U Ukrajinu stižu prvi američki Abramsi

Abrams inzenjerija tenk vojska
43 komentara

Moskva je učestalo upozoravala da će oklop kojeg Zapad isporuči Kijevu samo produžiti sukob

Ukrajina je primila prvu seriju američkih tenkova M1 Abrams koje je Washington obećao ove zime, rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski, potvrđujući izvješće New York Timesa od ranije tijekom dana. Pišući na Telegramu, Zelenski je rekao da su glavni borbeni tenkovi Abrams “već u Ukrajini i da se pripremaju za pojačanje naših brigada” zahvalivši saveznicima Kijeva na potpori.

O isporuci je prvi izvijestio New York Times, koji je citirao dva dužnosnika američke obrane koji su rekli da su tenkovi stigli u Ukrajinu “mjesecima prije početnih procjena”. Pošiljka bi, prema članku, mogla pomoći Kijevu u njegovoj ‘kontraofenzivi’ protiv Rusije, koja traje već više od tri mjeseca, ali nije uspjela postići nikakav napredak.

Ni izvori Timesa ni Zelenski nisu htjeli reći koliko je tenkova Abrams Ukrajina dosad dobila. Krajem kolovoza Politico je izvijestio da SAD planira do sredine rujna isporučiti deset od 31 tenka koje je obećao predsjednik Joe Biden krajem siječnja.

Verzija koju će Ukrajina sada moći koristiti u borbi je starija M1A1, kojoj nedostaju neke od naprednijih značajki, ali će dolaziti s granatama s osiromašenim uranom koje imaju visoku sposobnost probijanja oklopa. Međutim, kontroverzno streljivo predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući opasnost od raka i urođenih mana kod djece.

Uz to, Kirill Budanov, šef Ukrajinske glavne obavještajne uprave, predložio je prošlog tjedna da se tenkovi Abrams trebaju koristiti samo u “vrlo specifičnim, dobro osmišljenim” probojnim operacijama, upozoravajući da će ih ruske snage brzo onesposobiti ako Kijev ne bude bio oprezan. Kijev je već rasporedio tenkove Leopard i Challenger na bojno polje koje su osigurale Njemačka i Britanija, a neke od njih je izgubio u borbama.

Rusija je više puta upozorila Zapad da će isporuka oružja Ukrajini samo produžiti sukob, ali neće promijeniti ishod. Komentirajući isporuke Abramsa, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov primijetio je ranije ove godine da zapadne zemlje drastično precjenjuju utjecaj tenkova na sukob, dodajući da će oružje “gorjeti kao i sva ostala”.

AbramsrusijaSADtenkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Udarna vest
7 mjeseci prije

Juče je ministar odbrane Sergej Šojgu dovoljno detaljno izvestio predsednika o herojskoj bici u selu Urožaino, koju su naši momci vodili zajedno sa svojim komandantom, komandirom voda Ivanom Kalašnjikovim. Bitka je bila herojska, a Šojgu je Putinu ispričao sve detalje, šta se tamo dešavalo – rekao je portparol Kremlja.

tatamata
7 mjeseci prije

hiberu kao najupuceniji ajd reci nam kolko su ameri isporucili ,, eto ni zeleni nit tajms ne znadu kolko je doslo

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Deset Abrams M1A1 zastarjelih tenkova sa koje je skinuta moderna tehnologija sa granatama sa osiromašenim uranom, s obećanjem dolaska još njih 21.

Inače je riječ o teškim tenkovima koji imaju 61 tonu i upitno je koliko su pogodni za ratovanje u Ukrajini.
Usput troši ogromnu količinu goriva. Najbolje radi sa mlaznim. Troši 890 litara na 100 kilometara, zahtjeva velika i česta dolijevanja goriva.

Procjene govore da su i Rusija i Ukrajina do sada izgubile svaka oko 2.000 tenkova.

Stvarno, ovih 10 ili 31 američkih Abramsa će biti game changer.

Doziraju slanje naoružanja taman da održavaju Ukrajinu iznad vode i da što više ljudi pogine.

A jednog dana će im prestati slati oružje.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Isporučili pokvarene tenkove, poput Danaca,TKZ.šrot😄

Hogar Strašni
7 mjeseci prije

U cijeloj priči ide granate s osiromašenim uranom. Znači da odustaju Ameri od tog dijela Ukrajine ali će ga sjebati za sve koji tu ostaju i to stotinu godina

Amater
7 mjeseci prije

Sto znaci desetak tenkova na tolikom ratištu … osim toga otpuno neodgovarajući za teren Ukrajine

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

‘Ajmo braćo Cigani !!! Biti će otpadna željeza 👍 👍 👍 !!!!

Moscito
7 mjeseci prije

Cekaj sta se desilo sa Ukr flotom na remontu je ili tako nesto?

hiber
7 mjeseci prije

Morali bi nekako promjeniti kraj. Izgleda smijesno. Ameri su rusima zaplijenili 305 milijardi casha, na pomoc ukraini nisu potrosili nista znacajno. Retosiljali su se starog oruzja i ispraznili skladista za novonaruceno. U ovom slucaju, isporucili desetak kazetnih ATACMS i istovremeno narucili novih 1700 komada.

Otok Mali
7 mjeseci prije

Veći tenk je veća meta. Gori svaki kad se pogodi pod pravim kutem.

Otok Mali
7 mjeseci prije

A ne pada ti na pamet da se Ameri boje napasti Rusiju, pa šalju Ukrajince i rakete kratkog dometa.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Tko zna što se dešava iza kulisa.
I što roni tim područjem.

Ali da bi trebalo tamo na Kamčatki postaviti i usmjeriti ruske balističke i nuklearne projektile prema Aljasci (a tu je odmah i Kanada) trebalo bi.
Ne da bi se napalo, već čisto dalo do znanja da nisu nedodirljivi.
Danas rakete idu toliko brzo da to vrlo vjerojatno niti nije potreba, ali čisto psihološki da utječu na američku javnost i njihove jastrebove.

Max
7 mjeseci prije

Crna im je sudba.

Nekoime
7 mjeseci prije

Dok Amerika ne propadne. Putin.

Nekoime
7 mjeseci prije

Ameri nisu nikada isplatili Aljasku, znači, ona pripada rusima.

Dux
7 mjeseci prije

Dobro ih ukopat, oko njih izbetonirar i po mogućnosti ih staviti desno od Kieva, i nema frke, izgurat će rat do kraja.

Ante
7 mjeseci prije

Zato ovih dana Rusi bombardiraju Ukrajinu sa onim svojim dalekometnim raketama. Izgleda neki od tih tenkova nisu ni uspjeli doći na bojište već su uništeni prema onom što sam čuo kako Ukrajinka vlada strogo naređuju svojim građanima da šute što je sve odletjelo u zrak. Ukrajinci u međuvremenu gađaju Ruske tornjeve za nadzor bojišta sa Storm Shadow raketama umjesto da takve tornjeve gađaju sa jeftinim bespilotnim letjelicama. Izgleda da Ukrajincima fali bespilotnih letjelica kada su odlučili u očaju gađati tako jeftine ruske kamere sa tako skupim raketama.

Dawor
7 mjeseci prije

SRAMOTA ZA putina !!!!

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Američki senator iz redova republikanaca, Mitt Romney, vadi mast putinofilima.
“Uništiti rusku vojsku koristeći samo 5 posto proračuna za obranu SAD-a je izuzetno mudra investicija”

Odgovor
– The Telegraph” Vidim za vas, kao i za amerikance, kojih 200 000 ( nije nego odavno dvostruko više) mrtvih ukrajinaca još otprilike toliko ozbiljno ozlijeđenih, te 8 milijuna izbjeglih je vrlo mala cijena, izuzetno mudra investicija čak.
Naravno, imajmo pri tome na umu i da ruska vojska nije niti blizu uništene već je puno spremnija za rat nego prije SVO, ali ok dopustiti ćemo vam da fantazirate malo, to je uostalom vrlo čest obrambeni mehanizam za nositi se s neugodnom stvarnosti.”

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Brusiti će je i na tebi. 😏

I te kako će moći…

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“…sada je, konačno, procurila informacija, da će Nemci u bliskoj budućnosti isporučiti prvu seriju „Taurusa“, koja je procenjena na 45 projektila. Taurus ima domet od 500 kilometara, ima glavu za navođenje ultra-visoke preciznosti, i veoma moćnu bojevu glavu od 480 kg. Takva bojeva glava može da sruši prilično veliku zgradu- ako udari u neku vrstu uslovnog štaba, onda će najverovatnije, biti potpuno uništena. …prema informacijama koje kruže, Amerika će isporučiti malu seriju ATACMS-a za Ukrajinu. Ova mala serija se procenjuje na 30 projektila. Ako se to sabere sa nemačkim projektilima, ovo je već 75 projektila. S obzirom na to, da imaju povećan domet i bojeve glave sa visokim nivoom navođenja, ovo je već prilično ozbiljan problem“ “Zadatak neprijatelja je da istisne brodove i avijaciju flote, kao i kontrolne organe Crnomorske flote od Sevastopolja do Novorosije, čime se otvora prostor za sabotaže, desantne operacije i brodarstvo. napad na Krim a Sevastopolj… Čitaj više »

banana
7 mjeseci prije

nema to veze sa putinom. obrazuj se

banana
7 mjeseci prije

daleki sibir nije što i europski dio rusije. obrazuj se, na laprdaj

Pajo
7 mjeseci prije

Mene cudi da vec nisu kod Diomeda negdje roknuli malu taktičku cisto radi vjezbe posto su izasli svi iz svih sporazuma meni se cini da nema vise nikakvih papira pečata niti potpisa, samo se naoruzava i roka. Zato treba tamo osprobati jednu taktičku ali ono takticku od 100 megatona da vidimo hoce li se i atmosfera vise zapaliti i da odemo vise svi u tri ljepe… A bacili su na svom teritoriju, onda je ok da svi izgorimo i napravimo atmosferu kao na Marsu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI