Vijetnam: Učinili smo odličan posao s kupnjom tenkova T-90

T-90
65 komentara

U Vijetnamu su pozorno pratili borbe u sirijskoj pokrajini Idlib, prije svega kako bi se uvjerili u performanse oružja kojeg su kupili od Ruske Federacije. Konkretno, govorimo o tenkovima T-90S

„Iako Turska stalno isporučuje oružje i municiju pobunjenicima u provinciji Idlib, većina oklopnih transportera i nekih uobičajenih borbenih vozila za pješaštvo se ne može nositi sa snagom tenkova T-90S, oružjem kojem ne mogu nanijeti ni „ogrebotinu“, piše vijetnamski portal SOHA, kojeg ne treba miješati s istoimenim kineskim „žutim“ portalom.

„Turska je nedavno poslala gotovo 100 oklopnih vozila kao pojačanja za pobunjeničke snage u Idlibu, no čini se da to nema previše smisla jer Rusija u regiju šaljke najmodernije oružje“, nastavlja vijetnamski portal.

„U prošlom desetljeću, T-90S je postao jedan od najprodavanijih proizvoda o sektoru izvoza oružja i kupili su ga zemlje kao što su Indija, Irak, Azerbejdžan, Turkmenistan, Alžir, Vijetnam i mnoge druge. Irak je kupio desetke tenkova T-90S kako bi zamijenio američki M1 Abrams. Tenkovi T-90 zaslužuju ime najboljeg tenka na svijetu jer imaju jak oklop, izuzetno učinkovit obrambeni sustav koji može neutralizirati napade protutenkovskih raketa, što imaju i tenkovi T-90S koji su trenutno u Vijetnamu. Ruski stručnjaci smatraju da su naši vrlo slični tenkovima T-90A koji trenutno služe u ruskoj vojsci“, piše SOHA, te dodaje kako su se ovi tenkovi dokazali u trenutnim borbama u Idlibu.

Opsežna vojna operacija koja se odvijala u Idlibu dokazuje zastrašujuću snagu tenkova T-90S koje je prethodno kupio Vijetnam, izvještavaju lokalni mediji i prenose vijesti i snimke sirijskih kanala.

„Nakon što su militanti, koji su prethodno bili prisiljeni na povlačenje, pokrenuli snažan kontranapad na snage Damaska, sirijsko vodstvo odmah je poduzelo aktivne mjere na uništavanju neprijateljske skupine“, piše SOHA.

„Osim konvencionalnih snaga, korišteno je i 10 jedinica T-90S koji su djelovali pod pokrićem helikoptera Mi-35. Uspjeli su uništiti 30 pobunjeničkih tenkova, uglavnom T-55 i T-62. Rezultat ove bitke je bio poraz militanata, a vladine snage su, usprkos ponovljenim napadima pobunjenika, uspostavile kontrolu nad Jarjanazom i širim područjem i zadržale ga“, prenose vijetnamski mediji.

„Ovo se smatra najvećom tenkovskom bitkom u sirijskom ratu u posljednjih osam godina“, primjećuje SOHA, ukazujući da se tenk T-90S smatra “mačem” divizije „Tigrova“, koja je nedavno dobila redoviti vojni broj, za koju se navodi „kako je najzaslužnija za poraz militanata u Idlibu“.

U materijalu se primjećuje da je sirijska vojska uz podršku tenkova kakve je kupilo i vijetnamsko ministarstvo obrane,  oslobodila niz strateških gradova na jugoistoku provincije, prije svega Jarjanaz, Umm Jalal i Al-Tah, sve to unatoč činjenici da Turska i dalje militante opskrbljuje oružjem , municijom i oklopnim vozilima, oklopnim transporterima i borbenim vozilima opremljenim sustavima ATGM.

Kao što ističe vijetnamski portal SOHA, očito je da vijetnamska vojska nije pogriješila u kupnji T-90, kada je učinila pravi izbor u korist “izuzetno učinkovitog tenka“.

Podsjetimo, isporuka 64 borbena tenka T-90S / SK Vijetnamu je završena u ožujku 2019. Ruski diplomatski izvor je rekao da je “višeslojni ugovor” koji je potpisan 2016. “ispunjen u skladu s izvornim rasporedom”.

“Sva financijska pitanja u okviru ugovora su riješena, a vijetnamske tenkovske posade i tehnički stručnjaci već su obučeni”, dodao je izvor.

Predstavnik Vijetnamske narodne armije rekao je za agenciju Jane’s da su tenkovi isporučeni u dvije velike serije, od kojih svaka ukupno “nema manje od 30 platformi”.

“Prva je pošiljka je isporučena u siječnju, dok je druga stigla u Vijetnam krajem veljače”, rekao je izvor, dodavši da je vijetnamska vojska uzela tenkove opremljene eksplozivnim reaktivnim oklopom Kontakt-5 i raketnim sustavom za obrambene protumjere.

“Vozila će zamijeniti zastarjele kineske tenkove tipa 59 i tenkove iz sovjetske ere T-54”, rekao je, ističući da je Vijetnamska narodna armija već počela upravljati s novim vozilima.

U srpnju 2017. su vijetnamske državne novinske agencije potvrdile da je Hanoi naručio 64 tenka T-90S, uključujući nepoznati broj varijanti T-90SK, ističući da će se nabava financirati kreditom iz Moskve. T-90S je osnovni izvozni model, dok je „K“ referenca na komandne verzije.

SOHA

T 90Vijetnamska narodna armija
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Zbilja….ko želi biti slobodan treba samo da se naoruža oružjem i oruđem Made in Russia.

čitalac
4 godine prije

“Uspjeli su uništiti 30 pobunjeničkih tenkova, uglavnom T-55 i T-62.”
Ah….
Pa sad, ne mogu se pohvaliti da su se pokazali u borbi sa novijim tenkovima ali to ne znači da se možda i ne bi pokazali.
Ali u borbama u urbanim sredinama im je najveći neprijatelj onaj TOW: protiv njega su se solidno pokazali svi ruski tenkovi.

Max
4 godine prije

Vrhunski tenk kažu naljbolji na svijetu . Ne znam što je s proizvodnjom njegova naslijednika T14 Armata koji je bio gromoglasni spominjam . Je li tu nešto stalo?

Tomi
4 godine prije

Vi (Logicno) opet “da su se pokazali…” pa protiv koga covjece protiv t55 i t62 i protiv bradatih zatucanih polupismenih kobajagi terorista?! Ko ono Su57 se pokazao u Siriji a a protiv koga! Pa do sad bi trebali vec da rade bageri i mesalice po Idlibu a ne tenkovi

Emiliano Zapata
4 godine prije

Tkzv. “Elito” samo dajte stoci oruzije neka se medusobno ubijaju i neka se pri tome hvale tko ima “jaceg” i “veceg”,a vi lijepo kao i do sada uzivajte u plodovima njihova znoja i krvi!

Alfa33
4 godine prije

Možda kad bi se dogodila nekakva bitka u kojoj bi bili t90 i recimo Merkave,abramsi,ili pak leopardi,a ovako protiv slabijeg teško da se može usporediti. A možda je pak prošlo vrijeme velikih tenkovskih bitki. U svakom slučaju dobro je kad su ga isprobali u stvarnim uvjetima,i još k tomu zapadna protuoklopna sredstva,tako da mogu odmah otkloniti potencijalne nedostatke,i može im samo pomoći da još poboljšaju obranu od projektila. A eto neka pošalju degmana,da vidimo jeli drže varovi na tenku.

Ad astra
4 godine prije

Strašna vijest. Tenkovi iz 90tih uništili tenkove iz 50 i 60tih. Ima još jedna novija vijest. Dva aviona F 16 pobijedili u bitci s 10 Junkersa 87. Baš dobro da smo kupili F 16. Dobra investicija. Narod nam je gladan ali siguran.

Gjfbck
4 godine prije

Navodno je ubijen general soulejmani, rat na pomolu?

istina boli
4 godine prije

Molim redakciju Logicno da promjeni default opciju komentara. Naime, default je najvise ocjenjen komentar, a ne najstariji……mislim da je pravilnije pratiti unos prvog komentara pa ici prema novijim komentarima. Gubi se smisao ako se prate samo najocjenjeniji.

Weteran
4 godine prije

Rat dobija Čizma i Gusenica!
Ostalo je sve RAP!?
Rezervni alat i pribor – da podsetim drugove 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI