fbpx

Indijska vojska će razmotriti učešće u razvoju i kupovini aviona Su-57

Su-57 Indija IAF

Ruski Suhoj Su-57 borbeni avion V generacije već ima dozvolu za izvoz a ruska vlada navodno pregledava dokumentaciju kako bi i zvanično preimenovala avion iz njegovog prototipskog naziva T-50 u serijski Su-57, navodi izvor u ruskoj avioindustriji.

New Delhi će biti spreman preispitati saradnju sa Moskvom na zajedničkoj proizvodnji i kupovini aviona Su-57, nakon što ruska vojska završi njegovo testiranje, rekao je Birender Singh Dhanoa indijski visoki oficir ratnog vazduhoplovstva.

Dhanoa je u intervju zvaničnom listu ruske vojske Krasnaja Zvezda (Krasnaya Zvezda) rekao da će Indija biti spremna da donese odluku o nabavci aviona Su-57 nakon što ga je vidjela na prezentaciji koju je Rusija organizovala za indijske zvaničnike.

Sredinom februara, direktor za međunarodnu saradnju ruske državne kompanije Rostec, Viktor Kladov je rekao kako je Indija pokazala veliko interesovanje za Su-57. Interesovanje stranih kupaca za Su-57 potvrđuje da bi serijska proizvodnja ovog modernog aviona trebala otpočeti što je prije moguće.

Anatoli Punčuk (Anatoly Punchuk), zamjenik direktora FSMTC izjavio je da je Rusija spremna da nastavi radove sa Indijom na lovačkom avionu V generacije, baziranom na tehnologijama Su-57. Projekat razvoja aviona V generacije za Indiju poznatiji kao FGFA (Lovački avion pete generacije) je bio zaustavljen na zahtjev Indije, koja se na ovaj način ponovo vraća u projekat.

Su-57 je borbeni avion V generacije, ranije poznat kao PAK FA (Perspektivni avijacijski kompleks frontovske avijacije) je dvomotorni, višenamjenski, stelt, avion dizajniran za ostvarivanje prevlasti u vazdušnom prostoru. Opremljen je najsavremenijim senzorima i radarom sa aktivnom faznom rešetkom (AESA) kao i najsavremenijim naoružanjem. Avion je izvršio svoj prvi let 2010. godine i još uvjek je u fazi testiranja od strane ruske vojske.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jedva čekam komentar od Džugija… 😊
Doduše, možda se brčka negdje…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ovaj avion je nesto najbolje sto Rusija ima u domenu avijacije.Po meni ovo je najopasniji stelt avion u svijetu. Ovaj avion u odnosu na njegove konkurente nema sve parametre da je bolji ali u ukupnom,zbiru i dojmu on odnosi pobjedu. Ovaj avion ce se sigurno nadogradjivati i usavrsavati i iz tog razloga on je na ponudi na svjetskom trzistu, poput S-400 koji se mnogim prodaje a S-500 ga zamjenjuje.Vladimir Putin za ovaj avion kaze da je najbolji u svijetu i mislim da Putin neprica to bezralozno i bez utemeljenja. Jer Putin kad god prica o ruskom oruziju ujedno salje i poruku partnerima s cim ce se suociti i razmisle a Putin nije covjek koji rijeci hvale (za rusko naoruzanje ) upotrebljava tek tako, siguran sam da svaka njegova pohvala ima tezinu. Recimo kad bi Iran mogo nabaviti makar samo jednu eskadrilu ovih aviona,a radi se o 12-15 ovih aviona situacija bi se za Iran u slucaju sukobljavanja sa amerikancima drasticno promjenila sigurno i 10-20%. bi Iran bio jaci.

Laurusri
Gost
Laurusri
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Ispravak netočnog navoda S500 nije zamjena za S400, prema zadnjim informacijama S350 bi trebao zamjeniti S300 i S400, i biti u upotrebi paralelno sa S500.
Novi S350 ne treba miješati sa brodskim sistemom S350.

Laurusri
Gost
Laurusri
1 godina prije
Reply to  Laurusri

Ispravak mojeg ispravka, S350, S400 i S500 bi trebali biti paralelno u upotrebi.

Zoran MKD
Gost
Zoran MKD
1 godina prije
Reply to  Laurusri

S 350 redut i S 350 vitjaz / prvi je mornaricki drugi je sistem pvo

Laurusri
Gost
Laurusri
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Slazem se sa komentarom, iako mislim da bi irancima i Su 35 bio više nego dovoljan.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Laurusri

@Laurusri nemam nista protiv tvojih komentara, samo mislim da me nisi razumio do kraja. S350 mijenja S300 tacno, S400 nadogradjeni i poboljsani S300 znaci novi sistem, S500 nadogradjeni i poboljsani S400 opet novi sistem i sljedeci S sistem ce biti nadogradjen i poboljsan, nova znanja i inovacije se primjenjuju u sljedece nove S.

Laurusri
Gost
Laurusri
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z.A. biti će da se nismo razumjeli, moja namjera je bila samo napisati da S500 nije zamjena za S400.
Čitam i pišem sa mobitela pa je možda i to razlog nerazumjevanju 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

F22+F35=SU57 😀

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa pa otprilike tako. Slazem se ali je ipak bolje stat na loptu, da ne ispadne podcijenjivanje i pretjerivanje

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Cjela priča sa FGFA, je, da je Indija htjela sama proizvoditi avione, na što Rusi naravno nisu pristali, pa je onda Indija odstupila od projekta…….

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Neznam mozda grijesim ali trebali bi Rusi zabraniti prodaju SU 57 bar na 10 godina i cuvat i tehnologiju za sebe dok se još neusavrsi kao sto su Amerikanci uradili sa F22.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Fenix

Znaju Rusi, da nema u budučnosti velike vajde od stealth aviona…. Več sad su stealth za 3D radare ( VHF ‘+ X-band + L-band), vidljivi sasvim dovoljno a sa razvojem Quantnih radara , sa fotonskim prijemnicima, postaje stealth samo još istorija…..Prvo su htjeli Rusi, da imaju samo 16 Su-57 ali če jih zbog veoma nizke cjene i zanimanja stranih država imat 76…. Rusiju, če jedan Su-57, da košta manje od krednog Su-35….Tako, da u budučnosti če biti jedini pravi stealth hipersonika i samim time plazma oko projektila…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur nakon prve tvoje recenice sam presto citat tvoj komentar a vidim i Laurusri ima isto misljenje o steltu u buducnosti. Moram pohvaliti tvoj trud i znanje jaci si i od mene puno,puno. Tvoji komentari su potrebni na temu prezentacije karakteristika naoruzanja radi boljeg razumijevanja Pozdrav

Laurusri
Gost
Laurusri
1 godina prije
Reply to  Fenix

Pitanje da li će stelth tehnologija biti interesantna za 10 godina zbog razvoja radara kao što je Trubadur naveo.
Mislim da je sada pravi trenutak za prodaju Su-57 jer su svi napaljeni na to.

frutek
Gost
frutek
1 godina prije

čak je i ruski general rekao da avion su-57 nije u potpunosti zadovoljio (ima na internetu traži si tko hoće)

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  frutek

Za sad Su-57 koristi stare motore sa Su-35 (AL-41F1) i testira najnovije Izdelya – 30 motore, koji če biti vrh avionskih motora 5. generacije ( vjerovatno i 6. generacije )…… Stari motor ne omogučava super-cruse ( što znači duže letenje u suporsoničkoj brzini bez afterburnera ), pre svega zbog potisne snage 15,000 kgf …. Novi Izdelya – 30 ima potisnu snagu 19 000 kgf, manje djelova, bolje korištenje goriva, niže troškove održavanja i pre svega trodimenzionalni vektorski potisak o čemu mogu F-35 ili F-22 samo sanjati…

Max
Member
Max
1 godina prije

SU 57 je napredan avion čija bi eskadrila trebala ući sastav do kraja godine.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik