Letna demonstracija mogućnosti Su-57

Ruski avion 052 054 Suhoj Su-57

Juče je u sklopu prvog dana vazduhoplovnog sajma MAKS 2019 održana prezentacija letnih mogućnosti ruskog aviona V generacije Su-57. Prezentacija je počela letom u grupi od 4 aviona da bi se zatim jedan avion izdvojio i u ostatku programa izvodio kompleksne vazduhoplovne manevre među kojim i tzv. “Pugačevu kobru”. Cijeli nastup pogledajte u vedeu:

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Zadranin
Gost
Zadranin

Da sam ja na mjestu Rusa, i da želim prikazati “nevidljivi avion”.. e onda bi snimio isti ovaj video, ali, bez ijednog aviona u njemu.. samo nebo, par minuta kamera nek vrti po nebu.

E to je pravi “nevidljivi avion”. 😂

Inače, avion djeluje vrlo dobro. Za pet.

P***!

varjag
Gost
varjag

Bravo Rusija!!!!!!!!!!!!!!

CPGS
Gost
CPGS

Pa nije bas nekaj za vidjet, ali mozda su me razmazili MiG-29 i Su-27/35. Njih gledati je kao zracni balet, a ovo mi izgleda malo tromo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Letne u redu !
A zimske ?

CPGS
Gost
CPGS

Zimske su u gepeku. Napravljene po licenci od Gavrilovica.

Max
Gost
Max

kad se samo sjetim koliko su me puta burt i džugašvili uvjeravali da je ovaj zrakoplov izmišljen i da ne postoji a ono njegov motorugodno bruji u ušima.

ivo
Gost
ivo

Što se događa sa tećim avionom na 0.36- do 0.38 u videu. Srušio se?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@ivo :
Uteka da ga ne skuvaju u teći ?

Jack
Gost
Jack

Odmah se vidi da ovi ruski lovci još uvjek imaju stare motore iste, kakve koristi i lovac Su 35. Ovi zračni manevri kobre, okretanje aviona pri spuštanju i cijeli drugi asortiman zraćnih figura koje već otprije poznajemo, izvode se kod malih brzina 400 i najviše 500 kmh i nisu posebno korisni kod zračnih borbi. Kad bi lovački avion izvodio ovakve manevre kod brzine, koja se koristi u zračnoj borbi tj od 900 pa negdje do 1100 kmh, to bi bilo vrlo opasno za konstukciju samog aviona a i za pilota jer poznato je da čovjek-pilot može podnijeti opterećenje do najviše 9 g i ako se opterećenje poveća iznad tog broja, pilot u većini slučajeva gubi svijest. Zapadne zemlje stoga nerado opremaju svoje avione 3D mlaznicama i pokretljivost svoih aviona osiguravaju na druge načine, poboljšanjem aerodinamike i upravljačkih površina na avionu. Rusi naprotiv, većinu svojih novih tipova aviona opremaju 3D mlaznicama upravo zbog ovakvih prigoda tj letačkih mitinga i sajmova aeronautike gdje izvode privlačan letački program namjenjen potencijalnim kupcima, a to su obično političari, šefovi država, koji se ne razmiju mnogo u zračno ratovanje nego padaju na ovakve letačke figure. Većina ovdašnjih komentatora sa omalovažavanjem govori o američkom lovcu F 35 i nazivaju ga kojekakvim imenima, kao na pr. leteća cigla, leteća kanta i sl. ali možda se ipak varaju, jer taj lovac ima najmanji radius zaokreta od svih modernih lovaca i to radijus s promjerom od 250 metara kod brzine od 900 kmh svi drugi zapadni lovci uključujući i F 22 imaju veći radijus zaokreta kod te brzine!

CPGS
Gost
CPGS

Da, mislim da ovi koji pljuju po F-35 nisu bas vidjeli video njega na aeromitingu. Ima puno “brze reflekse” od ovog ovdje. No, do nedavno je bio softverski ogranicen na blaze manevre, pa je mozda to i slucaj s ovim Su-57? Ipak je jos u razvojnoj fazi.

CPGS
Gost
CPGS

Usporedbe radi… https://www.youtube.com/watch?v=xDe9yLYD7Ss

Npr. oko sedme ili (narocito) desete minute (a ima tog dosta.)

Ja znam koji mene vise impresionira, no, svakom svoje.

CPGS
Gost
CPGS

Evo, stavio sam link na video sa F-35 demonstracije i ne prolazi… 🙂

Jack
Gost
Jack

Razumjivo da ti ne prolazi link, hehehehehe!

Lucija
Gost
Lucija

Jack

😃 ” Rusi …, većinu svojih novih tipova aviona opremaju 3D mlaznicama upravo zbog ovakvih prigoda tj letačkih mitinga i sajmova …”

😊😊 “… političari, šefovi država, koji se ne razmiju mnogo u zračno ratovanje nego padaju na ovakve letačke figure. ”
TI ZBILJA MISLIŠ DA SE U RUSIJI I SVIJETU TAKO NOVCI BACAJU ?

A za F-35 potpuno je nebitno što mi govorimo. Bitno je što govori Pentagon, generali i piloti…službenih 200 nedostataka…?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Luce :
1 plus+1avion od mene
i ne u duboko !

Jack
Gost
Jack

Pa moraju Rusi s nečim privući kupce! Njihova elektronika i avionika koju ugrađuju u svoje avione kao što je svim poznavaocima poznato su slabije kvalitete od one koja se ugrađuje u američke i uopće na zapadne avione i oni to supstituiraju drugim poboljšanim svojstvima svojih aviona! Na primjer, letni resurs tj trajanje reaktivnog turbomlaznog motora u ruskim avionima, duplo je kraće nego resurs trajanja zapadnih motora i stoga su zapadni lovci osjetno skuplji nego ruski. Cijena jednog ruskog lovca 4++ generacije kao na pr. Su 35 iznosi od 60 do 70 mil dolara, dok jedan francuski Rafale košta oko 80 mil dolara dok je Eurofighter skuplji i košta oko 110 mil dolara. Američki F 15 ili nova varijanta lovca F 16V koštaju oko 100 mil dolara svaki i td, itd…!!

Z.A.
Gost
Z.A.

Jack logika koju ti koristis u usporedbi Ruskih i Nato alijanse aviona ti je u najmanju ruku smijesna. Po toj tvojoj logici i S400 je osjetno jeftiniji od Patriota (duplo)i elektronika i sistemi navodjenja na cilj svima je poznato da su slabije kvalitete od one koju koriste i ugradjuju u Americke Patriote,(ovako bi to bilo napisano kad si ti u pitanju) Pa je sada pomama u svijetu ko ce kupit S400 a Amerikanci radi toga svima prijete i uvode sankcije.Barem je svima poznato da Rusija ima najbolje avio motore.Ti nazivas motore SU35 zastarijelim,to nebi ni laik na ovu temu napisao.O kakvom se motou radi govori i cinjenica da se ugradjuju u SU57.Tacno je da Rusi prave novi motor za SU57 jer motor SU35 ne odgovara standardu stelt aviona jer njegova primjena na SU57 smanjuje steltnost.Ali kad je motor SU35 pravljen nije bio u planu za koristenje za avione pete generacije.Jedini avio motor u svijetu koji moze parirati po snazi i izdrzljivosti motora SU35 je u Raptoru F22 ali i on je slabiji.Jedina prednost F22 motora nad motorom SU35 je sto on ima karakteristike potrebne za steltnost sto motor SU35 neposjeduje.Zbog toga kad se uvede u upotrebu novi motor za SU57 koji ce biti mnogo mocniji i od motora SU35 sve 35ice ce dobiti taj novi motor koji ce jos vise povecati steltnost 35ica.A da figure koje mogu izvesti Ruski avioni nista neznace u borbi pri velikim brzinama je lupetanje.Svi Ruski vrhunski piloti kazu da im te osobine aviona daju iznimnu prednost u bliskom zracnom dvoboju.Zato su na vjezbama u Indiji Amerikanci sa svojim najmocnijim avionima dozivjeli katastrofalan poraz od Indijskih SU30.To je bila katastrofa koja se zataskavala.Jednostavno konstrukcija zapadnih aviona nemoze izdrzati 3D mlaznice ugradjene u njihove motore i ta konstrukcija se raspada prilikom pokusaja izvedbe avio figura.Svi znaju da se Ruski avioni proizvode drugacijom tehnologijom nego zapadni i da zbog toga mogu izvoditi ove figure da se ne raspadnu.Jesi li ikad procitao koliko je potrebno zakovica (zakivki) recimo za SU30.Sva Ruska vojna oruzija su jetinija od Zapadnih,ali sva su projektovana da unistavaju i u toj ulozi Rusko oruzije nema premca a ovo nije moje misljenje nego vodecih eksperata na ovu temu.

CPGS
Gost
CPGS

Najjaca varijanta AL-31 (AL-41F1): 147 kN potiska (93.1 kN bez forsaza)
P&W F-119 (koristi se u F-22): 156 kN potiska (116 kN bez forsaza)
P&W F-135 (koristi se u F-35): 191 kN potiska (128 kN bez forsaza)

Ovo je samo potisak, a ima i razlika u omjeru potiska i tezine, efikasnosti, a da ne spominjem pouzdanost/interval izmedju velikih servisa.

Jack
Gost
Jack

Eh da, kume moj upravo tu je “kvaka” omjer težine motora i potiska ide debelo u američku korist jer su njihovi motori sličnog ili nešto većeg potiska daleko lakši od ruskih motora a isto tako su i konstrukcijski izdržljiviji i interval između dva generalna remonta im je dvostruko duži. Kako sam već napisao opći ili cjeli resurs korištenja zapadnog(američkog motora je duži! Na primjer motor lovca MiG-a 29, RD 33 može da izdrži najviše 4.000 sati leta kad ga moraju zamjeniti, dok recimo sličan američki motor GE 404 može izdržati cijelih 8.000 sati leta prije nego ga je potrebno zamjeniti novim motorom. Uzmimo još jedan primjer usporedbe američkih i ruskih aviona, a to je maksimalni teret oružja kojeg avion nosi obješenog ispod krila i trupa. Svi ruski avioni
(Su 27, Su 30 Su 33, Su 34, Su 35 su veći od američkih aviona kao na pr F 15E još posebno to vrijedi za ruski Su 34, ali teret koji može ponijeti taj avion je samo 8.000 kg i ni grama više, dok F 15 E, koji je prilično manji od Su 34 može ponijeti maksimalno skoro 12 tona podvjesnog tereta, bombi, raketa i dodatnih tankova goriva, tako da i vrlo mali ( u usporedbi sa ruskim avionima) francuski lovac Rafale nosi više oružja od velikih ruskih aviona i Rafale može maksimalno ponijeti više od 9.000 kg podvjesnog tereta a isto tako i Eurofighter, jer su zapadni avioni strukturno mnogo jači i solidnije izrađeni nego ruski!

CPGS
Gost
CPGS

To je stvar doktrine. Ruska je doktrina da motor traje dovoljno dugo da avion moze presresti neprijateljsku raketu zrak-zrak, i taj su cilj savrseno postigli.

Sekundarne komponente, kao sto su radar, sistemi za detekciju ozracenja, pa cak i radio komunikacije, su pravljeni za igrace lutrije. Ima o tome svjedocanstava iz prve ruke i na nasem jeziku…

MDM
Gost
MDM

Katastrofalan poraz , zaista.6 F15 sa iskljucenim AESA radarom i bez AMRAAM raketa(zahtjev indijca) protiv 18 indijskih lovaca.
A 1 vs 1 scenarij, rookie piloti F15 tamanili su indijske asove za salu.

Jack
Gost
Jack

Isto se je dogodilo kad su se u jednoj takvoj vježbi sukobili britanski eurofighteri i indijski Su 30 mki. Britanci su ih namazali onako lijevom rukom, ali bili su iznenađeni, kad su u indijskim novinama (koje izlaze na engleskom) pročitali, da su indijci pobjedili Britance!! To im je bilo vrlo čudno, ali shvatili su, da je to istok, gdje je sve dozvoljeno, pa i takve prijevare! I francuski Rafali su pobjedili u okršaju s indijskim lovcima Su 30 mki, pa ne trude se Indijci tek tako, da bi kupili Rafale, koji su možda naj bolji avioni 4 generacije na svijetu!

Z.A.
Gost
Z.A.

MDM Ja sam gledao film 7 velicanstvenih ali nisam znao da ima i 6 velicanstvenih.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

MDM, F-15C koji je sudjelovao na COPE India nije imao AESA radar pa ga nije ni mogao iskljuciti. To su bile starije verzije F-15C (prije dogradbe sa AESA radarima, koja je tek relativno nedavno pocela.) Ono sto nisu imali, na zahtjev Indijaca, su AWACS i ikakva druga podrska, pa im je situaciona svijest manjkala u usporedbi sa Indijcima, koji su bili bolje povezani.

I, kao sto si rekao, nisu imali ni AMRAAM. No, kako smo nedavno vidjeli, AMRAAM i nije neka prijetnja za indijske asove. 😉

Jack
Gost
Jack

Patriot je do sada nešto pogodio i oborio, i to u realnim okolnostima, dok ruski S 300 i S 400 na žalost nisu još imali te prilike i njihova efikasnost ostaje samo na papiru, dok se ne dokažu u pravoj borbi!

Z.A.
Gost
Z.A.

Jack Jack Kako da nesto obore gdje god ih instaliraju na terenu tu prestaje zracni promet, svi traze alternativne rute.To je zbilja tragedija za S400 i S300.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Izrael bas i nije promijenio rute otkad su dopeljali S300 u Siriju. Odavno vec gadjaju iz daljine. A ne vidim da je itko bas bombardirao nekog drugog koji ima ove sisteme, prije ili poslije njihove nabavke.

Dakle, jos jedna tvrdnja bez pokrica…

Z.A.
Gost
Z.A.

CPGS Ma nemoj, ja strucnjaka.Pocni malo klikerati glavom nisam ja trco u Moskvu,Pariz i proganjo Putina i kmeco da mi oprosti.Trco je Bibi i ekipa valjda toliko znas.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika

Pa da je trcao u Moskvu, cisto sumnjam. Letio, da. A kmecao? Bilo je iza zatvorenih vrata, pa tko zna. Mozda si se ti skrivao Putinu pod suknjom pa znas.

Putin i Bibi se jako dobro razumiju i obojici puno bolje pase da tako i ostane. Ni jedan od njih ne zeli onog drugog za neprijatelja. Osnovni interesi im se ne kose. Zato i ima i te kakvog smisla da jedan drugom cuvaju lice i druge dijelove.

Z.A.
Gost
Z.A.

Cenzor po glavi stanovnika Puno palamudis.

Savio
Gost
Savio

Glupost, nije Putin isao Bibiju na vrata, vrc Bibi Putinu, vise puta.
I ja kada trebam nesto, neki posao ili nesto, idem kod “jakih” ljudi u gradu. Ne idu oni kod mene…

Vlade
Gost
Vlade

S300 u Siriji nije pod upravom sirijske vojske već ruske, i služi za zaštitu ruske baze. Rusi imaju dogovor sa Izraelom da se uzajamno ne diraju.

Jack
Gost
Jack

Odkada sam ja postavio strašilo za ptice u mom vrtu, vrane su promijenile “kurs letenja” i sad zaobilaze moj vrt u širokom luku, ali strašilo je u stvari bezopasno za njih, ali one to ne znaju! Tako je i sa ruskim sistemima S 300 i S 400!!

Z.A.
Gost
Z.A.

Jack ide plus za napisano. Pa i tvoji puleni se ponasaju ko vrane.S400 i S300 su bezopasni za njih ali tvoji puleni to neznaju.E bas me nasmija.Ameri ,Jevreji i ostali su vrane.

Jack
Gost
Jack

Hehehe, šišmiši i vrane!!

Savio
Gost
Savio

Da, zato zemlje poput Indije, Kine, Turske kupuju ta strasila, jer nemaju tako umne strucnjake poput Jacka.

Vlade
Gost
Vlade

Jako je indikativan slučaj Turske, jer to je zemlja koja ima sasvim dovoljno novca da može kupiti Patriot ako želi, a pošto je članica NATO od nje se to i očekuje, i opet je uzela S400. Ako je neko mogao uporediti mogućnosti jednog i drugog sistema, to je Turska. Povrh svega, iako se u Turskoj proizvodi značajan udeo komponenti za Raptora, Turska sada priča o kupovini Su57 od Rusije. Jesu li Turci blesavi? Ne bih rekao.

MDM
Gost
MDM

Pentagon traži ofanzivne avione. Avioni poput SU35, SU57 , F15, F16 njih ne interesiraju je nemaju šta tražit na branjenim teritorijama.

Venom
Gost
Venom

” F 35 i nazivaju ga kojekakvim imenima, kao na pr. leteća cigla, leteća kanta i sl. ali možda se ipak varaju, jer taj lovac ima najmanji radius zaokreta od svih modernih lovaca i ”
——————————————————————————————————————–
NEĆE PROĆI OVE NOĆI !!!!!!!
Od kud ili na osnovu čega ti ta glupost ?

MDM
Gost
MDM

Zasto glupost ? F35B moze se okrenut na mjestu 🙂

CPGS
Gost
CPGS

Pet plus! 🙂

Venom
Gost
Venom

” . Kad bi lovački avion izvodio ovakve manevre kod brzine, koja se koristi u zračnoj borbi tj od 900 pa negdje do 1100 kmh, ”
———————————————————————————————————————————————————

Od gdje ti i ova glupost ??????
Gdje si ti vidijo ili čuo, da se zračne borbe vode pri brzini od 1100 km/h ????????????
Pri toj brzini da izbjegneš rafal mitraljeza pri manevru ti ispadne mozak iz kabine od obterečenja !!!!!!!

Jack
Gost
Jack

Vidim da ti nemaš pojma o tim stvarima!!

Venom
Gost
Venom

Hajde Đeko, zabavi me, objasni mi profesore !

Jack
Gost
Jack

Ha, tebi nešto dodatno objašnjavati je obično gubljenje vremena!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik