fbpx

Pad ruskog Su-57 – Novi detalji i nagađanja

Su-57 - trag

Pad ruskog borbenog zrakoplova pete generacije Su-57 ovog tjedna je izazvao veliku pozornost javnosti, ruske i međunarodne. Kao što smo izvijestili, u utorak se borbeni zrakoplov Su-57, poznat i kao T-50, srušio u blizini Komsomolska, na Amuru u teritoriju Habarovska.

Posebno je važno napomenuti da letjelica nije bila vojna i pripadala je proizvođaču koji je provodio testne letove.

Pilot se uspješno katapultirao, dok će  uzroke nesreće istražiti posebno povjerenstvo, priopćila je tiskovna služba ruske Ujedinjene zrakoplovne kompanije (UAC).

Korporacija je potvrdila da se “zrakoplov Su-57 srušio tijekom probnog leta na 111 km od aerodroma u području Habarovska. UAC je dodao kako na terenu nije bilo žrtava i štete, a sustav hitne pomoći je normalno radio, tako da se pilot katapultirao i ostao živ”. Isti pilot se ranije katapultirao tijekom testnog leta na zrakoplovu Su-30, što sugerira da je UAC tražio pilota s „posebnim iskustvom“.

Prema preliminarnim podacima, uzrok pada borbenog zrakoplova Su-57 bio je tehnički kvar upravljačkog sustava zrakoplova, što su za TASS navela dva izvora u vojno-industrijskom kompleksu.

“Prema preliminarnim informacijama, nesreća se dogodila zbog kvara u upravljačkom sustavu Su-57”, rekao je izvor za TASS, a drugi je napomenuo da je, po svemu sudeći, “došlo do kvara u kontroli repa”. Kako je moguće da zrakoplov koji je već u službi u vojsci i provodi misije u Siriji padne zbog banalnog kvara u upravljačkoj kontroli repa? Ovdje je logično zapitati se nije li UAC testirao neke modifikacije ovog modela koje su se pokazale lošim izborom.

Do ovog posljednjeg su zabilježena samo dva incidenta sa zrakoplovima ove vrste. Prvi 2011. godine na zračnoj izložbi MAKS, tijekom ubrzavanja modela T-50-2 s brojem 52. Čim je uočeno iskrenje, pušten je kočioni padobran i zrakoplov se zaustavio još na pisti.

U lipnju 2014., prilikom slijetanja u zračnu luku u Žukovskom, opažen je dim na desnom dovodu zraka, a zatim je izbio požar koji je brzo ugašen. Zrakoplov je kasnije obnovljen i vraćen na testiranje.

„Probni let Su-57 se provodio na nadmorskoj visini od 8000 metara. Zbog kvara u upravljačkom sustavu je zrakoplov spontano ušao u silaznu spiralu, a onda je počeo naglo padati i  potom udario o tlo“, navodno je za poznati portal AviaPro izjavio „izvor iz Ujedinjene zrakoplovne kompanije“.

AviaPro dalje piše „kako je poznato da je pilot pokušao vratiti kontrolu nad borbenim zrakoplovom, koji je u sljedećem tjednu trebao biti prebačen u arsenal ruskih zrakoplovnih snaga, ali je zbog ozbiljnosti problema morao napustiti Su-57 na visini od 2 kilometra“.

Za kraj portal kojeg smo proteklih mjeseci upoznali po „nebeskim utrkama ruskih Su-35 s izraelskim F-35“ ili po „bijegu ruskog Tu-160 pred američkim borbenim zrakoplovima negdje u blizini Japana“, piše „kako je važno napomenuti da je, prema brojnim izvorima, zrakoplov zbog svog dizajna pretrpio manje kritične štete nego da je na njegovom mjestu bio bilo koji drugi borbeni zrakoplov, što ukazuje da je Su-57 bolje prilagođen za neprijateljstva“. Naravno, ovu tvrdnju nitko nije iznio, niti su poznati razmjeri štete uništenog zrakoplova, što je prilično sumnjiva tvrdnja, obzirom da je od zrakoplova ostala „hrpa lima“ i izgorjele elektronike. Istu verziju prenosi i portal Vojni obzor, koji dodaje „kako  ministarstvo obrane Rusije još nije objavilo službene podatke o razlozima pada Su-57“. Vjerojatno i neće.

AviaPro / Vojni obzor

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

“Pronađene su obje crne kutije Su-57. U dobrom su stanju. Rekorder se planira isporučiti u Moskvu na dekodiranje u Istraživački institut Ministarstva obrane u Lyubertsyu. Tek tada će se moći točno reći uzrok katastrofe. Do sada je među mogućim razlozima neuspjeh upravljačkog sustava ili ljudski faktor, što se nikada ne može odbaciti. ”

Do daljnjeg, o detaljnijim tehničkim uzrocima sve mogu biti samo nagađanja …

IZVOR: https://svpressa.ru/war21/article/252840/

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
8 mjeseci prije

Stavili su stare svječiced na motor, nema boljih od Bosna svječica !!

Lovac na Veprove
Gost
Lovac na Veprove
8 mjeseci prije

Imaju bolje sad i novije Champion nismo više u Yugi…

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

nisu dobre, Champion se ne rimuje sa “ponosna”.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Eto, i taj tvoj link navodi da je pao prvi serijski proizveden primjerak (moja opaska: 51001 – “bort 01”) a ne T-50:

“Катастрофа Су-57 произошла во время заводских испытаний первого серийного экземпляра истребителя. До конца 2019 года его должны были передать военным, но пока он находился в реестре экспериментальной авиации.”

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Meni se cini da po obicaju “nadlezni organi” mute kasu jer je nekako prihvatljivije ako se (kako kaze Iluvatar) strmopizdi prototip tokom nekog eksperimenta, nego ako to ucini serijski proizvod tokom rutinskog testiranja prije isporuke.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Kad sam otvorio portal i vidio ovu naslovnu sliku, nešto me je bocnulo kraj samog srca: U prvi mah sam pomislio, Bože, zar još jedan!?, ali sam se poslije par sekundi sabrao i počeo dalje čitati i kamen mi se odvalio od srca. “Logično” zašto strašite ljude s takvim stvarima? Pa mogao bi koga od ovdašnjih komentatora hercšlag strefiti!!! Inače nemam što posebno komentirati ni dodati jer smo prošli dan sve rekli o tome, a bogme i malo previše, ako se nevaram!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

HAHA.. Upravo tako Jack!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Troll 2

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

O Bože…jacky opet ima napad šizofrenije i hvali sam sebe, koristeći svoja dva standardna nicka, jack i x@y…siroti cuko.
Predveče kad popiješ dovoljno brlje, pojaviti će se i john, american_dream, ad astra… Fabijana si preselio u Kobaševe članke, da se oporavi malo,hahah.
E jadni tvoji roditelji, što lodgojiše…kuku lele… Nego što ono bi sa onim F-35, jeli izronio?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Ivo
Pogladaj mu vremena komentara. Prvi je u 10,31, izdrzao je par minuta, pa poceo sebe hvaliti u 10,35.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

hahah… u 10:37 se već počeo dirati…ahahah!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Oj Ivane majmune sa grane
Evo luce nosi ti banane
Ona nosi košaru banana
Da nahrani majmunče ivana!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

O Bože mili oprosti Ivi Fukušimi bludne i nastrane misli, čovjek piše nebuloze koje sam sebi radi, pa ih pripisuje drugima…

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani Jack,

Stezanja srca bilo je obostrano. Vidjevši koliko truda ulažete u komentiranje prošlog članka, odlučili smo nagraditi vas i omogućiti vam novu seriju komentara.

Sada recite da ne mislimo na vas? 🙂

S poštovanjem

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Poštovani L.R.
Jack nije bio jedini komentator, nego ih je bilo kudikamo više sa isto tako detaljno pisanim komentarima i to upotrebom “druge” terminologije i suprotnog stajališta.
Morate priznati, da je Jack svestrana i zaista načitana osoba, koja zna obrazložiti svoja stajališta koncizno i kulturno, za razliku od većine drugih neistomišljenika.

Ugodan dan i sretan Božić! 🙂

čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije

@x@y
Jack nije nikakva “…svestrana i zaista načitana osoba, koja zna obrazložiti svoja stajališta koncizno i kulturno…” nego osoba koja se zabavlja time što će uzbuniti ovdje prisutne rusofile (nije jedini). Po stilu njegovog pisanja možda bi se čak moglo i reći da je provokator pa i rusofob jer mi pomalo djeluje zlurado do svega ruskog. Jer njemu očito samo jedan pad ruskog zrakoplova znači više nego npr. desetak padova F 35 itd… Zrakoplovi su padali i još će padati, osobito novi.
Samo mi nije jasno zašto svi nasjednu na njegovo izazivanje ili bolje rečeno zašto ga uopće ozbiljno uzimaju?
Ne uzimam ozbiljno ni rusofobe ni rusofile.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

čitalac @ poštujem Vaše mišljenje kao i mišljenje svih ostalih komentatora i svih admin-a na Logičnom, no obzirom kako volim čitati raznovrsne teme osim onih LGBT isl., tako isto i raznovrsne komentare nažalost ne mogu sa Vama u potpunosti podijeliti isto mišljenje.

Mislim da ne bi bilo normalno da vlada jednoumlje na bilo kojem području komentiranja, samo je potrebna određena doza kulture i tolerancije u konverzaciji kako sa istomišljenicima tako i sa neistomišljenicima.

Osobno mislim da je nebitno je li netko rusofil ili rusofob, jer iznošenja nevjerodostojnih izjava ima često sa obje strane. Šta mislite da Rusi ne igraju igre na svoj način jednako mutne kao što ih igra i zapad?
Bilo bi apsolutno naivno misliti da je jedna strana totalno nevina a druga totalno zla, pogotovo kada je u pitanju politika i vojno naoružanje.

Sebe osobno smatram vrlo fleksibilnim i tolerantim i mislim da bi uvijek trebalo sagledati obje strane realno i prije svega biti samokritičan a tek onda kritizirati druge o njegovim postupcima i izjavama.

Naravno zrakoplovi će uvijek padati iz razno raznih razloga, ali raznovrsnost uljudnih komentara je po meni uvijek dobro došla čak i u duhovitom stilu.
I ne mislim da je Jack mrzitelj ikoga, nego zle provokacije neistomišljenika to govore. Pratim sve.

Sretan Božić! 🙂

čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije

“Bilo bi apsolutno naivno misliti da je jedna strana totalno nevina a druga totalno zla, pogotovo kada je u pitanju politika i vojno naoružanje.”
Da, svakako a svi “…fobi” i “…fili” se upravo uklapaju u tu shemu – Good Guys – Bad Guys

“Osobno mislim da je nebitno je li netko rusofil ili rusofob”
To je u stvari jako bitno jer je potpuno neobjektivno, tako da ona strana prema kojoj je uperena “filija” nema nikakve koristi od toga i suprotno.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ajajaj.. neda mi se zaista o tome nesuvislo filozofirati, jer postoje kudikamo ozbiljniji slučajevi u svijetu od ovih na portalu.
I dalje zastupam svoje stajalište, ali poštujem Vaše.

Uostalom i admini na Logičnom su samo ljudi od krvi i mesa različitih svjetonazora, tako da me apsolutno to ne čudi i nimalo me ne tangira suprotno stajaliste i apsolutno ne podržavam nikakvo pozivanje na mržnju tako niti po principu nacionalnosti i vjere, tim više jer sam proputovao svijeta i mogu samo biti zahvalan tome što sam upoznao različite kulture .. 🙂

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

x@y
Usta moja, hvalite me.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

nessy@ krivo ste protumačili, ali eto na Vama kako ćete određene komentare protumačiti, ja nisam tu poput Ive nuklearca da vrijeđam niti da pametujem. Iznesem što mislim i to je to i volim čuti suprotna stajališta, ali da su također racionalno argumentirana.

Evo npr. to bi trebalo značiti kako se je i Ivo pohvalio kada je rekao da je kupio Qashqai , a vjerujem da većina sebi nažalost to ne može priuštiti.. No ja to nisam shvatio kao hvalisanje, tako ni Vi tu moju izjavu ne trebate tako shvatiti,jer je napisana sa totalno drugom namjerom. 😉

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Hebe se rusofilima za takve. Neko ima sasvim drugačije stavove i ulazi u prepucavanje s njima a neki jednostavno ubijaju dosadu pa se nadmudruju s njima. Neki su u zabludi da ima nade za takve pa im ukazuju na greške i činjenice, dok ne shvate s kim imaju posla. U suštini, da nema Jacka i Ad Astre, x-ova, ni ovaj portal ne bi bio što jeste i bilo bi manje interesantno.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Rusofil @ ako ćemo iskreno, moje mišljenje je da je Putin jedini najpametniji i najiskusniji i najsvestraniji predsjednik kojemu ne može po apsolutno ničemu parirati ni jedan drugi predsjednik ni predsjednica, ali imam pravo na neka druga suprotna stajališta i to ne znači da treba pozivati na mržnju i ikoga degradirati na bilo koji način.
Grešaka i manipulacija ima sa svih strana svijeta.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Hvala LR….barem malo da se ispucaju.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

L. R.
Što ne banujete te trolove nego im ispunjavate želje i ugadjate.

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani Riddick,

Više im ispunjavaju želje oni koji s njima polemiziraju, nego mi.

Blokiranje provokatora nije jednostavan posao.

Ako imate kvalitetno rješenje, javite se redakciji ili ga ponudite na tržištu. Sigurno smo da će te zaraditi puno novaca.

S poštovanjem

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

L.R. S velikim poštovanje, ali to je totalno nepravedan stav prema komentarima neistomišljenika.
Pratite ophođenje drugih komentatora?
Šta je Vama isto kada netko pa makar i na provokativan način napiše protuargumente i lijepo ih obrazloži za razliku od ostalih koji počnu samo koristiti uvrijede i prostote?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ajoj…samo se nadajte da vas Anarho nepotkači,e to je bio “glavni je.ač” na LPu.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Siniša @ Koliko mogu zapaziti Vaša terminologija “j********” vidim podržana je totalno od strane admina za razliku od one koja je apsolutno suprotna bilo kakvim uvrijedama.
Još jednom; to samo govori o Vama i onima koji se istom takvom terminologijom poput Vaše, služe.

Toliko o provokacijama. Btw. nemam pojma tko je taj Anarho niti me se tiče, jer me apsolutno briga za mišljenje kako Vaše tako i Vama sličnih. 🙂

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

To sam stavio pod navodnike i to nisu moje riječi već Anarhove onda sebi daj maštu da zamisliš kako je bio netrpeljiv…
Inače..slažem se sa stavom LPa.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Siniša@ naporni ste i ne odustajete… Primjer točno kako je naveo admin od Logičnog.
Upravo kako je redakcija Logičnog navela neću polemizirati sa Vama , jer me gluposti ne interesiraju. 🙂

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Mahanje 😋

...
Gost
...
8 mjeseci prije

Prvo bi trebalo rasčistiti šta je vama “provokator”. Meni se čini da vi i mnogi na ovom portalu brkate pojmove neistomišljenik i provokator. Ako je vama to isto i želite se rješiti tih mrskih individua, a kažete da neznate kako, imam ja za vas jedan prijedlog. Lijepo uvedete registraciju članova na Logičnom i to uz ime, prezime i OiB. i to samo za “pravovjerene” komentatore, a ovim “hereticima” ne dozvolite da se registriraju i samim time ni da komentiraju. Još jedna prednost tog pristupa je ta da možete slobodno ukinuti minuse, jer će “pravovjerni” komentatori jedni drugima djeliti samo pluseve. Evo nadam se da sam pomogao.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ko ima masu protiv sebe mora da stavi prst na čelo i zamislito se kuda vodi njegov stil razmišljanja;veoma često se protivriječim, mogu reći da sam čantaralo veliko, ali postoje neki koji oduzimaju smisao ovom portalu svojim bleletanjem.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Siniša @ pa općepoznata je činjenica da masu čini i stado ovaca pa ste se vjerojatno prepoznali odmah u tome.

Niti u jednom svojem komentaru nisam psovao ni vrijeđao a kamoli pozivao na mržnju, što se za Vas apsolutno ne može reći i Vama sličnima.

Dobro je rekao Ciceron:”Imago animi sermo est ” Neki je i nemaju.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A da li sam ja nekoga imenovao!?

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
8 mjeseci prije

Uvedite pretplatu, tipa 10 kn ili 2,5 marke za godinu dana. To nije neka lova, necete izgubiti puno komentatora. A provokatori koji dobiju ban, neka plaćaju novu pretplatu. Od love koju skupite, platite lektora. Lp

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani,

Logično ne planira uvoditi pretplatu.

Lektora ćemo imati kada budemo spremni.

S poštovanjem

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Upravo tako, pretplata će opalit po đepu. Vrsta novčane kazne za pretrpljenu bol.. ili uvrijedu.
A paralelno tome se može svatko pozvati na KZ ugleda i časti ili KZ djelo uvrijede.. 🙂
Pa da vidimo onda tko realno poziva na mržnju isl.

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Ma vi ste genijalci. Nek potpuno onemoguće komentare i eto, nema trolanja, uvreda i nerazumjevanja. Sve ste probleme riješili.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Pitanje za admina , uzimajući u obzir da u Srbiji radi radio Sputnjik i da pored Niša postoji ruski “humanitarni centar” koji finansira Rusija da li i vas finansira Rusija , očigledna je vaša pristrasnost !

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Jack, prolupao si. Nisi shvatio da je ovo podmetačina za tebe. Moraćeš nositi pelene, jer si se upiškio od sreće.

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Ma JackAss-ovac je srecan sto mu se odvalilo od srca , jos mu fali da ga koordinatovac x@y odvali sgOOza pa da njegovoj bolesnoj dusi neodvaljeni dio srca bude na mjestu.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

DažBog @ to govori samo o Vama i apsolutno ništa više. Bolje se uhvatite pametnih tema nego nesuvislih komentara.

Sretan Božić, ako ga slavite. 🙂

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Troll 1

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
8 mjeseci prije

O Rusima uglavnom loši komentari, ni riječi U HR sredstvima informiranja o otvorenju Krimskog mosta, jednog od najvećih u Evropi.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Votka uzima danak 😭😂😂

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Vjerojatno 😀

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Ne osjecas se dobro?

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

SU 57 u zadnje vreme rutinski izvodi borbene letove u idlibu sve više je prisutan na bojištu…
Možda su testirali gornje limite neke specifikacije aviona i došlo je do otkazivanja funkcija upravljanja avionom, videćemo uskoro.
Pilotu svaka čast izvodili su letove na 8000 metara kada je došlo do kvara pokušao je da vrati kontrolu nad avionom nije uspeo i iskočio je na visini od 2 kilometra, padao je 6000 metara sve vreme pokušavajući da spasi avion…

fbslo
Gost
fbslo
8 mjeseci prije

Ma, ni jedan avion dosad nije ostao gore.
Svi sljeću, onako ili drugčije..

alfa33
Gost
alfa33
8 mjeseci prije

Sve manje komentara o temi iz članaka,a koliko mi je poznato ruska vojska nije izgubila niti jedan su57 u službi,osim par kvarova koji su popravljeni a ovo je ionako bio testni avion od proizvođača. Za razliku od drugih koji naprave nešto što još nije do kraja ispitano i provjereno a prodaju ih na stotine komada,jer ipak je PROFIT iznad svega. I uvjeren sam da će to Rusi odradit kako valja i onda će opremiti sa provjerenim i kvalitetnim avionom svoje zračne snage. Dovoljno govori da ih nema puno u službi,mislim 10ak,ispravite me ako nije točno….Dok Ameri glume prodavača cigle,a ove ostale ovce moraju pošto poto kupit nešto nedovršeno,i osnovna logična stvar je na kraju,koliko je potrošeno na razvoj ruskog i američkog aviona,recimo za isti proizvod a cijena 10ak puta veća kod nekih,..

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

zašto mucaš?

Litwak
Gost
Litwak
8 mjeseci prije

Da li postoji mogućnost da Rusi u tvornici rade testiranja nekog emp ili ewf oružja i trebali su pilota koji ima iskustva sa🤪 padovima?!?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Svaka cast, testnim pilotima, njima svaki dan moze biti posljednji, to stvarno trazi poseban materijal covjeka. Navodno, kad avion pada, i udje u spiralu, tj. kovit, vec i samo katapultiranje postaje opasno. A sto se tice posebne konstrukcije, nakon pada sa 2 kilometra, nikakva konstrukcija mu ne bi mogla pomoci, ostane hrpa metala, kao i kod bilo kojega drugog.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Dobro je prošlo.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Kao sto Sam rekao u proslom komentaru na ovu temu,avion pao(mogucnosti sirokog diapazona) tokom trenaznog leta,pao pa sta. To je dio vojne tehnologije koja se jos usavrsava I sigurno su testirali neku mogucnost letjelice,pilot ostao ziv I moci se da saopsti info iz prve ruke sta je poslo po zlu. Ti testni piloti su posebna fela. Osim neosporne srtucnosti trebaju I velika m..a.Rijetko cete me cuti da se ovako izrazavam ali ne vidim rijec da to bolje opisem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
58
0
()
x