Indijska vojska će razmotriti učešće u razvoju i kupovini aviona Su-57

Su-57 Indija IAF
18 komentara

Ruski Suhoj Su-57 borbeni avion V generacije već ima dozvolu za izvoz a ruska vlada navodno pregledava dokumentaciju kako bi i zvanično preimenovala avion iz njegovog prototipskog naziva T-50 u serijski Su-57, navodi izvor u ruskoj avioindustriji.

New Delhi će biti spreman preispitati saradnju sa Moskvom na zajedničkoj proizvodnji i kupovini aviona Su-57, nakon što ruska vojska završi njegovo testiranje, rekao je Birender Singh Dhanoa indijski visoki oficir ratnog vazduhoplovstva.

Dhanoa je u intervju zvaničnom listu ruske vojske Krasnaja Zvezda (Krasnaya Zvezda) rekao da će Indija biti spremna da donese odluku o nabavci aviona Su-57 nakon što ga je vidjela na prezentaciji koju je Rusija organizovala za indijske zvaničnike.

Sredinom februara, direktor za međunarodnu saradnju ruske državne kompanije Rostec, Viktor Kladov je rekao kako je Indija pokazala veliko interesovanje za Su-57. Interesovanje stranih kupaca za Su-57 potvrđuje da bi serijska proizvodnja ovog modernog aviona trebala otpočeti što je prije moguće.

Anatoli Punčuk (Anatoly Punchuk), zamjenik direktora FSMTC izjavio je da je Rusija spremna da nastavi radove sa Indijom na lovačkom avionu V generacije, baziranom na tehnologijama Su-57. Projekat razvoja aviona V generacije za Indiju poznatiji kao FGFA (Lovački avion pete generacije) je bio zaustavljen na zahtjev Indije, koja se na ovaj način ponovo vraća u projekat.

Su-57 je borbeni avion V generacije, ranije poznat kao PAK FA (Perspektivni avijacijski kompleks frontovske avijacije) je dvomotorni, višenamjenski, stelt, avion dizajniran za ostvarivanje prevlasti u vazdušnom prostoru. Opremljen je najsavremenijim senzorima i radarom sa aktivnom faznom rešetkom (AESA) kao i najsavremenijim naoružanjem. Avion je izvršio svoj prvi let 2010. godine i još uvjek je u fazi testiranja od strane ruske vojske.

FSMTCSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Jedva čekam komentar od Džugija… 😊
Doduše, možda se brčka negdje…

Z.A.
4 godine prije

Ovaj avion je nesto najbolje sto Rusija ima u domenu avijacije.Po meni ovo je najopasniji stelt avion u svijetu. Ovaj avion u odnosu na njegove konkurente nema sve parametre da je bolji ali u ukupnom,zbiru i dojmu on odnosi pobjedu. Ovaj avion ce se sigurno nadogradjivati i usavrsavati i iz tog razloga on je na ponudi na svjetskom trzistu, poput S-400 koji se mnogim prodaje a S-500 ga zamjenjuje.Vladimir Putin za ovaj avion kaze da je najbolji u svijetu i mislim da Putin neprica to bezralozno i bez utemeljenja. Jer Putin kad god prica o ruskom oruziju ujedno salje i poruku partnerima s cim ce se suociti i razmisle a Putin nije covjek koji rijeci hvale (za rusko naoruzanje ) upotrebljava tek tako, siguran sam da svaka njegova pohvala ima tezinu. Recimo kad bi Iran mogo nabaviti makar samo jednu eskadrilu ovih aviona,a radi se o 12-15 ovih aviona situacija… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

F22+F35=SU57 😀

Trubadur
4 godine prije

Cjela priča sa FGFA, je, da je Indija htjela sama proizvoditi avione, na što Rusi naravno nisu pristali, pa je onda Indija odstupila od projekta…….

Fenix
4 godine prije

Neznam mozda grijesim ali trebali bi Rusi zabraniti prodaju SU 57 bar na 10 godina i cuvat i tehnologiju za sebe dok se još neusavrsi kao sto su Amerikanci uradili sa F22.

frutek
4 godine prije

čak je i ruski general rekao da avion su-57 nije u potpunosti zadovoljio (ima na internetu traži si tko hoće)

Max
4 godine prije

SU 57 je napredan avion čija bi eskadrila trebala ući sastav do kraja godine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI