fbpx

Proizvodnja nafte u Rusiji najniža u deceniji

Proizvodnja nafte u Rusiji

Proizvodnja nafte i kondenzata u Rusiji pala je prvi put u 12 godina i dostigla devetogodišnje najniže vrijednosti 2020. godine, pošto je jedan od najvećih globalnih izvoznika nafte podržao istorijski sporazum OPEC + za jačanje pandemijom pogođenog energetskog tržišta.

Prošle godine Rusija je pumpala 512,68 miliona tona sirove nafte i kondenzata, što znači da se obim proizvodnje smanjio za 8,6 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi TASS, pozivajući se na podatke statističke jedinice Ministarstva energetike zemlje, CDU-TEK. Prošlogodišnja proizvodnja nafte skoro je dostigla nivo iz 2010. godine, kada je iznosila 512,3 miliona tona.

Pad je uslijedio nakon rekordnog nivoa proizvodnje 2019. godine, kada je nacionalna proizvodnja dostigla 568 miliona tona, i označio prvi pad od 2008. godine.

Gotovo sve velike ruske naftne kompanije smanjile su proizvodnju nafte i kondenzata u posljednjem mjesecu godine i u 2020. godini u cjelini. Smanjenje za tu godinu kretalo se u rasponu od šest do 12 procenata. Najveći ruski proizvođač u privatnom vlasništvu, Novatek, bio je jedini izuzetak u decembru: povećao je proizvodnju za oko tri procenta u poređenju sa godinu dana prije, ali je i dalje proizvodnja opala za 0,5 procenata na godišnjem nivou.

Pandemija je donijela nepredviđena previranja na energetskim tržištima, a cijene nafte pretrpjele su neviđeni pad, jer je zastoj u putovanjima i proizvodnji osakatio globalnu potražnju za robom. Osim razornog uticaja pandemije, krah prethodnog sporazuma OPEC + postao je još jedan šok za tržište prošle godine.

Da bi stabilizovali situaciju, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznički proizvođači nafte na čelu sa Rusijom, zajedno poznatiji kao OPEC +, potpisali su u aprilu novi naftni sporazum. Strane su se složile o istorijskim rezovima od 9,7 miliona barela dnevno (bpd), koji su stupili na snagu u maju, a zatim su ublaženi na 7,7 miliona bpd.

Nova povećanja proizvodnje stupaju na snagu ove godine, sa dodatnih 500.000 bpd koji na tržište stižu u januaru. OPEC + treba da održi sastanak u nedjelju kako bi donio odluku da li bi trenutni rez od 7,2 miliona bpd mogao dodatno da se ublaži za dodatnih 500.000 bpd. Rusija je ranije rekla da će podržati jačanje izvoza.

4.2 5 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
12 dana prije

Manja proizvodnja nafte i plina a još usto niža cijena nafte na svjetskom tržištu ozbiljno pogađa Rusiju i sve civilne i vojne projekte, koje je pripremila Putinova vladajuća garnitura. Rusi su imali i vrlo ambiciozne planove za realizaciju nekih važnih projekata iz oblasti naoružanja, među kojima je bio i izgradnja super nosača aviona, deplasmana od 100 tis. tona koji bi imao posadu od 5.000 ljudi a nosio bi naj modernije ruske avione Su 57 i nešto aviona MiG 35. Brod bi bio dužine od 330 metara i širine 80 metara. Na ilustraciji(crtežu) nosača aviona se još uvjek na pramcu broda nalazi ona karakteristična skakaonica i nije poznato, dali je možda predviđena ugradnja katapulta za uzlijetanje aviona. Ali kažem, izvori financiranja se smanjuju i to će se vjerovatno odraziti i na vojni proračun, koji je već bio prilično smanjen i već sada je bio malo manji od proračuna Saud. Arabije. Piše se, da Rusija planira povećati proizvodnju vodika, kao pogonskog goriva i energenta i da će početi razvijati vlastita vozila, koja će koristiti vodik kao pogonsko gorivo, ali za to su potrebna investicijska sredstva iz vlastitih izvora ili iz kredita dobivenih izvana, što bi bilo prilično nepovoljno za Rusiju. Već dugo se po svijetu govori, da se približava dan, kada će u većini razvijenih država sva vozilla, koja za pogon koriste ugljikovodike, tj naftu i benzin, tamo negdje do godine 2032, biti zamjenjena vozilima na električni pogon i Rusija bi morala povesti računa o takvom razvoju događaja. Znači morali bi se bolje pripremiti za takvu situaciju i sve novčane viškove, od prodaje nafte i plina investirati u perspektivne projekte budućnosti i po svaku cijenu izbjeći utrku u naoružanju, u koju je žele na svaki nači uvući neke bogatije i razvijenije zemlje od nje. Rusija već sada ima respektabilan arsenal kako nuklearnog, tako i konvencionalnog naoružanja i ne prijeti joj nikakva opasnost izvana i sve to dupliranje pa čak i tripliranje nuklearnih kapaciteta je za nju nepotrebno jer i sa ovime što je imala do sada može uništiti svijet i to ne samo jedanput nego više puta. Sistemi oružja, s kojima je raspolagala kao na pr SLBM Bulava, ICBM SARS Voevoda, Topolj i još neki su među naj boljima u svijetu, ali oni sad troše novce za Avangarde, Sarmatre, Posejdone, Burevesnike i štatijaznam, što je evidentno rasipanje novčanih resursa, koji će joj manjkati za važne civilne projekte, a kako rekosmo, vrijeme nafte polako prolazi i ide svom kraju. I skoro zaboravih, tu je sad još i faktor Kovid!

ad astra
Gost
ad astra
12 dana prije

Tatanka Yotanka, ova kriza je pogodila cijeli svijet a posebno države koje su jako ovisne o izvozu energenata. Rusija je jedna od država koju će ova kriza jako pogoditi i postoje projekcije koje govore da bi ruski GDP mogao pasti znatno ispod 1500 milijardi dolara. Po mom osobnom sudu Rusija troši novce na vojne projekte koji joj ne donose nikakvu korist. Za primjer možemo uzeti S-400. Sustav je toliko hvaljen da je postao gotovo svemoguć. Realnost je nešto drugačija. Prva ispitivanja sustava od strane Turske pokazuju da nije toliko moćan koliko se prikazuje. Samim tim mu je umanjena izvozna ambicija. Nešto slično je i s avionima SU-57. Izreklamirani i nikako da se dokažu. Još jedan izvozni projekt u problemima. I da dalje ne nabrajam. Mislim da je krucijalno pitanje zašto ruska ekonomija nije sposobna proizvoditi robu za civilno društvo koja će biti kvalitetna i konkurentna na svjetskom tržištu.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
12 dana prije
Reply to  ad astra

Rusi su naprosto opsjednuti proizvodnjom oružja. Mislim, da im se je to urezalo u gene od velikog straha tamo u WWII, kad su se jedva obranili od Hitlerove njemačke i čvrsto su odlučili, da im se to nikad više neće ponoviti. Znaš onu narodnu; Koga zmija ugrize, taj se i slijepića boji ili ono, Tko se jednom pošteno opeče, taj i na hladno puše!

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

Rusi su vec tri puta najavili novi nosac aviona (svaki put sve bolji i veci nosac). Izrade maketu, zovnu novinare, najave, a onda maketu i projekat posalju u Kremlj koji ne odobri pare. Razlog je jednostavan – rusima ne treba nosac koji ce preko 200 dana godisnje biti na zajednickim manevrima sa kinezima. Zato se otegao i remont Kuznjecova.

Propustio si aferu, a vidim da ti je stalo do afera u Rusiji. Rusi su zavrsili svoje mistrale. Nakon sto su francuzi raskinuli ugovor rusima su ostali svi nacrti i tehnicka dokumentacija. I rusi su napravili svoje mistrale koji su skuplji od francuskih. Opoziciona stmapa je napala Putina zbog te rasipnost, ali previdjela je jednu sitnicu – ruski nosaci helikoptera su razliciti od francuskih. Daleko su veci, vise naoruzanja imaju i drugaciju namjenu (komando mjesto i bolnica). I nece nosti samo helikoptere vec i puno dronova. Totalno rqazlicita klasa brodova u odnosu na mistrale.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
12 dana prije
Reply to  tihobl

Rusima preostaje saamo to, da kao i Japanci kupe američke avione F 35 B koji imaju kratki zalet i vertikalno slijetanje i da svoje nosače helikoptera pretvore u nosače aviona- Mislim, da bi im Ameri možda i prodali taj tip aviona, jer su i Ameri od njih kupili avion s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem JAK 141 i na osnovu njega napravili svoj F 35 B

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

A stace im?
Koga rusi planiraju bombardovati po Africi ili latinskoj americi?
Rusi planiraju sasvim drugacije misije i zato im je pola potpalublja bolnica.

Nomen
Gost
Nomen
12 dana prije

Svi prešli na vodonik i nafta je postala nepotrebna.

Segota
Gost
Segota
11 dana prije
Reply to  Nomen

Ti mislis , da se nafta upotrebljava samo kao pogonsko gorivo? Osvrni se oko sebe , sva plastika , vještačka đubriva i ko zna sta jos ima derivate nafe u sebi….

djodjo
Gost
djodjo
9 dana prije

manje nafte veca cena , bila 2019 god. 15 do 25 dol. a danas 53 dol.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik