Njemačka ministrica obrane lažirala podatke o teškom stanju u Bundeswehru

TZI tenk njemacka
43 komentara

Njemački Bundeswehr je, kako se ispostavilo, u puno gorem stanju nego što se mislilo, piše Bild. Problem je nastao kada je Savezni ured za reviziju Njemačke dublje proučio podatke o stanju u njemačkoj vojsci i sada optužuje njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen da je “namjerno prikrivala nedostatke i uljepšavala statistiku o stanju u njemačkim oružanim snagama”.

Autor članka Kai Weise piše kako je Savezni ured za reviziju optužio ministricu obrane Njemačke, Ursulu von der Leyen, da je “namjerno prikrivala nedostatke i uljepšavala statistiku”.

Česte izjave ministrice u kojima je brodove i zrakoplove opisivala “spremnima za borbu” nisu odgovarale stvarnosti, navodi se u izvješću.

Na primjer, korvete koje su službeno klasificirane kao “operativne” nisu imale naoružanje.

“Duže vrijeme vojni brodovi nisu spremni za uporabu, jer brod bez oružja nije operativan. To se odnosi i na podmornice koje su bez posade, jer plovilo bez posade također nije spremno za akciju, stoji u izvješću”, piše današnje izdanje tabloida Bild, što je potvrdio i časopis Der Spiegel.

tenk Leopard 2
FOTO: Leopard 2

Savezni ured za reviziju optužuje ministricu Ursulu von der Leyen da je ranije dana “manjkave informacije o stvarnim nedostacima Bundeswehra”.

“S ovim izvješćem je postalo poznato da je službena borbena spremnost Bundeswehra puno gora od one o kojoj je govorila ministrica Ursula von der Leyen. Posljednjih godinu dana nijedna podmornica nije bila spremna  za rad. Za operacije je bilo spremno manje od polovice fregata, tenkova i samo svaki treći helikopter. Sada se ispostavlja da čak ni to nije cjelovita istina”, ogorčeno piše novinara Bilda.

“Brojni primjeri su navedeni u izvješću Federalne računovodstvene komore Njemačke. Potvrđeno je da je njemačka ministrica obrane kao operativne navodila korvete bez oružja, brodove bez navođenih raketa i podmornice bez posade”, navodi Weise.

“Sve je to, naravno, utjecalo je na operacije Bundeswehra u inozemstvu, osobito u borbi protiv pirata u obalama Somalije i protiv krijumčara na Mediteranu, koji potajno uvoze ilegalne imigrante. Naime, tijekom obje operacije Bundeswehr zbog navedenih nedostataka nije mogao obećati međunarodnu pomoć“, prisjeća se novinara njemačkog tabloida.

Eurofighter EF-2000 Typhoon
FOTO: Eurofighter EF-2000 Typhoon

Der Spiegel podsjeća kako kritika Saveznog ureda za reviziju potvrđuje istragu njihovih novinara o stvarnoj borbenoj spremnosti njemačkog zrakoplovstva, kada se utvrdilo da su se također krivotvorili podaci i falsificirala statistička izvješća.

Naime, službene statistike su govorile o 30 borbeno operativnih zrakoplova “Eurofighter”, ali većina uopće nije bila spremna za djelovanje ili manevre. Razlog su novi tehnički problemi u sustavu obrane i što je kupljeno premalo naoružanja za zrakoplove.

Stvarna operativna spremnost je prema internim podacima njemačkog zrakoplovstva daleko ispod službenih brojeva. Prema informacijama koje je objavio Der Spiegel, samo četiri zrakoplova “Eurofighter” trenutno mogu provoditi prave operacije, primjerice u slučaju zahtjeva NATO pakta.

Bundeswehr prije dva tjedna nije želio komentirati ove brojke, jer su klasificirani kao “vojna tajna”.

Der Spiegel

 

BundeswehrEurofighterNATOUrsula von der Leyenvojna tajna
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Pa naravno, žele više love za oružje.

Riddick
5 godine prije

Nemačka ne može da kontroliše ko im ulazi i izlazi iz zemlje i imaju delove gradova gde policija ne sme da udje u mirnodopskim uslovima , kakav rat sa bilo kim o Rusiji da ne govorimo…

Grdi
5 godine prije

Pa to je dobro da njemacka nema ispravnu vojsku !! ….. treba im zabraniti i ono malo sto imaju da im nebi opet pale gluposti na pamet ……..

Ana
5 godine prije

Sto prije shvatimo koliko je (zapadna) Europa trula bas u svakom pogledu i na svakom aspektu barem cemo pasti s manje visine.

Branko
5 godine prije

To je dokaz da je Njemačka najobičnija američka kolonija. Amerikanci(cionistisi) se boje vojnog puča u Njemačkoj jer jos uvijek u Njemačkoj vojsci prisutan snažan kult Hitlerove ličnosti. Ukoliko bi Njemci srušili marionetsku vlast u Berlinu, a imali u svom posjedu nuklearke kao Kim, Rotschildi bi bili u jos goroj situaciji nego 1933 kad ih je Hitler protejrao skupa sa njihovim bankama i antikulturom.

igor
5 godine prije

Borice se amerikanci do zadnjeg evropljana.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Ursula? Ona Ursula što se onako ponosno slikala sa svojim kolegicama, pokazujući novu modnu europsku kolekciju žena, ministrica obrane. Ništa protiv žena, dapače, ali staviti ženu zato što je to pomodni trend, europska stečevina tipa, ”hej vidite vi zaostali primitivci kako to rade civilizirani”.
Malo zlobno, ali baš mi je drago da i kod Švabe prolazi da na odgovorno mjesto koje vapi za nestranačkim stručnjakom, dođe stranački nestručnjak. Još jedan dokaz da nemamo samo mi pravo na taj patent, nego i oni koji na nas gledaju sa božanskih visina.
Pa im se zato dogodilo da na vojnoj vježbi na oklopno vozilo umjesto strojnice, stave dršku od metle. Ofarbanu u crno.

Pero
5 godine prije

Njemacka je okupirana od 1945. i nesmije imati svoju vojsku i biti slobodna do 2099. Za sada okupatorima ide odlicno.

nime
5 godine prije

sad buju digli naknadu za spremnost usluge jadnicima koji su prodali telekome zato kaj švabina žica između dva telefona daje bolji signal.

palermo
5 godine prije

Priča se i kako sankcije Rusiji nemaju baš nikakvog efekta, a plaće su pale sa 800 na 550 USD. I eto tek tako prodaje se najsofisticiranie oružje jednim Turcima i Saudima. Nijemcima, kao ekonomskoj sili, jedino je bitna vojna industrija – koliko su samo primitivnim Saudima prodali oružja prošle godine, to sam Bog zna.

hAZE
5 godine prije

Moj prvi dojam nakon čitanja naslova je da je stanje u njemačkoj vojsci jako dobro (ako je izvještaj da je stanje loše lažiran).

Bruno
5 godine prije

Njemačka vojska je prije koju godinu sudjelovala na vojnoj vježbi NATO – saveza. Nijemci su sudjelovali sa oklopnjacima koji su trebali biti naoružani mitraljezima. Pošto nisu imali mitraljeze dovitljivi Nijemci uzeli su štapove od metle i obojili ih u crno i tako se igrali mitraljeza. Dakle, to je vrlo dojmljiva i jaka vojna sila danas.
Inače, njemačku ministru obrane u Njemačkoj se podrugljivo naziva Flinten – Uschi, puška – Uschi.

alan ford
5 godine prije

Ursula von der Leyen, prije 2 goine sudjelovala a na godušnjem skupu Bilderberga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI