Američki vojnici probali “ruski” tenk T-80U

Tenk T-80U

Vojnici borbeniog tima 3. oklopne brigade pod nazivom “Greywolf” iz sastava 1. konjičke divizije imali su priliku testirati tenkove T-80 ruske proizvodnje

Vojnici iz jedinice “Greywolf”, su bili u posjeti južnokorejskoj 3. oklopnoj brigadi, koja je jedina jedinica u oružanim snagama Južne Koreje koja ima oklopnu tehniku ruske proizvodnje.

Trenutno se u sastavu vojske Južne Koreje nalaze tenkovi T-80U i borbena vozila pješadije BMP-3, koji su devedesetih isporučeni Seulu u sklopu plaćanja klirinškog duga.

Kada se raspao Sovjetski Savez, Moskva je ponudila Južnoj Koreji da vrati dug jedinom stvari koju je imala u izobilju – najsavremenijim naoružanjem. Prvo se Seul opirao, ali je 1994. godine dogovoreno da se polovina duga izmiri u ruskom naoružanju. Danas se ruska borbena vozila nalaze u dva bataljona 3. tenkovske brigade. Isporuke BMP-3 iz Rusije počele su 1996. godine.

Prema bazi podataka o transferima oružja Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Rusija je isporučila Republici Koreji 43 tenka T-80U i 67 BMP-3 u periodu 1995-2006. .T-80U je bio najmoćniji tenk Južne Koreje tokom skoro 20 godina, sve do 2014. godine, kada je uveden novi domaći tenk K2 koji ima cijev u kalibru 120 mm i koji polako ulazi u službu.

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
StarDam
Gost
StarDam

Kako se to moglo dogoditi? Morat će ih staviti u karantenu kad se vrate u SAD.

gost
Gost
gost

Isprobali su “tenkovSke T-80” ???? Valjda tenkove T-80?

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Inače, republikama bivše Juge je isto ponuđen povrat duga u vojnoj opremi. Hrvatski izdajnici su to odbili

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Blago onima koji su ti dali dva plusa za te baljezgarije koje si napisao. Ovi Mi-171Sh koji su dio HRZ-a su nabavljeni kako? A i oprema za termoelektranu HEP Sisak je nabavljena kako? Hrvatska je inače bila najveći Ruski kreditor (naravno onda u okvirima Jugoslavije) po obvezama bivšeg SSSR-a među Europskim zemljama.
Od 185 milijuna dolara koliko je Rusija (kao nasljednica bivšeg SSSR-a) bila dužna RH 65 milijuna je namireno isporukom Mi-171Sh, dok je 120 milijuna dolara iznosila vrijednost isporučene opreme za TE Sisak.

Oko
Gost
Oko

U pravu si sto se tice TE jer su u Srbiji radili Djerdap I Obrenovac na konto tog duga dok za MI-17 nisam siguran jer su na snazi bile sankcije na naoruzanje za sve strane rata.
Uglavnom, samo neko poluretardiran u armiji (tipa Vulin) bi uzeo od Rusa T-80U jer on toliko trosi da je jedna Rusija sa svom naftom ovog sveta odlucila da sve T-80U stavi u rezervu a Ukrajina ( T-80 je cedo Harkova) je promenila motor I stavila dizelni koji je performanse T-80ud smanjio ispod nivoa nadogradjenog T-64 I zato je danas u Ukrajini osnovni borbeni tenk T-64 u raznim varijantama

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Mi.171Sh (a ne Mi-17) su nabavljeni od Ruske Federacije upravo kao što je rekao m.ivanisevic. Naime ti helikopteri su u RH došli 2007.g. kad nikakve sankcije nisu postojale. Što se tiče Mi-8 i Mi-24 oni su u Rh došli za vrijeme rata upravo za vrijeme tih sankcija, vjerovao ili ne.

Mikojan
Gost
Mikojan

Prvi MIG-29 u Jugoslaviji je bila zarada firmi SR Hrvatske na poslovima u SSSRu.

Max
Gost
Max

Poštujen vas obojicu i nisam ni na čijoj strani ali imate pravo. Glavnina opreme HV je bila Ruskog podrijetla i vrlo kvalitetna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik