Musk optužuje Reuters da ‘laže’ o Teslinim planovima

Tesla dionice
4 komentara

Tvrtka ne odustaje od proizvodnje jeftinih električnih vozila, tvrdi milijarder

Izvršni direktor Tesle Elon Musk odbacio je izvješće Reutersa u kojem se tvrdi da je američki proizvođač automobila otkazao projekt za jeftino vozilo zbog oštre konkurencije kineskih proizvođača električnih vozila (EV).

U petak je Reuters napisao, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem i poruke tvrtke, da će se proizvođač automobila usredotočiti na razvoj samovozećih robotaxis umjesto na nastavak Muskovog dugogodišnjeg cilja da širokim masama dovede pristupačne električne automobile.

“Reuters (opet) laže”, napisao je Musk na X, komentirajući objavu o izvješću te kuće.

Prema Reutersu, sada već nepostojeće vozilo, ponekad opisivano kao Model 2, trebalo je početi s 25.000 dolara. Musk je prvi put zadirkivao model na događaju tvrtke u rujnu 2020.

Izvori su tvrdili da su saznali za Teslinu odluku da ukine Model 2 na sastanku na kojem su bili brojni zaposlenici, od kojih je jedan tvrdio da se okupljanje dogodilo krajem veljače.

“Elonova je direktiva da se potpuno uključi u robotaxi”, navodno je rekla ta osoba.

Drugi izvor potvrdio je otkazivanje i rekao da novi planovi zahtijevaju proizvodnju robotaxisa, ali u mnogo manjim količinama nego što je bilo predviđeno za Model 2.

Nekoliko tvrtkinih poruka koje je pregledao Reuters o odluci navodno uključuje i onu od 1. ožujka. Došla je od neimenovanog voditelja programa za pristupačni automobil koji je razgovarao o propasti projekta s inženjerskim osobljem i savjetovao im da odgode obavještavaju dobavljače o otkazivanju program.

“Oštar preokret dolazi kada se Tesla globalno suočava sa žestokom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila koji preplavljuju tržište automobilima čija je cijena samo 10.000 dolara”, napisao je Reuters, dodajući da plan za robotaxis bez vozača predstavlja stroži inženjerski izazov i veći regulatorni rizik.

U članku je također istaknuto da je američki proizvođač automobila kasnio u segmentu dijelom zbog ključne odluke Muska da se usredotoči na vrlo eksperimentalni Cybertruck umjesto na pristupačni automobil.

Kineski automobilski div BYD prestigao je Teslu kao vodeći svjetski proizvođač električnih vozila, prodavši više od 526.000 vozila u četvrtom tromjesečju 2023. Rezultat je označio prvo tromjesečje u kojem je BYD-ova prodaja nadmašila Teslinu prodaju u jedinicama, i zaokružio godinu u kojoj su Kinezi proizvođač automobila postigao je gotovo dvostruko veću stopu rasta od svog američkog rivala.

Musk je odbacio BYD kada su ga u intervjuu za Bloomberg 2011. godine upitali o tome da tvrtka postaje suparnik u električnim vozilima. Tada je doveo u pitanje kvalitetu proizvoda kineske tvrtke i istaknuo ono što smatra tehnološkim nedostacima.

elon muskReuterstesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kiza
1 mjesec prije

Prebaciće se na leteće automobile,Vučić jedva čeka 2027 da ih kupi za EXPO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI