Rusija pokrenula proizvodnju tenka Armata

Armata
73 komentara

Proizvodnja tenkova i borbenih vozila na osnovu najnovije borbene platforme Armata po ugovoru potpisanom sa ruskim Ministarstvom odbrane pre nekoliko godina već je u toku, izjavio je u ponedeljak ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

“Da, radovi su u toku”, rekao je ministar, odgovarajući na pitanje da li je u Rusiji započela proizvodnja novog tenka.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko u avgustu 2018. objavio je da je potpisan ugovor o proizvodnji 132 tenka T-14 i borbenenih vozila pješadije T-15 na osnovu borbene platforme Armata. Međutim, nije precizirao kada je dokument potpisan. Isporuke serijski proizvedenih tenkova Armata ruskim trupama još nisu počele. Ministar industrije i trgovine Manturov rekao je u aprilu ove godine da će trupe dobiti prve tenkove T-14 Armata 2021. godine.

Armata je teška univerzalna gusjenična platforma koja služi kao osnova za izradu glavnog borbenog tenka, borbenog vozila pješadije, oklopnog transportera i nekih drugih vozila.

Tenk T-14 zasnovan na platformi Armata prvi put je prikazan javnosti na paradi Dana pobjede na Crvenom trgu 9. maja 2015. Novo borbeno vozilo sadrži potpuno digitalizovanu opremu, besposadnu kupolu i izolovanu oklopnu kapsulu za posadu. koju čine 3 člana

Ruski državni prodavač oružja Rosoboronekport ranije je objavio da će tenk T-14 i borbeno vozilo pješadije T-15 zasnovano na borbenoj platformi Armata biti prikazani potencijalnim stranim kupcima na međunarodnom sajmu naoružanja Armija-2020 tokom avgusta.

Konstruktori najnovijeg ruskog tenka T-14 Armata rješili su probleme sa njegovim motorima i termovizijom, rekao je Manturov. “Da, problemi i sa motorima i sa termovizijom su rješeni. Motor generiše parametre i tehničke karakteristike koje su utvrđene u specifikacijama performansi prilikom njegovog dizajniranja”, rekao je.

“Što se tiče termovizije, s pouzdanjem mogu reći da imamo ruski proizvod koji je u potpunosti proizveden u Rusiji” rekao je ministar.

Testiranja Armate u trupi se odvijaju u skladu s rasporedom, rekao je ministar.

Rusija takođe priprema verziju Armate za izvoz. Kako je Manturov rekao u aprilu, Rusija planira da počne da sarađuje sa stranim kupcima Armate 2021. godine i već je primila nekoliko prethodnih zahteva. Tenk je već testiran u Siriji.

Armata tenkT-14tenk
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

I ameri imaju slicnu ideju s F-35, vajda će rusi to bolje odradit.

Milance
3 godine prije

Bjelorusija izvrsila mobilizaciju..salje vojsku prema Ruskoj hranici.Preko dva meseca u Bjelorusiji se nalaze speciálně jedince iz Engleske,Njemacke i USA.Nato už Njemacke věc mjesec dana dá železnicím salje trnkové,tesko naoruzanje do Poljske i Ukrajině.O víkendu bil pokusaj atentata na Putina dá strane osiguranja..o tome novináři nití slovo..Putin sklonjen u podzemní bunkere..protesti masovni na istoku Rusije..biti ce vruca jesen u Rusiji a jos vruca zima.Poslije korona virusa IDE rat, to se znali od samog pocetka a u programu koronavirusa od 2008 godine kojí je napisan,stojí i rat protiv Rusije..kojí se nece nazalost izbjeci..tko to prezivi mozda ce někom své to moci ispricati.

Davor drugi
3 godine prije

Armata nije samo jedan potpuno nov koncept oklopnih vozila/tenka sa par inovacija koji do sada nisu viđeni, on je u cijeloj osnovi promjenio i strategiju ratovanja ruskih vojni snaga. U hladnoratovskoj doktrini ratovanja SSSR se najviše bazirao na masovnoj proizvodnji i bruto-toni oklopa bez nekih većih modernizacija i obzira prema posadi kao mogućim brojem žrtve. Ne samo po pitanju oklopa, nego i svugdje, na moru, kopnu i u zraku su Rusi promijenili kompletno strategiju i uložili u modernizaciju, inovaciju i kvalitetu, a time i u očuvanju života vojnika i zapovjednika, umjesto na kvantitetu i sirovu bruto-tonu odnosno količinu, bez neko većeg obzira na žrtve. Ovoga momenta u NATO savezu, jedan od najboljih tenkova je još uvijek njemački Leopard sa jako dugom tradicijom u njegovoj prizvodnju koji da bi sustigao Armatu u njegovim performansama, pa mislim da im treba najmanje nekih desetak godina ako ne i više, s tim da se… Čitaj više »

mirko
3 godine prije

Ne citaj ako ti se ne svidja.

Hamer
3 godine prije

Skuplje je održavanje nego izrada

Daba
3 godine prije

Ne sekiraj se
To su samo placene reklame

ad astra
3 godine prije

Ne mogu ništa kazati ni za ni protiv ovog tenka jer ne znam njegove karakteristike. Pretpostavljam da su Rusi napravili odličan tenk s dosta novotarija. Svoju pretpostavku temeljim na spoznajama da su ruski tenkovi uvijek bili u samom svjetskom vrhu po kvaliteti. Kakav će biti ovaj novi, pokazat će vrijeme. Meni je interesantnije nešto drugo. Da li će buduće ratove voditi tenkovi i naoružanje koje je dominiralo nekim prijašnjim ratovima? Da li je uopće moguće napraviti tenk koji nije moguće uništiti na bojnom polju? Koja bi se doktrina primjenjivala u nekom budućem ratu? Sumnjam u doktrinu koja je primijenjena kod Kurska. Zato sam malo skeptičan kad se ulažu novci i vrijeme u projekte koji su upitni. Tenk u nekom lokalnom ratu možda i ima ulogu. Ali vidjeli smo iskustva iz zadnjeg rata u Siriji, izraelskog upada u Libanon i sličnih. Tenk u urbanom ratu je vrlo ranjiv i sigurno nije… Čitaj više »

Patetika
3 godine prije

“Što se tiče termovizije, s pouzdanjem mogu reći da imamo ruski proizvod koji je u potpunosti proizveden u Rusiji” rekao je ministar.

Ovo se kaze kad se ne moze reci da “generiše parametre i tehničke karakteristike koje su utvrđene u specifikacijama performansi prilikom njegovog dizajniranja.” Pod cim se, mislim, podrazumijeva da se ne pokvari usred parade.

Sivko
3 godine prije

Ako je posada u kapsuli znaci da sve informacije iz vana dobiva preko kamera. Koliko je to pouzdano u ratnim uvjetima nisam bas siguran. Novi kamoni koji imaju kamere umjesto retrovizora su potpuno beskorisni u slucaju kise. Po meni su to trebali preskociti, ili klasican tenk tipa t90, a ako se vec ide preko senzora i kamera onda na daljinsko upravljanje ili potpuna AI.

Max
3 godine prije

Sva tehnika i tehnologija koja je sad ju armati je preskupa da bi se zaštitili životi 3 vojnika.Miislim da je slijefeći korak robitizirana armata s UI…nešto malo slično su rusi testirali na jednom brdu u siriji koje su drzali Isilovci. Koncept tih vozila je od HR firme DOK ING.
Rezultat za isilovce je bio devastirajući…više desetaka mrtvih i nijedno uništeno vozilo.
Generalno upotreba ovih vozila s kojima su daljinski upravljali ruski operateri je bila zastrašujuća kad se uzme u obzir da nisu bili autonomni niti je sa njima upravljala UI.

Max
3 godine prije

Prema stručnim izvorima Tenk T14 Armata ima vrlo napredna svojstva koja će ga možda učiniti i vodećim, svijetskin tenkom a pritom će biti jeftiniji od međunarodne knkurencije. Pritom se izdvaja dobra zaštita posade.

miki
3 godine prije

BRAVO, NADAM SE DA CE JURISATI PO BALKANU ,USKORO

nema dok bracuska ne poludi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI