Američki tenkovi stižu do Ukrajine u septembru

Abrams inzenjerija tenk vojska
52 komentara

SAD se nadaju da će isporučiti prve teške tenkove Abrams Ukrajini negde u septembru kako bi se mogle pridružiti ofanzivi koja je u toku, izvještava Politico u četvrtak. Pentagon je ranije procijenio njihovo raspoređivanje “negdje na jesen”.

Prva “šačica” tenkova bit će poslata u Njemačku u avgustu, gdje će proći “konačnu obnovu” prije nego što budu isporučeni u Ukrajinu sljedećeg mjeseca, navodi se u saopštenju, pozivajući se na šest neimenovanih zvaničnika upoznatih s razgovorima.

Šest do osam tenkova će biti uključeno u početnu isporuku, prema riječima pomoćnika iz Kongresa i predstavnika industrije. SAD su obećale ukupno 31 tenk, ili ekvivalent ukrajinskom bataljonu.

Predsjednik Joe Biden obećao je Abrams u januaru, navodno kao način da natjera Njemačku da isporuči tenkove Leopard 2 Kijevu. Dok je više od deset Leoparda od tada uništeno u teškim borbama, američki tenkovi tek treba da uđu.

Ukrajinski tankeri već uče da koriste Abrams u bazi američke vojske u Grafenwoehru u Njemačkoj. Desetosedmični kurs obuke trebalo bi da se završi u avgustu, rekao je zvaničnik Pentagona.

Pentagon je prvobitno nameravao da koristi modernije varijante M1A2, ali je promenio planove u martu, odlučivši se za stariji M1A1. Tenkove prvo treba renovirati, što uključuje uklanjanje “osjetljive” tehnologije za koju se SAD plaše da bi Rusija mogla zarobiti, od sistema za kontrolu vatre do oklopa sa osiromašenim uranijumom.

Washington trenutno radi sa saveznicima iz NATO-a na uspostavljanju “popravki objekata za teško održavanje, posebno za oštećenje u borbi” kako bi tenkovi Abrams i borbena vozila pješaštva Bradley koji su već isporučeni Kijevu mogli biti održavani. Otprilike polovina od 190 obećanih Bradleya isporučena je Ukrajini, ali mnogi su uništeni u borbama, dok ukrajinske trupe navodno kanibaliziraju oštećene za dijelove.

SAD i njihovi saveznici poslali su Ukrajini oružje, municiju i opremu vrijednu više od 100 milijardi dolara od eskalacije neprijateljstava s Rusijom u februaru 2022. godine, istovremeno insistirajući da zapravo nisu strana u sukobu.

Moskva je više puta govorila da isporuke zapadnog oružja neće promeniti tok sukoba, insistirajući da će tenkovi koje je snabdeo NATO „goreti“ na bojnom polju. Rusija je takođe tvrdila da vojna pomoć Kijevu de facto direktno uključuje NATO.

Do Bajdenove januarske objave, isporuke zapadnih tenkova sastojale su se uglavnom od poljskih, čeških i slovačkih T-72. Od tada, Kijev je dobio nekoliko varijanti njemačke proizvodnje Leopard 1 i 2 i oko 14 britanskih Challenger 2 koje tek treba da se pojave na bojnom polju. Sa preko 60 tona, oba su znatno teža od početne ukrajinske flote T-64 i T-72.

Abrams od 70 tona s pogonom na plinsku turbinu razvijen je 1970-ih i prvi put se borio u Zaljevskom ratu 1991. godine. Od tada su smanjene izvozne verzije dostavljene Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Egiptu, Maroku, Iraku i Australiji.

AbramsSADtenkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
9 mjeseci prije

Taman kad okiša.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Ukratko: izuzetni šalju stare verzije svojih teških tenkova od 70 tona sa kojih je skinuta moderna tehnologija za koju izuzetni ne žele da padne u ruke Rusima – u rujnu misle isporučiti njih 6-8, a u neodređenom vremenu nakon toga još njih 23-25.

Procjene govore da trenutno Ukrajinci imaju oko 1.500 upotrebljivih tenkova, a Rusija njih 1.400 na ratištu u Ukrajini, koji su puno lakši od ovog američkog mastodonta.

Baš ništa ova isporuka neće promijeniti na ratištu u korist Ukrajine – opet izuzetni vuku Ukre za nos.

Ivan
9 mjeseci prije

Lijepo gore lijepi americki tenkovi 🙂

throne
9 mjeseci prije

I njih ceka sudbina leoparda. Tenkovske jedinice vise ne korist se kao klinovi za prodor, kao npr. u WWII (to je od koristi u pocetnom fazi rata) sada u razvijenoj fazi obracuna, dolazi na vidjelo kako izgleda moderni rat velikih sila. Tu vise nema podrucja za sigurnu grupaciju velkih oklopnih snaga i borbenih transportera za prodor u dubinu, Prvenstveno zbog dubinskog satelitskog osmatranja ali i masovne upotrebe razlicitih dronova i dalekometnog topnistva s obije strane.

lp.

Mamu im *bem americku-satanisticku
9 mjeseci prije

Stizu, al nece da se vrate

Гавран
9 mjeseci prije

Military Watch spominje Jugoslovenski tenk M84 kao MITSKI TENK. Odnosno bolji od svih tenkova u svetu u momentu izbijanja zalivskog rata.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

kad ovo ludilo završi imat će Romi posla za slijedečih 1000 godina

nepoželjni
9 mjeseci prije

Mislim da je u Ukrajini (trenutno a i u doglednoj budućnosti) imati poduzeće za prikupljanje metalnog otpada, najbolji biznis 😉

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Bilo je divno sjediti u sobi i gledati kako ga (Zelenskog) 31 država jedna za drugom uvjerava da će postati član NATO-a.” – CNN citira američkog ministra obrane Loyda Austina

P.S.
Britanija od Ukrajine traži jamstva da tenkovi Challenger 2 neće biti uključeni u rizične operacije…
Osim toga, vozila se moraju održavati i transportirati pod posebnim uvjetima.
Preporučuje se da se nalaze u klimatiziranim uvjetima, najmanje 400 km od prve crte bojišnice…

Sajber kurajber
9 mjeseci prije

Gde su nam sad Hiber i Burt sa tisucama modernih tenkova Leopard A1 i Abrams M1A1 M113, pa brate po tome ispada da je Srbska vojska opremljena modernim T84as tenkovima.

Gad
9 mjeseci prije

Bolje da ih odmah bace na krupni otpad.

Max
9 mjeseci prije

Kasno Abrams u kaljužu stiže.

xyz
9 mjeseci prije

Šalju jih za obranu Kijeva, jer septembra če ruska vojska biti na prilazima Kijevu.

xyz
9 mjeseci prije

To su prehvaljene krntije, koje pravog rata još nisu iskusile.

Jomla
9 mjeseci prije

Američki tenkovi stižu do Ukrajine u septembru Dok ne vidim Abramse da gore, ništa ne vjerujem!
Jbg, ameri su to… 😛

Drago
9 mjeseci prije

Taman za trening Ruske vojske

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI