Tesla odbacuje Bitcoin

Bitcoin-Kriptovaluta
18 komentara

Tesla je likvidirao otprilike tri četvrtine svojih Bitcoina, dodajući 936 miliona dolara u gotovini svom bilansu stanja, prema najnovijem izvještaju o zaradi kompanije objavljenom u srijedu.

„Od kraja Q2, konvertovali smo otprilike 75 % naših kupovina Bitcoina u fiat valutu“, otkrila je kompanija u svom finansijskom izveštaju.

Rasprodaju “ne treba shvatiti kao neku presudu o Bitcoinu”, naglasio je izvršni direktor Elon Musk tokom razgovora sa Teslinim investitorima u srijedu. Objasnio je da je taj potez bio neophodan kako bi se maksimizirala gotovinska pozicija i povećala likvidnost usred “neizvjesnosti blokade Covida u Kini” u to vrijeme.

Tesla je uložio ukupno 1,5 milijardi dolara u Bitcoin u prvom kvartalu 2021. godine, prema prethodnim prijavama, postavši drugi najveći vlasnik kriptovalute u korporativnom svijetu, prema analitičkoj kompaniji CoinGecko. Kompanija je čak najavila da će prihvatiti Bitcoin kao plaćanje za svoje automobile, ali je Musk naglo poništio odluku dva mjeseca kasnije, navodeći brige za okoliš.

“Nismo prodali nijedan naš Dogecoin”, uvjeravao je Musk investitore, dodajući da, uprkos tome što je likvidaciju procijenio na 106 miliona dolara, Tesla ostaje otvoren za povećanje svojih kriptovaluta u budućnosti.

Sveukupno, kompanija iz Austina u Teksasu prijavila je neto profit od 2,26 milijardi dolara bolji od očekivanog za tromjesečje, s tim da su njene dionice porasle 1,5 % na 753,40 dolara u produženom trgovanju u srijedu.

U isto vrijeme Bitcoin je pao na skoro 23.000 dolara na vijestima, ali se donekle oporavio nakon Muskovih objašnjenja. Milijardereve odluke i izjave utjecale su na vrijednost Bitcoina, Dogecoina i drugih kriptovaluta u više navrata u prošlosti, a neki kripto investitori su ga optuživali da manipuliše tržištem svojim porukama na Twitteru.

Bitcoinpadtesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zek
1 godina prije

Te tzv. kriptovalute su od početka prijevara za naivne, sad pucaju lanci sreće.

Stipe
1 godina prije

Napumpao cijenu sa izjavama da prihvaća BTC kao sredstvo plaćanja pri kupnji tesla automobila i onda sve izmijenio za dolare i srušio cijenu. Tipični pump and dump.

Max
1 godina prije

Tesla corp je muljaža.

Mölltaler
1 godina prije

Tesla, najvrijednija svjetska auto kompanija (vrijedi više od vw, toyote i forda zajedno) unatoč tome što nikad nije završila godinu u plusu. Živi na državnim subvencijama od kada je nastala, a Musk glumi gazdu iako je samo glasnogovornik.
Tipičan primjer napuhane vrijednosti zapadnih kompanija, a i cijele ekonomije.

tihobl
1 godina prije

Mask je milijarder u bitkonjima.
Dizngis kan je bio milioner u kojima i da nije umro pokorio bi svijet.

Sta je bolje imati – pravog koja i virtuelnog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI