Pad ruskog Su-57 – Novi detalji i nagađanja

Su-57 - trag

Pad ruskog borbenog zrakoplova pete generacije Su-57 ovog tjedna je izazvao veliku pozornost javnosti, ruske i međunarodne. Kao što smo izvijestili, u utorak se borbeni zrakoplov Su-57, poznat i kao T-50, srušio u blizini Komsomolska, na Amuru u teritoriju Habarovska.

Posebno je važno napomenuti da letjelica nije bila vojna i pripadala je proizvođaču koji je provodio testne letove.

Pilot se uspješno katapultirao, dok će  uzroke nesreće istražiti posebno povjerenstvo, priopćila je tiskovna služba ruske Ujedinjene zrakoplovne kompanije (UAC).

Korporacija je potvrdila da se “zrakoplov Su-57 srušio tijekom probnog leta na 111 km od aerodroma u području Habarovska. UAC je dodao kako na terenu nije bilo žrtava i štete, a sustav hitne pomoći je normalno radio, tako da se pilot katapultirao i ostao živ”. Isti pilot se ranije katapultirao tijekom testnog leta na zrakoplovu Su-30, što sugerira da je UAC tražio pilota s „posebnim iskustvom“.

Prema preliminarnim podacima, uzrok pada borbenog zrakoplova Su-57 bio je tehnički kvar upravljačkog sustava zrakoplova, što su za TASS navela dva izvora u vojno-industrijskom kompleksu.

“Prema preliminarnim informacijama, nesreća se dogodila zbog kvara u upravljačkom sustavu Su-57”, rekao je izvor za TASS, a drugi je napomenuo da je, po svemu sudeći, “došlo do kvara u kontroli repa”. Kako je moguće da zrakoplov koji je već u službi u vojsci i provodi misije u Siriji padne zbog banalnog kvara u upravljačkoj kontroli repa? Ovdje je logično zapitati se nije li UAC testirao neke modifikacije ovog modela koje su se pokazale lošim izborom.

Do ovog posljednjeg su zabilježena samo dva incidenta sa zrakoplovima ove vrste. Prvi 2011. godine na zračnoj izložbi MAKS, tijekom ubrzavanja modela T-50-2 s brojem 52. Čim je uočeno iskrenje, pušten je kočioni padobran i zrakoplov se zaustavio još na pisti.

U lipnju 2014., prilikom slijetanja u zračnu luku u Žukovskom, opažen je dim na desnom dovodu zraka, a zatim je izbio požar koji je brzo ugašen. Zrakoplov je kasnije obnovljen i vraćen na testiranje.

„Probni let Su-57 se provodio na nadmorskoj visini od 8000 metara. Zbog kvara u upravljačkom sustavu je zrakoplov spontano ušao u silaznu spiralu, a onda je počeo naglo padati i  potom udario o tlo“, navodno je za poznati portal AviaPro izjavio „izvor iz Ujedinjene zrakoplovne kompanije“.

AviaPro dalje piše „kako je poznato da je pilot pokušao vratiti kontrolu nad borbenim zrakoplovom, koji je u sljedećem tjednu trebao biti prebačen u arsenal ruskih zrakoplovnih snaga, ali je zbog ozbiljnosti problema morao napustiti Su-57 na visini od 2 kilometra“.

Za kraj portal kojeg smo proteklih mjeseci upoznali po „nebeskim utrkama ruskih Su-35 s izraelskim F-35“ ili po „bijegu ruskog Tu-160 pred američkim borbenim zrakoplovima negdje u blizini Japana“, piše „kako je važno napomenuti da je, prema brojnim izvorima, zrakoplov zbog svog dizajna pretrpio manje kritične štete nego da je na njegovom mjestu bio bilo koji drugi borbeni zrakoplov, što ukazuje da je Su-57 bolje prilagođen za neprijateljstva“. Naravno, ovu tvrdnju nitko nije iznio, niti su poznati razmjeri štete uništenog zrakoplova, što je prilično sumnjiva tvrdnja, obzirom da je od zrakoplova ostala „hrpa lima“ i izgorjele elektronike. Istu verziju prenosi i portal Vojni obzor, koji dodaje „kako  ministarstvo obrane Rusije još nije objavilo službene podatke o razlozima pada Su-57“. Vjerojatno i neće.

AviaPro / Vojni obzor

padSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
x@y
4 godine prije

“Pronađene su obje crne kutije Su-57. U dobrom su stanju. Rekorder se planira isporučiti u Moskvu na dekodiranje u Istraživački institut Ministarstva obrane u Lyubertsyu. Tek tada će se moći točno reći uzrok katastrofe. Do sada je među mogućim razlozima neuspjeh upravljačkog sustava ili ljudski faktor, što se nikada ne može odbaciti. ”

Do daljnjeg, o detaljnijim tehničkim uzrocima sve mogu biti samo nagađanja …

IZVOR: https://svpressa.ru/war21/article/252840/

Jack
4 godine prije

Kad sam otvorio portal i vidio ovu naslovnu sliku, nešto me je bocnulo kraj samog srca: U prvi mah sam pomislio, Bože, zar još jedan!?, ali sam se poslije par sekundi sabrao i počeo dalje čitati i kamen mi se odvalio od srca. “Logično” zašto strašite ljude s takvim stvarima? Pa mogao bi koga od ovdašnjih komentatora hercšlag strefiti!!! Inače nemam što posebno komentirati ni dodati jer smo prošli dan sve rekli o tome, a bogme i malo previše, ako se nevaram!

Alex
4 godine prije

Votka uzima danak 😭😂😂

Riddick
4 godine prije

SU 57 u zadnje vreme rutinski izvodi borbene letove u idlibu sve više je prisutan na bojištu…
Možda su testirali gornje limite neke specifikacije aviona i došlo je do otkazivanja funkcija upravljanja avionom, videćemo uskoro.
Pilotu svaka čast izvodili su letove na 8000 metara kada je došlo do kvara pokušao je da vrati kontrolu nad avionom nije uspeo i iskočio je na visini od 2 kilometra, padao je 6000 metara sve vreme pokušavajući da spasi avion…

fbslo
4 godine prije

Ma, ni jedan avion dosad nije ostao gore.
Svi sljeću, onako ili drugčije..

alfa33
4 godine prije

Sve manje komentara o temi iz članaka,a koliko mi je poznato ruska vojska nije izgubila niti jedan su57 u službi,osim par kvarova koji su popravljeni a ovo je ionako bio testni avion od proizvođača. Za razliku od drugih koji naprave nešto što još nije do kraja ispitano i provjereno a prodaju ih na stotine komada,jer ipak je PROFIT iznad svega. I uvjeren sam da će to Rusi odradit kako valja i onda će opremiti sa provjerenim i kvalitetnim avionom svoje zračne snage. Dovoljno govori da ih nema puno u službi,mislim 10ak,ispravite me ako nije točno….Dok Ameri glume prodavača cigle,a ove ostale ovce moraju pošto poto kupit nešto nedovršeno,i osnovna logična stvar je na kraju,koliko je potrošeno na razvoj ruskog i američkog aviona,recimo za isti proizvod a cijena 10ak puta veća kod nekih,..

Litwak
4 godine prije

Da li postoji mogućnost da Rusi u tvornici rade testiranja nekog emp ili ewf oružja i trebali su pilota koji ima iskustva sa🤪 padovima?!?

nessy
4 godine prije

Svaka cast, testnim pilotima, njima svaki dan moze biti posljednji, to stvarno trazi poseban materijal covjeka. Navodno, kad avion pada, i udje u spiralu, tj. kovit, vec i samo katapultiranje postaje opasno. A sto se tice posebne konstrukcije, nakon pada sa 2 kilometra, nikakva konstrukcija mu ne bi mogla pomoci, ostane hrpa metala, kao i kod bilo kojega drugog.

Max
4 godine prije

Dobro je prošlo.

Savovic Danilo
4 godine prije

Kao sto Sam rekao u proslom komentaru na ovu temu,avion pao(mogucnosti sirokog diapazona) tokom trenaznog leta,pao pa sta. To je dio vojne tehnologije koja se jos usavrsava I sigurno su testirali neku mogucnost letjelice,pilot ostao ziv I moci se da saopsti info iz prve ruke sta je poslo po zlu. Ti testni piloti su posebna fela. Osim neosporne srtucnosti trebaju I velika m..a.Rijetko cete me cuti da se ovako izrazavam ali ne vidim rijec da to bolje opisem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI