SAD po svaku cijenu žele zadržati svoj status supersile

SAD supersila
42 komentara

SAD očajnički žele da održe svoju hegemoniju i prevlast. Poduzima ekstremne mjere i može ići do svake mjere da zadrži svoju hegemoniju i prevlast. Njena politika petrodolara je igrala značajnu ulogu, ali, suočavajući se s izazovima u posljednje vrijeme, a SAD postaju nervozne i lude.

Petrodolar je svaki američki dolar koji se plaća zemljama izvoznicama nafte u zamjenu za naftu. Dolar je najvažnija svjetska valuta. Kao rezultat toga, većina međunarodnih transakcija, uključujući naftu, ima cijenu u dolarima. Zemlje izvoznice nafte dobijaju dolare za svoj izvoz, a ne svoju valutu.

Osim toga, većina zemalja izvoznica nafte posjeduje svoju naftnu industriju. Zbog toga njihov nacionalni dohodak zavisi od vrijednosti dolara. Ako padne, padaju i prihodi njihove vlade. Kao rezultat toga, većina ovih izvoznika nafte također vezuje svoje valute za dolar. Na taj način, ako vrijednost dolara padne, pada i cijena svih njihovih domaćih roba i usluga. To pomaže ovim zemljama da izbjegnu velike promjene u inflaciji ili deflaciji.

Petrodolarski sistem je vezan za istoriju zlatnog standarda. Nakon Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države držale su većinu svjetskih zaliha zlata. Pristala je otkupiti svaki američki dolar za njegovu vrijednost u zlatu ako druge zemlje vežu svoje valute za dolar. Druge zemlje potpisale su ovaj sporazum na konferenciji u Breton Vudsu 1944. godine. Uspostavljen je američki dolar kao svjetska rezervna valuta.

Predsjednik Franklin D. Roosevelt je 14. februara 1945. godine inicirao savez sa Saudijskom Arabijom, sastao se sa saudijskim kraljem Abd al-Azizom. Sjedinjene Države su izgradile aerodrom u Dhahranu u zamjenu za vojnu i poslovnu obuku. Ovaj savez je bio toliko kritičan da je preživio naredne godine razlika u mišljenjima oko arapsko-izraelskog sukoba.

Sporazum između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije iz 1945. učvrstio je odnos između dolara i nafte. Rođen je petrodolar. Godine 1971. američka stagflacija dovela je do pada tečaja dolara. Mnoge zemlje su tražile da svoje američke dolare otkupe za zlato. Kako bi zaštitio preostale američke zlatne rezerve, predsjednik Richard Nixon uklonio je dolar iz zlatnog standarda. Kao rezultat toga, vrijednost dolara je opala. To je pomoglo američkoj privredi jer su se i njene izvozne vrijednosti smanjile, što ih je učinilo konkurentnijim. Pad dolara naštetio je zemljama izvoznicama nafte jer su cijene ugovora bile u američkim dolarima. Njihovi prihodi od nafte pali su zajedno sa dolarom. Troškovi uvoza, izraženi u drugim valutama, su porasli.

Godine 1973. Nixon je zatražio od Kongresa vojnu pomoć Izraelu u Jom Kipurskom ratu. Novoformirana Organizacija zemalja izvoznica nafte zaustavila je izvoz nafte u Sjedinjene Države i druge izraelske saveznike. Naftni embargo OPEC-a je učetvorostručio cijenu nafte za šest mjeseci. Cijene su ostale visoke i nakon prestanka embarga. Godine 1979. Sjedinjene Države i Saudijska Arabija pregovarale su o Zajedničkoj komisiji Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije za ekonomsku saradnju. Složili su se da će koristiti američke dolare za naftne ugovore. Američki dolari bi se reciklirali nazad u Ameriku kroz ugovore sa američkim kompanijama. Ove kompanije poboljšavaju saudijsku infrastrukturu transferom tehnologije.

Sjedinjene Države koriste moć naftnih dolara za sprovođenje svoje vanjske politike. Ali mnoge zemlje ne uzvraćaju. Boje se da bi to značilo kolaps petrodolarskog sistema.

Međutim, postojalo je snažno razmišljanje protiv koncepta Petrodolara i nekoliko arapskih lidera je izjavilo da trguju naftom; u lokalnim valutama ili bilo kojoj drugoj valuti, ukidanje veze s dolarima. Vodeću ulogu imali su predsjednik Saddam Hussein, pukovnik Gadafi iz Libije i sirijski predsjednik. SAD su ih kaznile i promijenile režime u takvim zemljama.

Kina je pozvala na zamjenu američkog dolara kao globalne valute. Iako je jedan od najvećih stranih vlasnika dolara. Kina utiče na američki dolar tako što za njega vezuje svoju valutu, juan. Kina je potpisala sporazum o zamjeni valuta sa više od dvadeset zemalja i već trguje s njima u juanima ili lokalnim valutama. Kina uvozi naftu i gas iz nekoliko arapskih zemalja u Yuanu.

Rusija je tražila da se računi za gas izmiruju u rubljama, a nekoliko evropskih zemalja je već pristalo da plaćaju u rubljama. EU također nema primjedbi ako bilo koja država članica plaća u rubljama umjesto u dolarima. Rusija trguje sa nekoliko drugih zemalja u rubljama ili lokalnim valutama umjesto u dolarima.

Rusija je smanjila vrijednost dolara i eura za 30 % u trenu povezujući rusku rublju sa vrijednošću zlata i najavljujući da će isporučivati ​​naftu samo u odnosu na rusku rublju. Ovaj potez Rusije znači da će sada cijeli svijet, posebno Zapadna Evropa i Japan, kupovati rusku rublju prodajom dolara u ogromnim količinama, jer je ruska rublja preko noći postala najstabilnija svjetska valuta nakon što je povezana sa zlatom.

Amerika, koja ne proizvodi masovno ništa osim oružja i municije, zahvaćena je strašnom ekonomskom krizom. U slučaju smanjenja dolara, SAD ne mogu pokriti svoj budžetski deficit od 306 milijardi. To će uzrokovati ozbiljnu nezaposlenost i negativno uticati na mrežu socijalne zaštite. Ovo je ekonomska atomska bomba koje je Joe Biden znao kada je govorio o smjeni Putina u Poljskoj.

Putin naređuje evropskim zemljama da plate gas i naftu u ruševinama i otvore račune u ruskim bankama. To će oslabiti američke sankcije Rusiji. Iako Rusija nije tako agresivno uzvratila na američke sankcije, uvela je svoju politiku kako bi se uspješno suprotstavila sankcijama.

Brzi pad SAD-a učinio je njihovo vodstvo nervoznim i ludim. Poduzimaju sve moguće mjere da održe svoju hegemoniju i prevlast. Iako je rat u Ukrajini samo fenomen, cilj je održati status quo. Nažalost, SAD nisu zainteresovane za globalni mir, stabilnost ili spašavanje ljudskih života. Jedini prioritet je održati svoju hegemoniju i nadmoć. Da bi postigle ovaj cilj, SAD mogu žrtvovati Ukrajinu, Evropu ili bilo koju visoku cijenu. Američka politika u ukrajinskom ratu je da se dolije ulje na vatru, nema volje da se zaustavi rat, primirje ili spasi ljudski životi. Oni daju oružje i naoružavaju civile kako bi doveli do dugotrajnog građanskog rata, da bi krvarili Rusiju i da bi mnoge zemlje zadržale pretjerano angažirane i pustili SAD-u da zadrži svoj monopol i prednost.

Rusija nije bila voljna da napadne Ukrajinu i već duže vrijeme se pridržava ograničenja. Pokazujući svoju istinsku zabrinutost za sigurnost i uznemirujući SAD ozbiljnim posljedicama, ali su SAD zadržale svoju politiku da okružuju Rusiju.

Slučajno pridruživanje Finske NATO-u i odbrambeni sporazum sa Velikom Britanijom takođe predstavljaju istinsku prijetnju Rusiji. Rusija i Finska imaju dugu zajedničku granicu. Ulazak u NATO znači raspoređivanje NATO snaga duž ruske granice, što predstavlja direktnu prijetnju. Pridruživanje NATO-u drugih skandinavskih nacija je takođe ozbiljno i pitanje od velike zabrinutosti za Rusiju.

Čini se da SAD imaju samo jedan prioritet a to je da održe svoju poziciju u geopolitici, ignorišu istinske brige drugih nacija. Plašimo se budućnosti geopolitike i plašimo se da bi dani koji dolaze mogli biti teški za čovječanstvo.

U istoriji su se mnoge nacije uzdigle do statusa supersila i vladale svijetom u određenom vremenskom periodu, a zatim su se raspale i prenijele status supersile na druge nacije u usponu. Kao Rimsko Carstvo, Otomansko carstvo, Grčko carstvo, Britansko i Francusko carstvo, itd. Ali, SAD nisu voljne da prihvate prirodni ciklus supersila i mogu ići do bilo koje mjere da zauvijek zadrže svoj status supersile, što nije racionalno niti prirodno, moglo bi uzrokovati nepopravljivu štetu čovječanstvu. Nesretno!

Autor: Zamir Awan

kinaNATOpadSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

predlažem s ovom obradom……..poletimo kući…….
…jer Amerika još ni’propala a kad će neznase(đekna)
https://youtu.be/fbYa9-t0dtM

Adriana
1 godina prije

 SAD ne mogu pokriti svoj budžetski deficit od 306 milijardi?? Putin naređuje evropskim zemljama da plate gas i naftu u ruševinama i otvore račune u ruskim bankama?? Itd, itd..Molim, prekontrolirajte izlazni rezultat Google prevoditelja.

eks
1 godina prije

Američke psihopate, vladari-potomci gandstera čine i činiće nezamislive zločine i podlosti da bi zadržale poziciju svetskog diktatora .

tihobl
1 godina prije

Svi znaci imperije na umoru su tu. Cak i varvarske horde bez problema prelaze granicu.

Weteran
1 godina prije

Zver pred smrt je najopasnija!

ad astra
1 godina prije

Vezano za naslov, ne samo da žele već i uspijevaju. Najjača ekonomija na svijetu. Zrela demokracija, visok sta dard života…

radoznalo_mače
1 godina prije

Ko visoko leti, nisko pada.

Ljilja
1 godina prije

Eh, hoce oni mnogo toga! Hocu i ja od babe devojka, al ne moze,hehehe…

Ljilja
1 godina prije

Eh, hoce oni mnogo toga! Hocu i ja od babe devojka, al ne moze,hehehe…

RoPe
1 godina prije

A ovo u Ukrajini im ide po planu. Rusi se povukli i iz Harkova.

Jomla
1 godina prije

Da su bili mudriji mogli su pad napraviti kontrolirano s malim posljedicama, ali…

Sulejman
1 godina prije

Amerika je zlo, pod svaku cijenu žele biti jedina sila na svijetu, iscenirali su ovo u ukrajini i nadam se ruskoj pobjedi.

Max
1 godina prije

Propadaju i vuku svijet za sobom. Samsonova opcija.

hiber
1 godina prije

Autor je pokazao zavidno nerazumjevanje. Petrodolar je oformljen 1971. godine, gdje je okosnica bio sporazum Mao-Nixon, u režiji Kissingera i Ću-en-laja. Isto tako, petrodolar je, de fakto, ukinut krizom 2008. godine. Najava problema su bile i 2001. i 2004. Zapravo, svi danasnji problemi poslijedica su odustanka USA od uloge svjetskog policajca, u periodu u kojem su se Kina i Rusija dobro potkožili. Tada su počela zazivanja multipolarnog svijeta, što je sinonom za “ruski svijet”, ” srpski svet”, “mađarski svijet”, “kineski svijet”, “turski sviket”itd. Dakle autor ne može objasniti prosperitet Kine i Rusije u periodu u kojem tvrdi da je USA imala hegemoniju i korist.

Mali zloco
1 godina prije

Aha kad bi se zaje**vali,ovo su poslednji trzaji azdaje na izdisaju.

crodaemonx
1 godina prije

” jer je ruska rublja preko noći postala najstabilnija svjetska valuta nakon što je povezana sa zlatom.”

Ne, ne možeš doć u rusku centralnu banku, donit x rublja te dobit x zlata.

Moreš samo donit x zlata i dobit x rubalja za to.
To u HR moreš uradit u svakom gradu na više mjesta.

Tako da NE ruska Rublja nije vezana za zlato.

Samuraj
1 godina prije

“Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona koja je po mom mišljenju patološka, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to što radi drugim narodima. Amerika je proteklih godina počela gubiti dominaciju u svijetu. Ona želi Europu zadržati za sebe, samo zato da bi joj prodavala svoju naftu i plin po deset puta višoj cijeni od one kakva je bila. U ovom sukobu Europa će jako stradati. Europski lideri nisu razumjeli bit tog sukoba. Vođe velikih naroda nisu planetarno zreli kada se sukobljavaju oružjem preko leđa trećih. Tu ukrajinski narod strada ni kriv, ni dužan. Taj narod nije javno informiran o tome tko protiv koga ratuje u Ukrajini. Ako netko govori da je Rusija »ničim izazvana« pokrenula agresiju na Ukrajinu, onda ga ja pitam kako to da je NATO svojim raketama došao na ruske granice i kako to da se dosad o tome šutjelo, uključujući i kod nas… Čitaj više »

Ljudevit
1 godina prije

Nemojte se zavaravati. USA je na vrhuncu svoje moci i svjetskog utjecaja i to hoce zadrzati po svaku cijenu. Ni po koju cijenu nece prepustit takvu svjetsku dominaciju bilo kome. Takodjer, ne mogu oni cekati jos 15-20 godina, mozda bi ih Kina prestigla, a jpos neke povece zemlje, a pogotovo Rusija, sustigle.
Kina im je glavni takmac i s Kinom se jos uvjik ne zele uhvatit u bilo kakav direktan kostac. Rusija kakva je s Putinom im je na putu. Kad slomiju Rusiju i podrede je sebi, vise nista im nece stajat na putu; svi glavni prirodni resorsi ce biti u njihovim rukama. Tad ce Kina, Indija i svi ostali tancat po Americkoj muzici ili im slijede sankcije. Vrlo male sanse da im se Putin odupre.

rade
1 godina prije

Ako se ovako nastavi bice jedina supersila.Rusija je izgleda gotova,a onda ce srediti i Kinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI