Ako Nijemci razviju “Leopard 3”, ruski T-14 će postati povijest

T-14 Armata
146 komentara

Zahvaljujući svojim inovativnim karakteristikama, ruski tenk T-14 “Armata” nadmašuje sve postojeće NATO tenkove i Zapad je već zabrinut, izjavio je britanski vojni stručnjak Nicholas Drummond u intervjuu za njemački Stern. Međutim, unatoč impresivnim dostignućima u razvoju ruskih tenkova, Njemačka “može T-14 poslati u prošlost, ali ako stvori novi “Leopard”, uzimajući u obzir sve moderne potrebe i tehnologije, dodao je stručnjak.

“Nema razloga da se smijemo razvoju i konstrukciji ruskih tenkova. Legendarni T-34 je kombinirao niz naprednih funkcija koje su bile moćnije od ostalih tenkova tog vremena. Inovativni su bili i modeli iz vremena Hladnog rata, poput tenkova T-62, T-64 i T-72. Danas je T-14 “Armata” još jedan napredni projekt”, rekao je Nicholas Drummond, stručnjak i konzultant britanske vojne industrije.

Prema njegovim riječima, zapadni stručnjaci još nisu proučili T-14 u praksi, ali sva izvješća govore kako ovaj tenk ima vrlo veliki potencijal. Prema analizi britanske vojske, T-14 “Armata” nadmašuje sve postojeće NATO projekte.

“Već se trebamo brinuti. Uglavnom zato što će ovi tenkovi biti proizvedeni u velikom broju”, rekao je stručnjak. Naveo je ključne prednosti ruskog tenka:

  1. T-14 ima centralnu kapsulu za posadu s dodatnim oklopom koja pruža vrlo visoku zaštitu u malom prostoru.
  2. Glavno oružje se nalazi na besposadnoj kupoli, a oružjem se upravlja daljinski. Posada je potpuno odvojena od skladišta streljiva.
  3. Ova konfiguracija s besposadnom kupolom ne samo da povećava mogućnost preživljavanje posade, već omogućuje i značajno smanjenje težine tenka na približno 48 do 50 tona. To dovodi do iznenađujuće snage u smislu omjera težine i veće pokretljivosti.
  4. Novi top od 152 mm zamijenit će trenutni top tenka T-14 kalibra 125 mm. Tom preinakom će se T-14 moći boriti protiv svih NATO tenkova, uključujući “Leopard 2”, bez da upada u područje njihova dometa. Kad se to dogodi, naši će tenkovi biti beznadno inferiorni. Zaključio je britanski stručnjak Nicholas Drummond, uzevši u obzir sve tenkove kojima raspolaže NATO pakt.

Prema njegovim riječima, glavni elementi bilo kojeg budućeg projekta novog tenka zapadne proizvodnje su smanjenje njegove veličine i težine, te posada od 2 do 3 osobe.
Postoji šest glavnih čimbenika u razvoju tenka kojih se mora držati NATO. To su vatrena moć, zaštita, mobilnost na cesti i na terenu, sposobnost komunikacije s drugim vozilima, njegova pouzdanost i učinkovitost i prilagodljivost platforme.

Još jedan preduvjet je odvajanje posade iz arsenala, što će biti moguće ako topovi ugrađeni na kupolu budu na daljinsko upravljanje i s automatskim punjačem. Također, budući tenkovi će se morati moći kretati kako na kotačima tako i s gusjenicama.

Ključni uvjet za svaki budući dizajn tenka je smanjenje veličine i težine, bez ugrožavanja preživljavanja. To znači da će tenkovi biti manji, ali zaštićeniji i s manjom posadom, tvrdi Nicholas Drummond.

Možda bi naknadne izmjene “Leoparda” mogle uzeti obzir ove inovacije. Međutim, razvoj neće biti revolucionaran, već evolucijski. Rusija je uspješna u razvoju tenkova, vrlo impresivna. Međutim, nijedna zemlja nema takvo iskustvo i sposobnost kao Njemačka. Mislim da će, ako Nijemci razviju “Leopard 3″, superiornost tenka T-14 ubrzo postati prošlosti”, zaključio je Nicholas Drummond.

Obzirom na povijesno poznate njemačke sposobnosti i znanja u razvoju tenkova, Nicholas Drummond može biti u pravu. No, postoji mali problem, a to je proračun Bundeswehra, koji trenutno ne zadovoljava osnovne potrebe za obranu zemlje, koja ovisi o američkoj zaštiti. U trenutnim okolnostima je izdvajanje dodatnih sredstava za nove vojne projekte u Njemačkoj nezamislivo, jer se Bundeswehr godinama bori s ministarstvom financija kako bi pokušao namaknuti sredstva za postojeću opremu.

Njemačka ministrica obrane lažirala podatke o teškom stanju u Bundeswehru

Bundeswehr Moskvi šalje “trostruki signal sile” s vojskom u rasulu

VIDEO – T-14 “Armata”

https://www.youtube.com/watch?v=ZzcIEsG6QVc

 

BundeswehrLeopardLeopard 3NATONicholas DrummondT-14
Pretplatiti se
Obavijesti o
146 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro
5 godine prije

Ako švabe razviju leopard3 znači da se spremaju jurišati na Moskvu. Opet će letjeti perje.

shumadinac
5 godine prije

A tek AKO razvije Leopard 4…
Ni vanzemaljci neće smeti da privire.

Goran Bare
5 godine prije

Mislim da Rusi mogu samo razviti vozila/tenkove da se bolje po Minusu kreću i da su izdržljivija jer kod Rusa kad je -40 kažu fino vrijeme ,mada Švabo je švabo svi mi volimo da piše Made in Germany

Good Old Rebel
5 godine prije

No Nicholas Drummond nije uzeo jednu možda neočekivanu mogućnost, ali koja stvarno postoji, a to je da se “Leopard 3″ i T-14 nađu na istoj strani bojišnice, odnosno fronta! učili smo i to je neosporna činjenica da u svijetu i društvu na svjetskom nivou postoji stalni dinamički procesi, dijalektika. Dakle, stari Grci su mudro zborili “Panta rei”.

Siniša
5 godine prije

Vidjeli smo kako ke prosla Turska dvojka sa Kurdima,bas se moraju potruditi sa tricom.
Elem,ne davno sam rekao da t14 dobija top 152 milimetra koji ce za leoparda lll biti smrt…tako su napisali.

Petar
5 godine prije

Leopard 2 je oko 40 cm visi od T-90,prosto sumnjam da je moguce njegovu visinu i tezinu spustiti na nivo T-14,znaci treba krenuti sa potpuno novom koncepcijom,dok svabe zavrse 3 rusi ce vec imati T-15

Ivo
5 godine prije

Tipicni naslov zapadnih tvornica magle. U osnovi ovaj besmisleni pamflet kaze: Jednog dana nijemci ce razviti tenk koji ce biti superioran vec postojecem ruskom tenku T-14. Pri tome ce koristiti sve inovacije koje su Rusi primjenili na svom tenku koji je vec u upotrebi. Autor bezveznog pamfleta prigodno zaboravlja napomenuti da ce Rusija, dok Njemacka bude razvijala, testirala i uvodila novi tenk u upotrebu, vjerovatno i dalje raditi na usavrsavanju T-14 i uvodjenju nasljednika. Nevjerovatno je da ovakvi ‘strucnjaci’ bivaju placeni za objavljivanje ovakvih gluparija od teksta.

Ante
5 godine prije

Koliko god napredni tenkovi bili u Siriji I Iraku pokazalo se da svi ti tenkovi nastradaju ako ih se pogodi sa pravim protuoklopnim oružjem. Primjer je Njemački tenk koji je stradao od modernog protuoklopnog oružja, kao i abrams koji je još gore prošao jer su mu našli manu pa je stradao od običnog RPG-a. Zapravo čitao sam neka izvješća o ruskoj Armati da se taj tenk ne može zapravo uspoređivati sa američkim abramsom najnovije proizvodnje jer Armata ima preslabi oklop i preslabu municiju protiv Abramsa pošto je Abrams teži i ima veći oklop. Ali za sada taj najnoviji Abrams se tek počeo proizvoditi 2016 godine pa ga nema u velikim količinama kao ni Ruske Armate. U članku se navodi da pravu usporedbu tih tenkova se može napraviti tek nakon što prođe nekoliko godina i dok jedan i drugi tenk budu sudjelovali u ratu. Rat najbolje pokaže koje su mane tenka… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Ako???? Bravo profesore Drummond. Ako?!

Riddick
5 godine prije

Zaboravio je da napise o tom po tom , leopard 3 je jos uvek test model a Armata je u fazi zavrsnih ispitivanja.

Alen
5 godine prije

A da su babi muda…

Podravec
5 godine prije

Ma imali su švabe i nabolje tenkove oko 1941, pa navalili na Rusiju……a svi znamo kako je taj izlet završio…..

zoki
5 godine prije

– Ako vas pobijedim u ratu, vaše kuće će se pretvoriti u prah i pepeo, a žene će vam postati udovice!
– Ako …

fiveri
5 godine prije

Koja ludila od razno raznih vojnih i tehnoloskih analiticara. Prije par dana avioni 6 generacije. Pa tko to može da povjeruje i to od kineza majstora za usavršavanje tj. kopiranje. Rusi se muce i testiraju (uz svu svoje iskustvo i tradiciju) pa ide polako i te;kesko. Ni amerima nije lako u usvajanju novih tehnologija (npr katapult na ovom nosacu aviona). O drugim stvarima vec su napisane gige i gigebyte podataka da se ne ponavljam. T-14 predstavlja iskorak u tom segmentu. posve je jasno da ce novi proizvodi ( nije bitno kojeg proizvodjaca donjeti nova i naprednija rjesenja). To je prirodni slijed. Medjuti pitanje je koliok dugo traje taj slijed i koliko kosta. Pa nije napraviti novi tenk napraviti novi golf VIII ili ili novi model Audij-a. Usporedbe radi njemacki “nosac tenkova” FAUN- Elfetan usporedite s novim Mercedesima Titan 8×8. Ja se kladim uvijek na Elfetan-a ( vozio se u njemu)..… Čitaj više »

sahista
5 godine prije

lako je za tenkove nego sto radi sahista iz kremlja, gleda nogomet i smislja nove poteze, ahahahahahaaaa

Sirijski državni mediji, pozivajući se na vojni izvor, rano u ponedjeljak prenose kako je američki predvođena koalicija bombardirala jedan od sirijskih vojnih položaja na istoku zemlje, pri čemu je poginuo zasad još nepoznat broj ljudi.

Napad se dogodio u al-Harri, jugoistočno od Albu Kamala. Još uvijek nema detalja o broju ozlijeđenih i poginulih.

Spock
5 godine prije

Ma da švabe i njihove divlje mačke, kad su naletili 1941 na prve t-34 upiškili su se u gaće i morali su dovlačiti 88 da ih unište a kamoli tek kad bi nabasali na KV-a.
I onda su genijalni njemački inžinjeri skužili da rusi imaju nakošeni oklop na ne kao oni pod 90 stupnjeva a da ne spominjem prohodnost. Ako Rusi što znaju napravii onda su tenkovi.
E da tu i je i činjenica da su Rusi ubacili dizel motor u svoje tenkove..

Vlastimir
5 godine prije

Sve jeto ” Ako”,” Kad bi bilo”,i slično,tj, ” Kada bi moja baba nosila pantalone bila bi muško”.

Galus 92
5 godine prije

Ruski tenk Armata je revolucionaran tenk ali možda samo na poligonu. Kako piše gore u članku, taj tenk ima osim osnovne oklopne zaštite još i posebnu oklopljenu kapsulu u kojoj se nalazi posada. Osnovno oružje, top tenka se nalazi u besposadnoj kupoli, a sve operacije punjenja topa i okidanje se izvodi automatski i daljinskim upravljačem. Upravo tu u toj automatici se skriva ahilova peta tog tenka, jer automatika djeluje bez problema u mirnodopskim i poligonskim uvjetima, ali vrag nastane kad nastupe borbeni uvjeti, neprekidna duža upotreba i tada vrlo brzo dolazi do kvarova koju otežavaju, ako ne i sasvim isključuju daljnju upotrebu tenka! Upravo zato su zapadni tenkovi kao njemački Leopard II, američki Abrams i britanski Chalanger, za razliku od ruskih tenkova novije generacije koji svi imaju automatske punjače topova ostali na sa 4 članskom posadom i sa članom posade, koji ručno puni top i to je tako zbog straha… Čitaj više »

fbslo
5 godine prije

Ako netko priča priče s ako,
po drugi put ču ga zamrziti, ako ga neču več prvi..

Mate
5 godine prije

Što se babi snilo…

Grdi
5 godine prije

I koliko godina treba proc dok se razvije neka nova tehnologija? ……….. dok taj novi leopard vidi svijetlo dan rusi ce sigurno vec raditi na poboljsanu verziju T-14 ili mozda vec T-15 …..

m.ivanisevic
5 godine prije

T90A se pokazao vrlo učinkovitim i otpornim.

bbbb
5 godine prije

Koliko im je dobar Leo cvaj (osim motora i topa koji su švapski genijalni) vidjelo se sa turskim Leo cvaj. Lea cvaj su dobili zapovjed da naprave jer su radili zajednički tenk sa kaubojima, kasnije se razišli i nasta Leo cvaj i Abrams. Da bi se porodio Leo draj treba dozvola onih koji vladaju starom franačkom, dotle će rusi napraviti što više mogu Armata uz par tisuća T-72 i njegovih varijabli gotovih.

fenix
5 godine prije

Imaju Nijemci dobre tenkove ali uglavnom samo tenkove za to vrjeme Rusi su stvarno iznimno napredovali gdje tenkovi nisu glavno oruzije proslo je odavno vrijeme tenkovskih sukoba Rusi su razvili sjajno zrakoplovstvo veoma dobro su tu napredovali takodjer raketno sustavi, odlicna osobna vojna oprema netreba niti govoriti o Interkontinentalnim projektilima. Dakle tenk je tu samo mali dio sustava.

IVE Oldtimer
5 godine prije

Rusija je prisiljena na razvoj oruzja jer je NORTH ATLANTIC TERORIST ORGANISATION opkoljeva i radi pripreme da je napadnu, pokore i orobe, jedino ravoj Ruskih obranbenih oruzja ih sprecava inace bi amerikenjci, Britanci i Francuzi vec raskomadali Rusiju, zaposijeli prirodne resurse i izvezli im svoju “deokraciju”.

Boris
5 godine prije

Ako Nijemci razviju “Leopard 3”, ruski T-14 će postati povijest
Točno, jer će Rusi imati T-18, a razvijati T-22

Drakce
5 godine prije

Ako bi baba imala onu stvar ona vise ne bi bila baba …cuj Engleza

Proleter
5 godine prije

Svabe su u stanju za pola godine napraviti duplo bolji tenk od T14 , medjutim pitanje je tko ce taj tenk voziti , pogotovo u ratnim uslovima , svabe su u tehnici superiorni u odnosu ne samo na rusiju nego na cijeli svijet ,usporedjivati svabsku i rusku tehniku jest isto kao kad bi usporedjijivali audi sa moskvicem te usporedbe su van svake realnosti i pameti , osim one rusofilske , medjutim kada dodje do rata tehnika nije dovoljna , u ratnim uvjetima rusi su svoj na svome i tu nema rasprave.

Mak
5 godine prije

“Povjest” njemačkih tenkova počinje sa kopiranjem Japanskih tenkova isto kao i Fordovih vozila, doduše oni su napravili nešto bolje, kao mi M-84 u odnosu na T-72! Taj novi Leopard # bi mogao biti jedino loša kopija T-14, kao što je Paton svojevremeno bio loša kopija Sovjetskog T-34! Poyyy

IVE Oldtimer
5 godine prije

Leopard je po koncepciji napadacko a ne odbranbeno oruzije, za razliku od Armaate koji je odbranbeno oruzije.

Weteran
5 godine prije

Rat dobija Čizma i Gusenica!
Sve ostalo je pomoćni alat?!

iVAN
5 godine prije

Može, ako, možda, mislim da će…. super pouzdan vojni stručnjak…

korisnik_postoji
5 godine prije

…samo da ispravim naslov:
Kada Nijemci razviju “Leopard 3”, ruski T-14 će već hrđati na otpadu

Korupcija u vojno-industrijskom sektoru na zapadu je toliko uzela maha da su najgori slučajevi korupcije u modernoj Rusiji dječja igra. To je glavni razlog zašto Leopard-3 neće doći tako skoro a ako i dođe koštat će astronomski!

Goran
5 godine prije

Dobro nam je poznato Njemačko iskustvo sa Ruskim tenkovima hahaha

jonelo
5 godine prije

nadam se da njemci neće razvijati tenk -nema smisla- već vw, audi,bmw…..

TOS - 1A
5 godine prije

Eeee svasta !!!!

budale
5 godine prije

a ruski armata 15 ce ljetit

Splitexpress
5 godine prije

Nijemci su i prije imali sve najbolje,ali su svega imali malo?Hićo je tražio prostor,a greška se krila u činjenici da je i za vrijeme 2.svj.rata 5 mil stranih radnika radilo prisilno u Njemačkoj,poslije rata su ih zamjenili gastarbajteri,ali sada sa 10milijuna i sa potrebom da se broj poveća jer Nijemci ili stare i idu u mirovinu ili se iseljavaju?

Vjekoslav
5 godine prije

onda ce Rusi napraviti t 15

Taca
5 godine prije

Amatru trebaju ispitat borci ARBIH tenkovska bitka za usoru groblje tenkova t84 t72 t55 pogledajte na youtube

tigar1964
4 godine prije

Koliko čitam , sve sami “tenkisti” koji su krvarili u njima , pišu o ovom ili onom tenku , koji je bolji , koji je lošiji , oni bi ovakvo , oni bi onako , ma molim vas ljudi nemojte da vam se neko ne smije , jer kako vi možete znati sve iz drugog rata , kad vas još nije bilo na svijetu ??? Gle…..ja sam bio tenkista u 1.Gbr “Tigrovi”, i nije baš lak život tenkista (što vidiš , čuješ , osjeti , omirišeš……) i poslije sam rekao sebi , da ču braniti prava tenkista , a ne da kojekakvi studenti-učnici pišu o tenkovima. Ja namjerno neću komentirati ništa o ovoj temi , niti o tenkovima uopće………….. što sam proživio , doživio sa tenkom , to ja nosim na duši. BOK !!!

marina rose
3 godine prije

Pozdravljeni, gospod in gospa
Ponudba posojila med resnim posameznikom in Poštenim.
Jaz sem posameznik, ki odobrim posojila v razponu od 5.000 EUR do 30.000.000 EUR vsem, ki lahko izpolnjujejo pogoje za 2% obrestno mero.
E-naslov: [email protected]  

NOP
3 godine prije

Kad Njemci razviju Leopard 3 Ruski Tenk T30 ce da leti i da im jebe mater

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI