda dodje se do optimuma. Ovaj tenk ocito zadovoljava zadane misije, i jos je vrlo povoljan cijenom. Mislim, da bi to trebalo biti dovoljno, kao sto se vidi i iz ugovora o izvozu.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  nessy

Da, naravno odličan je što se tiče odnosa zahtijeva i cijene odn. troškova, ali to ipak znači nekakav kompromis. Ali kad taj tenk stane oči u oči sa protivničkim tenkom, više nitko ne pita za cijenu ili njegovu rentabilnost u mirnodobskoj eksploataciji, nego važi samo to, koji tenk ima bolji oklop i koji top je precizniji i ima veću probojnost i naravno uvježbanost posade. Irak je u prvom zaljevskim ratu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća imao ok 3.000 sličnih tenkova koje su Iračani imenovali “Lion of Babilon” (Babilonski lav) u stvari je to bila izvozna varijanta sovjetskog tenka T 72. Jedne noći došlo je do jedne od naj većih tenkovskih bitaka ikad po svemu je bila ravna bici kod Kurska 1943 godine, na jednoj strani (iračkoj) je sudjelovalo oko 2.500 tih tenkova (T 72) a na drugoj strani oko 650 američkih tenkova Abrams, naravno Abramsi su imali zračnu potporu helikoptera “Apache” naoružanih raketama “Hellfire” i aviona A 10 također naoružanih protuoklopnim raketama i pametnim bombama ali i sedmocijevnim rotirajućim topovima Gau 8 od 30 mm, koji je ispaljivao granate od osiromašenog urana, koji odozgor može uništiti svaki tenk. Tu bitku je sam Sadam Husein nazvao ” Mater svih bitaka” ali… Pročitaj više »

donald
Gost
donald
1 godina prije

treba im dat neko zvučno ime poput shiva ili haruhwati a ne tu neke t?? top ?traktot ?tudum?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  donald

@donald :
PACK-ISTAN 90 ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik