Uspostavljanje centra za popravku borbenih tenkova

13 komentara

Njemačka i Poljska približavaju se sporazumu o uspostavljanju “centra za popravku”  borbenih tenkova Leopard oštećenih u Ukrajini, rekao je u utorak za Bloomberg berlinski ambasador u Varšavi Thomas Bagger. Diplomata je izrazio nadu da će dogovor o postavljanju tog objekta u Poljskoj biti postignut prije nego što se lideri NATO-a sastanu na velikom samitu sljedećeg mjeseca.

Pregovori između dvije strane bit će finalizirani negdje “u narednim danima”, uoči sastanka alijanse u Vilniusu u Litvaniji koji počinje 11. jula, naveo je Bagger. Centar za popravku će obezbijediti dijelove za tenkove njemačke proizvodnje koje sada koristi Kijev, a kojih nema dovoljno na bojnom polju, rekao je izaslanik agenciji.

Ukrajina je rasporedila Leopard 2 tokom svoje dugo očekivane kontraofanzive protiv Rusije koja je pokrenuta prošle sedmice. Nekoliko tenkova je već uništeno ili napušteno na bojnom polju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je u utorak da je jedan broj Leoparda, kao i borbena vozila pješadije M2 Bradley američke proizvodnje, zarobljeni nakon borbi u Zaporožju. Tokom posjete Parizu ranije ove sedmice, njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je da se razgovori o centru za popravke privode kraju, ističući da će Berlin uskoro moći pomoći u servisiranju tenkova iz Poljske, koja je služila kao tranzitno središte za zapadnu vojsku pomoć Kijevu.

“Naravno, najbolje je da se sistemi oružja pomjere samo na kratku udaljenost izvan Ukrajine, poprave se na licu mjesta, a zatim ponovo raspoređeni”, rekao je Scholz nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom, a citira Bloomberg. .

Njemačka i druge članice NATO-a obećale su da će Ukrajini isporučiti više od 80 tenkova Leopard 2 i oko 100 starijih tenkova Leopard 1. Oni takođe pružaju obuku ukrajinskim posadama.

Njemačka, Poljska i Ukrajina su prvi put objavile planove za projekat popravke tenkova u aprilu, a njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da će koštati do 200 miliona eura (215 miliona dolara) svake godine. On je tada sugerisao da bi popravke mogle početi do maja.

Centar za PopravkenjemačkaPoljskatenkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
GMBH
10 mjeseci prije

Možda da Leopardu instaliraju baterije.. radi održivosti i CO2 otiska. 🙂

Ivan
10 mjeseci prije

Majmuni glupi

Umpah Pah
10 mjeseci prije

Na popravni ?

Pazzi Bagger !

NOVI STARI
10 mjeseci prije

ako stignu do Poljske????

Ivan
10 mjeseci prije

Kad ce Njemci odstrijeliti one divlje svinje Sholtza i Ursulu?

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Kad Rus razvali ovo smece nece ga bog popravit !! hahahahahahahaah a sad ce jos jace udarat

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Ako sam dobro shvatio tenkove je danas relativno lako unistiti dronovima koji su mnogo jeftiniji?
Medjutim, deca se igraju sa beskorisnim tenkovima, jer sta bi radili da nemaju te igracke? Mozda bi sklopili mir? Da li je neki rat trajao beskonacno bez sklapanja mira na kraju? Ocigledno da je rat potreban vojnoj industriji da se istrose zalihe da bi se kupili novi proizvodi…
Kome nije jasno, nikad nece biti jasno.

Max
10 mjeseci prije

Znači da ih je priličan broj.

ime
10 mjeseci prije

šta če ih farbat u lqbtiqi2+ boje?

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Krave pobiti i iz stala ukloniti a tenkove na popravak pospremiti,tzv zelena transvezala.

nessy
10 mjeseci prije

Jednom ce ovo zavrsiti, ali tesko da ce rusi zaboraviti tko je bio tko. Ova njemacka bezlicna covjecja ribica odjednom ima muda.

Sabahudin
10 mjeseci prije

Samo uspostavite , popravite i neka se ghovna tamane do posljednjeg.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI