F-35 ili Su-57? – Oba su “najbolja na svijetu”

F-35B i Su-57 radarski ekran
76 komentara

Općenito se nazivaju “višenamjenski borbeni zrakoplovi pete generacije” i trenutno se vodi rasprava o tome koji je od dva modela bolji na bojnom polju. Radi se o američkom F-35 i ruskom Su-57.

Portal The National Interest, koji se uglavnom bavi ovim temama, pokušao je rasvijetliti ovo pitanje tako što je usporedio dva modela zrakoplova koja su razvile dvije sile, SAD i Rusija, koje se natječu za prevlast na nebu.

Američki časopis specijaliziran za vanjsku politiku i vojna pitanja počinje razjašnjavanjem važnog aspekta tvrdeći da dva zrakoplova imaju različite zadatke.

F-35 je razvijen oko koncepta “fuzije informacija”. To znači da su F-35 opremljeni svojim asortimanom senzora i procesora da djeluju kao svojevrsni “quarterback”, gradeći integriranu i dinamičnu sliku bojnog polja”, objašnjava The National Interest.

Dok ruski borbeni zrakoplov Su-57 to ne može učiniti, jer mu to i nije namjena.

Ruski Suhoj je superiorniji od F-35 u smislu upravljivosti, naoružanja i brzine. Njegova je svrh aostvarivanje vazdušne nadmoći.

Za razliku od američkog zrakoplova, Su-57 nije bio zamišljen kao “pokretni nervni centar” za eskadrone koji prodiru u duboke sofisticirane sustave protuzračne obrane neprijatelja kako bi mu neutralizirali ključnu infrastrukturu.

F-35 EOTS
FOTO: elektro-optički nišanski sistem na F-35 EOTS

“Doktrina ruske zračne borbe više je zainteresirana za borbu protiv nevidljivih zrakoplova, nego za stvaranje vlastitih. Su-57 ima tehnički potencijal da bude najbolje rješenje za strateške potrebe Rusije”, piše The National Interest.

“Zato treba naglasiti da su svi vojni zrakoplovi projektirani prema doktrini o zračnoj moći i strateškim prioritetima svoje zemlje, što dovodi do komparativnih prednosti u nekim područjima i kompromisa u drugima”, zaključuje američki internetski časopis.

Međutim, Putin vjeruje da je Su-57 trenutno najbolji zrakoplov na svijetu.

“Ovo je trenutno najbolji zrakoplov, najbolji zrakoplov na svijetu, jer “nijedan drugi zrakoplov, sa svim svojim operativnim karakteristikama i naoružanjem, ne može letjeti kao naš Su-57, uključujući i američki F-35”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Su-57 je peta generacija višenamjenskog borbenog zrakoplova namijenjena uništenju svih vrsta zračnih ciljeva na dugim i kratkim udaljenostima, te za udare po kopnenim i mornaričkim ciljevima, zaobilazeći njihove sustave protuzračne obrane.

Naoružanje zrakoplova će osobito uključivati hipersonične projektile. Letovi zrakoplova pete generacije su uspješno testirani u borbenim uvjetima u Siriji.

Dizajniran od strane ruskog proizvođača zrakoplova Suhoj, cilj Su-57 , kao što navodi američki časopis, jeste nadmoć i napadi iz zraka. Opremljen je inovativnim zrakoplovnim sustavom koji je sposoban obavljati autonomne izračune situacije na bojištu u realnom vremenu.

AESA radar za Su-57 N036 Byelka
FOTO: AESA radar za Su-57 N036 Byelka

Borbeni zrakoplov je opremljen “nevidljivom” tehnologijom i ima aktivni radar koji mu omogućava da detektira zračne, kopnene i mornaričke ciljeve na udaljenostima većim od najmodernijih sustava, uz provođenje udara na neprijatelja različitim modernim oružjem, uključujući specijalne proturaketne projektile, projektile zrak-zrak i zrak-zemlja kratkog, srednjeg i dugog dometa.

Vrhunske karakteristike ruskog borbenog zrakoplova Su-57 ne naglašava samo predsjednik Putin. Kao što smo spomenuli, analitičari časopisa The National Interest se slažu da bi u zračnoj bitci ruski zrakoplovu, zahvaljujući njihovoj mobilnosti, brzini, sustavom za kontrolu radija i naoružanjem mogli prevladati američke F-35.

Ipak, američki stručnjaci kažu da F-35 i nije dizajniran isključivo za premoć u zraku, nego da bude “mozak operacija” koji će koordinirati djelovanja zračne flote, kopnenih i pomorskih snaga. Stručnjaci i laici mogu uzeti verziju koja im je draža, obzirom da izravnog ili neizravnog sukoba ova dva borbena zrakoplova srećom nije bilo.

Za kraj je zanimljivo da se ovakve rasprave potiču uvijek kada treba rasporediti, ovaj put 750 milijardi, vojnog proračuna Sjedinjenih Država. Nakon što se utvrdi da F-35 ima nedostataka u odnosu na ruski Su-57, što može i biti  slučaj, to Lockheed Martinu daje odličan argument za dobivanje dodatnih sredstava da poboljša najskuplji vojni projekt u povijesti naoružanja.

https://www.youtube.com/watch?v=5g_atGUroxo

F-35NATOSu-57VVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
5 godine prije

Vise volim dva reaktora nego jedan, a ovo drugo ostavim onima koji znaju.

fbslo
5 godine prije

Dizajn mi je bolji od Suhoja..

Kile
5 godine prije

Ruski je ljepši definitivno i 2 spulje iza hehe

Amater
5 godine prije

Pametnom dosta

Emiliano Zapata
5 godine prije

Sve jasno…

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
5 godine prije

35 je dizajniran da operativno rukovodi rojevima mikro i makro dronova koje štancaju nemilice………..rusima najbolje leži prevetnivni udar, naravno ako se misli na ruske interese a ne interese odabranih koji putem nosferatua manipuliraju masom koja u njemu osjeća kao dobrog policijota a u stvari glumca…………..

prezime
5 godine prije

koja usporedba, to samo ima u logicnom i kod envera hodze. jedan avion, ima ih vec “mali million”, vec ga izvoze po cijelom svijetu a drugi maltene nije jos ni na papiru nacrtan niti je operativno uveden u vlastitoj armiji .

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Eto, i ja citam The National Interest i na “naslovnoj” (pod Military) clanak sa naslovom: “Stealth tuga: zasto ruski novi Su-57 moze biti osudjen na propast.”

Prevrtljivci jedni…

Bubakar Sanogo
5 godine prije

Fascinantno je kako se na Su 57 gleda kao na nesto realno i postojece a sami zamjenik ministra obrane Rusije je rekao kako ce tek 2030 biti pokrenuta masovna proizvodnja. Ista stvar i sa fantomskim tenkom Armata koji se naziva najboljim tenkom na svijetu od 2015. kada je pompozno predstavljen, niti jedan nije uveden u službene jedinice a kako stvari stoje niti nece prije 2022. godine ( ako i tad).

viktor
5 godine prije

Najbolji avion je onaj kojim branis slobodu i suverenost svoje zemlje. Isto vazi i za pilota.

Tak
5 godine prije

Nema smisla, Suhoja ima samo 6 proizvedenih komada

Hezbollah
5 godine prije

Su 57 bar leti i ne smetaju mu ptice, za razliku od ove ružne krave F 35.

Kažun
5 godine prije

Hrvatski f-16 Barak je isto nevidljiv ?.

Trubadur
5 godine prije

Još jedna od gluposti djece, koja rado igraju igrice…. Usporežuje se F-22 vs S-400 & Co., ili Su-57 vs Patriot……A što se proizvodnje tiče, Mora se serijski proizodit i prvi, pošto se ne proizvodi više… Bog zna zašto…

PEROTUNGUZ
5 godine prije

F35 – pogledajte samo karikature na internetu:

na google images trazi: f35 cartoon

Pantsir S1
5 godine prije

f-35 je bolji na tlu, a su-57 je bolji u vazduhu.

PEROTUNGUZ
5 godine prije

Zasto Meksiko nema dobru atletsku reprezentaciju? Svi koji mogu da trce i preskacu su u Americi!

Zasto amerika ne moze dizajnirati dobar avion? Zato sto svi koji imaju dvije cuke u glavi kupuju renoviraju i prodaju kuce!

Majk Majers
5 godine prije

Razlika u namjeni, osvajanje ili obrana

kardinale
5 godine prije

Nasa Kolinda rekla pred izbore nesto pametno a to je da 1000 eura min za normalan zivot. Plenky boy je odmah rekao nesto u stilu da moramo brigati za gazde firmi. Konkurentnost firmi tako nesto. Onda je najbolje rijesenje da se place ukinu jer opterecuju firme.
Prica o avionima gubi smisao.

Ante
5 godine prije

Još da Rusi potrude pa naprave bolje i što je još bitnije kvalitetnije aute. Po meni čak ne trebaju biti ni lijepi nego kvalitetni i jaki kao puška Kalašnjikov.

Bruno
5 godine prije

Iskreno, ne znam koji je bolji. A ne želim pisati navijački. Ruski je ljepši, u to nema sumnje. Realan komentar bio bi : svaki Cigo svoga konja hvali.

niko
5 godine prije

Jebes avion koji ne moze poletjeti po kisi a To je upravo f35

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI