Erdogan razgovara sa Elonom Muskom o ‘mogućnostima za saradnju’

Erdogan i Musk sastanak
6 komentara

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan zamolio je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da odabere Tursku kao lokaciju za sljedeću gigafabriku njegove kompanije za električna vozila, navodi turska državna novinska agencija Anadolu.

Tokom sastanka u nedjelju, Erdogan je opisao “tehnološke proboje Ankare, kao i viziju ‘Digitalne Turske’ i Nacionalnu strategiju umjetne inteligencije”, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije zemlje koje citira Anadolu.

Osim što je podsticao Muska da uspostavi sljedeću Teslinu tvornicu u Turskoj, Erdogan je također opisao i druge “prilike za saradnju sa SpaceX-om koje bi se mogle pojaviti kroz preduzete korake i koje će se poduzeti kao dio Türkiyevog svemirskog programa”.

Američki poduzetnik još nije komentirao rezultate pregovora. U nedjelju je viđen kako ulazi u neboder Turske kuće preko puta sjedišta UN-a, noseći sina u nedjelju.

Tesla trenutno ima šest ‘gigafabrika’ u SAD-u, Njemačkoj i Kini, a gradi sedmu u Meksiku. Proizvođač automobila mogao bi odabrati lokaciju za svoj sljedeći veliki proizvodni pogon do kraja 2023. godine, nagovijestio je Musk ranije ove godine.

Prošlog mjeseca, kompanija je izrazila interes za izgradnju fabrike u Indiji za proizvodnju jeftinog EV modela, nakon što je Musk obećao značajna ulaganja u Indiju nakon sastanka s premijerom Narendrom Modijem u SAD-u u junu.

erdoganMuskteslaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba
7 mjeseci prije

Ucjenjen…

Keki
7 mjeseci prije

Kakav igrač ovaj Erdogan, kakav igrač…..Svaka čast.

tihobl
7 mjeseci prije

Mask pokusava da nekome uvali el. automobile. Vidi da kinezi preuzimaju trziste i da za teslu nece biti mjesta.

tihobl
7 mjeseci prije

G77 skupina zemalja u razvoju i usponu započela je summit na Kubi.

Dok samiti G7 (skupina zemalja u propadanju) postaju sve nebitniji.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pa Turska i jest uznapredovala tehnološki na mnogim poljima ! Od medicine , vozila do software … Sad da još riješe , endemsko pitanje valutna kursa i mogu dalje ić 🍸 …

Max
7 mjeseci prije

Erdogan je mudar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI