fbpx

Trump: Naš “Abrams” je najbolji tenk na svijetu i dat ćemo 6 mlrd. za njegovu modernizaciju

abrams tenk latvija

Donald Trump je američki “Abrams” nazvao najboljim tenkom u povijesti, superiornijim u odnosu na konkurente iz Rusije i Kine. Također je obećao da će izdvojiti ogromnu svotu od 6 milijardi dolara za njegovu modernizaciju. Kako tumačiti izjavu Trumpa da je “Abrams” superiorniji od ruskog T-90 i “Armate”? Hoće li se uskoro modernizirani “Abrams” naći na zapadnim granicama Ruske Federacije?

Predsjednik Trump, koji je u srijedu govorio u tvornici tenkova u Ohiu, nazvao je M1 “Abrams” najboljim tenkom u povijesti.

“Našim trupama dajemo najučinkovitiji i  najpouzdaniji tenk u povijesti ratovanja. Kako se on može usporediti s tenkovima koje čine Kina, Rusija i drugi, što mislite? Hoćemo li ih pobijediti?”, zapitao se Trump i odgovorio sam sebi: “Ako izbije sukob, mi ćemo dominirati bojnim poljem i pobijedit ćemo”.

Trump je također rekao da u roku od tri godine vlada planira uložiti 6 milijardi dolara u modernizaciju M1 “Abramsa”. Važno je napomenuti da se u veljači pojavile fotografije najnovije modifikacije “Abramsa”, modela M1A2C.

Nema sumnje da pokretanje modernizacije tenkova Washington prisiljava na ovu retoriku, koju rasplamsavaju apetiti američkog vojno-industrijskog kompleksa. Neprekidne izjave Washingtona o vojnoj prijetnji Rusije i Kine, kao i želja za intervencijom u unutrašnjim poslovima Iraka, Sirije, zatim Demokratske Republike Kongo ili Venezuele, daju čvrste argumente lobiju vojno-industrijskog kompleksa za sklapanje novih profitabilnih ugovora s vladom.

“Protiv koga će Pentagon koristiti nove modernizirane tenkove? Takvi su tenkovi nezamjenjiva stvar u svim lokalnim sukobima”, kaže Aleksej Leonkov, urednik ruskog časopisa “Arsenal domovine”.

Tenk Abrams m1a2

FOTO: tenk Abrams M1A2

“Abramsi” su na popisu u Korpusu marinaca, koji je povezan sa svim ekspedicijskim snagama. Na primjer, kada se dvije ili tri bojne šalju u inozemstvo, uz njih se šalje oko 56 tenkova “Abrams”. Obično se prevoze brodovima i to američka vojska radi rutinski.

Teoretski, novi tenkovi bi se kasnije mogli pojaviti zapadnoj Europi, jer bi bili usmjereni protiv Rusije. Prema mišljenju stručnjaka, Pentagon se ozbiljno priprema za njihovo korištenje u Trećem svjetskom ratu, prije svega u globalnim sukobima protiv Rusije ili Kine.

“Jasno je da su naši tenkovi T-72, T-80, T-90 nakon modernizacije, kao i najnoviji tenk ” Armata” T-14 bili u mislima  kopnenih generala Amerike. Naime, u slučaju velikih bitaka, uključujući i one nakon uporabe nuklearnog oružja, naši modernizirani tenkovi praktički mogu uništiti svu njihovu opremu”, rekao je Leonkov podsjećajući da su svi moderni tenkovi opremljeni zaštitom od zračenja.

Usput, ovog tjedna su Sjedinjene Države započele prvu obuku za prijenos kontingenata u srednju Europu, kako bi testirali brzo raspoređivanje u slučaju nužde. Tako je 19. ožujka u Njemačku stiglo prvih 350 vojnika prve tenkovske postrojbe, prenosi Associated Press. Trebalo bi stići ukupno 1500 američkih vojnika, nakon čega će otići u Poljsku, gdje će ih čekati tenkovi i drugo teško naoružanje prebačeno iz skladišta u Nizozemskoj. Planirano je da američki vojnici održe zajedničke vježbe s poljskim vojnicima.

Parada pobjede T-14 Armata

FOTO: T-14 Armata

Glavni cilj vježbe je razraditi strategiju “dinamičnu upotrebu sile”, što je ideja da se brzo odgovori na razvoj prijetnje u Europi i brzo prebace borbeno spremne jedinice.

Trump pokušava obnoviti tenkovske snage, koje su praktično uništene 2008. godine, rekao je Leonkov.

“On želi  okupiti sve stručnjake pod jednu zastavu, tako da će se opet svi borbeni tenkovi pojaviti na bojnom polju”, kazao je izvor iz Pentagona.

Treba dodati da je u praksi rad na ovom području u Americi bio zamrznut oko 30 godina. Dakle, sada se moraju vratiti svi kapaciteti i angažirati stručnjaci gotovo od nule.

Podsjetimo da je u proračunskom zahtjevu za 2020. fiskalnu godinu, kojeg je prošlog tjedna Bijela kuća poslala Kongresu, predloženo povećanje izdataka za obranu za 5%, do 750 milijardi dolara.

Ali nedavno, za vrijeme Obame, američki generali tenkove uopće nisu smatrali glavnom vrstom oružja.

Primjerice, 2016. godine je tvrtka General Dynamics Corporation predstavila platformu na kojoj će se razvijati lagana oklopna vozila. Za ovu platformu je uzeta šasija s gusjenicama britanskih oklopnih vozila “Ajax”. Vozilo je dobilo ime “Griffin” i bilo je naoružano topom od 120 mm. To je u stvari tenk, ali lagano oklopljen i vrlo upravljiv. Pretpostavljalo se da će ovaj projekt zamijeniti “Abrams”.

“No, ispostavilo se da je ovo lagano oklopno vozilo vrlo ranjivo na protutenkovske sustave. Osim toga, na odluku Pentagona je utjecao i ruski tenk “Armata” T-14, koji ima nenaseljeni borbeni modul, povećanu brzinu vatre i preciznost. U borbi s lako oklopljenim čudovištima s velikim oružjem, on ima izrazitu prednost. No, s “Abramsom”, kojeg “samo” treba doraditi i oplemeniti, nije sve tako jasno”, rekao je vojni stručnjak.

“Američki generali su odlučili obnoviti tenkovske strukture kada su vidjeli uspjeh ruskih oklopnih vozila u Siriji”, siguran je Leonkov.

“Sirijska vojska je na našim T-72 i T-90, iako na njihovim varijantama, prilično uspješno razbila vojnu mašineriju militanata”, naglasio je stručnjak.

“Militanti su samo koristili svjetlosnu opremu ili “šehid-mobil”. Doradili su borbena oklopna vozila ili ih pravili od civilnih vozila. No, kako se ispostavilo, to nije bilo od pomoći u borbi protiv tenkova. Osobito je uspješna bila operacija deblokiranja grada Deir Ez-Zora. Tamo je sirijska vojska, predvođena našim savjetnicima, pokazala kako se naši tenkovi zapravo bore”, rekao je Leonkov.

T-90s

FOTO: T-90S

U zapadnom tisku zaista postoji uvjerenje da je “Abrams” gotovo idealan tenk, sposoban za rad u svim klimatskim uvjetima. Ovo je posebno promovirano u holivudskim filmovima, gdje je “Abrams” često prikazan isključivo iz pravih kuteva i u bliskoistočnim pustinjama ili planinama izgleda kao nepobjediv div.

Tenk je u službi vojske Australije, kao i nekoliko arapskih zemalja, uključujući Maroko, Egipat i Saudijsku Arabiju. Usput, Saudijci su predali model M1A2 Abrams svojim saveznicima u Jemenu za borbu protiv Hutija.

Bilo je nedavnih u bitaka u Jemenu u kojima se ispostavilo da je tenk prilično ranjiv na vatru RPG-a i protutenkovskih sustava. Moguće je da je Trump odlučio nadograditi tenk, imajući u vidu banalni komercijalni cilj da ih proda u inozemstvu. Istina, nije baš jasno kako će Izrael reagirati na prodaju tenkova arapskim zemljama, jer su, nakon svega, najnoviji modeli opremljeni izraelskim aktivnim obrambenim sustavima.

Leonkov je također skrenuo pozornost na činjenicu da je glavno protutenkovsko oružje koje se koristi na Bliskom istoku, protuoklopni sustavi Kornet. On jako dobro udara ne samo “Abramse”, nego i njemačka “Leoparde 2”. Kako bi riješili ovaj problem, Amerikanci su odlučili pribjeći pomoći izraelskih stručnjaka.

Na “Abramsa” je stavljena aktivna izraelska zaštita, ali zbog toga tenk dobiva na težini i sada ukupno teži 60 tona. Neki tvrde da čak premašuje tu težinu. To sugerira da je “Abrams” teški tenk, a to ga čini još nespretnijim i ranjivijim.

Leopard 2

FOTO: njemački tenk Leopard 2

“Govoreći o najboljem tenku na svijetu, Trump se uzbudio. Ali je ovo daleko od najboljeg tenka, što je pokazao rat u Iraku i svim drugim zemljama. U teškim uvjetima ne može voziti više od 15 minuta, tako da je reći da je to najbolji tenk na svijetu smiješno”, rekao je Sergej Suvorov, doktor vojnih znanosti i stručnjak za tenkovsko naoružanje i opremu.

“Kad sam razgovarao s glavnim instruktorom tenka Abrams, gospodinom Philipom Lettom, rekao je da je njegov zadatak jamčiti punu sigurnost posade. Postavio je obrambene ploče u vanjsku kupolu. Ipak, dio streljiva je u trupu, a ako se upali samo jedna granata, tenk i posada će biti izgubljeni”, objasnio je Suvorov i dodao da T-90 ima značajne prednosti u brojnim područjima.

Važno je napomenuti da je čak i američki časopis The Nacional Interest u veljači pisao o ruskom “ubojici tenka Abrams”. Sa Suvorovom se složio i vojni stručnjak Anton Lavrov.

“Izjava da je “Abrams” najbolji, može se smatrati američkom propagandom. To je svakako dobar tenk. U posljednjih nekoliko desetljeća borio se najviše od svih modernih stranih tenkova, ali nije najbolji. Stoga je moderniziran. Osobito u modernim verzijama, ruski T-90 i izraelska “Merkava” izgledaju zanimljivije od američkih “Abramsa”, smatra Lavrov.

Stručnjaci vjeruju da čak i nakon duboke modernizacije “Abrams” neće nadmašiti ruski T-90, a “Armatu” da se ne spominje.

“Sumnjam da će Abrams postati moderniji od “Armate”, čak i ako se modernizira”, rekao je Suvorov.

“Glavna prednost “Armate” je da je stvorena od nule. To je omogućilo da se u tenku koristi potpuno nov i obećavajući raspored. Bez obzira na to koliko se modernizirali postojeći inozemni tenkovi, oni neće moći postići takvu razinu zaštite posade”, rekao je Lavrov.

No, čak i da “Armata” skoro ne bude dio većine tenkovskih postrojbi, novi tenk  ruske vojske T-90M je 2 do 3 puta učinkovitiji od stranih, po borbenoj učinkovitosti troškovima. Ministarstvo obrane Ruske Federacije planira usvojiti tenk T-90M ove godine i već je naručilo prvu seriju tih vozila. Internetska stranica vojnog televizijskog kanala “Zvijezda” objašnjava kakav je to tenk i  zašto on superiorniji od stranih analoga, uključujući “Abrams”.

Modernizovani ili novi tenk?

t 90

FOTO: T-90

Tenk T-90M je novo vozilo, iako je posvuda predstavljen kao modernizacija tenka T-90. Za razliku od prethodnika, tenkova T-90 i T-90A, T-90M ima mnogo više promjena nego T-72B i T-90. Tako, primjerice, na “moderniziranom” tenku, s novim trupom i kupolom, novim topom, posebna elektronička oprema koristi novu bazu s radikalno poboljšanom ergonomijom. Posada tenka T-90M se sada može pohvaliti udobnim sjedalima, prostranim radnim prostorom, prilagođenim klima uređajem itd. Niti jedan tenk zapadne proizvodnje nema takvu udobnost. U tom smislu, ekstremna modernizacija serije iz ’90-ih lako bi mogla imati i različit naziv serije.

Izjava Ureda za dizajn Ural

S tim u vezi, Ured za dizajn Ural je 2005. godine na vlastitu inicijativu pokrenuo razvoj programa modernizacije novog tenka, “Proriv-2”, koji je definirao razvoj “jedinstvenog borbenog modula”. Nakon što se vojska zainteresirala za rad i imala tehničke zahtjeve u dizajnu i razvoju, rad je počeo osiguravati modernizaciju vozila, što je dovršeno u rujnu 2011. i na paradi u Starantu je predstavljen pod nazivom “Modernizirani T-90S”.

Međutim, radovi na modernizaciji tenka su nastavljeni, ali već u okviru novog tenka “Proriv-3”. Glavni je cilj bio jamčiti kvalitativnu superiornost u odnosu na najnovije verzije stranih tenkova: Abrams M1A2SEP (SAD), Leopard 2A7 (Njemačka), Leclerc S21 (Francuska), K2 Black Panther (Južna Koreja) i druge.

Rad na modernizaciji tenka T-90 bio je usmjeren na poboljšanje sustava kontrole pucanja, istraživačkih i promatračkih sposobnosti i performansi. Međutim, dizajneri su uspjeli poboljšati sve glavne pokazatelje borbene učinkovitosti tenka: obranu, vatrenu moć, mobilnost i kontrolu. U isto vrijeme, u dizajnerskom studiju je razvijena jedinstvena naoružana platforma “Armata” i tenk T-14.

Što je novo na tenku T-90M?

Tenk T-90MS

FOTO: ilustracija, tenk T-90MS

Prvo, to je sigurnost. Povećanje razine sigurnosti tenka T-90M je postignuta uvođenjem čitavog niza zaštitnih mjera. Uključujući ugradnju “Relic” modula za univerzalnu dinamičku zaštitu (DZ) na trupu i kupoli, kao i na bočnim zaslonima. Donji oklopljeni dijelovi kupole, kao i stranice i armirani oklop su prekriveni rešetkastim zaslonima. Kućišta tenka su u unutrašnjosti prekrivena zaštitom od šrapnela u tkanini na bazi aramida. Nova frontalna obrana može izdržati bilo kakvu modernu tenkovsku municiju.

Integrirana univerzalna dinamička zaštita T-90M ima potpuno modularni dizajn, koji omogućuje da se moduli odmah zamijene izborom različitih razina zaštite, također na temelju uvjeta korištenja i izvršenih aktivnosti.

Racionalna arhitektura niskog stupnja refleksije nadograđenog spremnika u kombinaciji s materijalima koji apsorbiraju radio valove, smanjuje se vidljivost tenka na radaru puno puta u usporedbi s osnovnom linijom. Kako bi se povećao kapacitet preživljavanja, optimiziran je smještaj goriva i streljiva u trupu i uvedeni su zasloni kako bi se zaštitila posada, streljivo i oprema od oštećenja sekundarnog protoka fragmenata, čega nije bilo u prethodnom T-72 i T-90.

Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem.

Drugo je vatrena moć. Snaga T-90M pojačana je ugradnjom novog topa od 125 mm, visoko automatiziranog sustava kontrole gađanja, daljinskog upravljanja i snažnijeg streljiva s automatskim utovarivačem. Top od 125 mm s glatkom bušotinom ima veću preciznost gađanja od 25 do 30% i veću sposobnost preživljavanja. Samo je poboljšanje preciznosti topa omogućilo da se njegov domet poveća za 15%.

Visoko automatizirani upravljački sustav “Kalina” radikalno se razlikuje od svih onih koji su se ranije koristili u ruskim tenkovima. Po prvi put zapovjednik tenka ima sustav vanjskog nadzora i panoramski pogled zajedno s OMS, uz mogućnost automatskog prosljeđivanja koordinate cilja od zapovjednika do posade.

Treće poboljšanje je u smislu mobilnosti. Visoku pokretljivost vozila osigurava novi dizelski motor V-92S2F, koji može razviti 1130 KS. Kako bi se smanjio umor vozača tijekom marševa i kontrole na bojištu, koristi se sustav automatskog prijenosa. Tenkom se upravlja pomoću upravljača, a ne polugama. Tenk T-90M je opremljen BIUS okvirom (Onboard Information Control System). Sustav CICS (Customer Information Control System) osigurava sprječavanje kvarova i nezgoda, kao i produljenje vijeka trajanja zahvaljujući dijagnostici svih sustava i komponenti, uz blokiranje mogućih pogrešnih radnji operatera.

Na kraju je poboljšana upravljivost tima. Kako bi se znatno povećala mogućnost kontrole nad tenkom, na T-90M je montirano niz interakcijskih kontrola i opreme taktičkog automatiziranog sustava upravljanja. Kroz multipleks kanal za razmjenu informacija, ova oprema, kao i CICS i OMS, sustav zavjesa, identifikacija “prijatelja ili neprijatelja”, panoramski pogled i topografska orijentacija, kao i novi automatski utovarivač, povezani su. Kompleks komunikacijske opreme ugrađen u T-90M nudi zvučno izoliranu radio komunikaciju s tehničkim maskiranjem i ponovnim podešavanjem ili “preskakanjem” frekvencijskih programa.

T-90M vrijedi dva “Abramsa”

C-5 galaxy Abrams M-1

FOTO: C-5 galaxy i Abrams M-1

Kao tradicionalno niskoprofilni tenk s optimalnom masom i visokom pokretljivošću i brzinom za prevladavanje najtežih prepreka, tenk T-90M ima modernu razinu zaštite i opstanka. Ima “digitalnu karticu” visoke učinkovitosti, višespektralne ciljnike, računala visokih performansi, višenamjenski digitalni komunikacijski sustav i poboljšana ergonomija.

Jedan od najvažnijih pokazatelja karakteristika današnjih suvremenih borbenih vozila je “učinkovitost / trošak”. T-90M je 2 do 3 puta bolji od modernih stranih tenkova. Drugim riječima, T-90M po cijeni od oko dva puta manjoj od cijene Abramsa M1A2SEP premašuje njegovu učinkovitost u borbi jedan i pol put.

Ako nakon 6 milijardi dolara vrijedne modernizacije “Abrams” bude u rangu tenka T-90M ili čak bolji, još uvijek treba stići T-14 na platformi “Armata”, ali to je već druga priča.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Sa ovakvim izjavama me Trump samo sramoti!

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Trampowski prodaje poslovne prostore poljacima pod geslom,svatko zaslužuje svoj kvadrat Abramsa s pogledom na Rusiju

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

usa radi lakši tenk sa diesel motorom
za rusku ravnicu i blato

abrams je pre težak i previše troši
zaglibio bi i ostao bez goriva

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

ima li itko da mi da “nuklearnu” da je slobodno opalim na Washington dok Trmp ima presicu…..

Simo Kostolomac Agresor
Gost
Simo Kostolomac Agresor
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Što baš na Washington, a ne na Kaliforniju koju će ionako prvi potres spustiti na dno Pacifika. Sin mi je u DC-u pa i ako nekako dođeš do atomke sačekaj iduće godine izbore bice u Los Angeles sigurno, nadam se bez Melanije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

T-90M “Proboj-3” ili Proriv je zapravo skroz novi tenk i ne bi se uopće trebao zvati T-90

Miloš Veličanstveni 16.st.
Gost
Miloš Veličanstveni 16.st.
1 godina prije

T-90M vredi kao 2 Abramsa, takav kakav je ,lepo su Rusi objasnili. Ako Abramsa i moderniziraju onda če Rusi da naštampaju 206 Armata da osvoje svet. To je taka tehnologija u Rusija da je dovoljan jedan tenk Armata za svaku državu na svetu. Jedna Armata za svaku državu bre.
CioAmeri ulažu bilijarde za staro železo od oružje a Rus potroši milion dolara i razvije ”space tehnologie” oružje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Komentar s FB M.Horvat: A zasto modernizirati Abrams, ako je najbolji? 🙂 🙂 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Je. Trump stručnjak za tenkove?
Najbolji tenk- treba 6 milijardi za – što??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce:
POZIV ZA PLES !
Oš’ zaplesat ”gusjenicu”?
Tenkista ne pleše ”kolo”!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Ima strašan video !
Huti otvorili ples i probili front saudijaca. Konkurs i Metis pjevaju. Krš i plamen.
Možete provjeriti tipove tenkića ugroženih.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Lucija

Kako ne razumiješ pa treba krila ili elise da leti,leti,pa bljuć ode još 6 mlrd$zelembaća
A za toliko Vlado napravi potpuno
Novi tenk??

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
10 mjeseci prije
Reply to  Duki

I jos ga umnozi u nekoliko stotina komuda.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija Pa Trump je stručnjak za “pregovore”, zna on, najprij kaže kako ima najbolje tenkove na svitu, a onda ovi svi šta sa njim idu pregovarat padnu na guzicu iznenađeni i priplašeni . . . on dobije duplo bolji deal i ide dalje . . . neznan kako bi reka, Trump je umitnik dealova ☺

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Ti Čićolina si baš stručnjakinja za sve živo i volio bih te isprobati da se uvjerim u to hehehehe!!

pero
Gost
pero
1 godina prije

Pa neću valjda vazale nagovarati da kupuju tuđe, ak tvrdim da je moje najbolje a to tvrde i moje rejting agencije, a za sitnu lovu ću vam to i modernizirati. Ako ne kupiš, e jbg, sankcije. Slobodna trgovina ali samo kad meni odgovara.

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Utovarivač, bušotina aa. Jeli vi pročitate tekst poslije copy-paste-google translate ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Novi Abrams ide na plin.iz škriljevca.Ima stop svjetlo,mogućnost paljenja sva četiri žmigavca odjednom i što je najvažnije,rikverc svjetlo.
Od dodatne opreme(samo za članice NATO alijanse)ima štrik za brzo sušenje veša u vožnji koje je montirano na topovskoj cijevi.Senzore o količini vlage,toplini i vjetru pri sušenju veša,ugrađuje renomirana izraelska firma koja je također zadužena za izradu aktivne zaštite od iznenadnog proloma oblaka.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@ježy:
Tenk ”Gorenje”-izgori pri izlasku iz hangara?
No tenk ju !

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Ti si mu tenkovi najbolji isto kao i oni tomahavci za koje je govorio da su moderni i pametni, pa ih sirijci srusili sa starim Bukovima.

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije

sereš!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Tumač vining….. Jedna od jačih narcisoidnih izjava… Ovo nije više ni sramnota …..

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Nije ti bitan tenk, tu je bitna zarada i još nešto a to je:”Usput, ovog tjedna su Sjedinjene Države započele prvu obuku za prijenos kontingenata u srednju Europu…”
Dakle, seronje bi opet vodili ratove u Europi, mislim da je toga dosta, EU treba da se malo trgne.

stakogabriga
Gost
stakogabriga
1 godina prije
Reply to  Direktor

Slazem se, pun mi je rac ljenih guzica i od naroda i politicara koje ne zanima uopce sto se dogadja i ne bore se za mir.. samo da vidis kako bi se uspanicili da im vatru pod prozorima potpalis!

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  stakogabriga

…to uopće nije potrebno…rusija mora obnoviti atomske pokuse i poslati snimke na zapad.

Stanislav
Member
1 godina prije

Cijela ta priča je glupost. Putin će reći da je Armata najbolji tenk, a Angela će reći da je Leopard najbolji i svatko će za svoje tenkove reći da su najbolji. Na neki način to je i dužnost predsjednika država. Istina je naravno da ne postoji najbolji tenk jer je svaki tenk proizvod tisuća i tisuća kompromisa tako da sve ovisi o situaciji i posadi tenka. Ne volim ove članke koji su očita propaganda, jer neiskrenost nije potrebna da bi se ukazalo na važnost Rusije u svijetu ili Kine itd. Nisu Rusi najbolji u svemu i ni ne trebaju biti i ne treba ih tako predstavljati na ovom portalu. Među najboljima su u mnogim stvarima i to je dovoljno.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Stanislav

A jeli…. Daj nam reci, gdje i kad…. Jer ja u životu nisam čuo od bilo kog predcjednika osim amera, da bi izjavio, kako je njihov tenk, avion itd. najbolji na svijetu…. Takve izjave, daju samo predstavnici izabranog naroda , a pogotovo, narcisoidni, vlasnik žute mačke na glavi….

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
10 mjeseci prije
Reply to  Stanislav

Angela samo gleda koji ima najdulju i najdeblju cijev.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Cijeli projekt pada u vodu ako im Izraelci vrate milo za drago, afera F-16 kao da je jucer bila. Necemo valjda kupovati podgrijane bureke.

Nostromo
Gost
Nostromo
1 godina prije

Pored Trumpa tesko itko drugi moze ovako samouvjerene pricati gluposti

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

prvi zaljevski rat, tenkovska bitka abramsi sa jedne strane uz podršku bradleya sa druge strane elitna sadamova garda sa t-74, ne loš tenk u ono vrijeme, rezultat, FPS pucačina u easy modu, iračani doslovno nisu stigli opucati abramsi su ih pomeli bez gubitaka, doslovno su bili brži od brzine zakretanja kupola na t-74, u tome trenutku su ameri pokazali da su po opremi i treningu iz jednog sasvim drugog filmna, ali to je bilo prije 30 godina, danas u aktualnoj inačici abrams je još uvijek dobar tenk ali daleko da je najbolji, e sada ima li smisla tolike pare potrošiti na modernizaciju abramsa ili bi bilo bolje razviti sasvim novi to neka ameri razbijaju glavu, e sada usporedbe, abrams vs t-90 – mislim da bi bilo presudno u kojim uvjetima se vodi borba i način kako se oklop koristi, teško je zamilsiti neki masovni direktni sraz oklopa kao u kursk-orel bitci, zadnje je bilo ovaj sraz u iraku abrams vs T-74, tu su i drugi tenkovi, leopard 2 je odličan trenk ako se pravilno koristi (poučak, ne kao turci pred albabom), leclerk je na papiru odličan stroj, k2, challenger2 daleko da je za otpisati, ali poanta je da ako ikada… Pročitaj više »

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  oddball

sorry, t-72 naravno, m-84 jugo verzija t-72 pa sam malo pobrkao brojeve, iračka inačica se još zvala i “Lav Babilona”

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  oddball

M 84 (kuvajtski) je u toj priči bio rame uz rame s Abrams M-1i bio je dobro ocijenjen od strane Koalicije……

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

750 mlrd $u$ki za odbranu?!?!?… Pa bolje da su dali pola od toga Rusima i Kinezima da ih brane

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ono kad je sam sebi skočio u usta.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Pre neko veče sam pisao da su dronovi smrtna presuda za tenkove. Jedan od kolega je replicirao “misliš li da ne mogu napraviti zaštitu i odozgo?” Tačno je da mogu ali će uvek postojati slabe tačke.
Tenk je vozilo koje je oklopljeno, posada dobija informacije o spoljašnjem svetu preko specijalnih prozora, optičkih uređaja, raznih senzora, antena… to su slabe tačke tenka.

U ozbiljnom sukobu velikih sila dronovi bi bili velika napast. Doduše, oni su osetljivi na elektronska dejstva ali ne naglašava Putin džabe veštačku inteligenciju kao prioritet.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy:
A što će dronovi protiv tenkova ako se tenkovi uopće ne pojave?
Kako ocijenjuješ gumeni tenk na puhanje ”Puškov”?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Gumeni tenk se pokazao sigurniji(pod uvjetom da ne pušta) od antibaby tenka.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ako je najbolji zašto ga treba modernizirati?

Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Piše u tekstu;
“Govoreći o najboljem tenku na svijetu, Trump se uzbudio.”
Baš kao i vi kada pišete o ruskim tenkovima 🙂

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
1 godina prije

najbolji u video igrama

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Gospodine, nama robovima nije uopce bitno ko ima veceg, brzeg, boljeg tenka topa i sl.

slix
Gost
slix
1 godina prije

Molim vas prekontrolirajte tekst, tri puta ste ponovili dio iste rečenice. Štednja na lektoriranju teksta?
[citat]
“Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem. 90. Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem. streljiva i opreme od oštećenja iz sekundarnog toka fragmenata, stvari koje nisu postojale u prethodnim T-72 i T-90. Nadalje, T-90M je opremljen novim automatskim sustavom za difuziju zavjesa i optoelektroničkim sustavom potiskivanja s produženim radnim područjem.”
Pozdrav uredništvu i nadam se da se nećete ljutiti na ovu opasku, samo naprijed s vašim radom kojeg jako volim i cijenim!

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  slix

Poštovani Slix,

Hvala na upozorenju. Ispravit ćemo greške.

Što se tiče lektoriranja, nemamo što štedjeti jer portal Logično nije stvoren da stvara proft, nego da objektivno informira. Trudimo se koliko možemo da naši tekstovi budu bez greške. Sigurni smo da će doći vrijeme kada ćemo imati lektora. Budite samo malo strpljivi.

Hvala na razmumijevanju.

Redacija.

Tumanski
Gost
Tumanski
1 godina prije
Reply to  L. R.

Popravite molim vas i onu “svjetlosnu opremu”.

slix
Gost
slix
1 godina prije
Reply to  slix

BTW ima i nekoliko nestručno prevedenih termina npr. automatski utovarivač (automatski punjač), top s glatkom bušotinom (top s glatkom cijevi) i sl. (nadam se da nisam prenaporan) 🙂

Ecc.
Gost
Ecc.
1 godina prije
Reply to  slix

Top sa glatkom bušotinom. Autor je mislio na Melaniju. Manijače matori !!

Arch
Gost
Arch
1 godina prije
Reply to  slix

Smoothbore je po naški neužljebljena cijev.

Stanislav
Member
1 godina prije

Abramsima upravlja visoko obucena americka posada, a ruskim tenkovima (cesto ne najbolje inacice kakve imaju rusi nego izvozne verzije) upravljaju nedovoljno obuceni iracani i sl. Protiv Rusa bi bila druga priča koja bi vjj zavrsila gubicima na obje strane, pa nam je u cilju da se sukob izbjegava. I kao što sam već rekao ne postoji apsolutno najbolji tenk!

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Nije samo do posada iako je jako bitno, tu je i sama taktika primjene oklopa, npr. abramsi koji su stradali u Jemenu , imaš masu video kako ih konurs pali, su vidljivo iz istog videa potpuno pogrešno korišteni, ili im je posada konkursa bočno dok se ovi probijaju kroz neki otvoreni prijevoj ili imaš abrams više manje statičan na otvorenom prostoru na dlanu da ga se gađa na miru i sa čime god,…kada su abramse vozili ameri u dva zaljevska rata to su bile brze i solidno oklopljene naoružane platforme kojima su vrlo uspješno razbijali prednje položaje iračana i prodirali velikom brzinom u dubinu, sa druge strane t72 je puno bolji tenk nego što može pokazati u ulicama Damaska i Alepa, tamo su ih zeleni skidali osama doslovno sa balkona, nisu naučili na iskustva srba u vukovaru gdje su uporno puštali kolone oklopa niz trpinjsku ulicu gdje su bili laka meta čak i m84 je od običnih zolja na tako kratkoj udaljenosti trpio gubitke,….

slix
Gost
slix
1 godina prije
Reply to  oddball

Nije u pitanju tenk kao takav u Iraku su Amerikanci stvorili premoć u zraku što je velika stvar u ratu kad ti avijacija može slobodno pružati podršku trupama na zemlji što uključuje i uništavanje neprijateljskog oklopa bez opasnosti od uništenja. Loša taktika, slaba obučenost posade, slaba potpora drugih rodova vojske (avijacija, artiljerija, pješadija…) zastarjela oprema, loše održavanje, lošija kvaliteta opreme koju su Sovjeti (Rusi) izvozili drugima, sve su to parametri koji bitno utječu na učinkovitost u ratnim uvjetima… Iračani su koristili čelične penetratore (APDS, APFSDS i ostale kratice) koji nikako ne mogu parirati penetratorima od volframa ili osiromašenog urana koje su koristili Amerikanci. usprkos svemu Abrams je relativno dobar tenk što god mi mislili o tome. Naravno da ima svojih mana (velika masa, plinska turbina…) ali se pokazao kao relativno učinkovit borbeni stroj. Vidjeli smo u Iraku i Siriji da uz lošu taktiku i slabu posadu svaki tenk (pa i Abrams) postaje ranjiv u lošim rukama. Uz ovu modernizaciju može služiti još puno godina (na našu žalost)

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Koje tenkove imaju članice NATO-a, koje same ne proizvode tenkove? Koji MBT ima USA NATO susjed, Kanada? E, da…

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
1 godina prije

Tko te jebe majmune američki zajedno sa tvojim tenkom!Kaubojski clown ko i svi ljigavi Ameri

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Mozda i jeste, ali pati od iste slabosti kao i Kaiser Tiger.
Tigar jeste bio najbolji tenk svog vremena pa su drugovi odlucili da ga ucine jos boljim. Jos oklopa, jos veci kalibar. Ali… gutao je gorivo, zaglavio se je, nisu ga nosili mostovi… Bio je pretezak.
Abramsi pate od iste bolesti. Super na papiru, psuju ih na terenu.

Tico
Gost
Tico
11 mjeseci prije

Clanak, moj je veći od tvojega

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije

Poznato je da amerikenji zive u davnom proslo svrsenom vremenu, i so dalje to dublje padaju u proslost.

Ive
Gost
Ive
3 mjeseci prije

Sto se babi htilo to joj se i snilo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik