Trump: Naš “Abrams” je najbolji tenk na svijetu i dat ćemo 6 mlrd. za njegovu modernizaciju

abrams tenk latvija
54 komentara

Donald Trump je američki “Abrams” nazvao najboljim tenkom u povijesti, superiornijim u odnosu na konkurente iz Rusije i Kine. Također je obećao da će izdvojiti ogromnu svotu od 6 milijardi dolara za njegovu modernizaciju. Kako tumačiti izjavu Trumpa da je “Abrams” superiorniji od ruskog T-90 i “Armate”? Hoće li se uskoro modernizirani “Abrams” naći na zapadnim granicama Ruske Federacije?

Predsjednik Trump, koji je u srijedu govorio u tvornici tenkova u Ohiu, nazvao je M1 “Abrams” najboljim tenkom u povijesti.

“Našim trupama dajemo najučinkovitiji i  najpouzdaniji tenk u povijesti ratovanja. Kako se on može usporediti s tenkovima koje čine Kina, Rusija i drugi, što mislite? Hoćemo li ih pobijediti?”, zapitao se Trump i odgovorio sam sebi: “Ako izbije sukob, mi ćemo dominirati bojnim poljem i pobijedit ćemo”.

Trump je također rekao da u roku od tri godine vlada planira uložiti 6 milijardi dolara u modernizaciju M1 “Abramsa”. Važno je napomenuti da se u veljači pojavile fotografije najnovije modifikacije “Abramsa”, modela M1A2C.

Nema sumnje da pokretanje modernizacije tenkova Washington prisiljava na ovu retoriku, koju rasplamsavaju apetiti američkog vojno-industrijskog kompleksa. Neprekidne izjave Washingtona o vojnoj prijetnji Rusije i Kine, kao i želja za intervencijom u unutrašnjim poslovima Iraka, Sirije, zatim Demokratske Republike Kongo ili Venezuele, daju čvrste argumente lobiju vojno-industrijskog kompleksa za sklapanje novih profitabilnih ugovora s vladom.

“Protiv koga će Pentagon koristiti nove modernizirane tenkove? Takvi su tenkovi nezamjenjiva stvar u svim lokalnim sukobima”, kaže Aleksej Leonkov, urednik ruskog časopisa “Arsenal domovine”.

Tenk Abrams m1a2
FOTO: tenk Abrams M1A2

“Abramsi” su na popisu u Korpusu marinaca, koji je povezan sa svim ekspedicijskim snagama. Na primjer, kada se dvije ili tri bojne šalju u inozemstvo, uz njih se šalje oko 56 tenkova “Abrams”. Obično se prevoze brodovima i to američka vojska radi rutinski.

Teoretski, novi tenkovi bi se kasnije mogli pojaviti zapadnoj Europi, jer bi bili usmjereni protiv Rusije. Prema mišljenju stručnjaka, Pentagon se ozbiljno priprema za njihovo korištenje u Trećem svjetskom ratu, prije svega u globalnim sukobima protiv Rusije ili Kine.

“Jasno je da su naši tenkovi T-72, T-80, T-90 nakon modernizacije, kao i najnoviji tenk ” Armata” T-14 bili u mislima  kopnenih generala Amerike. Naime, u slučaju velikih bitaka, uključujući i one nakon uporabe nuklearnog oružja, naši modernizirani tenkovi praktički mogu uništiti svu njihovu opremu”, rekao je Leonkov podsjećajući da su svi moderni tenkovi opremljeni zaštitom od zračenja.

Usput, ovog tjedna su Sjedinjene Države započele prvu obuku za prijenos kontingenata u srednju Europu, kako bi testirali brzo raspoređivanje u slučaju nužde. Tako je 19. ožujka u Njemačku stiglo prvih 350 vojnika prve tenkovske postrojbe, prenosi Associated Press. Trebalo bi stići ukupno 1500 američkih vojnika, nakon čega će otići u Poljsku, gdje će ih čekati tenkovi i drugo teško naoružanje prebačeno iz skladišta u Nizozemskoj. Planirano je da američki vojnici održe zajedničke vježbe s poljskim vojnicima.

Parada pobjede T-14 Armata
FOTO: T-14 Armata

Glavni cilj vježbe je razraditi strategiju “dinamičnu upotrebu sile”, što je ideja da se brzo odgovori na razvoj prijetnje u Europi i brzo prebace borbeno spremne jedinice.

Trump pokušava obnoviti tenkovske snage, koje su praktično uništene 2008. godine, rekao je Leonkov.

“On želi  okupiti sve stručnjake pod jednu zastavu, tako da će se opet svi borbeni tenkovi pojaviti na bojnom polju”, kazao je izvor iz Pentagona.

Treba dodati da je u praksi rad na ovom području u Americi bio zamrznut oko 30 godina. Dakle, sada se moraju vratiti svi kapaciteti i angažirati stručnjaci gotovo od nule.

Podsjetimo da je u proračunskom zahtjevu za 2020. fiskalnu godinu, kojeg je prošlog tjedna Bijela kuća poslala Kongresu, predloženo povećanje izdataka za obranu za 5%, do 750 milijardi dolara.

Ali nedavno, za vrijeme Obame, američki generali tenkove uopće nisu smatrali glavnom vrstom oružja.

Primjerice, 2016. godine je tvrtka General Dynamics Corporation predstavila platformu na kojoj će se razvijati lagana oklopna vozila. Za ovu platformu je uzeta šasija s gusjenicama britanskih oklopnih vozila “Ajax”. Vozilo je dobilo ime “Griffin” i bilo je naoružano topom od 120 mm. To je u stvari tenk, ali lagano oklopljen i vrlo upravljiv. Pretpostavljalo se da će ovaj projekt zamijeniti “Abrams”.

“No, ispostavilo se da je ovo lagano oklopno vozilo vrlo ranjivo na protutenkovske sustave. Osim toga, na odluku Pentagona je utjecao i ruski tenk “Armata” T-14, koji ima nenaseljeni borbeni modul, povećanu brzinu vatre i preciznost. U borbi s lako oklopljenim čudovištima s velikim oružjem, on ima izrazitu prednost. No, s “Abramsom”, kojeg “samo” treba doraditi i oplemeniti, nije sve tako jasno”, rekao je vojni stručnjak.

“Američki generali su odlučili obnoviti tenkovske strukture kada su vidjeli uspjeh ruskih oklopnih vozila u Siriji”, siguran je Leonkov.

“Sirijska vojska je na našim T-72 i T-90, iako na njihovim varijantama, prilično uspješno razbila vojnu mašineriju militanata”, naglasio je stručnjak.

“Militanti su samo koristili svjetlosnu opremu ili “šehid-mobil”. Doradili su borbena oklopna vozila ili ih pravili od civilnih vozila. No, kako se ispostavilo, to nije bilo od pomoći u borbi protiv tenkova. Osobito je uspješna bila operacija deblokiranja grada Deir Ez-Zora. Tamo je sirijska vojska, predvođena našim savjetnicima, pokazala kako se naši tenkovi zapravo bore”, rekao je Leonkov.

T-90s
FOTO: T-90S

U zapadnom tisku zaista postoji uvjerenje da je “Abrams” gotovo idealan tenk, sposoban za rad u svim klimatskim uvjetima. Ovo je posebno promovirano u holivudskim filmovima, gdje je “Abrams” često prikazan isključivo iz pravih kuteva i u bliskoistočnim pustinjama ili planinama izgleda kao nepobjediv div.

Tenk je u službi vojske Australije, kao i nekoliko arapskih zemalja, uključujući Maroko, Egipat i Saudijsku Arabiju. Usput, Saudijci su predali model M1A2 Abrams svojim saveznicima u Jemenu za borbu protiv Hutija.

Bilo je nedavnih u bitaka u Jemenu u kojima se ispostavilo da je tenk prilično ranjiv na vatru RPG-a i protutenkovskih sustava. Moguće je da je Trump odlučio nadograditi tenk, imajući u vidu banalni komercijalni cilj da ih proda u inozemstvu. Istina, nije baš jasno kako će Izrael reagirati na prodaju tenkova arapskim zemljama, jer su, nakon svega, najnoviji modeli opremljeni izraelskim aktivnim obrambenim sustavima.

Leonkov je također skrenuo pozornost na činjenicu da je glavno protutenkovsko oružje koje se koristi na Bliskom istoku, protuoklopni sustavi Kornet. On jako dobro udara ne samo “Abramse”, nego i njemačka “Leoparde 2”. Kako bi riješili ovaj problem, Amerikanci su odlučili pribjeći pomoći izraelskih stručnjaka.

Na “Abramsa” je stavljena aktivna izraelska zaštita, ali zbog toga tenk dobiva na težini i sada ukupno teži 60 tona. Neki tvrde da čak premašuje tu težinu. To sugerira da je “Abrams” teški tenk, a to ga čini još nespretnijim i ranjivijim.

Leopard 2
FOTO: njemački tenk Leopard 2

“Govoreći o najboljem tenku na svijetu, Trump se uzbudio. Ali je ovo daleko od najboljeg tenka, što je pokazao rat u Iraku i svim drugim zemljama. U teškim uvjetima ne može voziti više od 15 minuta, tako da je reći da je to najbolji tenk na svijetu smiješno”, rekao je Sergej Suvorov, doktor vojnih znanosti i stručnjak za tenkovsko naoružanje i opremu.

“Kad sam razgovarao s glavnim instruktorom tenka Abrams, gospodinom Philipom Lettom, rekao je da je njegov zadatak jamčiti punu sigurnost posade. Postavio je obrambene ploče u vanjsku kupolu. Ipak, dio streljiva je u trupu, a ako se upali samo jedna granata, tenk i posada će biti izgubljeni”, objasnio je Suvorov i dodao da T-90 ima značajne prednosti u brojnim područjima.

Važno je napomenuti da je čak i američki časopis The Nacional Interest u veljači pisao o ruskom “ubojici tenka Abrams”. Sa Suvorovom se složio i vojni stručnjak Anton Lavrov.

“Izjava da je “Abrams” najbolji, može se smatrati američkom propagandom. To je svakako dobar tenk. U posljednjih nekoliko desetljeća borio se najviše od svih modernih stranih tenkova, ali nije najbolji. Stoga je moderniziran. Osobito u modernim verzijama, ruski T-90 i izraelska “Merkava” izgledaju zanimljivije od američkih “Abramsa”, smatra Lavrov.

Stručnjaci vjeruju da čak i nakon duboke modernizacije “Abrams” neće nadmašiti ruski T-90, a “Armatu” da se ne spominje.

“Sumnjam da će Abrams postati moderniji od “Armate”, čak i ako se modernizira”, rekao je Suvorov.

“Glavna prednost “Armate” je da je stvorena od nule. To je omogućilo da se u tenku koristi potpuno nov i obećavajući raspored. Bez obzira na to koliko se modernizirali postojeći inozemni tenkovi, oni neće moći postići takvu razinu zaštite posade”, rekao je Lavrov.

No, čak i da “Armata” skoro ne bude dio većine tenkovskih postrojbi, novi tenk  ruske vojske T-90M je 2 do 3 puta učinkovitiji od stranih, po borbenoj učinkovitosti troškovima. Ministarstvo obrane Ruske Federacije planira usvojiti tenk T-90M ove godine i već je naručilo prvu seriju tih vozila. Internetska stranica vojnog televizijskog kanala “Zvijezda” objašnjava kakav je to tenk i  zašto on superiorniji od stranih analoga, uključujući “Abrams”.

Modernizovani ili novi tenk?

t 90
FOTO: T-90

Tenk T-90M je novo vozilo, iako je posvuda predstavljen kao modernizacija tenka T-90. Za razliku od prethodnika, tenkova T-90 i T-90A, T-90M ima mnogo više promjena nego T-72B i T-90. Tako, primjerice, na “moderniziranom” tenku, s novim trupom i kupolom, novim topom, posebna elektronička oprema koristi novu bazu s radikalno poboljšanom ergonomijom. Posada tenka T-90M se sada može pohvaliti udobnim sjedalima, prostranim radnim prostorom, prilagođenim klima uređajem itd. Niti jedan tenk zapadne proizvodnje nema takvu udobnost. U tom smislu, ekstremna modernizacija serije iz ’90-ih lako bi mogla imati i različit naziv serije.

Izjava Ureda za dizajn Ural

S tim u vezi, Ured za dizajn Ural je 2005. godine na vlastitu inicijativu pokrenuo razvoj programa modernizacije novog tenka, “Proriv-2”, koji je definirao razvoj “jedinstvenog borbenog modula”. Nakon što se vojska zainteresirala za rad i imala tehničke zahtjeve u dizajnu i razvoju, rad je počeo osiguravati modernizaciju vozila, što je dovršeno u rujnu 2011. i na paradi u Starantu je predstavljen pod nazivom “Modernizirani T-90S”.

Međutim, radovi na modernizaciji tenka su nastavljeni, ali već u okviru novog tenka “Proriv-3”. Glavni je cilj bio jamčiti kvalitativnu superiornost u odnosu na najnovije verzije stranih tenkova: Abrams M1A2SEP (SAD), Leopard 2A7 (Njemačka), Leclerc S21 (Francuska), K2 Black Panther (Južna Koreja) i druge.

Rad na modernizaciji tenka T-90 bio je usmjeren na poboljšanje sustava kontrole pucanja, istraživačkih i promatračkih sposobnosti i performansi. Međutim, dizajneri su uspjeli poboljšati sve glavne pokazatelje borbene učinkovitosti tenka: obranu, vatrenu moć, mobilnost i kontrolu. U isto vrijeme, u dizajnerskom studiju je razvijena jedinstvena naoružana platforma “Armata” i tenk T-14.

Što je novo na tenku T-90M?

Tenk T-90MS
FOTO: ilustracija, tenk T-90MS

Prvo, to je sigurnost. Povećanje razine sigurnosti tenka T-90M je postignuta uvođenjem čitavog niza zaštitnih mjera. Uključujući ugradnju “Relic” modula za univerzalnu dinamičku zaštitu (DZ) na trupu i kupoli, kao i na bočnim zaslonima. Donji oklopljeni dijelovi kupole, kao i stranice i armirani oklop su prekriveni rešetkastim zaslonima. Kućišta tenka su u unutrašnjosti prekrivena zaštitom od šrapnela u tkanini na bazi aramida. Nova frontalna obrana može izdržati bilo kakvu modernu tenkovsku municiju.

Integrirana univerzalna dinamička zaštita T-90M ima potpuno modularni dizajn, koji omogućuje da se moduli odmah zamijene izborom različitih razina zaštite, također na temelju uvjeta korištenja i izvršenih aktivnosti.

Racionalna arhitektura niskog stupnja refleksije nadograđenog spremnika u kombinaciji s materijalima koji apsorbiraju radio valove, smanjuje se vidljivost tenka na radaru puno puta u usporedbi s osnovnom linijom. Kako bi se povećao kapacitet preživljavanja, optimiziran je smještaj goriva i streljiva u trupu i uvedeni su zasloni kako bi se zaštitila posada, streljivo i oprema od oštećenja sekundarnog protoka fragmenata, čega nije bilo u prethodnom T-72 i T-90.

Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem.

Drugo je vatrena moć. Snaga T-90M pojačana je ugradnjom novog topa od 125 mm, visoko automatiziranog sustava kontrole gađanja, daljinskog upravljanja i snažnijeg streljiva s automatskim utovarivačem. Top od 125 mm s glatkom bušotinom ima veću preciznost gađanja od 25 do 30% i veću sposobnost preživljavanja. Samo je poboljšanje preciznosti topa omogućilo da se njegov domet poveća za 15%.

Visoko automatizirani upravljački sustav “Kalina” radikalno se razlikuje od svih onih koji su se ranije koristili u ruskim tenkovima. Po prvi put zapovjednik tenka ima sustav vanjskog nadzora i panoramski pogled zajedno s OMS, uz mogućnost automatskog prosljeđivanja koordinate cilja od zapovjednika do posade.

Treće poboljšanje je u smislu mobilnosti. Visoku pokretljivost vozila osigurava novi dizelski motor V-92S2F, koji može razviti 1130 KS. Kako bi se smanjio umor vozača tijekom marševa i kontrole na bojištu, koristi se sustav automatskog prijenosa. Tenkom se upravlja pomoću upravljača, a ne polugama. Tenk T-90M je opremljen BIUS okvirom (Onboard Information Control System). Sustav CICS (Customer Information Control System) osigurava sprječavanje kvarova i nezgoda, kao i produljenje vijeka trajanja zahvaljujući dijagnostici svih sustava i komponenti, uz blokiranje mogućih pogrešnih radnji operatera.

Na kraju je poboljšana upravljivost tima. Kako bi se znatno povećala mogućnost kontrole nad tenkom, na T-90M je montirano niz interakcijskih kontrola i opreme taktičkog automatiziranog sustava upravljanja. Kroz multipleks kanal za razmjenu informacija, ova oprema, kao i CICS i OMS, sustav zavjesa, identifikacija “prijatelja ili neprijatelja”, panoramski pogled i topografska orijentacija, kao i novi automatski utovarivač, povezani su. Kompleks komunikacijske opreme ugrađen u T-90M nudi zvučno izoliranu radio komunikaciju s tehničkim maskiranjem i ponovnim podešavanjem ili “preskakanjem” frekvencijskih programa.

T-90M vrijedi dva “Abramsa”

C-5 galaxy Abrams M-1
FOTO: C-5 galaxy i Abrams M-1

Kao tradicionalno niskoprofilni tenk s optimalnom masom i visokom pokretljivošću i brzinom za prevladavanje najtežih prepreka, tenk T-90M ima modernu razinu zaštite i opstanka. Ima “digitalnu karticu” visoke učinkovitosti, višespektralne ciljnike, računala visokih performansi, višenamjenski digitalni komunikacijski sustav i poboljšana ergonomija.

Jedan od najvažnijih pokazatelja karakteristika današnjih suvremenih borbenih vozila je “učinkovitost / trošak”. T-90M je 2 do 3 puta bolji od modernih stranih tenkova. Drugim riječima, T-90M po cijeni od oko dva puta manjoj od cijene Abramsa M1A2SEP premašuje njegovu učinkovitost u borbi jedan i pol put.

Ako nakon 6 milijardi dolara vrijedne modernizacije “Abrams” bude u rangu tenka T-90M ili čak bolji, još uvijek treba stići T-14 na platformi “Armata”, ali to je već druga priča.

NATOT 90T-90MStenk
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Sa ovakvim izjavama me Trump samo sramoti!

Laki Topalović
5 godine prije

T-90M “Proboj-3” ili Proriv je zapravo skroz novi tenk i ne bi se uopće trebao zvati T-90

Laki Topalović
5 godine prije

Komentar s FB M.Horvat: A zasto modernizirati Abrams, ako je najbolji? 🙂 🙂 🙂

pero
5 godine prije

Pa neću valjda vazale nagovarati da kupuju tuđe, ak tvrdim da je moje najbolje a to tvrde i moje rejting agencije, a za sitnu lovu ću vam to i modernizirati. Ako ne kupiš, e jbg, sankcije. Slobodna trgovina ali samo kad meni odgovara.

Drago
5 godine prije

Utovarivač, bušotina aa. Jeli vi pročitate tekst poslije copy-paste-google translate ?

jezevakucica
5 godine prije

Novi Abrams ide na plin.iz škriljevca.Ima stop svjetlo,mogućnost paljenja sva četiri žmigavca odjednom i što je najvažnije,rikverc svjetlo.
Od dodatne opreme(samo za članice NATO alijanse)ima štrik za brzo sušenje veša u vožnji koje je montirano na topovskoj cijevi.Senzore o količini vlage,toplini i vjetru pri sušenju veša,ugrađuje renomirana izraelska firma koja je također zadužena za izradu aktivne zaštite od iznenadnog proloma oblaka.

Brave new world
5 godine prije

Ti si mu tenkovi najbolji isto kao i oni tomahavci za koje je govorio da su moderni i pametni, pa ih sirijci srusili sa starim Bukovima.

Trubadur
5 godine prije

Tumač vining….. Jedna od jačih narcisoidnih izjava… Ovo nije više ni sramnota …..

Direktor
5 godine prije

Nije ti bitan tenk, tu je bitna zarada i još nešto a to je:”Usput, ovog tjedna su Sjedinjene Države započele prvu obuku za prijenos kontingenata u srednju Europu…”
Dakle, seronje bi opet vodili ratove u Europi, mislim da je toga dosta, EU treba da se malo trgne.

Stanislav
5 godine prije

Cijela ta priča je glupost. Putin će reći da je Armata najbolji tenk, a Angela će reći da je Leopard najbolji i svatko će za svoje tenkove reći da su najbolji. Na neki način to je i dužnost predsjednika država. Istina je naravno da ne postoji najbolji tenk jer je svaki tenk proizvod tisuća i tisuća kompromisa tako da sve ovisi o situaciji i posadi tenka. Ne volim ove članke koji su očita propaganda, jer neiskrenost nije potrebna da bi se ukazalo na važnost Rusije u svijetu ili Kine itd. Nisu Rusi najbolji u svemu i ni ne trebaju biti i ne treba ih tako predstavljati na ovom portalu. Među najboljima su u mnogim stvarima i to je dovoljno.

AJeTo
5 godine prije

Cijeli projekt pada u vodu ako im Izraelci vrate milo za drago, afera F-16 kao da je jucer bila. Necemo valjda kupovati podgrijane bureke.

Nostromo
5 godine prije

Pored Trumpa tesko itko drugi moze ovako samouvjerene pricati gluposti

DažBog
5 godine prije

750 mlrd $u$ki za odbranu?!?!?… Pa bolje da su dali pola od toga Rusima i Kinezima da ih brane

Zvrk
5 godine prije

Ono kad je sam sebi skočio u usta.

shumadinac
5 godine prije

Pre neko veče sam pisao da su dronovi smrtna presuda za tenkove. Jedan od kolega je replicirao “misliš li da ne mogu napraviti zaštitu i odozgo?” Tačno je da mogu ali će uvek postojati slabe tačke.
Tenk je vozilo koje je oklopljeno, posada dobija informacije o spoljašnjem svetu preko specijalnih prozora, optičkih uređaja, raznih senzora, antena… to su slabe tačke tenka.

U ozbiljnom sukobu velikih sila dronovi bi bili velika napast. Doduše, oni su osetljivi na elektronska dejstva ali ne naglašava Putin džabe veštačku inteligenciju kao prioritet.

m.ivanisevic
5 godine prije

Ako je najbolji zašto ga treba modernizirati?

Janko
5 godine prije

Piše u tekstu;
“Govoreći o najboljem tenku na svijetu, Trump se uzbudio.”
Baš kao i vi kada pišete o ruskim tenkovima 🙂

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

najbolji u video igrama

Emiliano Zapata
5 godine prije

Gospodine, nama robovima nije uopce bitno ko ima veceg, brzeg, boljeg tenka topa i sl.

slix
5 godine prije

Molim vas prekontrolirajte tekst, tri puta ste ponovili dio iste rečenice. Štednja na lektoriranju teksta?
[citat]
“Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem. 90. Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem. streljiva i opreme od oštećenja iz sekundarnog toka fragmenata, stvari koje nisu postojale u prethodnim T-72 i T-90. Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem.”
Pozdrav uredništvu i nadam se da se nećete ljutiti na ovu opasku, samo naprijed s vašim radom kojeg jako volim i cijenim!

Stanislav
5 godine prije

Abramsima upravlja visoko obucena americka posada, a ruskim tenkovima (cesto ne najbolje inacice kakve imaju rusi nego izvozne verzije) upravljaju nedovoljno obuceni iracani i sl. Protiv Rusa bi bila druga priča koja bi vjj zavrsila gubicima na obje strane, pa nam je u cilju da se sukob izbjegava. I kao što sam već rekao ne postoji apsolutno najbolji tenk!

Arch
5 godine prije

Koje tenkove imaju članice NATO-a, koje same ne proizvode tenkove? Koji MBT ima USA NATO susjed, Kanada? E, da…

antinwo.hr
5 godine prije

Tko te jebe majmune američki zajedno sa tvojim tenkom!Kaubojski clown ko i svi ljigavi Ameri

Red Dog
5 godine prije

Mozda i jeste, ali pati od iste slabosti kao i Kaiser Tiger.
Tigar jeste bio najbolji tenk svog vremena pa su drugovi odlucili da ga ucine jos boljim. Jos oklopa, jos veci kalibar. Ali… gutao je gorivo, zaglavio se je, nisu ga nosili mostovi… Bio je pretezak.
Abramsi pate od iste bolesti. Super na papiru, psuju ih na terenu.

Tico
4 godine prije

Clanak, moj je veći od tvojega

Ive
4 godine prije

Poznato je da amerikenji zive u davnom proslo svrsenom vremenu, i so dalje to dublje padaju u proslost.

Ive
3 godine prije

Sto se babi htilo to joj se i snilo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI