Indija širi „prodor u neprijateljske teritorije“ kupovinom stotina minskih plugova za tenkove T-90

Indija - tenkovi
13 komentara

Pojačane tenzije na granici prisilile su indijsku vojsku da poboljša svoje ratne sposobnosti u regionu Himalaya. Pored hitne kupovine municije i pametnih bombi, indijska vojska je takođe započela sa modernizacijom svojih borbenih vozila koja su u stanju da se odbrane preko granice.

Indija će opremiti svoje glavne borbene tenkove T-90 S / SK minskim plugovima koji će “proširiti prodor oklopnih formacija duboko u neprijateljsku teritoriju bez opasnosti da budu uništeni minama”, saopštilo je Ministarstvo odbrane kada je najavilo ugovor o snabdijevanju u iznosu od 75 miliona dolara sa Bharat Earth Movers Limited (BEML) u državnom vlasništvu u ponedeljak.

Minski plug izbacuje zakopane ili skrivene mine na površinu i pomjera ih u stranu da očisti put za oklopne formacije. Plugove će isporučiti BEML, dok je ministarstvo jasno reklo da proizvod mora sadržavati 50 procenata autohtonog sadržaja.

“Uz ugradnju ovih 1.512 minskih plugova, koja bi trebalo da bude završena do 2027. godine, borbena sposobnost vojske bit će dodatno poboljšana”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Indijska vojska posjeduje oko 3.500 tenkova, uglavnom tenkova T-72, kao i tenkova T-90 i posljednjih godina povećava svoje mogućnosti oklopne formacije. Taj potez počeo je odobrenjem proizvodnje 464 tenka T-90 i produženjem licencirane proizvodnje tenkova ruskog porijekla T-90S do 2028. u aprilu ove godine.

“Pored toga, Indija je pozvana da primi ili učestvuje u zajedničkoj proizvodnji napredne opreme – BTR-82A, BMP-3, Sprut-SDM1 samohodnih razarača tenkova “, izjavio je u februaru Denis Manturov, ruski ministar industrije i trgovine. Ranije, u januaru, indijska vojska je takođe pokrenula proces kupovine primarne municije za svoje tenkove od lokalnih dobavljača, uprkos uvozu 125 mm municije iz Rusije.

IndijaT 90Tenkovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
македонец🇲🇰
3 godine prije

indija je postala ozbiljna drzava, skidam kapu.

neznanje
3 godine prije

Da li sve ovo služi obrani ili napadu? Braniš se na svom teritoriju a agresor si natuđem teritoriju branjenim minama. Zar ne?

Max
3 godine prije

Da s jedne i s druge strane granice se spremaju za rat. Moglo bi biti gadno.

alex
3 godine prije

Što će im tenkovi?!? Sa Kinezima se biju palicama i kamenjem…džabalesku…😆

Oko
3 godine prije

Tenk nema sta da trazi na Himalajima. Vazduh je toliko razredjen da su tokom Kargili rata Indijci silazili 1km niz planinu po hranu i municiju koja im je dovlacena Mi-17 helikopterima . Čak i da povade filtere vazduha zbog niskih temperatura se tenk (dizel) mora startovati na svaka dva sata pa bi bez filtera za 48h imali gomile tenkova u kvaru . Indija i Pakistan imaju dugacku granicu u kotlini u Kasmiru gde su polja šećerne trske i upravo se na tom mestu odigrala najveca tenkovska bitka nakon ww2. Pakiji izgubili vise tenkova ali Indijci nisu ostvarili svoj cilj i vraceni su na početne polozaje, jedva izbegli opkoljavanje. Samo na toj granici Indija moze koristiti tenkove i rajalice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI