fbpx

F-35 ili Su-57? – Oba su “najbolja na svijetu”

F-35B i Su-57 radarski ekran

Općenito se nazivaju “višenamjenski borbeni zrakoplovi pete generacije” i trenutno se vodi rasprava o tome koji je od dva modela bolji na bojnom polju. Radi se o američkom F-35 i ruskom Su-57.

Portal The National Interest, koji se uglavnom bavi ovim temama, pokušao je rasvijetliti ovo pitanje tako što je usporedio dva modela zrakoplova koja su razvile dvije sile, SAD i Rusija, koje se natječu za prevlast na nebu.

Američki časopis specijaliziran za vanjsku politiku i vojna pitanja počinje razjašnjavanjem važnog aspekta tvrdeći da dva zrakoplova imaju različite zadatke.

F-35 je razvijen oko koncepta “fuzije informacija”. To znači da su F-35 opremljeni svojim asortimanom senzora i procesora da djeluju kao svojevrsni “quarterback”, gradeći integriranu i dinamičnu sliku bojnog polja”, objašnjava The National Interest.

Dok ruski borbeni zrakoplov Su-57 to ne može učiniti, jer mu to i nije namjena.

Ruski Suhoj je superiorniji od F-35 u smislu upravljivosti, naoružanja i brzine. Njegova je svrh aostvarivanje vazdušne nadmoći.

Za razliku od američkog zrakoplova, Su-57 nije bio zamišljen kao “pokretni nervni centar” za eskadrone koji prodiru u duboke sofisticirane sustave protuzračne obrane neprijatelja kako bi mu neutralizirali ključnu infrastrukturu.

F-35 EOTS

FOTO: elektro-optički nišanski sistem na F-35 EOTS

“Doktrina ruske zračne borbe više je zainteresirana za borbu protiv nevidljivih zrakoplova, nego za stvaranje vlastitih. Su-57 ima tehnički potencijal da bude najbolje rješenje za strateške potrebe Rusije”, piše The National Interest.

“Zato treba naglasiti da su svi vojni zrakoplovi projektirani prema doktrini o zračnoj moći i strateškim prioritetima svoje zemlje, što dovodi do komparativnih prednosti u nekim područjima i kompromisa u drugima”, zaključuje američki internetski časopis.

Međutim, Putin vjeruje da je Su-57 trenutno najbolji zrakoplov na svijetu.

“Ovo je trenutno najbolji zrakoplov, najbolji zrakoplov na svijetu, jer “nijedan drugi zrakoplov, sa svim svojim operativnim karakteristikama i naoružanjem, ne može letjeti kao naš Su-57, uključujući i američki F-35”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Su-57 je peta generacija višenamjenskog borbenog zrakoplova namijenjena uništenju svih vrsta zračnih ciljeva na dugim i kratkim udaljenostima, te za udare po kopnenim i mornaričkim ciljevima, zaobilazeći njihove sustave protuzračne obrane.

Naoružanje zrakoplova će osobito uključivati hipersonične projektile. Letovi zrakoplova pete generacije su uspješno testirani u borbenim uvjetima u Siriji.

Dizajniran od strane ruskog proizvođača zrakoplova Suhoj, cilj Su-57 , kao što navodi američki časopis, jeste nadmoć i napadi iz zraka. Opremljen je inovativnim zrakoplovnim sustavom koji je sposoban obavljati autonomne izračune situacije na bojištu u realnom vremenu.

AESA radar za Su-57 N036 Byelka

FOTO: AESA radar za Su-57 N036 Byelka

Borbeni zrakoplov je opremljen “nevidljivom” tehnologijom i ima aktivni radar koji mu omogućava da detektira zračne, kopnene i mornaričke ciljeve na udaljenostima većim od najmodernijih sustava, uz provođenje udara na neprijatelja različitim modernim oružjem, uključujući specijalne proturaketne projektile, projektile zrak-zrak i zrak-zemlja kratkog, srednjeg i dugog dometa.

Vrhunske karakteristike ruskog borbenog zrakoplova Su-57 ne naglašava samo predsjednik Putin. Kao što smo spomenuli, analitičari časopisa The National Interest se slažu da bi u zračnoj bitci ruski zrakoplovu, zahvaljujući njihovoj mobilnosti, brzini, sustavom za kontrolu radija i naoružanjem mogli prevladati američke F-35.

Ipak, američki stručnjaci kažu da F-35 i nije dizajniran isključivo za premoć u zraku, nego da bude “mozak operacija” koji će koordinirati djelovanja zračne flote, kopnenih i pomorskih snaga. Stručnjaci i laici mogu uzeti verziju koja im je draža, obzirom da izravnog ili neizravnog sukoba ova dva borbena zrakoplova srećom nije bilo.

Za kraj je zanimljivo da se ovakve rasprave potiču uvijek kada treba rasporediti, ovaj put 750 milijardi, vojnog proračuna Sjedinjenih Država. Nakon što se utvrdi da F-35 ima nedostataka u odnosu na ruski Su-57, što može i biti  slučaj, to Lockheed Martinu daje odličan argument za dobivanje dodatnih sredstava da poboljša najskuplji vojni projekt u povijesti naoružanja.

https://www.youtube.com/watch?v=5g_atGUroxo

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Vise volim dva reaktora nego jedan, a ovo drugo ostavim onima koji znaju.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

između ova dva
izabrao bi f22

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Dizajn mi je bolji od Suhoja..

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

N ajbolji design imaju A320 kojih je Xi Jinping u Parizu kupio 280 komada i 10 komada A320. Sad se Ameri cesljaju.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

šteta što rusi i kinzi nisu krenuli u zajednički pojekt civile avijacije,
danas bi bili žestoka konkurencija kako boeingu tako i airbus
nažalost, nisu ovladali još svim tehnoloijama za autonomu proizvodnju motora i upravljačkih sustava
nadam se da će vrijeme učiniti svoje

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ruski je ljepši definitivno i 2 spulje iza hehe

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Uopće ne treba potcjenjivati “ljepotu”. Iza nje je obično – funkcionalnost. Zašto je delfin baš tog oblika? A torpedo?
Pa će se iza ljepote aviona obično kriti, uz stručne izraze o ‘geometriji’ ovoga i onoga kriti manji otpor zraka > bolje letačke i manevarske sposobnosti.
Što se tiče F35, na njega su htjeli staviti toliko stvari, i namjenili su mu toliko funkcija, – da prokleta stvar jedva leti.
Dakle, ne ispunjava osnovnu funkciju.
Naravno, ova opažanja o ljepoti i o multifunkcionalnosti primjenjiva su i drugdje.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

”Da imam priliku biti nešto drugo u životu, bila bih konj ili delfin, zbog njihove gracioznosti. Uostalom, po čemu se stil plivanja zove delfin ako nije po delfinu?!”
Ava Karabatić

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Usporedba F-35 i SU-57 je besmislena. Oni nisu ista kategorija.
Usporedba SU-57 i F-22 je ona prava. Ali tek kad SU-57 uđe u naoružanje ruskog zrakoplovstva i tako postane operativan.
Što i nije prioritet, jer su derivati SU-27, SU-30, a osobito SU-35 i više nego potentni za ono što trebaju izvršavati.
P.S.
Izmišlja se nešto za što bi kao F-35 bio neki faktor.
Pa mu više nije namjena da zamijeni sve one odlične F-ove i A-10.
Promašeni projekt, spaljivanje love milenija.
A sad, spašavaj što se spasiti dade.
Što je rekao tvorac F-16, da današnje kompjutere montiraš na Eiffelov toranj i on bi letio.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ne samo potentni, nego i lijepi.?
Šalu nastranu, neke stvari su izvrsne (Armata), ali poprilično skupe…

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

bravo, to je bit koju očito jedan komentator mora reći, budući da portal samo prenosi bulažnjenja National Interesta.
No prava bit svega je da se vojne industrije međusobno hrane i jedna su drugoj svrha postojanja, dok još uvijek ne znamo što nam je na dnu oceana, pa onda, da li mlađi Drijas skriva propast napredne civilizacije i pouku o potencijalnoj opasnosti koja nas čeka u budućnosti, kako se od nje obraniti, kao očistiti otoke plastike koji guše naša mora, kako minimizirati djelovanje precesije ekvinoksa i minimume solarne aktivnosti (da, ne vjerujem u globalno zagrijavanje), kako se pripremiti za megaerupcije koje nas očekuju (ne samo Yellowstone, nego nama puno bliža megakaldera pred Napuljem)…i još puno toga što bi nas trebalo brinuti puno više nego da li je jedan stroj za ubijanje bolji od drugoga.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pitiah
Trijas?
Kao trijas, jura, kreda? Molim izvor podataka. Ovako, to bi bila civilizacija ‘nautilusa’, ili morskih zvjezda (navodno nisu blesave, a hobotnice su i vrlo bistre. Čak imaju svaka temperament…)?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Ne. na engleskom Younger Dryas. Kao i KT sloj (kreda-tercijar) od prije 65 milijuna godina kad su nestali dinosauri (onaj krater na Yucatanu.., Chicxulub), i u ovom sloju je prisutan trag paleža i nanodijamanti. To je vrijeme nestanka megafaune i Clovis indijanaca u Sjevernoj Americi, vrijeme neposredno prije Gobekli Tepea, koji je vjerovatno neka vrsta vremenske kapsule, zakopane poruke preživjelih. Krater je na Grenlandu, na rubu ledenjaka Hiawatha.

Hobotnice jesu inteligentne, da.
Nautilusi su posljednji preživjeli srodnici amonita koji su nestali skupa s dinosaurima.

Ali ovdje, ako ćemo ozbiljno, govorimo o relativno nedavnoj katastrofi, katastrofi koja je direktno pogodila modernog Homo sapiensa sapiensa, (čak ne Neandertalca, jer su oni izumrli prije otprilike 39.000 godina, ako ne računamo onih 3-5% genetike koje su nam ostavili u naslijeđe hopa cupa metodom), koja se veoma sporo probija u medije, a u knjigama iz povijesti joj još nema ni traga.
Znam, nema veze s avionima, (a ja još i volim zrakoplovnu tehnologiju), ali me smeta glorificiranje oružja.
Kad bi bar bili defanzivna oružja, lakše bih podnio njihovu zloupotrebu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

pitiah
ti znaš kakva žena je morala biti Pitija?
Inače tek par godina se zna da je bilo križanja ljudi i neandertalaca.
I to nekoliko puta. Točnije, najmanje u tri navrata su ‘čvaknuli’ ljudske ženke.
Ovo ti pišem jer je ljudska povjest – povjest sukoba i ratova.
Mislim da su muški potomci bili neplodni?
A vode se i rasprave o štetnosti/ koristi ta 3%, koja izgleda, opadaju.
Naravno, crna rasa tog nema.
A u dvije stvari si apsolutno u pravu: ja bih također znanstvene spoznaje stavila u udžbenike. I odvojila resurse za znanost. Otprilike ovo što sad ide za vojsku.
Ali mi ne upravljamo svijetom. Za sada.
potpis: Sobna tigrica

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Bilo bi bolje, kad neki od ovdašnjih komentatora uopće ne bi komentirali ovakve članke, jer su im komentari ispod svake razine kritike, po formi i po sadržaju!!

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije

Džugaškviki
Za razliku od tvog komentara koji je samo kritika?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A vidra? Plivaš i zabavljaš se? ‘Zezaš okolinu’?
Ava Gardner ili Karabatić?
Ja bih najrađe bila – amurski (sibirski tigar).

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Lucija, a zasto ne bi bila slon. Imala bi veliku surlu i na daleko bi te se čulo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zašto ne? Slonovi imaju izvrsno pamćenje. Ja isto.
Slonovska surla je multifunkcionalna, a ne recimo kao…surla od magarca.
JA, međutim, nisam baš opsjednuta…surlama. ?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

daš mi krzno za pred kamin?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dođi i uzmi ga…?
Srećom, ni ja nemam krzno, ni ti kamin…?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

a, tu se varaš…kamin imam ja, da da 🙂
ali, goli Sibirski tigar? Shikote Alin nije baš tropska destinacija. Mora da ti je zanimljivo.
Ili si ti sobna tigrica?

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Meni zena kaze, kada je ljuta -konju jedan
Oduvijek sam znao da sam graciozan…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

🙂
Za gracioznost!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Po dupinu?

Raptor
Gost
Raptor
1 godina prije

??

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Pametnom dosta

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Sve jasno…

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
1 godina prije

35 je dizajniran da operativno rukovodi rojevima mikro i makro dronova koje štancaju nemilice………..rusima najbolje leži prevetnivni udar, naravno ako se misli na ruske interese a ne interese odabranih koji putem nosferatua manipuliraju masom koja u njemu osjeća kao dobrog policijota a u stvari glumca…………..

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

F-35 je je zamišljen kao projekt štednje unifikacijom tipova zrakoplova koje koriste ratno zrakoplovstvo, mornarica i marinski korpus SAD.
Zamišljen je kao ”katica za sve“, a na kraju će se pokazati da nije dobar da bi opravdao smisao svog postojanja. A kamoli opravdao uložena stredstva.
Pitanje je, a koliko je on stvarno ”nevidljiv” za radare. Nivo STEALTH-a mu je ispod nivoa F-22 i iznosi nekih 0,005 m² za X opseg. Neko generalno pravilo je da se u L opsegu to vidi 30-ak puta
bolje, a u metarskom i više. Onda bi trebao biti još vidljiviji u S, L i UHF opsezima.
Upitnog ubrzanja, sa opterećenjem na krilima koje ga, što se tiče manevara, čini prilično tromim,
ako bi bio otkriven i gađan, pilot bi imao vražjeg posla da izbjegne raketu. Mali potisak, velika potrošnja, mala unutarnja nosivost, već se ide na vanjske podvjesne točke, složeno održavanje.
Jedan zapadni analitičar je rekao: ”Sa svom svojom prefinjenom digitalnom avionikom i senzorima pilot F-35 će sa preciznošću od par stotinki moći izračunati vrijeme svoje smrti”.
Što se tiče njegovog prikupljanja i dijeljenja podataka sa drugima, u prikupljanju podataka
i koordinaciji nikad neće biti kao Awacs, ELINT i EW platforme.
A dronovima mogu upravljati i drugi. F/A -18 je lansirao i upravljao sa jatom Perdiksa. Doduše, za sada, samo na poligonu.
Ukratko, nije apsolutni promašaj, ali količina utučene love i krajnji proizvod su u dosad neviđenom nesrazmjeru. I samo količina utučene love je ono što ga gura dalje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
”Lovac”-zbog utučene love(F-35)?

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
1 godina prije

Zamišljen je kao i SVA sredstva u uscioarmi nejvi eirfors da bude što kompliciraniji i da se potroši još desetak puta tih sredstava na skupo održavanje i apdejte, to je urađeno namjerno da bi firme odabranih zarađivale. Nije sama količina love utučena u njega to što ga gura dalje već politička odluka stvora koji vlada čemerikom, SVE i SVI u čemerici rade za komodo varane i stvora, SVE i SVI, Alan Ford to najbolje razumije, do u svako ime i prezime. Budeš vidio kad ga naštancaju dovoljno koja će mu glavna namjena biti i budeš se sjetio mojih rijeći (skoro je onaj prijetio udarima po Rusiji, nije rekao sve). Ne patroniziram, cijenim tvoj interes za tehniku i oružje, i sam sam takovi.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Pajdo, previše negative.
Pogledaj to sa vedrije strane.
Bit će vatromet.
Neviđeni. 🙂

prezime
Gost
prezime
1 godina prije

koja usporedba, to samo ima u logicnom i kod envera hodze. jedan avion, ima ih vec “mali million”, vec ga izvoze po cijelom svijetu a drugi maltene nije jos ni na papiru nacrtan niti je operativno uveden u vlastitoj armiji .

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

I ?????? Kaj to znači kaj ih ima mali milion kad su sposobni samo zato da plaše male miševe kak smo mi . Kaj ih nisu isprobali u Siriji protiv protiv Ruskih sistema , čak su se i sa F-22 ukakili pred Rusima. Tak da vas molim da ne pišete gluposti o američkoj premoči .

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Nisam primjetio da su Izraelci usli na teritorij Sirije sa svojim avionima zadnjih pola godine. Samo pucaju izdaleka i nakon toga podviju rep. Ako su face nek ulete tamo gdje treba.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Mogu, da švrljaju samo izvan dometa S-300, kao što vidimo…. Nema švrljanja unutar več više od pola godine….Pa pošto vidimo, da jim svake toliko Hamasove rakete padaju u dvorište, vjerovatno neče švrljat ni toliko više… Neče bit vremena….

Stanko
Gost
Stanko
1 godina prije

Otkad su Rusi uvezali sirijsku protuzracnu obranu,sestokraki se drze na sigurnoj udaljenosti.Pokusavaju kao nesto iz Libanonskog zracnog prostora.Kao misevi kad vire iz mekinja.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahah, odakle iskopa Envera Hodžu, odvalio sam… dobar!

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Eto, i ja citam The National Interest i na “naslovnoj” (pod Military) clanak sa naslovom: “Stealth tuga: zasto ruski novi Su-57 moze biti osudjen na propast.”

Prevrtljivci jedni…

Stanko
Gost
Stanko
1 godina prije

Moraju.Nazvao ih netko iz CIA i poslao poruku upozorenja.Tko se usudi kritizirati cudo nevidjeno od nedovrsenog projekta F35.Just business.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

A tko je tebe nazvao?

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Fascinantno je kako se na Su 57 gleda kao na nesto realno i postojece a sami zamjenik ministra obrane Rusije je rekao kako ce tek 2030 biti pokrenuta masovna proizvodnja. Ista stvar i sa fantomskim tenkom Armata koji se naziva najboljim tenkom na svijetu od 2015. kada je pompozno predstavljen, niti jedan nije uveden u službene jedinice a kako stvari stoje niti nece prije 2022. godine ( ako i tad).

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Armata i Pak-fa su u zastoju jer su Rusi resurse preusmjerili u prioritetnije stvari a to su najsuvremeniji interkontinentalni hipersonički projektili koji su već u operativnoj uporabi.

Stanko
Gost
Stanko
1 godina prije

Rusi imaju toliko novih projekata da od toga moze zaboliti glava.Ameri najavljuju svoj hipersonicni raketni sustav vec nekoliko godina,a dosad su raspisali natjecaj za krilca sustava za stabilizaciju.Rusi im bjeze barem 10godina u raketnim sustavima.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Bubarak ima pravu. Su-57 je napravljen dosad u 6 komada i kad bi sutra počeo sukob svjetskih razmjera njega kao da i nema. Što nije slučaj s F-35 kojih je već 200 a u planu je gotovo 2000. Možda će za koju godinu broj Suhoja biti respektabilan, ali sada je tako. To su, nažalost, činjenice. Usanski vojni rashod je 15 puta veći od rashoda RF i to se osjeća u brojkama, premda ne u kvaliteti. 57-ica je sajajan stroj, ali tek će ga biti. Ovo su prototipovi. Washington može nemilice trošiti štampane zelembaće, a Rusija mora ekonomizirati. Zato imaju asimetrične mjere obrane, aktivnu obranu s hiperbrzim krstarećim projektilima i nuklearnu trijadu kao zadnji ešalon obrane.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

‘Maiden flight’ su 57 bio 2010. R77, Kalibr.
Bio u Siriji. Znači lijeće 9 godinica.
A zašto bi o njemu pričao ministar trgovine Rusije? Stvar je skupa, ali izgleda da će (opet) biti nešto od posla s Indijom.
Eto, zbog Avi i magaraca…čovjek zaboravlja.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Najbolji avion je onaj kojim branis slobodu i suverenost svoje zemlje. Isto vazi i za pilota.

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Nema smisla, Suhoja ima samo 6 proizvedenih komada

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Su-57 je za 22 bolji od F-35?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Umpy,
Upravo su radi tih 22 amerima ispale oči.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Ježy:
Ruski ima kvalitetniju crticu(-)”istiju”( nedoradjene kopije 505 sa crtom)?
A za proizvodnju F-35 sam spreman odreći se cijele Burtove plaće!
F-35 dokazano bolje pada i ima bolji dizajn(socijalistički) i moderniju zrakoploviku?

Stanko
Gost
Stanko
1 godina prije

Znaci SU57 = F35 + F22.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

DOBRA TI JE TA KONSTATACIJA STANKO.????????????

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Umpah
daj molim te ponovi ono:”kad f35 padne, može prignječit 10 pilota..??
Ili može ‘prerolat’ preko njih…?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Luce:
”Roll over Pilot” je vozilo-nosač SS-300 sa ili bez raketa.Vozaču koji ga vozi je dovoljan i pištolj na vodu da napravi ”sataraš”na pisti?
Kopilot pilotu:pile moje
Pilot kopilotu:kopile moje

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Su 57 bar leti i ne smetaju mu ptice, za razliku od ove ružne krave F 35.

Stanko
Gost
Stanko
1 godina prije

SU-57 je borbeno djelovao u Siriji,ali ga Ameri uopce nisu uspjeli registrirati.Sigurno su prevrtali ocima u Pentagonu kad su culi za izvjestaj ruske vojske o misijama koje je SU 57 obavio .

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Hrvatski f-16 Barak je isto nevidljiv ?.

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

🙂

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Još jedna od gluposti djece, koja rado igraju igrice…. Usporežuje se F-22 vs S-400 & Co., ili Su-57 vs Patriot……A što se proizvodnje tiče, Mora se serijski proizodit i prvi, pošto se ne proizvodi više… Bog zna zašto…

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Usporedeba koja to nije, kao prvo f-35 ima već borbenih misija iza sebe u Afganistanu i u Siriji, koliko znam u Siriji nije osvijetljen radarom, napad je bio poprilično iznenađenje za sirijski pzo, su57 je namjenom drugačiji zrakoplov i btw postoji tek 2 ili tri prototipa tako da,…

Rio
Gost
Rio
1 godina prije

Koliko ti znas ???a sta mi znamo majke ti, koji ste vi tukci stabtu komentirate… Kao ds ce vama netko reci prave podatke o bilo kojem avionu ili sustavu…

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

F35 u Siriji, Afganistanu ??? Dokaz.
SU 57, 2 ili 3 koji lete u Siriji, F35 leti pred kamerama, moze sve a jos nista nije dokazao, tako da….

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Odakle F35 u Afganistanu, pa ne može doletit do tamo? Ovi što polete iz Izraela, dođu do granice sa Sirijom i brzo bježe nazadi i na tom putu uleti neka ptica…

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Postoje dva protutipa, a u Siriji su sva tri.

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ
1 godina prije

F35 – pogledajte samo karikature na internetu:

na google images trazi: f35 cartoon

Pantsir S1
Gost
Pantsir S1
1 godina prije

f-35 je bolji na tlu, a su-57 je bolji u vazduhu.

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ
1 godina prije

Zasto Meksiko nema dobru atletsku reprezentaciju? Svi koji mogu da trce i preskacu su u Americi!

Zasto amerika ne moze dizajnirati dobar avion? Zato sto svi koji imaju dvije cuke u glavi kupuju renoviraju i prodaju kuce!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Razlika u namjeni, osvajanje ili obrana

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Nasa Kolinda rekla pred izbore nesto pametno a to je da 1000 eura min za normalan zivot. Plenky boy je odmah rekao nesto u stilu da moramo brigati za gazde firmi. Konkurentnost firmi tako nesto. Onda je najbolje rijesenje da se place ukinu jer opterecuju firme.
Prica o avionima gubi smisao.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Još da Rusi potrude pa naprave bolje i što je još bitnije kvalitetnije aute. Po meni čak ne trebaju biti ni lijepi nego kvalitetni i jaki kao puška Kalašnjikov.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Ante:
A šta vridi kvalitetno auto
ako ga žena vozi?

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Iskreno, ne znam koji je bolji. A ne želim pisati navijački. Ruski je ljepši, u to nema sumnje. Realan komentar bio bi : svaki Cigo svoga konja hvali.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

f-35 kad ga se dobro ukopa je nevidljiv i neoboriv?

niko
Gost
niko
1 godina prije

Jebes avion koji ne moze poletjeti po kisi a To je upravo f35

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
77
0
()
x