Američki vojnici probali “ruski” tenk T-80U

Tenk T-80U
6 komentara

Vojnici borbeniog tima 3. oklopne brigade pod nazivom “Greywolf” iz sastava 1. konjičke divizije imali su priliku testirati tenkove T-80 ruske proizvodnje

Vojnici iz jedinice “Greywolf”, su bili u posjeti južnokorejskoj 3. oklopnoj brigadi, koja je jedina jedinica u oružanim snagama Južne Koreje koja ima oklopnu tehniku ruske proizvodnje.

Trenutno se u sastavu vojske Južne Koreje nalaze tenkovi T-80U i borbena vozila pješadije BMP-3, koji su devedesetih isporučeni Seulu u sklopu plaćanja klirinškog duga.

Kada se raspao Sovjetski Savez, Moskva je ponudila Južnoj Koreji da vrati dug jedinom stvari koju je imala u izobilju – najsavremenijim naoružanjem. Prvo se Seul opirao, ali je 1994. godine dogovoreno da se polovina duga izmiri u ruskom naoružanju. Danas se ruska borbena vozila nalaze u dva bataljona 3. tenkovske brigade. Isporuke BMP-3 iz Rusije počele su 1996. godine.

Prema bazi podataka o transferima oružja Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Rusija je isporučila Republici Koreji 43 tenka T-80U i 67 BMP-3 u periodu 1995-2006. .T-80U je bio najmoćniji tenk Južne Koreje tokom skoro 20 godina, sve do 2014. godine, kada je uveden novi domaći tenk K2 koji ima cijev u kalibru 120 mm i koji polako ulazi u službu.

 

T-80Utenk
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Inače, republikama bivše Juge je isto ponuđen povrat duga u vojnoj opremi. Hrvatski izdajnici su to odbili

gost
4 godine prije

Isprobali su “tenkovSke T-80” ???? Valjda tenkove T-80?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI